Droby odblaňte a nakrájejte na drobnější kousky. V hrnci rozpusťte polovinu másla. Přidejte kmín, nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a krátce... více o Husí kaldoun s játrovými knedlíčky
Očištěné hříbky pokrájejte na plátky. Polovinu sádla rozpusťte v kastrolu a vsypte nakrájené hřiby. Duste je ve vlastní šťávě, dokud nevydusíte... více o Houbový guláš
Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl a kmín a důkladně promícháme. Přilijeme vodu a vypracujeme těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme 8 - 12 hodin... více o Domácí chleba bez hnětení
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme dosklovata. Přidáme nadrobno nakrájené stroužky česneku a mleté maso. Poté přidáme na kostičky nakrájenou... více o Chili con carne s kukuřicí
Začněte pitou. Mouku prosijte se solí a práškem do pečiva, pak vmíchejte koření a uprostřed vytvořte důlek. Nalijte do něj olej s vodou a zpracujte... více o Grilovaná domácí pita s hummusem a jarní zeleninou
Oloupané brambory pokrájíme na malé kostky a v osolené vodě uvaříme do měkka. Poté scedíme. Použít můžeme klidně i zbylé brambory od oběda či večeře.... více o Uhlířina po našem
Oloupané brambory zalijeme vodou tak, aby hladina byla těsně nad brambory, osolíme, můžeme přidat i kmín, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni... více o Bramborové placky s medvědím česnekem
Dvě střední cukety, neoloupané a nastrouhané nahrubo, smíchejte se lžičkou soli. Po čtvrt hodině cuketa pustí vodu. Sceďte ji a z cuket ještě pořádně... více o Jarní nádivkové muffiny
Do vepřové špičky uděláme opatrně hlubokou kapsu, kterou osolíme zvenčí i uvnitř. Pórek nahrubo pokrájíme a nasypeme do pekáčku nebo zapékací mísy.... více o Vepřová kapsa na pórku s cuketovou nádivkou
Špek a cibuli pokrájíme nadrobno a společně osmažíme lehce dozlatova. Přidáme nasekaný česnek, snítku tymiánu, drcený kmín dle chuti, promícháme a... více o Dušený květák na špeku
Ve větší pánvi si osmažíme na sádle (oleji) drobně pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na menší kusy pokrájené uzené maso, drobně nasekaný česnek,... více o Kroupy s uzeným masem
Drobně pokrájenou cibuli dáme do pánve s na kousky pokrájeným špekem a společně osmažíme lehce dozlatova. Ke konci smažení přisypeme rozvonět i jemně... více o Kroupová smaženice
Pinzetou odstraňte zbytky peří, husu omyjte, osušte a zevnitř i zvnějška do ní vetřete alespoň záleží na velikosti drůbeže. Nechte v chladu uležet do... více o Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím
Uzený špek nebo prorostlou uzenou slaninu, pokrájíme najemno a dáme do kastrolu. přisypeme drobně pokrájenou cibuli a vše osmažíme dozlatova.... více o Dušený uzený květák s těstovinami
Libový vepřový bok bez kosti pokrájíme na plátky, které osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Cibuli pokrájíme a na trošce tuku osmažíme lehce... více o Dušený hříbkový bůček
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce tuku či drobně pokrájeném špeku lehce dozlatova. Přisypeme na nudličky pokrájené hlávkové zelí, ochutíme... více o Dušené zelí s řepou - sladkokyselé
Mléko, vejce, koření, sůl, mouku a čerstvé droždí dáme do mísy a promícháme. Přisypeme najemno nastrouhané, předem uvařené, zchladlé a oloupané... více o Návykové bramborové smaženky
Slaninu nakrájejte na kostičky, orestujte na pánvi a poté přemístěte do hrnce. Vepřové maso nakrájejte na zhruba centimetrové kostičky, rozpalte pánev... více o Gulášová polévka
Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Přisypeme kmín, česnek a mouku, kterou necháme zpěnit za častého míchání.... více o Štědračka z Valašska - štědrovečerní polévka
Maso pokrájíme na kostky či nudličky, osolíme, pokmínujeme a dáme do rozpáleného tlakového hrnce s rozpuštěným sádlem osmažit, občas promícháme. K... více o Vepřovka z papiňáku - pomazánka nebo polotovar
Do šťávy z půlky citronu přidáme pepř a kmín. Losos touto směsí potřeme a necháme chvíli marinovat. Brambory uvaříme do měkka a slijeme přebytečnou... více o Restovaný losos se šťouchanými brambory a tvarohovým dipem
Vepřové maso použijeme dle vlastního výběru, kdo jaké preferuje. Připravovat můžeme jak plátky, tak i maso pokrájené na kostky či nudličky. Já zvolil... více o Vepřové s kapustičkami
Jemně pokrájenou cibuli osmažíme na drobně pokrájeném špeku dozlatova. Ke konci smažení přidáme dle chuti kmín a necháme ho rozvonět. Přisypeme na... více o Dušené kapustové brambory
Slaninu nakrájenou na kostičky vložte spolu se sádlem do hrnce a začněte pozvolna škvařit. Mezitím nastrouhejte brambory najemno, přemístěte je do... více o Kynutá bramborová buchta
Cibuli nakrájejte nadrobno a na sádle ji nechte zesklovatět. Klobásku oloupejte a nakrájejte. K cibulce přidejte kmín, a po cca osmi minutách přidejte... více o Zelňačka s paprikovou klobásou
Kuřecí maso otřete, osolte a okořeňte. Orestujte zprudka na olivovém oleji, aby se maso po povrchu zatáhlo. Vyjměte z pánve. Žampiony nakrájejte na... více o Kuřecí maso na houbách se zapečenými bramborami
Rozpalte na pánvi sádlo a přidejte žampiony nakrájené na čtvrtky. Sušené houby namočte do vody zhruba na 30 minut. Po půl hodině z nich vyždímejte... více o Kuře na houbách
Oloupané brambory s česnekem a uzeninou (tu na velkých slzách struhadla) nastrouháme do mísy. Přidáme pokrájené, krátce spařené a scezené houby, vejce... více o "Houboráky" - houbové bramboráky
Bramboráčky: oloupané brambory a česnek nastrouháme do mísy, přidáme jemně pokrájenou slaninu, vejce, sůl a koření dle chuti. Vše promícháme, přidáme... více o Bramboráčky s houbami na smetaně
Plátky (steaky) telecího ossobuca osolíme, ochutíme drceným kmínem a pepřem, obalíme v hladké mouce a z obou stran osmažíme v roztopeném sádle, jemně... více o Telecí ossobuco na houbách
Na rozpuštěném másle, či jemně pokrájeném uzeném špeku, osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Ke konci smažení necháme v cibuli rozvonět... více o Houbařské těstoviny III.
