Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odpočinout. Těsto plníme do vymazaných formiček a pečeme na 180 °C cca 8 minut.... více o Starodávné pracny
Šípky omyjte, odřízněte bubáky a stopky, podélně je rozpulte a vložte do většího hrnce. Zalijte je vodou tak, aby byly zcela ponořené. Při mírné... více o Šípková zavařenina
Ve větší míse smíchejte všechny sypké suroviny. V misce vidličkou prošlehejte bílky do pěny a vlijte je k suché směsi. Přidejte mandlový likér.... více o Mandlovo-kakaová srdíčka
Kynuté Honzovy buchty jsou jednodušší než by se zdálo, ale vyžadují dostatek času na kynutí. Nejprve si připravíme kvásek. V misce rozetřeme kvasnice... více o Honzovy buchty
Nejdříve si připravte pyré. Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Dýni, například hokkaidó, rozkrojte napůl a vydlabejte... více o Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra
Z uvedených ingrediencí vytvoříme těsto, které pořádně uhněteme na válu. Těsto uložte v mikrotenovém sáčku alespoň na 2 hodiny odpočinout do lednice,... více o Pracny ze špaldové mouky
Troubu předehřejte na 180 °C a formu vyložte pečicím papírem. Smíchejte mouky, prášek do pečiva a koření. Vejce pokojové teploty vyšlehejte s cukrem,... více o Dýňový chlebíček
V jedné míse smíchejte sypké suroviny - mouku, cukr, kypřící prášek, sodu, skořici, muškátový oříšek, hřebíček a sůl. V druhé míse promíchejte dýňové... více o Dýňový chlebíček
Dýni oloupejte (použijete-li dýni Hokkaidó, loupat nemusíte), nakrájejte na kostičky a uvařte doměkka. Poté rozmixujte na pyré. V míse smíchejte mouku... více o Dýňové muffiny
Nejdříve si připravte náplň. Mléko nalijte do hrnce a svařte s mletým mákem. Přidejte mleté piškoty, rum, mletý hřebíček a lžíci povidel. Vše společně... více o Třešňovo-makový závin
Hrušky oloupejte a zbavte jádřinců. Dejte do mixéru a rozmixujte na kaši. Přidejte koření, cukr a promíchejte. Zapékací mísu vyložte pečicím papírem a... více o Hrušková povidla
Kokosovou smetanu dejte přes noc do ledničky, aby se oddělilo tučné kokosové mléko od vody. Na přípravu krému potřebujete pouze ztuhlé kokosové mléko.... více o Mrkvový chlebíček s kokosovým krémem
Do trouby dejte plech a nechte ho předehřát na 190 °C. Do hrnce dejte borůvky, hřebíček, cukr a zvolna zahřívejte asi 10 minut, dokud se cukr úplně... více o Zakrytý borůvkový koláč
Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a koření. Vejce... více o Bábovka z pastináku
Troubu předehřejte na teplotu 180 °C. Dortovou formu vyložte pečícím papírem. Do mísy kuchyňského robotu prosejte mouku a přidejte cukr, koření,... více o Perníkový dort
Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte si formu na muffiny papírovými košíčky, nebo vymažte máslem. V misce smíchejte mouku, cukr, hnědý cukr, jedlou... více o Dýňové muffiny
Mouku promíchejte s cukrem, vmíchejte mandle, nastrouhanou citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Přidejte na kostky pokrájené studené... více o Mřížkový koláč s malinami
Vepřovou plec pokrájíme na kostky, které dáme do misky a okořeníme sušeným česnekem, zázvorem, římským kmínem, hřebíčkem, kurkumou a sojovou omáčkou.... více o Dušená orient plec v pórku
Množství dle chuti a počtu strávníků. Švestky opláchneme a vypeckujeme. Kdo chce, může je pomlít nebo rozmixovat, my raději, když sem tam nějaký ten... více o Švestkové těstoviny
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky a dáme do mísy, kam přidáme zázvor, česnek, hřebíček, skořici a chilli. Vše promícháme se lžící oleje a necháme... více o Nakládané masové kostky dušené na cibuli
Troubu zapněte na 180 °C. Sušenky nadrťte a smíchejte s vločkami, moukou, cukrem, kořením a pistáciemi. Přidejte karamelovou pomazánku a prsty... více o Crumble s meruňkami
Troubu předehřejte na 170 °C, formu vyložte pečicím papírem (nebo vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou). Cuketu nastrouhejte nahrubo. Vejce... více o Čokoládová buchta z cukety
Příprava Masa: Minimálně hodinu před začátkem vaření naložíme maso do směsi koření: 1 lžíce kurkumy, pepř, kardamon, hřebíček, koriandr, skořice,... více o Phall (nepálivý)
Prosejte mouku se sodou a vmíchejte cukr. Přidejte máslo, vejce, koření a med. Dejte ho 3 lžíce a po chvíli poslední. V robotu nebo v ručním mixéru... více o Chaloupka z perníku
Mouku prosejte s cukrem a kakaem na pracovní plochu a doprostřed udělejte důlek. Do něj nožem zapracujte vejce, sůl a zakysanou smetanu a rukama... více o Čokoládový koláč se zmrzlinou
Čočku před vařením alespoň na 4 hodiny namočte do studené vody - lze ji sice uvařit doměkka i bez této procedury, ale pak je třeba počítat s tím, že... více o Čočkový salát s treskou
