Na olivovém oleji lehce orestujeme cibuli, mrkev, petržel, celer a přilijeme rajčatové pyré. Osolíme a přidáme koření, podlijeme vodou, vaříme cca 45... více o Rajská polévka II.
Umixujeme: česnek, zázvor, mandle, skořici, sůl, jogurt. V ohnizdorné zapékací míse potřeme jogurtovou směsí maso a zbytkem směsy maso přelijeme.... více o Maharádžův sen - kuře
Do hrnce nalijeme vodu, vložíme křídla, mrkev, celer, petržel, bobkový list, hřebíček a dostatečně osolíme. Vaříme na mírném ohni cca hodinu a půl.... více o Polévka, která nikdy nezbyde
Sušené švestky omyjme a dáme vařit na 10 minut do vody, ke které jsme přidali dva plátky citrónu i s kůrou, kousek celé skořice, asi pět hřebíčků a... více o Vánoční švestková omáčka z Brtnice
Den předem uvaříme vývar, který necháme přes noc uležet - opravdu důležité! Druhý den na oleji zpěníme cibuli, orestujeme na kostky nakrájenou mrkev s... více o Vánoční rajská omáčka
Kuřecí prsíčka uvaříme ve vodě. Mrkev nastrouháme na jemno, bramboru na hrubo. Kuřecí uvařená prsíčka nakrájíme na kostky a orestujeme na olivovém... více o Bezlepková rychlovka
Vše zpracujeme v těsto, necháme přes noc odležet. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme různé tvary. Klademe na vymaštěný a vysypaný plech, potíráme... více o Perníky
Z jedné dobře omyté mandarinky ostrouháme kůru a společně s drceným hřebíčkem, trochou soli a malým kouskem másla vše dobře promícháme. Část směsi... více o Pečený bažant na mandarinkách
Smícháme vodu a mléko v hrnci a necháme přejít varem. Přidáme koření a cukr. Trochu promícháme a odstavíme. Hrnec přikryjeme a necháme koření louhovat... více o Jogi Masala (Dáta Masala, Yogi Tea...)
Na jemno nakrájenou cibuli osmažíme na sádle s máslem do sklovata. Zatrousíme hladkou moukou, až je světlá jíška (můžeme mít jíšku udělanou předem).... více o Buši rajská
Maso vcelku osolíme, opepříme a převážeme nití (aby mělo pěkný oblý tvar). Maso opečeme na oleji v pekáči, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na... více o Vepřové pečené na mléce
Šleháme žloutky s cukrem a tukem do pěny. Ze 2 bílků ušleháme tuhý sníh a s ostatními přísadami opatrně zamícháme do žloutkové směsi. Natřeme na... více o Ořechové tyčinky II.
Pstruhy očistíme, na hřbetu nařežeme a pokapeme citronovou šťávou. Vložíme je do hrnce, zalejeme vínem a přidáme bylinky a koření. Na nejmenším ohni... více o Pstruh na tokajském víně
Koření pomeleme a společně s cukrem, kakaem a kůrou smícháme dohromady s moukou. Přidáme tekutý med a rozkvedlané vejce. Vypracujeme těsto, vložíme do... více o Štramberské uši
Včera jsem hledala řepánky zde v receptech a nebyly, tak jsem se rozhodla napsat svůj večerní postup, který jsem konzultovala se starousedlicemi po... více o Řepánky
Všechny ingredience zpracujeme v hladké těsto, chvíli necháme odpočinout a vyválíme placku silnou 5 mm, ze které vykrájíme různé tvary. Upečeme a hned... více o Křehké škvarkové cukroví
Rozpustíme čokoládu, přidáme všechno ostatní a dobře promícháme. Na cukrem posypaném vále vytvarujeme do válečku, obalíme v sekaných mandlích,... více o Čokoládový salám II.
Smícháme mouku se skořicí, ušleháme máslo, až zbělá a přidáme žloutky dobře utřené s cukrem. Zpracujeme bílky na pěnu a pomalu přidáváme střídavě... více o Pečená Chalava
Na sádle nebo na oleji zpěníme cibulku a orestujeme plátky masa. Přidáme vše ostatní kromě mouky a trochu podlijeme. Dusíme, nejlépe v troubě pod... více o Dobrá omáčka
Na oleji zpěníme cibuli, pak přidáme koření a také necháme zpěnit. Slepici rozdělíme na porce a opečeme na směsi cibule a koření. Zalijeme vodou,... více o Slepice po indiánsku
Do osolené vody dáme vařit čočku, na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájenou mrkev, celou klobásu, cibuli, do které jsme napíchali hřebíčky,... více o Polévka z červené čočky s koňakem
Do uvařené kávy dáme med a cukr, necháme přejít varem a dáme vychladit. V míse rozšleháme vejce a za stálého šlehání přiléváme olej. Pak postupně... více o Medovník z hrnečku "Kluků v akci"
Do mouky dáme koření, sůl, sodu, cukr. Přidáme džem a vodu, zamícháme a pečeme na plechu, na který jsme rozložili papír na pečení. Pečeme na 170°... více o Babiččina buchta pro období půstu
Meloun nakrájíme na stejnoměrné kousky (já používám vykrajovátko na kuličky z brambor), svaříme nálev, meloun rozdělíme do sklenic, zalijeme... více o Meloun jako břitva
Vodu převaříme a necháme vychladnout, pak rospustíme cukr a ostatní ingredience, dáme do 15 l demižonku a dobré je dát kvasnou zátku. Potom to... více o Metropol
Žloutky utřeme s cukrem a mlékem do pěny, přidáme najemno nastrouhané brambory, krupici, skořici, špetku mletého hřebíčku, citronovou kůru, mák,... více o Bramborový makovec
Maso nakrájíme na kostičky, stejně tak mrkev a celer... dáme na rozpálené sádlo (olej), osolíme, mírně osmahneme, přidáme koření, podlijeme vodou a... více o Vepřový guláš s jablky na víně
Vše smícháme dohrovady a vaříme 10 minut. Necháme přes noc "vychladit". Červenou řepu, pokud možno menší, umyjeme a uvaříme asi tak 30 minut. Zkoušíme... více o Červená řepa po kanadsku
Utřeme žloutky s cukrem do pěny, pak přidáme 2 lžíce rumu, mletý mák, hrubou mouku, špetku prášku do pečiva a špetku skořice. Nakonec vmícháme sníh ze... více o Makové řezy II.
