Fazole necháme přes noc namočit. Druhý den je uvaříme, scedíme, přidáme dorůžova osmaženou cibuli, mleté ořechy, petrželku, sůl a pepř podle sebe a...
více o Fazole s ořechy
Neloupané cukety nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky. 1 1/4 l vody přivedeme k varu, vložíme nastrouhané cukety a vaříme 5 minut. Pak přidáme...
více o Polévka z cuket na balkánský způsob
Zelí si nakrájíme na tenké nudličky, přendáme do hlubší mísy, lehce osolíme a pěstí pomačkáme. (Změkne a bude jemnější ).
Poté přidáme na hrubší...
více o Salát Coleslaw light
Oloupané a drobně pokrájené brambory zalijeme co nejmenším množstvím osolené vody a uvaříme je doměkka. Pokud máme teflonový hrnec, brambory můžeme...
více o Koprová polévka - light
Žampiony očistíme, sloupneme slupky z hlaviček, popřípadě zkrátíme nožky a nakrájíme na plátky. Cukety omyjeme a i se slupkou nakrájíme na plátky....
více o Žampiony s koprem a cuketou
Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Vodu slijeme a zalijeme osoleným vařícím polotučným mlékem, vaříme do...
více o Ze starých brambor nové
Brambory nakrájíme na kostičky, dáme vařit do trošky vody osolíme, okmínujeme. Až jsou měkké přilijeme mléko. Ve smetaně rozmícháme mouku na zahuštění...
více o Koprovka - polévka
Smíchejte majonézu a zakysanou smetanu, bylinky, kapary a citronovou šťávu. Přidejte tabasko, sůl a pepř a dejte v uzavíratelné sklenici do chladu....
více o Salátová srdíčka s bylinkovým dresinkem
Z očištěného ledového salátu si necháme 4 celé listy, zbytek pokrájíme na nudličky.
Zakysanou smetanu zředíme dle potřeby smetanou (nebo mlékem) a...
více o Ledový salát s česnekovo-koprovou smetanou
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do hrnce a zalijeme vodou. Asi po 10 minutách přidáme očištěný a na poloviny překrojený...
více o Chřestová omáčka s koprem
Základní verze: Okurku oloupeme a pokrájíme na malé kostičky. Dáme do mísy, dle chuti osolíme a opepříme, přidáme tvaroh, posekaný čerstvý kopr a...
více o Okurkovo-tvarohový salát s koprem
Bílé zelí nakrájíme na nudličky a smícháme s okurkou, pokrájeným celerem, koprem a cibulí. Podle chuti ochutíme solí, pepřem a osladíme. Zalijeme...
více o Virginské zelí
Máslo, mouku, žloutky a sůl (dle chuti) smícháme a vypracujeme těsto. V osolené vodě povaříme mrkev, pak přidáme brokolici, tu jen spaříme. Scedíme....
více o Rybí paštika v těstíčku
Lososa mírně osolit, lehce pokapat citronem, vložit do vymazaného pekáčku. Zakysanou smetanu smíchat s cibulkou na jemno nakrájenou, pepřem a...
více o Losos s vůní kopru
Kuřecí prsíčka opláchneme, nakrájíme na nudličky a mírně osolíme. Houby řádně očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Na rozpáleném oleji osmažíme...
více o Kuře na smetaně po staročesku
Omytý kopr posekáme, podusíme na cibulce a podlijeme vodou. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme vývar i mléko, rozmícháme a chvilku...
více o Koprelka z Pojizeří
Předem uvařené brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky. Cibuli pokrájíme na jemná kolečka a přidáme k bramborám.
Majonézu smícháme se smetanou,...
více o Brambory s lososem a koprovou majonézou
Okurku nastrouháme nahrubo a smícháme ji s utřeným česnekem a najemno posekaným koprem. Přidáme tvaroh, jogurt, majonézu a promícháme. Připravíme si...
více o Stehýnka s tvarohovým tzatziki
Okurku jemně nakrájíte. Lučinu utřete s česnekem, solí a pepřem. Přidejte nakrájenou okurku a nechte hodinu odležet. Pita chléb krátce protřete v...
více o Libanonský chléb (á la tzaziky)
Natvrdo uvařené vejce necháme zchladnout, sýr a okurku nakrajíme na drobné kostičky, vejce nasekáme nahrubo. Ramu utřeme do pěny, přidáme připravené...
více o Plněná žemle
Víno smícháme s vodou a lžičkou soli, přivedeme k varu. Přidáme naporcované kuře na čtvrtky a vaříme na mírném ohni 20 minut. Pak vyndáme, necháme...
více o Kuře v těstíčku
Zavináče nakrájíme na kousky cca 3 x 1 cm, cibuli na drobno a vše smícháme s celým jogurtem, přidáme dle chuti sůl, pepř a kopr. Podle toho jak máte...
