Čisté plody bezinek dáme do vody a povaříme i s kořením asi 1/4 hodiny. Necháme zchladnout a přidáme rozdrobené droždí, promícháme a necháme kvasit 3...
více o Víno z bezinek
Připravíme kvásek a vlijeme ho do mouky, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, žloutky, sůl, rozinky a mandle. Zaděláme řídké těsto, které vlijeme do dobře...
více o Litá kynutá buchta
Z části mléka, lžičky cukru, trochy mouky a droždí připravíme kvásek. Po vykynutí smícháme s ostatními surovinami (kromě džemu) a vypracujeme vláčné...
více o Tvarohovo-jablkový zákusek
Vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout rozděláme 1/4 kg tvarohu a z těsta děláme buchtičky plněné tvarohem, necháme chvíli kynout pak...
více o Majolkové koláčky
Zpracuje se v těsto. Rozválit na 250 g hromádky. Rozválí se na tenčí placku, nakrájí se na délku a plní se ořechovou nebo marmeládou tuhší,...
více o Plněné rohlíčky obalené v cukru
Uděláme kvásek z kvasnic, trošky cukru, lžíce hladké mouky a trochy vlažného mléka. Poté ho nalijeme do mouky, přidáme rozpuštěné máslo, mléko, sůl a...
více o Vdolky na plotně pečené
Z mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek. Na vále zpracujeme těsto. Je-li tuhé, přidáme mléko. Okamžitě rozválíme na tenký plát, nakrájíme na...
více o Půlroční koláčky
Zaděláme kvásek z mouky, droždí a asi 2dcl vody a kmínu. Do mouky dáme sůl, nastrouhané den předem uvařené brambory, kvásek, vodu a zaděláme těsto,...
více o Bramborový chleba
Z vlažného mléka, medu, případně lžičky mouky připravíme kvásek a zaděláme jím těsto (podmáslí také lehce ohřejeme).
Vypracujeme těsto, přidáme kousky...
více o Domácí tmavý chléb s ořechy
Z mléka, cukru a kvasnic se nechá vykynout kvásek. Do mouky se dá sůl, žloutky, sklenička oleje a kvásek a to vše se zpracuje v těsto.
Dělají se ...
více o Nekynuté buchtičky od Milči
Z mléka a kvasnic uděláme kvásek. Vypracujeme těsto. Dle potřeby přiléváme teplou vodu. Poté těsto vypracujeme, necháme ho odležet a nakynout. Potom...
více o Dobrá pizza
Smícháme mouku, sůl, kůru, cukr, kvásek, rozpuštěný tuk a vlažné mléko - vznikne ne příliš tuhé těsto. Necháme jej dobře vykynout. Vyválíme placku,...
více o Rebarborová buchta kynutá
Pampeliškové květy spaříme v 2,5 litrech vařící vody a necháme je louhovat 24 hodin. Pak vodu scedíme do 5 litrové lahve a květy vyhodíme. Svaříme 2...
více o Pampeliškové víno
Smícháme cukr, mléko, droždí a necháme vykynout kvásek. Potom přidáme vlažné máslo, vejce, sůl, vodu a vypracujeme vláčné těsto. Dle potřeby přidáme...
více o Slaný koláč
Na másle osmahneme cibulku, přidáme rozdrobené droždí a upražíme do světle hněda. Přidáme nakrájené a předem v mléce namočené rohlíky, osolíme,...
více o Horká drožďová pomazánka
Z polohrubé mouky, špetky soli, žloutků, majolky a vzešlého kvásku vypracujeme vláčné těsto a necháme asi 3/4 hodiny kynout.
Z tohoto těsta můžeme...
více o Kynuté těsto s majolkou
Vypracujeme těsto a necháme ho kynout asi hodinu na teplém místě. Zpracujeme šlehačem suroviny na náplň, je možné malinko naředit mlékem, ale pozor,...
více o Svatební koláčky paní Rakové
Kvásek: 1 lžička cukru, 10 lžic mléka a kvasnice. Do mouky se nastrouhá tuk přidají se 4 žloutky, sůl, citronová kůra a kvásek. Rychle se vypracuje...
více o Svatební koláčky od sousedky
Z vykynutého kvásku a dalších surovin zpracujeme těsto. Nenecháme ho kynout, ale hned ho vyválíme, nakrájíme na čtverečky, poklademe náplní (povidla,...
více o Svatební koláčky
Do mouky vlijeme rozpuštěné máslo a šlehačku, přidáme vykynutý kvásek (na tohle množství mouky použijeme půl kostičky droždí, 1 kostku cukru, lžičku...
více o Buchtičky se šlehačkou
Vypracujeme těsto klasickým způsobem s kváskem a ihned tvoříme malé koláčky, které plníme tvarohovou náplní.
Zabalíme do buchtiček a klademe na...
více o Koláčky s rumem a máslem
Ze všech výše uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Těsto musí být husté jako na buchty. Uděláme menší bochánky, trochu je zplacatíme, asi jako...
více o Škvarkové placky II.
