Listové těsto si opatrně vyválíme na tenký plát. Na to naskládáme hezky plátky oblíbené šunky, Láďa Hruška použil 4 balíčky vakuované šunky....
více o Šunkové vrtule dle Ládi Hrušky
Láďa Hruška dělá pivní rohlíky takto - Ohřejeme si jen část z piva, které máme již připravené v hrnku. V ohřátém tošku poté rozpustíme droždí a...
více o Pivní rohlíky dle Ládi Hrušky
Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalijeme polovinou mléka. Trochu promícháme a necháme...
více o Buchty (bulky) nejen se zelím -
Mouky, sůl, kmín a droždí nasypeme do větší mísy na kynutí a na sucho promícháme, pak přidáme 1 lžičku octa a necelé 2 hrnky studené vody. Vše...
více o Jednoduchý domácí chléb bez hnětení
Maso osolíme a okmínujeme a necháme nejlépe přes noc odležet v chladu. Pak ho dáme do vymazaného pekáčku s pokrájenou cibulí, česnekem, rajčaty a...
více o Zeleninovo-pivní pečeně
- smícháme suché suroviny, poté přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto
- na pomoučeném vále rozválíme z těsta kolo, které radýlkem rozdělíme na...
více o Celozrnné špaldovo-pohankové rohlíčky
Cibuli nakrájenou na kostičky orestujeme dozlatova na oleji, přidáme umleté uzené maso, pokrájené kysané zelí a krátce orestujeme.
Listové těsto...
více o Masové taštičky z listového těsta
Vzhledem k většímu objemu dýní je lepší vše rozdělit na poloviny a dělat ve dvou hrncích nebo na dvou pánvích.
Nakrájíme cca 2 velké nebo 3 menší...
více o Chatulova dýňová - Halloweenská polévka
Ingredience svaříme v hrnci a necháme pod pokličkou i s kořením do druhého dne.
Řepu omyjeme a uvaříme se slupkou do poloměkka (asi hodinu), oloupeme...
více o Zavařování červené řepy
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájené cibule. Přidáme na kousky nakrájené bedly a malinko podlejeme. Ochutíme solí, pepřem, kmínem a zalejeme vodou a...
více o Dršťková polévka z bedel
Cibuli pokrájíme na proužky. Cuketu nastrouháme nahrubo. Řapíkatý celer na menší kousky.
Na sádle zpěníme cibulku. Jakmile je sklovitá, stáhneme ji na...
více o Cibulové zelí
Zelí očistíme, zbavíme povadlých listů, rozkrojíme na menší díly tak, aby každý díl držel pohromadě kousek košťálu, pak se nám zelí při krouhání...
více o Kysané zelí ve sklenicích + salát
Ve vlažné vodě rozpustíme med, přidáme droždí a lžíci hladké mouky. Promícháme a necháme droždí vzejít.
Všechny ostatní ingredience dáme do mísy,...
více o Chléb s ovesnými vločkami
Cuketu omyjte a nastrouhejte nahrubo - vymačkejte z ní co nejvíc vody. Přidejte kukuřici, nasekanou jarní cibulku a chilli papričku (popřípadě slaninu...
více o Cuketové karbanátky s kukuřicí
Maso nakrájíme na menší kostičky, cibuli na půlkolečka a česnek na plátky. Sporák zapneme na č. 6. Vepřové sádlo vložíme do hrnce a na něm krátce...
více o Hovězí gulášek
Bůček bez kosti pokrájíme na kostky, osolíme, okmínujeme a dáme do pekáče s pokrájenou cibulí. Podlijeme troškou vody a pečeme téměř doměkka za...
více o Bůček na zelenině II.
Na oleji, másle či sádle (dle vlastní chuti či aktuální ledničkové dostupnosti) osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme na proužky nakrájenou...
více o Kapustové zelí
V tlakáči si rozehřejeme olej s kouskem másla a nakrájíme cibuli na plátky a osmahneme, česnek taky na plátky a přihodíme do hrnce. Až bude cibulka...
více o Guláš z divočáka (kančí guláš)
Masové koule:
Mleté maso smícháme s najemno nakrájenou jarní cibulkou, cibulí a kořením. Přidáme vejce a strouhanku a vyrobíme kuličky cca 2-3 cm...
více o Plněný chleba II.
Z trošky piva a droždí uděláme kvásek. Až bude dělat bubliny, je hotový.
Do mísy nasypeme mouku a sůl, uprostřed uděláme důlek, do něj dáme kvásek,...
více o Pivní rohlíky podle Ládi Hrušky
Mouku smícháme se solí. Droždí rozmícháme s krystalovým cukrem ve vlažném mléku a necháme na teplém místě přibližně 10 minut vykynout. Vlijeme do...
více o Škvarkové rohlíčky II.
