Vykostěné krůtí horní stehno nožem upravíme do plochého plátu nebo několika plátů, vhodných k zavinutí. Osolíme, naneseme nádivku a zabalíme roládu ...
více o Krůtí roláda IV.
Máslo, mléko, syrečky se rozpustí - míchat, aby se to nepřipálilo. Potom se přidá tvaroh, kmín a míchat, nechá se vychladit....
více o Pomazánka z olomouckých syrečků
Brambory nastrouháme na jemno, zakápneme mlékem aby nezhnědly. Přidáme česnek, sůl, pepř, kmín, vejce, mouku a krupici (díky hrubé mouce a krupici...
více o Křupavé bramboráky
Kůži bůčku nakrájíme na čtverce, bůček osolíme, posypeme ze všech stran kmínem, dáme do pekáče, podlejeme vodou a upečeme. Předem namočené fazole...
více o Fazole s pečeným bůčkem
Na pánvi na sádle zpěnit nakrájenou cibuli, opéct na ní nakrájený salám, opepřit, posypat paprikou a ihned odstavit. Zároveň uvařit oloupané brambory...
více o Stav nouze
Maso nakrájíme na malé kostky, opečeme na části sádla, podlijeme vývarem a podusíme. Přidáme kmín, nasekané chilli papričky (i sterilované), sůl,...
více o Pravé chilli con carne
Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Uvolněnou vodu z brambor slijeme. Brambory zalijeme teplým mlékem, přidáme majoránku, kmín, prolisovaný...
více o Hermelín v bramboráku
Vodu přívedeme k varu. Nakrájíme na kostky brambory, klobásku na kolečka, scedíme zelí a nakrájíme na drobno a feferonku na jemno. Když voda začne...
více o Zelňačka II.
Do 2 l vody dáme sůl, pokrájené houby, brambory, cibuli, kmín, kuličky koření a bobkový list. Vaříme do změknutí hub a brambor, vyndáme koření. Mouku...
více o Jihočeská kulajda II.
Rohlíky nakrájíme na kostky, pokapeme mlékem nebo vývarem a necháme rozmočit. Poté je přidáme k buřtíkům nakrájeným na kostičky, přidáme bylinky,...
více o Velikonoční bůčková kapsa
Plátky kapra pokapeme citronem, osolíme, posypeme kari kořením, kmínem, poklademe směsí strouhaného křenu a kečupu. Na dno pekáčku dáme rozpustit...
více o Kapřík na kari
Krůtí prso osolíme, opepříme, prošpikujeme česnekem a zabalíme do anglické slaniny, spíchneme párátky.
Do pekáče dáme kousky másla, rozložíme zeleninu...
více o Krůtí prso jedna báseň
Do misky nakrájíme na kostičky tvarůžky a cibuli, přidáme ostatní přísady, zamícháme a dáme do šroubovací zavařovací sklenice.
V ledničče necháme...
více o Lahůdkové tvarůžky
Maso nakrájíme na nudličky, na pánvi osmažíme, přidáme koření, zelí, zalijeme mírně vývarem z kostky (nebo z mrkve, celeru a kostí uděláme vývar a...
více o Uzená řezanka pana Kavalíra
Vyložíme vymaštěnou zapékací misku střídavě cibulí a jablky a posupeme kmínem. Nahoru dáme strouhanku a kousíčky másla a přelejeme vývarem. Pečeme 1...
více o Cibule s jablky jako příloha
Uvaříme rýži. Uvaříme zelí bez zahuštění.
**Příprava masa:** (jako na guláš) na sádle zpěníme cibuli, česnek, kmín, přidáme maso nakrájené na kostičky...
více o Mňamka rýže se zelím
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky (nebo na hranolky, jak je kdo zvyklý). Pekáč vymažeme olejem, naskládáme brambory, které prokořeníme, přidáme...
více o Pečené brambory III.
Rozporcovaného králíka okořeníme - česnek, sůl, kmín, podlijeme a dáme péct. Mezitím si připravíme peřinu: rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme...
více o Králík v peřině
Oloupané brambory nastrouhejte na jemno a přebytečnou vodu slijte. Přidejte mléko, vejce, utřené stroužky česneku, pepř, sůl, hladkou mouku, majoránku...
více o Hermelín ve cmundě
V hrnci na oleji opražit dočervena ovesné vločky (dát pozor a nespálit), zaprášit moukou, krátce zasmahnout, podlít vodou a míchat, dokud nezačne...
více o Kvasnicová rodinná polévka
Nadrobno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji, přidáme na kostky nakrájené brambory a na čtvrtkolečka nakrájenou cuketu. Okmínujeme, osolíme,...
více o Cuketová kulajda - lehká
Kuře i s kůží naporcujeme na 8 dílů. Mírně osolíme a opepříme.
V hrci rozpustíme trochu másla a přidáme olej, na kterém osmahneme do sklovata cibuli...
více o Dušené kuřátko na česneku
Vaříme 1 hodinu, litr vody s cukrem, kouskem vanilky a kmínem. Po uvaření scedíme a ještě do horkého nalijeme lih nebo slivovici. Dobře promícháme.
