Svaříme vodu s cukrem, octem, a solí, trošku odebereme a necháme vychladnout, do toho pak vmícháme hořčici, přilijeme ke zbylému nálevu a opět...
více o Okurkové "paličky"
Na dno sklenice dáme 1 list z rybízu, 1 list z višně, snítku kopru, kousek cibule, mrkve, křenu, stroužek česneku, 1 kuličku nového koření, 2 kuličky...
více o Sterilované okurky II.
Z mouky, soli a vody uvaříme hustou kukuřičnou kaši, necháme ji vychladnout.
Z vychladlé kaše lžící vykrajujeme větší halušky, které smažíme v oleji...
více o Bryndzové škorce
Pstruha vyčistíme, podél rozřízneme a uděláme filet bez žeberních kostí. Osušíme, osolíme. Bramboru nastrouháme na struhadle nahrubo, přidáme vejce,...
více o Filet ze pstruha v bramborové krustě
Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na na kostky nebo plátky (dle zvyku). Okurku nakrájíme na tenké kolečka, posolíme, necháme pustit šťávu,...
více o Rakouský bramborový salát
Těstoviny si uvaříme jako obyčejně. Okurku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Papriku zbavíme jadérek a také nakrájíme. Nakrájíme i rajče a celer. Vše...
více o Rychlý tuňákový salát
Rybu necháme v marinádě alespoň 2 hodiny. Dáme opéct na gril. Zeleninu nakrájíme na tenké pásky, hodíme do vařícího bujónu a vaříme 2 minuty! Scedíme...
více o Večeře na zahradě - fitness styl
Do vajec s kraby opláchneme a nadrobno nasekáme kopr. V pánvi zahřejeme máslo. Vejce rozkvedláme s mlékem, osolíme, opepříme a nalijeme do rozehřátého...
více o Vaječná pomazánka s kraby
Dřevnaté konce chřestu odkrojíme, bílý chřest oloupeme. Nakrájíme ho na kousky asi 4 cm dlouhé. 3/4 l vody osolíme, přivedeme k varu, přidáme 1 lžičku...
více o Vaječný salát s chřestem
Brambory nakrájíme na kostičky, povaříme je ve vodě, když jsou téměř měkké, přidáme do polévky mléko, ve kterém jsme rozmíchali mouku, dobře ještě...
více o Horácká polévka
Těsto rozdělíme na poloviny. Jednu vyválíme a dáme na plech. Z brynzy, tvarohu, sýru a kopru vymícháme hladkou náplň a rozetřeme ji na těsto. Vyválíme...
více o Brynzový koláč
Připravíme si směs z kopru nebo petrželky, česneku, olivového oleje a soli. Na hluboký pekáč poklademe kolečka citrónu, na ně plátky rybích filet,...
více o Lahodná rybka na citrónech a bylinkách
Okurku nakrájíme na malé kostky i s paprikou a dáme do misky. Zalejeme jogurtem, přidáme ostatní ingredience a dobře zamícháme. Dáme do chladničky...
více o Letní polévka tip top
Cuketu oloupeme, nastrouháme na nudličky a promícháme se solí. Necháme hodinku odležet a vymačkáme přebytečnou vodu.
Přidáme strouhaný sýr, vejce,...
více o Cuketové pečenáče
Bryndzu smícháme s uvařenými prolisovanými brambory, vejcem, posolíme a přidáme drobně nasekaný kopr - asi lžíci. Z mouky, vejce, špetky soli a vody ...
více o Brynzové pirohy II.
Asi 4 vetší brambory nakrájíme na kousky, dáme do osolené vody a vaříme do poloměkka. Pak přidáme nakrájené žampiony (já používám i konzervované),...
více o Mléčná polévka s koprem a žampiony
Nať z řepy nakrájíme a s trochou vody uvaříme. Necháme vychladnout a smícháme s rozmíchaným mlékem se smetanou. Omyté okurky a ředvičky nastrouháme na...
více o Chlodnik - židovská kuchyně
Žloutky rozmícháme s mlékem, moukou a solí, přidáme sníh z bílků a necháme 20 minut odstát.
Přidáme rozmixované bylinky a na oleji upečeme 6 palačinek...
více o Palačinkový dort s rajčaty
Lososa nakrájíme na menší kousky a třikrát na jemno umeleme. Přidáme sůl, pepř, šťávu, smetanu a sekaný kopr. Vše spolu promícháme na pěnu. Dvěma...
více o Halušky z lososa v rajčatové omáčce
Žloutky a 1,5 dl vína ušleháme nad párou na hustou omáčku. Zašleháme rozpuštěné máslo, citronovou šťávu a přibarvíme kurkumou. Odložíme ze sporáku a...
více o Losos s citronovou omáčkou
Opláchnutý špenát nasekáme na drobno, osolíme a necháme odstát. Potom z něj jemně vytlačíme vodu, přidáme nasekanou cibuli a kopr, rozmačkaný sýr,...
více o Špenát zapékaný ve fillo těstě
Cibulky a řepu nasekáme na malé kousky, osolíme a promícháme s troškou vody. Přidáme rozdrobený sýr, kopr, sůl a vejce, okořeníme. Pekáč vymažeme a...
více o Cibulový koláč z fillo těsta
Zelí nakrájíme nadrobno, přidáme kopr a zakysanou smetanu, osolíme. Řádně promícháme a dáme asi na 2 hodiny do ledničky odležet....
více o Zelný salát s koprem
Špenát necháme na cedníku rozmrazit a okapat. Cibulku i s natí nakrájíme na drobno, přidáme nasekaný kopr a dobře promíchá s vegetou. Přidáme okapaný...
více o Špenátová pomazánka
Na tuku usmažíme cibulku, přidáme hladkou mouku a uděláme tmavší cibulovou jíšku. Zalijeme studenou vodou, přidáme nové koření, bobkový list a pepř,...
více o Kulajda II.
