Mouku nasypte do mísy a promíchejte se lžičkou soli. Do půllitru nalijte teplou vodu, přidejte rozdrobené droždí, 50 ml oleje a míchejte, dokud se...
více o Focaccia
Bylinková sůl
1. Nadrobno nasekané bylinky rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Usušte při teplotě 80 °C, asi 20 minut.
2. Bylinky a...
více o Ochucené soli
Droždí s cukrem rozmíchejte v misce na hladkou kaši, přimíchejte polovinu vlažného mléka a lžíci mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek, asi 5...
více o Škvarkové tyčinky
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobené droždí, cukr a trošku mléka. V důlku umícháme řidší kašičku, ze...
více o Škvarkový koláč (placky)
V malé misce část vody rozmícháme s cukrem, droždím a trochou mouky a kvásek necháme asi 20 minut kynout. Do mísy na těsto dáme mouku, vodu, olej a...
více o Bulky se sýrem, solí nebo semínkem
Hermelíny si nakrájejte na trojúhelníčky a nechejte chvíli povolit. Mezitím si očistěte a oloupejte cibuli, nakrájejte na kolečka. Papriku zbavte...
více o Hermelín nakládaný po znojemsku
Do mísy prosijeme oba druhy mouky a smícháme se solí.
Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme droždí a cukr.
Zalijeme teplým pivem a necháme pár...
více o Pivní pečivo
Mouky nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme žloutek a cukr a přilijeme vlažné mléko, mírně promícháme na...
více o Babičky škvarkoví šneci
Mouky smícháme v míse se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobíme kostku droždí, kterou posypeme cukrem a zalijeme mlékem....
více o Škvarkové placky s jogurtem
Nejdřív připravte kvásek:
Do zadělávací mísy nasypte sušené droždí a zalijte ho 100 ml vlažného mléka, přidejte cukr, 100 g mouky, rozmíchejte a...
více o Domácí houstičky ze sušeného droždí
Do hrnce si nalijeme horkou vodu a hodně osolíme hrubozrnou solí, cca 4 lžičky. Sůl zamícháme aby se rozpustila. Mozzarellu si nakrájíme na menší...
více o Domácí korbáčiky dle Ládi Hrušky
Z trošky piva a droždí uděláme kvásek. Až bude dělat bubliny, je hotový.
Do mísy nasypeme mouku a sůl, uprostřed uděláme důlek, do něj dáme kvásek,...
více o Pivní rohlíky podle Ládi Hrušky
Filety pražmy osolte, opepřete a orestujte – nejprve stranou, na které je kůže – na olivovém oleji dozlatova z obou stran. Lehce přitom prsty přidržte...
více o Salát s pražmou
Filety naporcujte, nařízněte kůži, osolte a opepřete. Lehce pomoučněte tam, kde je kůže. Orestujte na oleji z obou stran dozlatova a přidejte kousek...
více o Candát s chřestem
Krajíce chleba zalijeme vodou a necháme do rána nasáknout. Pak vodu slijeme (ponecháme), neždímáme, jen chleba rozmixujeme.
Do mísy dáme hladkou mouku...
více o Bulky z chleba se semínky a ořechy
Pět krajíců chleba Šumava večer namočíme do studené vody, ve vodě je necháme do rána, ráno přebytečnou vodu slijeme (ponecháme), chleby neždímáme, jen...
více o Dalamánky z chleba
Listové těsto rozválíme na tenký plát a rádýlkem vykrajujeme různé tvary (ne moc velké, těsto se nafukuje), pro děti dělám tenké dlouhé čáry (je to...
více o Slané pečivo z listového těsta
Do pekáčku nakrájíme na hrubá kolečka 2 středně velké cibule, asi tři stoužky česneku napůl rozkrojené - poklademe je na dno, abychom z nich...
více o Vepřový jazyk na divoko
Vepřový bůček rozřízněte na dvě půlky a nařežte kůži křížem do mřížky. Do bůčku vetřete sůl, pepř a drcený kmín. Ohnivou lornu umístěte na gril a...
více o Pečený zauzený bůček z ohnivé lorny
Těsto rozválíme na tenko, rádýlkem nakrájíme na 4-5 cm široké pruhy, dlouhé asi 20 cm. Na každý pruh položíme dlouhý plátek slaniny. Takto připravené...
více o Slaninové tyčinky
Zaděláme kvásek (já roztírám droždí na kašičku s cukrem a poté přidávám další suroviny), přidáme do mísy s moukou, solí, kmínem octem, vodou a...
více o Dalamánky z chlebové mouky
Troubu předehřejte na 200 °C. Řepám odkrojte chrást, ale ne úplně u bulvy. Řepy omyjte, osušte a jednotlivě zabalte do alobalu. Sůl vsypte na plech,...
více o Červená řepa s pekany v karamelu
Troubu předehřejte na 100 °C. V misce prošlehejte vejce, v jiné promíchejte mouku s paprikou. Vejce, mouku i plátky masa osolte a opepřete. Maso...
více o Jižanské řízky
Maso nakrájejte na hranolky, dobře osolte a opepřete. Ve velké silnostěnné pánvi nebo širokém kastrolu rozpalte 2 lžíce oleje, po částech maso zprudka...
více o Stroganoff
Troubu předehřejte na 200 °C. V pekáči promíchejte kousky masa, nakrájené houby, cibuli a olej a rozložte do jedné vrstvy. Osolte a opepřete, pečte...
více o Pečená hovězí polévka s houbami a kroupami
Do misky nasypeme mouku do které uděláme malý ďůlek a rozdrobíme do něj droždí. Mléko si trochu ohřejeme (třeba v mikrovlnné troubě) a uděláme si...
více o Slané prdelky
Nejprve si namočíme 160g ovesných vloček do 250ml studené vody a necháme hodinu odstát.
Na vál si odvážíme mouku, tuk - já používám Heru, přidáme...
více o Slané tyčinky s ovesnými vločkami
Očištěné porce kapra osušíme, osolíme a obalíme ve směsi bílého jogurtu, bylinek a pár kapek citronu. Následně kapra uložíme v míse se směsí na aspoň...
více o Kapr v bílém
Koupené listové těsto vyválíme cca na 3mm plát a rádýlkem či nožem nakrájíme na čtverce 7 x 7 cm. Velikost však volíme jakou chceme. Kysané zelí...
více o Šátečky se zelím
Rozšťouchané brambory (nahrubo) a škvarky přidáme do mísy s moukou, ve které jsme udělali důlek, nadrobili do něj droždí posypali cukrem a zalili...
více o Škvarkové placky pečené v kuse