V hrnci rozpustíme máslo a nasypeme na něj cukr, na mírném ohni uděláme karamel, zaleme vínem a rumem, mícháme do rozpuštění. Když začne směs vařit...
více o Dámský grog
Na tuku (sádle) zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, vložíme bobkový list, několik zrnek nového koření, pepře, hřebíčků, celou...
více o Rajská omáčka podle maminky
Slepici uvaříme ve vodě se solí, novým kořením, hřebíčky a zeleninou do měkka. Rýži uvaříme ve slané vodě, scedíme a necháme odkapat. Slepici vyjmeme...
více o Slepičí polévka s banány
V mléce rozkvedláme vejce, trochu osolíme (nesmí být slané, jen ochucené), přidáme hřebíčky a za stálého míchání pomalu zahříváme. Když se začne dělat...
více o Velikonoční syrek
Do velké skleněné nádoby nalijte alkohol, přidejte všechny přísady a přikryjte. Nádobu postavte na okno vystavené slunci a nechte 1 měsíc louhovat....
více o Likér čtyř vůní
Předehřát troubu na 160 °C. Udělat karamel: na ohni bez vaření rozpustíme cukr ve vodě, přivedeme k varu a pokud má kastrolek silné dno, tak pozvolna...
více o Skořicový flan
Z vína a koření uděláme klasický svařák. Do 3 dcl skleniček nalejeme 20 ml becherovky, 20 ml griotky a dolejeme svařákem. Ochutíme cukrem, citronovou...
více o Lavina
Na dno malých lahviček dáme lžičku oleje, poskládáme česnek, který prokládáme celým pepřem, bobkovým listem (do 1 lahvičky = 1 menší list), hřebíčkem,...
více o Česnek v pikantním nálevu
Obě těsta spojíme a přimícháme mleté ořechy. Dort pečeme pomalu, korpus již nerozkrajujeme, neplníme krémem, je velmi vláčný, chutný. Vhodný pro děti....
více o Templářský dort tmavý
Omytá celá husí játra vložíme na půl hodiny do studeného mléka (zbělí a budou křehčí). Potom je osušíme, a prošpikujeme tenoučkými pásky slaniny,...
více o Husí játra
Ovoce nakrájíme na malé kousky, vsypeme na plech, dáme borůvkový kompot a vše ostatní, promícháme a dáme do trouby péct asi tak půl hodiny.
Vzniklou...
více o Pečené ovoce sestry Pavlínky
Těstoviny uvaříme, scedíme, propláchneme vodou a necháme okapat.
Hrášek vložíme do vařící osolené vody a zhruba 5 min. blanšírujeme. I ten necháme...
více o Zapékané těstoviny s rajskou omáčkou
Mouku prosít na vál, vyhloubit důlek. Máslo nakrájet na malé kousky, navršit kolem důlku a zasypat cukrem. Mandle, oříšky, koření a kakao vsypat do...
více o Linecký dort Aenne Burda
Na vále nebo v robotu zpracujeme v těsto, které necháme zabalené asi 30 minut v lednici odpočinout. Potom těsto rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny...
více o Mřížkový kořeněný koláč
Máslo utřeme do pěny a zašleháme do něj vejce, cukr a koření. Mouku smícháme s mandlemi a smícháme s utřenou hmotou. Těsto se také dobře připravuje v...
více o Koláč z křehkého těsta
Jablka oloupeme, zbavíme jadřiců a nastrouháme. Žloutky s cukrem utřeme do světle žluté pěny. Za stálého šlehání přidáme všechny přísady a jablka,...
více o Zimni jablková buchta
Rýži podusíme do poloměkka. Necháme vychladnout. Potom ji smícháme s mletým masem, vejci, osolíme, opepříme a naplníme vyčištěné celé papriky. Pokud...
více o Plněná paprika II.
1/2 l vody dej svařit s novým kořením (2-3), 6 celých pepřů, 10hřebíčků, kousek celé skořice, kousek citr. kůry(asi z půlky citronu) a šťávu z celého...
více o Švejkův grog
Kuře rozřízneme na polovinu, osolíme a v koňaku podusíme do poloměkka. Potom jednu polovinu naplníme játry a posypeme hřebíčkem, druhou naplníme...
více o Koňakové kuře
Koření rozdrtíme v hmoždíři, přidáme prolisovaný česnek a cibuli, pomletý mák a sůl. Maso nakrájíme na dlouhé tenké pásky a obalíme je v připraveném...
více o Grilované žížaly
Na vál prosejeme mouku, promícháme se sodou, cukrem, skořicí a hřebíčkem. Můžete použít i prodávanou směs koření na perníčky.
Vyhloubíme důlek,...
více o Perníčky, které nepotřebují uležet
Na oleji do světla opražíme mouku, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme hřebíčky a přivedeme k varu. Do vroucí polévky vmícháme rajčatový protlak...
více o Rajská polévka s krupicovými haluškami
Nastavíme troubu na 200 °C, rozehřejeme máslo, smícháme všechny ingredience (kromě másla a moučkového cukru smícháme).