více o Rychlý rybí salát s jogurtem
Okurku oloupeme, nastouháme i s mrkvemi nahrubo, česnek najemno. Smícháme s ostatními ingrediencemi, dle chuti osolíme, opepříme (lze přidat i trochu...
více o Okurkový salát s mrkví a cottage
Vajíčka uvaříme natvrdo a vychladíme, cibuli nakrájíme na drobno, zalejeme troškou vody, osolíme, osladíme, přidáme ocet a necháme přejít varem (pouze...
více o Bombový a jednoduchý salát
Cibuli nakrájíme nadrobno. Celer očistíme a nakrájíme na kostičky či nastrouháme nahrubo. V hrnci na másle orestujeme cibuli dozlatova. Přimícháme...
více o Celerová polévka - vydatná s masem
Z paprik odstraňte zrníčka a stopku tak, aby zůstala pouze dírka od stopky.
Nastrouhejte všechny sýry (popř. nakrájejte žampiony), zamíchejte a...
více o Plněné papriky s tzatziki
Kuřecí maso nakrájíme na kostky, ochutíme směsí koření na pečené kuře a opečeme na olivovém oleji. Dýni necháme okapat a nakrájíme na kostičky....
více o Dýňový salát
Do hrnce vylijeme 3 podmáslí a přidáme stejné množství vody - doporučuji vodou vypláchnout krabičku od podmáslí - je to úspornější a přesně vím, kolik...
více o Koprová polévka - mňam
Maso dáme do tlakového hrnce, přidáme 1/6 dobře omytého citronu, kuličky pepře, nového koření a bobkový list, podlijeme horkou vodou a dusíme asi...
více o Kořeněná koprová omáčka
Do hladka rozmixujeme - smetanu, máslo, žloutek, šťávu z citronu a hladkou mouku.
Za stálého míchání zahříváme a vaříme, až omáčka zhoustne. Dle chuti...
více o Smetanová omáčka vhodná k rybě
Cibule nakrájíme na spíše tenké kolečka, které ve velké těžké pánvi osmahneme na másle do sklovita. Přidáme na malé kousky roztrhaný bobkový list,...
více o Avignonský Rumpsteak s cibulí
Z vody, soli, cukru a octu svaříme nálev a necháme vychladit.
Patizony oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na dno 0,7 l skleničky dáme, jeden bobkový...
více o Patizony jako okurky
Fazolkám odkrojíme konce a v osolené vodě je asi 8 min. povaříme. Scedíme a ihned propláchneme studenou vodou. Cibuli nakrájíme na dílky a s 500 ml...
více o Nakládané fazolky na kyselo
Fazolkové lusky nakrájíme a ve slané vodě povaříme, asi 5 minut. Do každé sklenice dáme větvičku kopru a naložíme fazolky. Z vody, ve které se fazolky...
více o Zavařené fazolky
Do 4 litrových lahví naskládáme okurky (nejlépe větších rozměrů) a proložíme je: mrkev a petržel nakrájená na kolečka, cibule, kopr, křen (pro...
více o Pravé ruské kvašáky
Připravte si nálev a povařte asi 15 minut. Do poloviny sklenic narovnejte trochu větší okurky, přidejte 3 kolečka cibule, 5 koleček mrkve, 5 kostiček...
více o Okurky s celerovou natí
Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kousky a ve velké míse smícháme s nadrobno pokrájenou cibulí a lahůdkovou cibulkou. Přidáme kopr, osolíme,...
více o Bramborový salát z Lotyšska
Uvaříme rýži dle návodu, sdedíme. Oloupeme chřest, mrkev nakrájíme, vývar vlijeme do hrnce, přidáme štávu a uvedeme do varu, vložíme mrkev a vaříme...
více o Citronová polévka s chřestem
Brambory uvaříme v mírně osolené vodě asi 20 minut, poté slijeme a necháme vychladnout, oloupeme nebo necháme ve slupce. Ředkvičky očistíme a...
více o Bramborový salát s matjesy
Oloupeme a na plátky nakrájíme brambory. Vymažeme zapékací nádobky. Vyložíme cibulí. Vyskládáme do půlky brambory, osolíme, opepříme.
Poklademe koprem...
více o Zapečené smetanové brambory s bylinkami
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájená rajčata nebo rajský protak naředíěný šťávou z fazolových lusků, osolíme....
více o Bulharská fazolová omáčka
Rozmixujeme na jemno nakrájenou cibuli s kečupem a worchestrovou omáčkou. Přidáme lososa, olej, kopr, citronovou šťávu a krátce cca 10 sekund...
více o Tatarák z uzeného lososa
Salátovou okurku oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájená rajčata, papriku na malé kousky, cibuli nadrobno (další zeleninu možno přidat dle...
více o Zeleninový salát se zakysanou smetanou