Slaninu pokrájíme na malé kostičky a nasucho, pokud je trochu tučnější, ji osmažíme dozlatova. Je-li slanina libovější, přidáme trošičku sádla nebo...
více o Slaninové flíčky s dušeným červeným zelím
Horkou vodou propláchnuté jáhly zalijeme 3 dcl vody a lehce osolíme. Přivedeme k varu, ztlumíme žár na polovinu a pozvolna vaříme 10 minut. Během...
více o Špenátová polévka s jáhlami a řeřichou
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme cibuli lehce dozlatova. Během smažení pokrájíme na větší kostky libovější vepřovou krkovici nebo bůček. Pokud jsme...
více o Vepřové (skopové) kostky na majoránce
Den předem přebereme hrách, několikrát ho propláchneme studenou vodou, pak ho zalijeme čistou vodou a necháme v teple do dalšího dne. Ve velkém hrnci...
více o Hrachovka s česnekem
Na drobně pokrájenou cibuli osmaženou dosklovata na trošce tuku nasypeme pokrájenou slaninu a dosmažíme lehce dozlatova. Přisypeme nasekaný česnek a...
více o Dušené zelí jako hlavní chod
Václavky očistíme, pokrájíme na nudličky a vložíme povařit do vroucí osolené vody na cca 10 minut. Pak scedíme a necháme řádně okapat.
Pohanku uvaříme...
více o Václavky s pohankou
Na trošce tuku nebo jemně pokrájeného špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dosklovata, pak přidáme na nudličky nebo plátky pokrájené houby,...
více o Houbová polévka s pohankou
Houby dejte do misky, zalijte asi 250 ml horké vody a nechte nasáknout. Mezitím očistěte zeleninu. Mrkev, celer a petržel nakrájejte na malé kostičky,...
více o Bramboračka
Jemně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce tuku dosklovata. pak přisypeme drobně pokrájenou slaninu a dosmažíme lehce dozlatova, přidáme na plátky...
více o Rohlíkové pleskačky (placičky) s houbami
Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme rozvonět drcený kmín, jemně nasekaný česnek a přisypeme na kousky natrhaný...
více o Chlebová bramborová polévka s houbami
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na másle dosklovata. Přidáme pokrájené houby, česnek a drcený kmín a dále smažíme do povadnutí (změknutí) hub. K...
více o Chlebová polévka s houbami a smetanou
Oloupané brambory pokrájíme a uvaříme v osolené vodě ochucené drceným kmínem doměkka. Poté scedíme, přidáme majoránku, vlijeme mléko a brambory...
více o Lepenice s uzeným
Kuře očistíme, nasolíme (i uvnitř), okořeníme a posadíme do pekáčku, zapékací mísy nebo remosky na drobně pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, bylinky...
více o Houbové kuře (nejen) s těstovinami
Vařené zchladlé oloupané brambory (nejlépe moučné) nastrouháme na jemném struhadle nebo dobře rozmačkáme a dáme do mísy, kam přidáme i řádně vymačkané...
více o Bramborové šišky / noky se zelím
Na jemno pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle nebo drobně pokrájeném špeku lehce dozlatova. Pak přidáme na menší kusy pokrájený květák nebo...
více o Květákové / brokolicové flíčky
Omytou, hrubě nastrouhanou cuketu osolíme, promícháme a dáme do cedníku okapat. Okapat ji necháme v cedníku klidně déle a vodu z ní i průběžně...
více o Cuketové knedlíčky / noky
Mladé omyté cukety nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, osolíme, promícháme a necháme chvíli stát.
Mezitím si najemno pokrájíme špek s cibulí a v...
více o Cuketové zelí
Oloupaný, vydlabaný patizon pokrájíme na slabší hranolky, které dáme do rozpálené pánve s trochou tuku osmažit zprudka lehce dozlatova, za občasného...
více o Patizon rychle a chutně
Na jemně pokrájeném špeku (oleji) si osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Přisypeme očištěnou, na nudličky pokrájenou hlívu a papriku,...
více o Gulášová polévka s hlívou ústřičnou
Na trošce tuku si osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, ke které přidáme následně osmažit i pokrájené uzené maso. Přidáme drcený kmín a...
více o Česnečka s tvarůžky
Brambory omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Nechte je stát asi 3 minuty, aby pustily šťávu, tu slijte.
Pak je zalijte horkým mlékem...
více o Klasická cmunda
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobené droždí, cukr a trošku mléka. V důlku umícháme řidší kašičku, ze...
více o Škvarkový koláč (placky)
Nejdříve otevřeme žampionové konzervy a vylijeme slaný nálev. Poté dáme na plotýnku větší hrnec. Vložíme do něj žampiony, zalijeme rostlinným olejem a...
více o Fazolkovo-žampiónová polévka
Brambory nastrouháme na jemno do mísy. Přidáme mleté maso, vejce, česnek, sůl a koření dle vlastní chuti, stejně jako na klasické. Pokud chceme použít...
více o Bramboráky s mletým masem
Na jemně pokrájeném špeku si osmažíme lehce dozlatova, drobně pokrájenou cibuli. K té následně přisypeme na silnější plátky pokrájený řapíkatý celer,...
více o Celerové zelí
Vepřové maso z plece si pokrájíme zhruba na čtvrtkilové až třiceti dkg. špalíky, které osolíme, opepříme a pokmínujeme.