Předehřejte si troubu na 180 °C. Chleba nakrájejte a na sucho restujte v pánvi kterou budete moci dát do trouby. Mezitím si rozmixujte vývar, vejce,... více o Nádivka z pánve
V hrnci rozehřejte sádlo. Nakrájejte jeden celý pórek a vložte do hrnce a nechte opékat. Nakrájejte všechny špekáčky na menší kostičky a vložte do... více o Buřtguláš
Den předem v misce smíchejte všechny suroviny lžící do hladka a překryjte potravinovou folií. Misku nechte položenou na kuchyňské lince cca 10 až 12... více o Skvělý domácí kváskový chleba
Připravte si žitný chlebový kvásek (ideálně několik dní předem). Uvařte brambory ve slupce. Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte cca 30 minut... více o Kyselo z chlebového kvásku s hlívou ústřičnou
Maso vyndejte z ledničky alespoň 2 hodiny před pečením, aby získalo pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 140 °C. Maso nakrájejte na kousky a spolu... více o Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Oloupaný a vydlabaný patizon nakrájíme na kostičky. Cibuli jemně pokrájíme a osmažíme na sádle (oleji) dozlatova. Přidáme pokrájenou uzeninu nebo... více o Gulášová polévka z patizonu
Patizon oloupeme, vydlabeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce oleje nebo sádla dosklovata, přidáme drobně... více o Patizonová směs na topinky, tousty...
Patizon oloupeme a vydlabeme z něj měkký vnitřek se semeny. Cibuli pokrájíme najemno a osmažíme lehce dozlatova na jemně pokrájeném špeku. Ke konci... více o Dušené patizonové "zelí"
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na sádle dozlatova. Přidáme mleté maso a dále smažíme a mícháme do jeho rozdrobení. Osolíme, opepříme, přidáme... více o Gulášová polévka se zelím
Náplň: na ořechu rozpuštěného másla osmažíme na nudličky pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme jemně nasekaný česnek a dle chuti drcený kmín a... více o Ryba hříbky plněná, na másle smažená
Na rozpuštěném másle osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené čerstvé nebo rozmrazené houby, kmín, bobkový list, nové koření a... více o Smetanová polévka s medvědím česnekem
Pokrájenou cibuli osmažíme na másle s troškou oleje lehce dozlatova. Před koncem smažení přidáme mírně zkaramelizovat cca lžíci cukru. Přisypeme mouku... více o Smetanová cibulová omáčka s bramborovými šiškami
Plátky staršího chleba namočíme do vody a necháme nasáknout. Pak jej pořádně vymačkáme a rozdrobíme v dlaních do mísy, kam přidáme vejce, drobně... více o Bramboráky s chlebem a uzeninou
Houby pokrájíme, krátce spaříme ve vroucí vodě, necháme okapat. Pokud nejsou houby čerstvé, použijeme mražené. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na... více o Rychlá houbová omáčka
Houby namočíme zhruba na hodinu do hrnku s vodou. Pak je scedíme a drobně pokrájíme. Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme vařit do osolené vody doměkka... více o Bramborové placky se sušenými houbami
Na troše sádla si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme drcený kmín, necháme rozvonět, nasypeme na menší kousky pokrájené zelí a za častého... více o Karbanátky se zelím
Oloupané brambory pokrájíme a dáme vařit do osolené vody s kmínem. Vody dáme jen těsně nad brambory a vaříme doměkka, pod poklicí. Po uvaření brambory... více o Bramborové placky plněné masem
Drobně pokrájený špek dáme do hrnce, přisypeme na kostičky pokrájenou cibuli a smažíme dozlatova. Během smažení maso pokrájíme na větší kostky,... více o Hovězí kostky na špeku
V pánvi rozpustíme máslo, na kterém osmažíme osolené a pokmínované filety candáta. Smažíme nejprve kůží dolů, pak otočíme a krátce osmažíme i z druhé... více o Máslový candát s kmínem a česnekem