Cibuli nasekáme nadrobno a na mírném plameni ji osmažíme na oleji do mírně zlatavé barvy.
Do větší misky dáme krůtí maso, vejce, vločky, prolisovaný...
více o Zdravá velikonoční sekaná
Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Hermelín a vejce nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli očistíme, nakrájíme najemno. Salám nakrájíme na malé...
více o Snadná hermelínová pomazánka
Krůtí prsa pokrájejte na plátky asi 1,5 cm silné.
Rozložte je na prkénko, zakryjte mikrotenovou fólií a naklepejte. Řízky osolte, potřete hořčicí a...
více o Smažené krůtí řízky
Brambory oloupejte a pokrájejte na malé kostičky. Mrkve očistěte a uvařte v celku na skus. Poté zchlaďte a pokrájejte na malé kostičky. Cibuli...
více o Vánoční bramborový salát
Oloupané uvařené brambory pokrájíme na menší kusy a dáme do mísy. Přidáme najemno pokrájené listy medvědího česneku, najemno pokrájenou jarní cibulku ...
více o Bramborový salát s vejci a medvědím česnekem
Celer očistíme, rozpůlíme a vložíme uvařit do silného masového vývaru. Použít můžeme i celer, vařený v polévkovém vývaru, který nebudeme dále...
více o Pomazánka z vařeného celeru
Silnější plátky krkovice (nenaklepáváme) osolíme, opepříme a obalíme ve směsi umíchané z hladké mouky a mleté papriky.
Na rozpuštěném sádle, osmažíme...
více o Papriková krkovice
Příprava marinády: Do misky přidáme suroviny na marinádu a promícháme. Česnek můžeme nechat na plátky nebo zamixovat přelisovaný. Chilli si přidáme...
více o Vepřová žebra s medovou-chilli marinádou
Předem uvařený květák v osolené vodě (nebo na páře) necháme okapat a zchladnout. Těstoviny uvařené dle návodu na obalu scedíme a necháme zchladnout....
více o Květákový salát s těstovinami
Do těsta na langoše budete potřebovat zchladlé vařené brambory ve slupce, uvařte si je tedy předem.
Nejprve si připravíme kvásek. Mléko ohřejeme na 40...
více o Bramborové langoše
Nejprve osmahnout cibulku do zlatova. Poté smíchat všechny ingredience kromě strouhanky. Ručně promíchat (promačkat) a až poté přidat strouhanku. Z...
více o Sekaná a brambory v páře
Hovězí maso volíme dle vlastního výběru a vlastní chuti. Lépe je vybrat kus, který je kompaktní a vyšší. Do masa uděláme ostrým nožem s úzkou delší...
více o Špikované okurkové hovězí na špeku
Předvařené květákové růžičky na skus, v osolené vodě nebo páře, necháme na cedníku zchladnout. Uvařené brambory ve slupce necháme zchladnout a...
více o Květákovo-bramborový salát
Květák rozebraný na růžičky uvaříme v osolené vodě nebo na páře doměkka - na skus. Necháme zchladnout a okapat.
Uvařený květák pokrájíme na menší kusy...
více o Květákový salát se smaženým řízkem
Do pekáčku pokrájíme na silnější nudličky očištěnou, nejlépe bílou větší papriku, cibuli, nasekaný česnek a na čtvrtky pokrájená rajčata. Kdo chce,...
více o Špekáčky / klobásky v leču pečené
Hovězí maso dle vlastního výběru pokrájíme na větší kostky, opepříme a promícháme s hořčicí. Takto připravené maso necháme odležet alespoň dvě hodiny,...
více o Hovězí na hořčici s houbami
Brambory omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Ještě teplé je oloupejte a hned nakrájejte na kolečka. Šalotku i jarní cibulku rovněž pokrájejte na tenká...
více o Lehký bramborový salát
Očištěné ředkvičky pokrájíme na plátky nebo měsíčky a dáme do mísy. Přidáme jemně pokrájenou jarní cibulku/y i s částí zelené natě, oloupaná, na...
více o Jarní salát (nejen) se sýrem
Oloupaná salám a okurky nakrájíme na tenké nudličky a smícháme s majonézou, hráškem a jemně krájenou cibulí. Ochutíme hořčicí, octem, cukrem,...
více o Pařížský salát podle ČSN
Oloupaný salám a okurky nakrájejte na stejnoměrné nudličky, přidejte zelený hrášek, jemně nakrájenou cibuli, majonézu, ostatní chuťové přísady a vše...
více o Pochoutkový salát podle ČSN
Brambory uvařené ve slupce oloupejte za tepla a nechte je vychladnout. Vychladlé brambory rozkrájejte na stejnoměrné nudličky nebo kostky, přidejte...
více o Vlašský salát podle ČSN
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je a nechte dobře vychladnout. Studené brambory nakrájejte na menší kostky, cibuli a nakládané okurky nakrájejte...
více o Bramborový salát na chlebíčky podle ČSN
Škvarky a tvarůžky pomeleme nebo rozmixujeme a dáme do misky. Přidáme oloupaná, pokrájená vejce, drobně pokrájenou menší cibuli, dle chuti opepříme,...
více o Škvarková pomazánka s tvarůžky
Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme na páře nebo v osolené vodě na skus. Scedíme, necháme zchladnout. Vejce uvaříme natvrdo, necháme zchladnout...
více o Zeleninový salát s brokolicí
Řízky naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.
