Nadrobno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji, přidáme na kostky nakrájené brambory a na čtvrtkolečka nakrájenou cuketu. Okmínujeme, osolíme,... více o Cuketová kulajda - lehká
Vezmu lososa (nejlépe různé odřezky) a dám vařit. Ve větším kastrole rozpustím máslo, na něm osmahnu drobně nakrájenou cibuli a pórek. Zapráším moukou... více o Lososová polévka
Kopr uvaříme ve vodě, vyndáme nebo scedíme do vývaru vložíme brambory a vaříme. Když jsou poloměkké, smícháme šlehačku a moukou a přes síto... více o Bílá polévka
Kuře očistíme, rozdělíme na kousky asi po 40 gramech, osolíme, opepříme, zbavíme kůží a zprudka opečeme na másle. Kuře z hrnce vyndáme a zpěníme... více o Ázerbájdžánská Bozartma z kuřete
Skopové nebo hovězí maso umeleme spolu s cibulí. Do směsi přidáme ryži, nasekanou nať (koriandru, kopru a máty), sůl, pepř, špetku skořice, někdy... více o Jarpag dolma - masem plněné vinné listy
Houby namočíme do hrnku s vodou. Nakrájíme si brambory na kostičky a dáme vařit (asi 4 hrnky vody) spolu s celou cibulí, solí a kmínem. Jakmile začne... více o Jednoduchá kulajda
Na lžíci oleje zpěníme cibuli a česnek, přidáme koření a špenát, trochu vody a chvilku podusíme. Listové těsto rozválíme na pláty velikosti plechu,... více o Špenátová pita
Květák uvaříme ve slané vodě, vyjmeme a namačkáme vidličkou. Pórek nakrájíme a podusíme v menším množství vody s máslem - musí zůstat na tuku.... více o Květákové řezy s tvarohem a ořechy
Oloupané brambory, řepu, celer a 3/4 pastiňáku nakrájíme na cca 1 cm kousky a 3-4 minuty vaříme v páře; do hrnce dáme pouze 5-6 lžic vody! Zbylou... více o Zimní zeleninový salát polovařený
Pokud máme houby zavařené dáme nejdříve vařit brambory se solí a potom přidáme houby (pokud máme houby čerstvé dáme vařit houby a potom přidáme... více o Jihočeská kulajda
Dáme vařit hovězí a vepřové maso přidáme pepř, bobkový list a sůl. Mezitím nakrájíme mrkev, celer, petržel a 1 cibuli na kostičky, brambory na větší... více o Šťovíkový boršč oblast Žitomír
Do vroucí osolené vody s kořením - celý pepř, nové koření, bobkový list vložíme veškeré uvedené maso a necháme uvařit do poloměka. Poté přidáme... více o Pravý bořšč od babičky z Ukrajiny
Kedlubnu(y) nakrájíme na malé kostky 1x1 cm a vložíme na pánev do 2 lžic másla na 5-8 minut, až trochu zhnědnou. Potom je zalijeme vývarem či vodou a... více o Kedlubny podle babičky
Filety tresky pokapeme citronovou šťávou, obalíme v mouce a z obou stran osmažíme na oleji. Omáčka: spařená rajčata oloupeme, nakrájíme na menší... více o Ryba na rajčatech a cibuli
Pstruhy očistíme, na hřbetu nařežeme a pokapeme citronovou šťávou. Vložíme je do hrnce, zalejeme vínem a přidáme bylinky a koření. Na nejmenším ohni... více o Pstruh na tokajském víně
Ve slané vodě uvaříme flíčky. Brambory očistíme a uvaříme pokrájené na kostky. Uvařené jemně rozmačkáme, ale ne úplně na kaši a smácháme s teplými... více o Falešné liptovské pirohy
Bramboru oloupeme, nakrájíme na menší kostky a dáme vařit. Když je uvařená, část brambor vyndáme a zbytek rozmixujeme (nezahušťujeme moukou), vyndané... více o Koprová polévka
Na malé kousky pokrájenou rybu a šlehačku povaříme asi 10 minut. Přidáme koření, česnek a křen, dle chuti osolíme. Nakonec přidáme na 5 mm nakrájené... více o Tagliatelle s lososem
Rajče nastouhat na struhadle s velkými kapkami, zbylou slupku překrájet na kousky. Rajče se strouhá tak, že se překrojí na polovinu a strouhá se od... více o Pomazánka s rajčetem
Do vymazaného pekáče rozložíme polovinu na kolečka nakrájených brambor, osolíme, dáme polovinu na plátky nakrájené dýně, osolíme, opepříme, posypeme... více o Zapékaná dýně
Tofu nakrájíme na malé kostky, vložíme do smetany, osolíme a necháme 2-3 hod. odstát. Potom ho scedíme a přidáme k němu na malé kostičky nakrájené... více o Paprikový salát s tofu
Maso nakrájíme na menší plátky, osolíme, dáme do pekáčku, ve kterém jsme rozehřáli tuk a dáme dusit do trouby. Podušené maso vyjmeme a přendáme na... více o Valašské kousky
Z 0,5 kg hladké mouky, jednoho vejce, mléka a kvasnic uděláme kynuté těsto, do kterého navíc přidáme lžíci oleje a dáme kynout. Mezitím uvaříme omyté... více o Pončiky - Ukrajinské pirohy
Okurku nastrouháme, pořádně prosolíme a dáme na 10-20 minut odstát. Mezitím můžeme třeba utřít česnek. Potom je nutné odstátou okurku řádně vymačkat a... více o Řecké tzatziki - jak na to s českými ingrediencemi
Do sklenic naložíme okurky, nejlépe rozkrojené na polovinu a proložíme je koprem. Pak v hrnci hodně převaříme vodu se solí (na 1 litr vody dáme 40 g... více o Celoroční kvašáky