Máslo utřete se žloutkem, smíchejte s ostatními ingrediencemi, s výjimkou másla na formičky, a vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do fólie a nechte... více o Vánoční pracny
Smíchejte obě mouky a udělejte důlek. Do něj nalijte asi 80 ml mléka, rozdrobte droždí a vidličkou umíchejte kašičku. Zaprašte a nechte 30 minut... více o Vánočka s medovinou
Nejprve smícháme všechny suché suroviny, poté přidáme další. Shněteme je do koule, zabalíme do potravinové fólie a uložíme přes noc do chladna. Poté... více o Vánoční cukroví - Skořicové a kořeněné čtverečky
Vyšlehejte bílky na sníh a dejte stranou. Uvědomuji si, že sehnat mletý badyán a hřebíček není snadné, ale není těžké si je připravit. Když si melu... více o Jablečník s chutí Vánoc
Chia jsou černá semínka šalvěje hispánské, která na sebe vážou vodu a tím pomáhají udržovat tělo hydratované. Obsahují spoustu vlákniny, zinek, hořčík... více o Chai chia s ovocným přelivem
Jablka (hrušky) oloupeme, odstraníme jádřince, nastrouháme do kastrolu, zakapeme citronovou šťávou (můžeme přidat i trošku citronové kůry), podlijeme... více o Jablečný (hruškový) pohár
Z ingrediencí na těsto vypracujte hladké těsto. Máslo by mělo být povolené a žloutek rozšlehaný, aby se vám s tím lépe pracovalo. Je možné, že budete... více o Brusinkové mini meringue koláčky
Utřeme máslo a přidáme moučkový cukr, trochu skořice, mletý hřebíček, citronovou kůru, nastrouhané mandle, jedno vejce. To vše umícháme a přidáme... více o Marcipánky
Krůtí prsa nařízneme podélně tak, aby vznikl plát a přes fólii jej naklepeme a osolíme. Nahrubo nasekané ořechy a pokrájené švestky smícháme s povidly... více o Krůtí roláda s povidly, sušenými švestkami a vlašskými ořechy
Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a nahrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme koření a zalijeme litrem vody, osolíme a vaříme doměkka. Rozmixujeme. Směs... více o Orientální mrkvová polévka
Sušené ovoce nakrájejte na kostičky. V hrnci uveďte do varu 200 ml vody. Nakrájené ovoce, rozinky a máslo dejte do misky (obr. 1), zalijte vroucí... více o Kakaový ovocný chlebíček
Med, vejce, cukr ušleháme do pěny. Na vál si připravíme mouku s kořením a jedlou sodou a meruňkovou marmeládou. Přidáme ušlehanou hmotu a vše dobře... více o Perník na chaloupky
Mouku prosejte a důkladně v ní rozmíchejte sodu. Formu o průměru 24 cm vytřete tukem a vysypte moukou. Žloutky ušlehejte se změklým máslem a většinou... více o Vláčný mrkvový dort s tvarohovou náplní
Garam Masala je směs koření hojně využívaná v Indii a dalších jihoasijských zemích. Je to koření vhodné na drůbež, popřípadě do omáček k těstovinám či... více o Garam Masala
Přichystáme si pekáček, vymažeme tukem a vysypeme moukou, nebo můžeme použít pečící papír. Polovinu oříšků (20 g piniových, 25 g mandlí, 25 g lískáčů)... více o Pan di spezie - sladký kořeněný chlebíček
Recept jsem okoukal od Itala Emanuela Ridiho, takže veškeré pochvaly jdou na jeho adresu. Vyzkoušel jsem jej, byl výborný, skvěle se hodil na podzimní... více o Dýňový koláč (Pan di zucca)
Mleté maso připravíme jak jsme zvyklí (vejce, sůl, mouka) s trochou více koření na mleté maso. Hermelín nakrájíme na maličké kousíčky a vmícháme do... více o Mleté maso s hermelínem a brusinkami v banánové omáčce
Všechno spolu zpracujeme na tužší těsto a na desce necháme odpočívat (zakryté obrouskem) do druhého dne. Těsto potom znovu propracujeme a vyválíme asi... více o Medová srdíčka
Rozehřejte troubu na 180 °C. V misce smíchejte cukr, sůl a koření. V druhé misce promíchejte ořechy s bílkem, poté k nim přisypte směs koření a dobře... více o Aromatické ořechy
Mák uvaříme v mléce, osladíme a zahustíme strouhaným perníkem. Podáváme místo krému k dukátovým buchtičkám nebo s kynutými knedlíky. Do omáčky můžeme... více o Maková omáčka II.
Opraný a okapaný bez rozvaříme.Směs propasírujem přes husté síto - ne kov!! Zvážíme množství, dáme do kastolu a přidáme cukr. Vaříme dále asi 25 minut... více o Bezová "kecanda" - povidla
Povidla rozvaříme s 200 ml vody, přidáme koření a lžíci strouhanky a vaříme do zhoustnutí. Ořechy umeleme a smícháme s 80 g cukru. Nudle uvaříme al... více o Nákyp s povidly a ořechy
V hrnci nad párou mícháme do zhoustnutí (asi 15 min.) cukr, tuk, vejce, med, sodu bikarbonu a trochu skořice a hřebíčků. Potom důkladně vmícháme... více o Plněné medové řezy
Zpracujeme na vále v těsto. Necháme zabalené ve folii nebo alobalu na chladném místě nejméně 2 hodiny odpočinout. Potom vykrájíme obdélníčky,... více o Voňavé cukroví