Z balíčku těsta oddělíme 8...
více o Von Trapp apple strudel
Do pekáčku nasekáme na větší špalíčky mrkev a několik stonků řapíkatého celeru, přidáme velkou lžíci másla, sůl, 4-5 hřebíčků a velkou špetku...
více o Mražená treska jinak
Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchat, pak přidat mléko a všechno koření. Znova promíchat, přidat mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat,...
více o Hned měkké vánoční perníčky
Vše zamícháme, přidáme 5 lžic vlažného mléka a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme cca 1 hodinu odpočinout a poté vykrajujeme různé tvary....
více o Perníčky II.
Jazyky uvaříme v osolené vodě do měkka. Schladíme ve studené vodě a stáhneme. Necháme vychladunout.
Kuře vykostíme (nemáte-li zkušenosti, lépe se...
více o Kuřecí roláda s vepřovými jazyky
Cizrnu uvažíme a s trošičkou vody a oleje rozmixujeme. Přidáme cukr a koření. Těsto vyválíme, posypeme rozinkami, naplníme náplní z cizrny, závin...
více o Ořechový závin z cizrny
Vypracujeme těsto a rozdělíme na polovinu. Do jedné přidáme skořici a hřebíček, do druhé kakao. Vykrajujeme kolečka a polovinu z nich uděláme s dírkou...
více o Anglické cukroví
Máslo utřeme do pěny a vmícháme cukr a pak všechny ostatní přísady. Je dobré hmotu trošku nahřát (třeba nad hrncem s horkou vodou), aby se těsto pěkně...
více o Mandlový salám
Zpracujeme na vále v těsto. Z těsta tvoříme malé kuličky, do každé vtlačíme důlek (obráceným náprstkem, obrácenou vařečkou apod.) a upečeme v mírně...
více o Zamilovaná očka
Rozinky necháme několik hodin máčet v rumu. Čaj, víno, plátky citrónu, celé skořice a celé hřebíčky uvedeme k varu, ale nevaříme. Do sklenic rozdělíme...
více o Vánoční punč
Obě vína nalejeme do hrnce, přidáme kousky skořice a hřebíček a přivedeme k varu. Potom ihned stáhneme z ohně, přilijeme rum, přidáme všechno ovoce a...
více o Vánoční bowle
Na vál prosijeme mouku promícháme s práškem, přidáme strouhané ořechy, cukr, mleté koření, rozemneme tuk a pomocí vejce zpracujeme těsto.
Necháme jen...
více o Tlapky
Mandle velice na jemno umeleme a smícháme s moukou. Žloutky, cukr, citronovou kůru a šťávu, skořici a koření smícháme dohromady a vypracujeme tužší...
více o Skořicové hvězdičky II.
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, strouhané mandle, tlučený hřebíček, promneme tuk a pomocí jednoho žloutku a trochu rumu zaděláme vláčné těsto,...
více o Rumová srdíčka
Všechny přísady zaděláme na vále v těsto. Necháme asi 30 minut odležet a potom plníme do ztuženým tukem vymazaných formiček. Po upečení ještě teplé...
více o Pracny z roku 1900
Máslo dobře utřeme a postupně do něj zašleháme cukr, vejce, med, mandle a kakao. Okořeníme (dost výrazně!), zahustíme moukou a necháme odpočinout v...
více o Čínské čtverečky
Ořechy nakrájíme na plátky a vložíme do asi 2-3 l sklenice, prokládáme kořením a plátky citronu a pomeranče. Nakonec zalejeme alkoholem. Necháme 14...
více o Ořechovka
Stehna osolíme a opepříme. Na horkém olivovém oleji je pečlivě opečeme ze všech stra. Slijeme tuk a přidáme špek a znovu dohromady opatrně opečeme....
více o Pečená králičí stehna
Odkrojíme stehna a přední nohy, vše nasekáme na půlky. Zbytek králíka rozporcujeme na 4 díly. Cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky. Podélně...
více o Králík á la Malorca:
Vejce a cukr utřít, přidat mák, mléko a mouku smíchanou se sodou. Těsto má být hustší. Dát do vymazané a vysypané formy, uhladit na poskládat půlkami...
více o Švestkový makovec
Do kastrolu dáme med, skořici a hřebíček. Zalijeme jedním a půl šálkem vody, vaříme 5 minut. Uvaříme černý čaj, přidáme do něj pomerančovou šťávu nebo...
více o Vánoční čaj
Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem a 100 g cukru do pěny. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme do něj strouhanku, oříšky, rum a pomalu vmícháme...
více o Královský švestkový dort
Vejce, olej a cukr ušleháme do pěny. Poté přidáváme střídavě mouku s kořením, ovocem, cukrem, solí, práškem a nastrouhanou cuketu se zavařeninou....
více o Cuketový skoroperník