Na dno pekáčku nasypeme na...
více o Trhaná vepřová plec
Na rozpuštěném másle osmažíme dorůžova hrubě nastrouhaný celer s mrkví. Po osmažení přidáme rozvonět jemně nasekaný nebo nastrouhaný česnek, drcený...
více o Dýňová polévka ala bramboračka
Na rozpuštěném másle si osmažíme na plátky pokrájenou mrkev a celer, kterou následně zasypeme moukou s troškou drceného kmínu, nasekaným česnekem a...
více o Bramborová polévka s pohankou
Na trošce tuku (záleží na tučnosti slaniny) si osmažíme pokrájenou slaninu a osolené a opepřené brambory dozlatova. Pak přisypeme na kratší kousky...
více o Selská omeleta se zelím
Z nastrouhané Nivy, změklého másla a hladké mouky si vypracujeme těsto, které dáme do chladna na hodinku odpočinout.
Těsto pak na pomoučněném stole...
více o Slané tyčinky nebo krekry ze tří surovin
V širokém kastrolu na másle dozlatova orestujte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte kmín a rajčatový protlak. Protlak orestujte, poté přisypte hladkou...
více o Kuře na paprice s jemnými krupicovými noky
Oloupané a na kostky nakrájené brambory uvařte doměkka. Slijte je, přidejte k nim asi 5 lžic másla a rozmačkejte je na hladkou kaši.
V misce rozetřete...
více o Houbová omáčka s bramborovými buchtami
Na kousku másla si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme na nudličky pokrájenou kapustu a smažíme do jejího povadnutí, kdy přidáme...
více o Kapustová polévka s nočky z vinné klobásy
Na tuku osmažíme cibuli dozlatova, ke které ke konci smažení přidáme rozvonět i jemně nasekaný česnek. Přisypeme na nudličky pokrájené zelí, osolíme,...
více o Česnekové nudle se zelím - nejen příloha
Velké brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce doměkka. Nerozvařit. Po uvaření scedíme, necháme zchladnout, rozpůlíme, patrně vydlabeme do "lodiček",...
více o Plněné zapečené brambory s uzeným a zelím
Kuřecí maso (obojí) rozdělíme na menší díly, stehenní řízek s kostí, paličky... Díly z uzeného kuřete vložíme do pekáčku, zapékací mísy nebo remosky...
více o Smetanové duo kuře
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme sladkou papriku, nasekaný česnek a hladkou mouku a vše necháme...
více o Polévka z václavek
Oloupané, nejlépe moučné brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy společně s česnekem, přidáme vejce, na kousíčky pokrájená očištěná játra a...
více o Bramboráčky s játry
Vepřové maso pokrájíme na kostky nebo plátky, osolíme, opepříme a na roztopeném sádle ho osmažíme dozlatova.
K osmaženému masu přisypeme pokrájenou...
více o Vepřové bylinkové kostky v cibuli
Brambory použijeme malé, nebo střední, které přepůlíme. Nové brambory a brambory s pěknou nestrupatou slupkou nemusíme loupat, stačí je pořádně pod...
více o Makrela (ryba) pečená na bramborách
Dýni očistíme, vydlabeme a pokrájíme na kostky nebo hrubě nastrouháme. Dýni nemusíme loupat.
V kastrólu rozpustíme máslo, na kterém dýni, kterou jsme...
více o Nastavovaná kaše z dýně
Na sádle osmahneme cibulku a česnek, namočíme si houby cca na 15 minut do misky s vodou, aby nabobtnaly. Když máme cibulku a česnek dozlatova, tak...
více o Poctivá bramboračka
Omyté a vypeckované blumy rozpůlíme a vložíme do hrnce
Přidáme nasekaný česnek, pokrájené chilli papričky a přilijeme trochu vody
Přivedeme do varu a...
více o Čatní z červených blum
Zelí očistíme, pokrájíme na nudličky, dáme do hrnce, osolíme, ochutíme kmínem, podlijeme hrnkem vody a pod poklicí za občasnému promíchání dusíme na...
více o Dušené hlávkové zelí
Maso pokrájíme na plátky nebo kostky, osolíme, opepříme a posypeme dle chuti kmínem a zaprášíme houbovou drtí.
V kastrolu si rozehřejeme sádlo nebo...
více o Houbová kýta s pórkem
Brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky, brokolici rozebereme na růžičky, celer pokrájíme na plátky, česnek nasekáme a mrkev hrubě nastrouháme nebo...
více o Brokolicová polévka s bramborem
Vepřové maso v celku si nasolíme nejlépe den předem. Před tepelnou úpravou ho ještě dochutíme kmínem a pepřem, poté vložíme do hrnce nebo pekáče s...
více o Dušená česneková kýta
Na drobně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Tu pak zaprášíme hladkou moukou, kterou necháme zpěnit, přisypeme na velkých...
více o Kedlubnové zelí dušené na špeku (slanině)