Placičky nebo kuličky obalíme ve strouhance a smažíme. Na proužky nakrájenou cibuli proložíme karbanátky a spaříme horkým nálevem.... více o Cuketové karbanátky - utopenci
Ovoce vaříme půl hodiny, přisypeme cukr, přidáme štávu z citronu, rum. Dáme horké do sklenic, obrátíme dnem vzhůru. Do hrníčku odebereme 2 lžičky... více o Ovocný čaj zavařený
Maso odblaníme a prošpikujeme. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky, citrón omyjeme a nakrájíme na kolečka. Smícháme ve velké míse, přidáme koření,... více o Svíčková podle maminky
Maso nakrájíme na plátky, propícháme hřebíčkem, osolíme, potřeme trochou zázvoru a pepře a opečeme na másle spolu s pokrájenou slaninou. Zalijeme... více o Formanské maso
Mouku s cukrem a vanilkovým cukrem vsypeme do mísy (na jednu stranu), na volné místo na dno rozdrobíme droždí, zalijeme teplým mlékem, vařečkou... více o Vánočka od babičky
Srdíčka uvaříme do měkka ve vodě (asi 1,5 l) se solí, rozpůlenými cibulemi, kořením a kouskem citronové kůry. Potom je vyjmeme a vývar přecedíme. Z... více o Vepřová srdíčka v omáčce
Švestky vypeckujeme, cibuli oloupeme a z nedozrálými rajčaty nakrájíme na drobno a zvolna dusíme asi 30-40 minut. Přidáme cukr, ocet, sůl a koření a... více o Chutney švestkové
Všechny suroviny smícháme a pečeme v troubě asi 30 minut. Pak naložíme do skleniček a sterilizujeme 20 minut při 80 °C. Po otevření skleničky dáme do... více o Rybízový čaj
Do soudku s víkem dáme ořechy, rozkrájené na čtvrtiny, nalijeme víno, přidáme cukr, oříšek a vanilku. Dobře uzavřeme a uložíme na tmavé místo při... více o Vin de noix (víno ze zelených ořechů)
Okurky umyjeme a propícháme vidličkou, naskládáme do 5 litrové sklenice. Nálev svaříme. Okurky zalijeme vařicím nálevem. Zavřeme a necháme stát v... více o Rychlokvašky podle Monany
Nálev svaříme a necháme cca 5 minut vařit. Ještě teplým nálevem zaléváme okurky, či jakoukoliv zeleninu i houby. Je to všestranně použitelný nálev,... více o Výborný nálev jako znojemský
Na dno sklenic dáme 1 lžičku oleje, uložíme na těsno oloupané stroužky česneku, které prokládáme bobkovým listem, pepřem, hřebíčkem a feferonkou.... více o Lahůdkový česnek
Oloupané brambory nakrájíme na kostky a dáme je vařit do osolené vody. Přidáme cibuli vcelku, nakrájený česnek a koření. Když brambory změknou,... více o Flondace
Rajčata, cibuli a neoloupaná vyčištěná jablka nakrájíme a za občasného míchání rozdusíme. Rozdušenou zeleninu rozmixujeme, přidáme cukr, sůl, ocet a... více o Domácí kečup
Umytý rybíz prolijeme vroucí vodou (množství takové, abychom mohli rybíz přelít) s octem a scedíme. Do hrnce odměříme 1/4 l vody, přidáme cukr,... více o Rybíz ala brusinky II.
Z těsta děláme bochánky, asi 3-5 cm velké v průměru (pozor, hodně nabydou). Pečeme pozvolna (čím větší, tím více pozvolna), asi 30 minut. Dají se jíst... více o Medové koláčky
Je dobré vločky nejprve rozdrtit (např. válečkem), jde to ale i bez toho. Vločky se zalijí horkým mlékem a nechají se 20 min. stát. Pak se k nim do... více o Vločkové řezy
Nejprve dáme vařit 1 l vody s bobkovým listem, pepřem, novým kořením a hřebíčkem. Necháme povařit. Mezitím si do většího pekáče dáme slaninu, cibuli ... více o Svíčková na smetaně II.
Na dno velkého, nejlépe litinového hrnce položíme kůže ze slaniny, rozložíme polovinu zelí nakrájeného na nudličky, nakrájenou mrkev, na kolečka... více o Choucroute (šukrut)
Prsíčka uvaříme ve vodě spolu s kmínem a hřebíčkem. Jáhly 2krát spaříme horkou vodou, propláchneme studenou a uvaříme v dvojnásobném množství vody cca... více o Jáhlové rizoto
Maso nakrájíme na malé kostičky nebo pomeleme, jak kdo má rád, osolíme, opepříme. Do kastrůlku dáme větší kousek másla a trochu olivového oleje a... více o Výborná omáčka na špagetky