Listové těsto si rozválíme na pomoučněném vále. Na těsto dáme okapané a propláchnuté zelí, potom na zelí dáme pokrájenou slaninu na malé kostičky....
více o Závin z listového těsta se zelím a slaninou
Maso nakrájíme na kostičky, dáme do misky, osolíme, okmínujeme a posypeme grilovacím kořením, celé zalijeme olejem a promícháme. Necháme odpočívat....
více o Hrubasova vepřová rychlovka
* cibuli nakrájíme najemno a dáme smažit na pánev
* kuřecí maso nařežeme na plátky a z obou stran posypeme solí, pepřem a grilovacím kořením
*...
více o Pečené brambory s kuřecím plátkem
Kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka.
Maso naklepeme, osolíme, okmínujeme a na oleji orestujeme.
Jednu cibuli nakrájíme nahrubo a vložíme na dno...
více o Kuřecí maso v šouletu
Na gulášové polévce není nic těžkého. Jen si u řezníka řekněte o hezké maso, to ze staré krávy můžete vařit klidně dvě hodiny a stejně měkké nebude....
více o Gulášová polévka s mrkví
Rybí maso oddělíme od velkých kostí (zfiletujeme) a pomeleme i s cibulí, česnek najemno utřeme.
Pomleté maso osolíme a přidáme výše uvedené koření dle...
více o Sekaná z rybího masa
Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a osolíme dle chuti. Vložíme do pekáčku a posypeme celým kmínem také dle chuti. Poté si nakrájíme cibuli na kolečka,...
více o Kuřecí na způsob vepřového
Rozpustíme sádlo, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidejte hříbky, kmín a sůl a nechte 10-15 minut restovat. Můžete...
více o Guláš z hub
Vymíchat řidší těsto, posypat hladkou moukou a přikrýt utěrkou. Nechat kynout 12-18 hodin při pokojové teplotě.
Potom promíchat vařečkou, znovu...
více o Chleba od Hadičky
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Čerstvé lesní houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na širší plátky o velikosti zhruba 1,5x2 cm. Brambory si...
více o Podzimní houbová bramboračka
Nejdříve pečlivě vykostíme kuře. Nakrájíme na kostky cca 2 cm. Osolíme a můžeme posypat kořením (kmín, bazalka). Ve vařící vodě spaříme rajčata,...
více o Pikantní kuře s rajčaty a houbami
Kýtu odblaníme a opláchneme, prošpikujeme sušeným ovocem a špekem, posypeme kořením a podlijeme vodou (nebo vývarem) pečeme na 200°C dozlatova....
více o Plněná kýta
Brambory ve slupce omyjeme a nakrájíme na čtvrtky (větší brambory na menší kousky). Dáme na plech (jen tak nebo na pečící papír) a přidáme dle chuti...
více o Pečené brambory se zeleninou
Maso odblaníme a nakrájíme na menší kousky, které osolíme,opepříme a obalíme v hladké mouce. Poté maso osmahneme do hněda na rozehřátém sádle a...
více o Dušená hovězí kližka
Listové těsto rozválíme na tenkou placku a nakrájíme na úzké nudličky. Na plech dáme pečící papír a nudličky rozprostřeme.
Posypeme dle chuti solí,...
více o Domácí tyčinky
BRAMBORY:
Brambory uvaříme s trochou kmínu v osolené vodě - brambory vaříme celé ve šlupce - proto je lepší mít brambory menší a podobné velikosti....
více o Valašské brambory
Bulgur si dáme vařit. Pórek, hlívu, tuříny a zelí si nakrájíme na požadované kousky. Množství je asi všeho 1:1:1:1.
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme...
více o Letní oběd
Pozn. 1: Chleba kyne 8-12 hod., takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce a nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením. U...
více o Domácí chléb bez hnětení
Rozbalte listové těsto a nakrájejte ho na proužky cca délka 5 cm a šířka 1 cm.
Na jednotlivé proužky natřete rozkvrdlané vajíčko a posypte kmínem....
více o Nudličky z listového těsta
Kuřecí stehna omyjeme, osušíme. Dále prosolíme, opepříme, posypeme kmínem a červenou paprikou.
Oloupanou žlutou cibuli nakrájíme na větší kousky a...
více o Kuřecí stehna na víně
Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte nahrubo nastrouhaný celer a na menší kousky nakrájené brambory. Zalijte vývarem, okořeňte...
více o Celerová polévka s modrým sýrem