Utřeme česnek se solí a citronovou šťávou. Směsí potřeme filé, vložíme do pekáče, posypeme koprem (koprem nešetříme). Na jednotlivé porce naskládáme... více o Rybí filé s rajčaty
Osolené, oslazené mléko přivedeme k varu, mouku rozmícháme ve šlehačce a nalijeme do vařícího mléka. Povaříme cca 5 minut než zhoustne a nakonec... více o Rychlá koprovka bez jíšky
Kuřecí maso důkladně opláchneme a dobře očistíme. Potom ho opékáme na rozpáleném oleji ze všech stran, dokud nezezlátne. Stehna vyndáme na talíř. Na... více o Stehýnka s koprovou omáčkou
Mouku a vejce rozmícháme v 0,5 l mléka. Na rozpálené pánvi usmažíme klasické palačinky. V troše mléka rozmixujeme tvaroh, do směsi přidáme kopr a... více o Palačinky s lososem
Fazole na cca 8 hodin namočíme. Máme-li za ušima, použijeme fazole z konzervy a nemusíme máčet nic. Syrovou bramboru oloupeme a nakrájíme do tvaru a... více o Fazole s bramborem
Ředkvičky, kedlubnu, cibuli, vajíčka, šunku nakrájíme na menší kousky, můžeme i posekat v mixeru. Na drobné kroužky pokrájíme olivy - okapané z nálevu... více o Ředkvičkovo-kedlubnový salát s olivami
Na másle orestujeme cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, přidáme rajče (překrojené). Zalijeme vodou a necháme chvilku vařit, pak... více o Fazolková polévka II.
Fazole na cca 8 hodin namočíme. Máme-li za ušima, použijeme fazole z konzervy a nemusíme máčet nic. Syrovou bramboru oloupeme a nakrájíme do tvaru a... více o Fazole s brambory
Do litru vody dáme vařit pokrájené fazolové lusky s polu s kostkami brambor a masovým bujónem. Uvařenou polévku zahustíme moukou (předem rozmíchanou v... více o Fazolková polévka
Cibuli nakrájíme na kostičky a na pánvi osmažíme. Jakmile zesklovatí přidáme na kostičky (cca 1x1 cm) nakrájenou rybu, kterou jsme osolili podle... více o Ryba v těstíčku
Na troše oleje orestujeme nakrájenou cibuli. Přidáme mletou papriku, na kostky nakrájenou dýni, zalejeme vodou, osolíme a povaříme. K uvařené dýni... více o Dýňová polévka s kukuřicí
Červenou řepu oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a dáme vařit do měkka se 6 stroužky česneku. Vývar scedíme, ihned nalijeme lžíci octa kvůli barvě a... více o Polský boršč
Uvařené krevety oloupeme. Necháme dusit v hrnci na másle nahrubo nakrájenou mrkev, cibuli a slupky od krevet. Jakmile mrkev bude měkká přidáme víno,... více o Francouzská krevetová polévka
V papiňáku si uděláme silný vývar z masa, nesolíme, nekořeníme. V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme na proužky nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený... více o Poctivý boršč
Dáme svařit 2/3 mléka, nejprve osolíme (díky tomu by se nám omáčka neměla později srazit) a dáme kopr. Ve zbylém mléce rozkvedláme mouku a přidáme do... více o Koprová omáčka od maminky
Uvařené brambory smíchám s nadrobno nakrájenou cibulí, koprem, červenou paprikou, majolku(používám lehkou) zředím malým množstvím laku z okurek -... více o Výborný a rychlý bramborový salát
Do vlažné vody vlijeme olej, rozdrobíme droždí a směs necháme během asi 5 minut vzejít kvásek. Tento kvásek vlijeme do mouky se solí a olejem,... více o Bylinkový chléb II.
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme mletou červenou papriku. Přidáme fazolky zbavené dlouhých vláken nakrájené na cca 2 cm kousky, osolíme.... více o Prívarok ze zelených fazolek
Namočené fazole dáme vařit spolu s masem až do měkka. Maso vyjmeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci uděláme z másla a mouky světlou jíšku, kterou... více o Hanácká fazolová polévka
Okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo. Řecký jogurt dáme do středně velké misky. (Nemáme-li originální řecký jogurt, smícháme bílý jogurt s tvarohem.... více o TZATZIKI - originální řecký recept
Na krabí tyčinky položíme plátky sýra a dáme zapéct, kopr nasekáme a vmícháme do jogurtu, osolíme, upečené tyčinky polijeme na talíři koprovým... více o Zapečené krabí tyčinky
Palačinky upečeme běžným způsobem (bez cukru). Brynzu smícháme s trochou smetany a koprem a natřeme palačinky. Palačinky přeložíme na polovinu a ještě... více o Palačinky plněné brynzou
Ve slupce uvařené brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, sůl a vymícháme těsto, které vyválíme na plát. Slaninu rozškvaříme, přidáme nakrájenou... více o Závin plněný brynzou
Křídla rozkrájíme na díly (ty poslední na polévku), osolíme dáme trošku papriky, trošku mléka a citronové šťávy a necháme asi 30 minut odstát. Pak... více o Orientální kuřecí křídla
Čínské zelí nakrájíme a polejeme olivovým olejem. Osolíme, ochutíme citrónové šťávou a trochou cukru. Nakonec jemně okořeníme provensálským kořením a... více o Salát z čínského zelí s koprem
Do osolené vody dáme vařit houby, nakrájenou cibuli a kmín. Vaří se asi 1/2 hodiny, pak přidáme další koření a brambory nakrájené na kostičky. Když... více o Kulajda paní hajné
Do poloviny vlažného vývaru namočíme na půl hodiny želatinu. Zbylý vývar ohřejeme, do horkého přidáme namočenou želatinu a mícháme, až se zcela... více o Rybářova tůňka
Do každé zavařovací sklenice (0,7 l) dáme několik koleček mrkve, plátky cibule, kousek čersvého kopru, 4 kuličky nového koření, 7 kuliček celého pepře... více o Okurky znojemské
Přísady na dressing smícháme, spojíme s těstovinami, na kostičky nakrájenou okurkou a ořechy, které můžeme předtím pro lepší chuť orestovat nasucho.... více o Salát z těstovin s ořechy
Dýni nastrouháme na hrubší a dellší nudličky (na speciálním struhadle). Na trošce oleje orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme dýni, kopr, osolíme,... více o Dýňový prívarok
Maso nakrájíme na nudličky a na oleji krátce opečeme. Osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli a krátce podusíme. Oloupané a semen zbavené okurky... více o Okurky s masem
Nálev převaříme a necháme vychladnout. Každou okurku nakrojíme trochu nožem a vtlačíme do něj stroužek česneku. Takto upravené okurky naskládáme do... více o Česnekové okurky II.