Křídla rozkrájíme na díly (ty poslední na polévku) osolíme, dáme trošku papriky, trošku mléka a citronové šťávy a necháme asi 30 minut odstát. Pak...
více o Křídla v pikantní omáčce
Těstoviny uvaříme a necháme odkapat. Přidáme na tenoučká kolečka nakrájený pórek, na kostičky nakrájený sýr a salám, okapaný kompot. Promícháme. Nálev...
více o Těstovinový salát s mandarinkami
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme octem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru. Okurku nastrouháme na jemňoučké ...
více o Bramborový salát s okurkou
Rajčata nakrájíme na 1,5 cm hrubé plátky a usušíme v sušičce nebo v troubě. Potom je poskládáme do malých lahviček tak, že dáme 2 cm vrstvu rajčat, na...
více o Sušená rajčata v oleji
Ledový salát omyjeme a necháme okapat. Očištěnou šalotku nakrájíme na kolečka. Citron rozkrájíme na 6 kousků. Připravíme si zálivku – v olivovém oleji...
více o Lososový salát s citrónovým sorbetem
Netradiční recept - studená polévka, ale za letního počasí je obzvlášt osvěžující.
V osolené vodě (cca 2 l) uvařte nakrajený šťovík (300-500 g). Podle...
více o Šťovíková polévka
Na tuku nejprve osmažíme cibuli a přidáme všechnu zeleninu nakrájenou nebo nastrouhanou. Osolíme, chvíli smažíme, pak zalejeme vodou a přidáme rajský...
více o Vegetariánský boršč
Výše uvedené ingredience používám, když se někdy stane, že mi zbyla jedna sklenice okurek, ale již nezbyl nálev....
více o Nálev na okurky na 1 sklenici
Do smetany rozmícháme solamyl, žloutek a za stálého míchání ve vodní lázni vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme sekaný kopr, ochutíme solí a octem...
více o Koprová omáčka expres
Omyté cukety dle potřeby nakrájíme a naskládáme do 3 l sklenice, proložíme kolečky mrkve, cibule, křenu, snítky kopru (popř. kdo rád česnek může si...
více o Močáky z cukety
Cukety nakrajime na plátky zhruba 7 mm :-))) Posolíme je a necháme odstát pár hodin. Poté slijeme šťávu, obalíme je v mouce a usmažíme.
Zálivka:...
více o Smažené cukety s jogurtovou zálivkou
Smícháme smetanu, majolku, rozetřený česnek, sůl a kopr a přidáme scezené fazolky.<BR>Rychlé a jednoduché, lze podávat s rohlíkem jako lehkou večeři....
více o Salát z nakládaných fazolek
Uvaříme celé kuře, dáváme pozor, aby jsme jej neuvařili moc do měkka, protože by se nám v salátu pak rozdrobilo. Po vychladnutí obereme na menší...
více o Kuřecí salát III.
Syrové brambory oloupeme omyjeme a nakrájíme na plátky, opláchnuté houby pokrájíme také na plátky. Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na oleji....
více o Brambory dušené s houbami
Vejce uvařená natvrdo rozpůlíme a řeznou stranou položíme na talířek.
Křen osolíme, zakapeme citrónovou šťávou a necháme asi hodinu uležet.
Ušleháme...
více o Polská vejce
Maso uvaříme a vyndáme z hrnce - vývar použijeme dále. Zelí, brambory, kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme, podusíme na másle a přidáme do masového...
více o Ukrajinský boršč II.
Nastrouhaný salám, pomazánkové máslo a drobně nakrájenou feferonku společně utřeme. Zdobičkou naneseme na bagetu a ozdobíme stočenými plátky poličanu....
více o Kmotrova bagetka
Zeleninu nakrájíme na malé kostičky, kuřata spolu se zeleninou dáme do osolené studené vody vařit asi 40 minut. Uvařené vyjmeme, rozčtvrtíme. Mezitím...
více o Kuře pečené v pivním těstíčku
Cuketa dle Kavky
V pánvi na oleji necháme zpěnit nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme na proužky jemně nakrájenou papriku a necháme zesklovatět (cca...
více o Cuketa dle Kavky
Oloupeme okurky, najemno nastrouháme a necháme chvíli odležet. Mezitím smícháme dohromady lučinu a jogurt v misce. Poté z nastrouhaných okurků...
více o Tzatziki V.
Omyté větší okurky necháme asi hodinu namočené ve vodě a znovu očistíme. Povrch promícháme vidličkou. Potom je skládáme do větších láhví, prokládáme...
více o Kysané okurky
Červenou řepu oloupeme a jemně nastrouháme. Uvaříme v 1,5 l osolené vody. Když je řepa měkká, přidáme jogurt rozšlehaný s vejcem.
Ochutíme čerstvým...
více o Polévka z červené řepy s jogurtem
Omyté, mladé cukety nakrájíme na kostky nebo na špalíčky a narovnáme do čistých lahví. Do každé láhve přidáme snítku kopru, jedno kolečko mrkve, jeden...
více o Cukety ve sladkokyselém nálevu