Cukety nastrouháme na jemno, posolíme a po chvíli vymačkáme šťávu. Uděláme si těsto na palačinky klasickým způsobem - rozšleháme vejce, přidáme mléko,... více o Cuketové palačinky
Z másla a mouky uděláme jišku, trochu jí osolíme, přidáme mléko. Přidáváme po částech až zhoustne asi na krupičnou kaši. Přidáme zakysanou smetanu,... více o Koprovka - jednoduchá
Přísady na nálev rozvaříme, přidáme celé Deko, vlažné nalijeme do sklenic na okurky. Zavařujeme 20 minut na 80°C.... více o Pikantní okurky
Cuketu a brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. V troše vody rozvaříme do měkka a ponorným mixerém rozmixujemem na kaši. Přidáme smetanu,... více o Maskovaná cuketa - polévka
Brambory najemno nastrouháme (já je rozmixuji v mixéru), přidáme sůl a mouku podle potřeby, aby vzniklo přiměřeně husté těsto. Do osolené vroucí vody... více o Zapečené brynzové halušky
Cibuli oloupeme,nakrájíme na kolečka, česnek rozebereme na stroužky a také oloupeme. Do sklenice skládáme okurky, prokládáme cibulí, česnekem, přidáme... více o Česnekové okurky
Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme rozmačkaného tuňáka, strouhanku, vejce, majonézu, osolíme, okořeníme, dobře promícháme a tvarujeme karbanátky.... více o Karbanátky z tuňáka
Neoloupaný lilek nakrájíme příčně na kolečka cca 1 cm silné, osolíme a necháme "vypotit" asi hodinu. Mezitím si můžeme připravit přeliv - do bílého... více o Letní lilek
Uděláme máslovou jíšku ze 40 g másla a 30 g hladké mouky, kterou zalijeme studeným mlékem a povaříme s 2 lžícemi kopru a solí. Omáčku zjemníme... více o Koprovka podle Barunky
Tvaroh smícháme s moukou, vejcem, solí, polovinou sekaného kopru a vypracujeme těsto, které necháme 10 min. odstát. Potom přivedeme k varu vodu se... více o Cikánské halušky
Okurky a cibuli nakrájíme na kolečka, smícháme se solí a necháme stát 2 hodiny. Potom z nich rukama vymačkáme vodu, přidáme nálev a plníme do... více o Americké okurky
Vodu, ocet, cukr a cukerín svaříme a za horka jej naléváme na okurky v litrových sklenicích, do kterých jsme na dno dali dle chuti cibuli, mrkev, kopr... více o Nálev na "Znojemské okurky"
Menší neoloupané cukety podélně nakrájíme na plátky, posolíme a po hodině slijeme šťávu. Pak je naložíme do marinády z oleje, sojové omáčky, česneku,... více o Cukety na grilu tety Milice
Brambory uvaříme ve slupce, po uvaření oloupáme a necháme vychladnout. Kuřecí prsní řízky nakrájíme na proužky, jemně poprášíme grilovacím kořením.... více o Tajné brambory s kuřetem, žampiony a koprem
Rajčata, cibuli, celer i s natí, petržel, fazole, krupky, houby (nadrobno nasekané) vložíme do vody a vaříme cca hodinu téměř do měkka. Pak přidáme... více o Polévka - Krupnik
Na olej dáme na kostičky pokrájený pórek, uzené a na plátky pokrájené žampiony, trochu osolíme a necháme chvilku dusit. Když je směs měkká, přidáme... více o Těstoviny s koprem
Cukety nastrouháme na hrubo, posolíme a necháme 30 min. okapat v cedníku. Pak ještě rukou vymačkáme přebytečnou šťávu. Na oleji osmahneme 3 minuty,... více o Jemný cuketový páj z Balkánu
Okurky oloupeme a nastrouháme, přidáme sůl, cibuli na nudličky a promícháme, zakryjeme a 2 hodiny necháme stát. Potom jemně vymačkáme, slijeme... více o Americká okurková čalamáda
Mrkvičky očistíme drátěnkou a umyjeme. Ve slané vodě je 4 min. povaříme, scedíme. Do sklenic naložíme koření a uložíme mrkvičky. Ingredience na nálev... více o Nakládané mrkvičky
Na dno čtyř sklenic rozdělíme koření a bobkové listy s koprem, a skládáme okurky, přičemž je prokládáme s kolečky mrkve, cibule a na špalíčky... více o Okurky s křenem
Do každé sklenice vložíme celé okurky (množství, kolik se vejde), pričemž je prokládáme mrkví a cibulí. Přidáme všechny výše uvedené ingredience,... více o Rychle naložené okurky
Okurky a mrkev nakrájíme na kolečka, cibule na osminky. Do 4 sklenice dáme řezy okurek a prokládáme je mrkví a cibulí. Do každé sklenice dáme 1... více o Okurky s mrkví
Okurky a papriku nakrájíme podélně na řezy a rozdělíme do sklenic (vyjde to asi do 4 lahví). Do každé sklenic dáme větvičku kopru, několik koleček... více o Okurkové řezy s paprikou
Svaříme vodu s cukrem, octem, a solí, trošku odebereme a necháme vychladnout, do toho pak vmícháme hořčici, přilijeme ke zbylému nálevu a opět... více o Okurkové "paličky"
Na dno sklenice dáme 1 list z rybízu, 1 list z višně, snítku kopru, kousek cibule, mrkve, křenu, stroužek česneku, 1 kuličku nového koření, 2 kuličky... více o Sterilované okurky II.