Vejce vyšleháme se solí dle...
více o Sládkovy řízky (pivní těstíčko)
Telecí maso osolíme a opepříme, pokud budeme používat plec, která nemusí být kompaktní, zpevníme ji provázkem a pokud použijeme sušší část masa (kýtu)...
více o Telecí na divoko
Na másle nebo trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli s kořením, které nám uvolní vůni. Pokud nechceme na závěr z fazolek lovit kuličky nového...
více o Hořčicové fazolky
Drůbeží maso pokrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na trošce oleje osmažíme ze všech stran. Pak přisypeme na jemno pokrájenou cibuli, kterou v...
více o Hořčicové kuře na smetaně
Upozorňuji že majóneza jde vyšlehat pouze ze sójového mléka, které musí mít stejnou teplotu jako olej. Pokud vytáhnete mléko z lednice, a tudíž bude...
více o Veganská majonéza/tatarka
Na drobně pokrájeném špeku s troškou sádla nebo oleje osmažíme po stranách nakrojené, osolené a opepřené plátky kotlet z obou stran, pak je vyndáme...
více o Kotlety na houbách a zelenině
Sojové plátky napřed zalijeme v míse horkou vodou, necháme odstát ( tím se zbavíme z velké části sojové moučné chuti ) Vodu vylijeme, nalijeme čistou...
více o Sojová pečeně
Cuketový základ: na trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, osolíme, necháme pustit...
více o Cuketová pomazánka ala tatarák
Škvarkové sádlo dáme do mísy, přistrouháme oloupaná vejce na struhadle s většími slzami, přisypeme na kolečka pokrájené cibulky i s částí zelené natě...
více o Škvarková pomazánka s kápií
Vychlazené vařené brambory pokrájíme na plátky nebo kostičky, cibulku na tenká kolečka, salát a oloupaná vejce na drobnější kusy a vše dáme do mísy,...
více o Svěží bramborový salát
Cibuli pokrájíme na měsíčky nebo půlkolečka a dáme na trošku oleje osmažit dosklovata. Přidáme na plátky či kostičky pokrájené portobello a smažíme do...
více o Bezmasá směs z portobella
Kuřecí stehenní řízky jen lehce naklepejte rukou a z obou stran osolte a opepřete.
Do misky dejte strouhanku, na jemno mleté vlašské ořechy,...
více o Stehenní řízky v ořechovém kabátku
Vepřové maso pokrájíme na kostky, klobásu a cibuli na kolečka, slaninu a papriku na zhruba stejně velké díly jako maso s klobásou a cibulí a oloupané...
více o Živáňská jehla
Párečky nasypeme do zapékací misky a přelijeme je lečem, ve kterém rozmícháme kečup s hořčicí a sojovou omáčkou. Kdo chce pikantnější sos, přidá...
více o Párky / buřty v leču
Plát listového těsta rozdělíme na čtyři obdélníky. Každý obdélník si pomyslně podélně rozdělíme na dvě části, kdy na jedné nožem uděláme zářezy a na...
více o Hot-dog taštičky
Telecí maso v celku (například plec) osolíme, opepříme, zpevníme provázkem do úhledného špalíčku a potřeme polovinou hořčice. Očištěnou kořenovou...
více o Telecí na hořčici s kořenovou zeleninou
Vinnou klobásu pokrájíme na cca 12-ti centimetrové nožičky, kdy každou obalíme v plátku slaniny a uložíme do zapékací mísy nebo malého pekáčku, kterou...
více o Vinná klobása pečená v leču
Rybičky dáme do hrníčku a rozmixujeme je dohladka i se šťávou z plechovky. Kdo chce, může z rybiček před mixováním odstranit malé páteřní kostičky.
Do...
více o Rybičková pěna (pomazánka)
Černou čočku propláchneme, zalijeme vodou (klidně více, abychom s čočkou mohli uvařit i zeleninu) a přidáme rozmáčknutý stroužek česneku. Od bodu varu...
více o Čočkový salát se zeleninou
Kuřecí maso pokrájíme na kousky, osolíme,okořeníme dle chuti a společně s drobně pokrájenými žampiony (já použil portobello) osmažíme na minimálním...
více o Kuřecí pomazánka se žampiony
Mleté maso dáme do mísy, přidáme hrstičku studené vody, vejce, sůl, pepř, tymián, rozetřený česnek (nesmí přehlušit chuť sekané, jen mírně dochutit),...
více o Sekaná svíčková
Plátky masa po stranách nakrojíme, aby se nám při dušení nekroutily, osolíme je, opepříme a potřeme z obou stran hořčicí. Naklepávat je nemusíme, ale...
více o Hořčicové plátky se zeleninou a hlívou
Brambory uvařte ve slupce doměkka. Pak je nechte zchladnout a oloupejte. Nakrájejte je na drobné kostičky a ve velké míse opatrně smíchejte s...
více o Bramborový salát se šunkou
Vařené brambory a vejce oloupeme a pokrájíme na kostičky nebo nudličky, zelí překrájíme na menší kousky, oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky.
Vše...
více o Bramborovo-zelný salát