Po...
více o Kmínka
Z mléka,cukru a kvasnic uděláme kvásek, do zbylého mléka rozšleháme žloutky. Česnek utřeme se solí, cibuli na jemno nakrájet, obojí zapěnit na sádle....
více o Cibulové houstičky
Na másle zlehka orestujeme na hrubo nastrouhanou zeleninu, přidáme hrášek, krupici a za stálého míchání ji trochu osmahneme, přidáme koření osolíme a...
více o Dobrá krupičková polívčička
Na oleji zpěníme cibulku, posypeme drceným kmínem, přidáme okurky nakrájené na kostičky, masox, sůl a trošku vody. Podusíme, pak přilejeme trochu...
více o Okurková omáčka II.
Květák a brokolici necháme projít varem. Orestujeme cibulku na másle v kastrolu nebo hlubší pánvy. Rybí filé pokapané citronem nakrájíme na větší...
více o Filé z Islandu na smetaně
Celer a mrkev nastrouháme (jako na bramboráky), rozpustíme máslo a celer s mrkví na něm opražíme, až pustí mrkev barvu. Zalejeme mírně vodou, osolíme,...
více o Celerová jemná polévka
Brambory uvaříme ve slupce. Do kastrolu dáme sádlo a kmín. Rozpálíme sádlo a do horkého rychle oloupeme ještě horké (dost teplé) brambory, které...
více o Kočičák
Brambory nakrájíme na větší kusy a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Cibuli nakrájíme na kolečka a necháme zesklovatět. Přidáme brambory a chvíli...
více o Babiččiny opékané brambory
Houby nakrájíme na kousky, podusíme na osmažené cibuli, ochutíme mletým pepřem, koriandrem a oregánem, můžeme přidat i 1 kuličku nového koření....
více o Zapečené houby na smetaně
Maso naškrábeme (případně můžeme 2x umlít hovězí zadní), vytvoříme kopeček s důlkem, do kterého dáme žloutek, na okraj talíře uděláme malé hromádky...
více o Tatarský biftek speciál
Zpěníme cibulku, přidáme skořici a papriku, chvílí opékáme (pozor, aby se paprika nepřepálila!), zasypeme syrovou rýží, přidáme ostatní koření a...
více o Rýžový pilaf
Rybí filé (nebo lososa) osolíme, opepříme, okmínujeme a opaprikujeme. Opečeme na olej. Přendáme do zapékací misky (nejlépe keramické či kameninové, v...
více o Zapékané filé II.
Uvaříme čočku. Připravíme čerstvý či mražený listový špenát, můžeme přidat trochu česneku. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme zázvor nakrájený na plátky...
více o Pákistánská čočka se špenátem
Brambory a kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme nadrobno, zalijeme vařící vodou (šetří se tak vitamín C), přidáme kmín, kuličky...
více o Zamudlanka
Utřeme česnek, vložíme do hrnce, přidáme brambory a sádlo a opečeme. Zalijeme vodou, přidáme namočené houby, masox, kmín, opepříme a event. osolíme....
více o Vyprošťovací česnečka
Pórek nakrájíme na kolečka, bílou část osmažíme na oleji, přidáme zelenou část, zalijeme vodou a bílým vínem, opepříme a ochutíme vegetou. Povaříme a...
více o Sýrová pórková polévka II.
Nastrouháme syrové brambory, přidáme trochu hladké mouky, 1 vejce, utřený česnek, pepř, kmín a majoránku. Umícháme těsto, vlijeme do pekáče na papír...
více o Pečený bramborák
Mleté maso vložíme na osmaženou cibulku, opepříme, osolíme a opečeme. Rozválíme těsto, poklademe mletým masem, kyselým zelím, pokrájenými bramborami,...
více o Zelný štrůdl
Z droždí si připravíme kvásek. Do mísy dáme mouky, kvásek, rozpuštěné, zchlazené máslo, cukr a podle potřeby mléko. Zpracujeme těsto, necháme vykynout...
více o Pohankové rohlíky od Šmajstrlů
Brambory nakrájíme na kolečka, kotlety naklepeme a osolíme. Pekáč vyložíme papírem na pečení a pokryjeme kolečky brambor. Na brambory dáme kotlety,...
více o Přátelské kotlety II.
Maso omyjeme, ze všech stran opečeme, okmínujeme, osolíme a dáme péct spolu s kuličkami černého pepř. Přidáme zázvor. Cca v polovině pečení přidáme...
více o Vepřová pečeně s jablky
Poněkud složitější příprava, ale stojí za to.
Cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme hovězí maso nakrájené na kostičky, opečeme, opepříme,...
více o Bigos speciál
Syrové brambory nakrájíme na tenčí kolečka, rozprostřeme je na dno pekáče vyloženého papírem na pečení, brambory osolíme, na brambory dáme vrstvu zelí...
více o Zapékané brambory se zelím
Vnitřek pečlivě očištěné kachny vytřeme lisovaným česnekem a naplníme směsí z králičího masa, čtvrtek cibule a jablíčka. Osolíme, okmínujeme a upečeme...
více o Kachnička Otíkovy babičky
Uděláme kvásek (kvasnice+voda+špetka cukru a mouky). Smícháme mouku, vodu, vejce, škvarky a kmín. Uděláme tužší těsto a necháme na teplém místě...
více o Škvarkový chleba
Cibuli nakrájíme na půlkolečka a na oleji osmahneme do růžova. Přidáme hlávku česneku, pokrájenou na jemno. Lehce osmahneme. Přisypeme papriky...
více o Pochválená játra
Houby namočíme do hrnku s vodou.
Nakrájíme si brambory na kostičky a dáme vařit (asi 4 hrnky vody) spolu s celou cibulí, solí a kmínem.
Jakmile začne...
více o Jednoduchá kulajda