Svaříme vodu s Dekem steril - pozor nezaměnit s Dekem, které se používá i pro nakládání bez sterilizace, protože by okurky nevykysaly. Kdo má rád... více o Kysané okurky, které vydrží do Vánoc
Vše je velmi jednoduché, recept je na jednu velkou sklenici Omnia, okurky se dovnitř naskládají, přidají se ingredience, doplní se vodou a zavařuje... více o Zavařování okurek
Cuketu oloupeme a nastrouháme na slzičkovém struhadle. Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme cuketu, osolíme, podle potřeby můžeme trochu... více o Dušená cuketa
Ve větším hrnci osmažíme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli a mletou červenou papriku. Po chvíli přidáme brambory nakrájené na kostky, rozmarýn,... více o Hustá kukuřičná polévka
Celer očistíme a nakrájíme na tenoučké nudličky nebo jej můžeme nastrouhat. Na nudličky nakrájíme i jablko (nebo nastrouháme na hrubém struhadle).... více o Celerový salát s jablkem
Jogurt naředíme mlékem v poměru cca 1:2, osolíme, opepříme a vmícháme nakrájený kopr (v nouzi poslouží i sušený). Mísu vytřeme rozdrceným česnekem,... více o Studená polévka Tarator
Hovězí i vepřové maso uvaříme s veškerou zeleninou a kořením. Červenou řepu omyjeme, oloupeme a vcelku upečeme v troubě. Měkkou řepu nakrájíme na... více o Boršč pro labužníky r. 1878
Rozmarýn, tymián, hřebíček a pepř semeleme. V této směsi obalíme silnější nudle špeku a prošpikujeme jimi hovězí maso. V kastrole rozehřejeme máslo a... více o Hovězí na pivu - recept z 18.st.
Těsto vypracujeme, rozdělíme na 5 dílů a všechny vytahujeme na stejně velké tenké obdélníky (jako na závin). Necháme přikryté na teple 10 minut... více o Plečinta
Vypracujeme těsto a vytahujeme ho na obdélník, pokapeme olejem, rozložíme náplň, pevně srolujeme a stočíme do spirály (jako když ždímáme prádlo).... více o Vertuta
Očištěné a dobře proprané ledvinky vaříme ve vodě 30 minut, potom nakrájíme na nudličky. Kroupy propláchneme studenou vodou, potom přelejeme vroucí... více o Rassolnik masový
Okurky oloupeme, slupky nakrájíme, zalejeme 150 ml vroucí vody a 10 minut vaříme na mírném ohni. Vývar ze slupek přecedíme, přidáme nakrájené okurky a... více o Rassolnik z kuřecích drůbků
Vidličkou rozmačkáme vejce, přidáme brambory, mrkev, celer, ředkvičky, cibuli a dobře rozmícháme. Umícháme majolku, kysanou smetanu a hořčici.... více o Výborný letní bramborový salát
Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na kolečka a vše podusíme v pánvi na olivovém oleji. Zapékací misku vytřeme olivovým olejem a... více o Treska paní Gunilly
Plátky lososa omyjeme, osušíme kuchyňským papírem a pokapeme citronovou šťávou. Troubu rozpálíme na 200 °C. Bylinky nadrobno nasekáme. Smetanu... více o Losos v bylinkovo-hořčicové omáčce
Rozmixujeme celer, 1 rajče, jogurt, sůl, ocet a olej. Zbylá rajčata nakrájíme na osminky a spolu s koprem opatrně vmícháme do salátu. Nevychlazujeme.... více o Syrový salát rajčato-celerový
Vejce rozpůlíme, vyjmeme žloutky a vidličkou je dobře pomačkáme. Promícháme se smetanou, křenem, ochutíme solí a cukrem. Vsypeme nadrobno nasekané... více o Velikonoční omáčka
Rajče spříme, oloupeme a posekáme, okurku nastrouháme, česnek prolisujeme. Vmícháme do jogurtu, přidáme nasekaný kopr. Dle chuti osolíme a opepříme.... více o Jogurt k večeři - rychlý a dietní