Do mísy nasypeme mouku, přídáme vykynutý kvásek, vodu, olej a sůl. Necháme na teplém místě vykynout. Na vále vyválíme kolo, které rozdělím do...
více o Slané plněné rohlíčky
Nejprve uvaříme maso doměkka (asi 45 minut). Mezitím si nakrájíme rohlíky na kostičky, zalijeme zchladlým vývarem z uzeného tak, aby se rohlíky...
více o Velikonoční sekaná
Mouku nasypeme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, nastrouhanou heru, najemnou nastrouhaný sýr, vejce, sůl a zaděláme hladké těsto, tak aby se nám...
více o Sýrové pochutnání
Z mléka cukru a kvasnic uděláme kvásek, který dáme do 1/2 kg mouky a zpracujeme v těsto. Předtím si připravíme náplně. Z těsta hned kávovou lžící na...
více o Nekynuté koláčky
Zaděláme těsto klasickým způsobem a dáme kynout, vymažeme a vysypeme dortovou formu - průměr 26 cm. Vykynuté těsto dáme do formy, přetáhneme nepatrně...
více o Meruňkový koláč II.
Připravíme si dvě mísy. Do větší dáme dva hrnky polohrubé mouky, půl hrnku cukru, 1/2 vanilkového cukru, jednu kostičku droždí, 1/16 tuku. Do menší...
více o Prababiččin tvarohový koláč
Nejdříve dám vařit vodu (3,5 litru) s 1/2 kg rýže a 1,5 kg cukru krystalu. Až se cukr rozpustí a rýže změkne, dáme do větší nádoby a přidáme tam i...
více o Arak
Kváskem zaděláme těsto, necháme přikryté 20 min. kynout. Pak vyválíme, vykrájená kolečka smažíme ve fritovacím hrnci při 170 °C dozlatova.
Pístovou...
více o Rychlé koblihy
Droždí rozdrobíme, smícháme s částí teplého mléka, přidáme 2 lžíce mouky, zamícháme a dáme vykynout. Do nahřáté mouky přidáme máslo, žloutky, kvásek,...
více o Domácí briošky
Na vál prosijeme oba druhy mouky se špetkou soli, uprostřed uděláme důlek, do něj vyklepneme jen lehce rozšlehané vejce, kolem rozkrájíme oba tuky a...
více o Koláčky z Telče
Prosátou mouku dáme do mísy, smícháme s droždím, krystalovým a vanilkovým cukrem, solí, vejcem, přidáme vlažné mléko s rozpuštěným máslem a...
více o Pudinkový koláč
Z mouky, kvasnic, cukru a mléka uděláme kvásek, po nakynutí dolijeme mléko (skutečně je ho půl litru), přidáme žloutky a rozpuštěné máslo a dáme...
více o Páteční lívanečky
Kvásek připravíme ze 100 ml vlažného mléka, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky a v teple necháme vzejít.
Máslo, vanilkový...
více o Velikonoční věnec
Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru, koření a v mléce vykynutý kvásek (droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochu...
více o Zdobené jidášky
Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, necháme vykynout kvásek.
V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěný tuk,...
více o Velikonoční mazanec
V míse promícháme mouku se solí, do dolíku vlijeme vlažné mléko, máslo, vejce, cukr a droždí a necháme vykynout kvásek. Těsto vypracujeme dohladka a...
více o Tvarované velikonoční pečivo
Smícháme droždí, 10 g cukru a mléko. Necháme 15 minut vykynout.
Mouku prosijeme do mísy, vytlačíme důlek, přidáme 110 g cukru, sůl, kardamom,...
více o Ruská velikonoční bábovka
Z droždí, cukru, několika lžic mléka a mouky zpracujeme kvásek. Necháme vykynout. Mouku, žloutky, sůl, tuk dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a...
více o Plněný velikonoční věnec
Z hladké mouky, části mléka, části cukru a droždí připravíme kvásek. Ostatní suroviny dáme do mísy a zaděláme je zbylým mlékem a kváskem v těsto....
více o Plněný cop
Z droždí, cukru, trochy mléka a 2 lžic mouky připravíme kvásek. V míse utřeme máslo s medem a žloutky. Přidáme mouku se špetičkou soli, zbylé mléko a...
více o Medové jidášky
Droždí zalijeme trochou vlažné šlehačky, přidáme trochu cukru a mouky a necháme vykynout. Do mísy dáme všechny ostatní přísady, přidáme vykynutý...
více o Jidášovy provazy
Nejprve si všechny přísady dáme do místnosti (třeba přes noc), aby měly stejnou teplotu. Do šálku dáme trochu mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky...
více o Bochánek, který se vždy povede
Uděláme kvásek a necháme vykynout. Než nám kvásek vykyne, tak nastrouháme tuk na hrubším struhadle a necháme ho povolit na řídkou kašičku. Do něj...
více o Koláčky kynuté
Vejce uvaříme natvrdo. Na kousku másla rozpustíme droždí a mícháme, dokud zase trochu nezhoustne (doporučuji teflonové nádobí), pak odstavíme -...
více o Drožďová pomazánka - úplně jinak
Z uvedených surovin vypracujeme v míse těsto, z něhož lžící na vále vykrajujeme malé buchtičky, které plníme náplní, klademe na vymazaný plech,...
více o Zadělávané nekynuté buchtičky
Na troše tuku osmažíme cibuli, potom na ní rozdrobíme droždí, které necháme rozpustit, droždí se rozteče po celé pánvi.
Až se začne srážet a vytváří...
více o Drožďová pomazánka II.