Zelí očistíme, pokrájíme na nudličky (bez košťálu) a dáme do větší mísy. K zelí přidáme na nudličky pokrájenou, očištěnou papriku. Další zeleninu...
více o Zelný salát (nejen) s paprikou
Cukety mladé, neloupané, bez větších semínek nastrouháme nebo pokrájíme na plátky do velké mísy.
Očištěné papriky pokrájíme na kostičky či nudličky a...
více o Cuketovo-paprikový salát (čalamáda)
Okurky, které nám přerostly omyjeme, odkrojíme špičky a ochutnáním zjistíme, zda nejsou okurky hořké (jedna hořká okurka může zkazit celý salát).
Pak...
více o Okurkový salát na uskladnění
Láďa Hruška ukázal v tv opravdu originální dochucovadlo - rajčatovou hořčici! Jednoduchý postup je zde :
Veškerou zeleninu si pokrájíme na drobné...
více o Rajčatová hořčice dle Ládi Hrušky
Okurky důkladně očistíme kartáčkem a opláchneme čistou vodou. Špičky okurek odkrojíme nebo okurky napícháme vidličkou - to proto, abychom urychlili...
více o Ruské okurky - rychlokvašky na slano
Vše pomlet na masovém strojku. Dát do hrnce a 1-2 hodiny dusit. Na konci dušení se může přisladit. Směs se dá do sklínek a sterilizuje se 30min při...
více o Ďábelské tousty III
Květák rozebereme na růžičky a dáme krátce (stačí 1-2 minuty) povařit do osolené vroucí vody s citronovou šťávou. Pak scedíme a květákem naplníme...
více o Květák - nakládaný, sterilovaný
Papriku rozkrojíme, vyjádříme a důkladně omyjeme. Do hrnce s vroucí vodou vložíme a necelé dvě minuty povaříme. Mezitím si nachystáme sklenice: Do...
více o Zavařená červená paprika
Zeleninu dobře omyjeme, vadné části vykrájíme. Rajčata nakrájíme na osminky, cibuli nasekáme najemno, mrkev nastrouháme nahrubo, papriky nakrájíme na...
více o Lahodná čalamáda s květákem
Ingredience na nálev důkladně smícháme.
Nakrouháme hlávkové zelí a zalijeme nálevem (zelí v něm rychle změkne).
Pak brambory uvařené ve slupce a...
více o Bramborový salát z Hoštic
Papriku zbavíme semínek a stopek, omyjeme a umeleme. Cibuli oloupeme a umeleme. Umletou papriku s cibulí dáme do většího hrnce, přidáme ocet, cukr,...
více o Papriková pasta
Cibulky oloupeme a zeleninu omyjeme. Uvaříme si nálev dle návodu na Deku, nebo svůj vlastní - osvědčený. Sklenice použijeme větší,nejlépe široké,aby...
více o Kusový mix - zavařená zelenina
Množství surovin záleží na tom, kolik chceme mít sklenic zelného salátu s paprikou a jak chceme mít salát barevný. Papriku můžeme použít i barevnou...
více o Dvojdruhový salát - zelí s paprikou
Umeleme rajčata, papriky, feferonky, česnek, cibuli a pepř. Tuto směs + 1/2 Deka dusíme dokud se šťáva nevydusí. Pak přidáme mleté maso a olej a ještě...
více o Ďábelské tousty II
Zeleninu nastrouháme, cibuli drobně nakrájíme, přidáme olej, ocet, cukr a Deko. V
še zamícháme, zatížíme a necháme uležet. V chladu vydrží velmi...
více o Trvanlivý zeleninový salát
Zeleninu rozkrájíme - nejlépe na robotu a vše promícháme, přidáme nálev a necháme 24 hodin odležet. Poté plníme do sklenic....
více o Čalamáda od maminky
Všechno umeleme na masovém strojku a dáme do kastrolu asi na 2 hodiny vařit na mírném ohni, aby směs zhoustla. Potom dáme směs do sklenek (nejlépe...
více o Topinková čalamáda
Papriky, oloupanou cuketu, cibuli, česnek, feferonku, rajčata pomeleme nebo nakrájíme, krátce povaříme, Deko povaříme v trošce vody, vývar přecedíme a...
více o Zeleninový rosol
Všechnu zeleninu pomeleme na masovém mlýnku, dáme do hrnce vařit, asi po 10 minutách přidáme olej a deko. Buďto vaříme, dokud se voda částečně...
více o Zeleninová směs
Do 4 litrových lahví naskládáme okurky (nejlépe větších rozměrů) a proložíme je: mrkev a petržel nakrájená na kolečka, cibule, kopr, křen (pro...
více o Pravé ruské kvašáky
Uvaříme fazole a scedíme. Svaříme 1 deko s 2 dcl octa. Zeleninu nakrájíme na nudličky a podusíme se svařeným dekem. Jakmile zelenina změkne, přidáme 1...
více o Fazole se zeleninou
Cuketu i feferonky nakrájíme na silnější kolečka. Do skleniček dáme vždy k cuketám pár koleček feferonek a stroužek česneku. Zalijeme vlažným nálevem....
více o Ostré cukety
Pokrájené zelí, mrkev, celer (popřípadě květák, brokolici), každý druh zvlášt, dáme do vhodné nádoby a přelijeme vřelou osolenou vodou a odstavíme na...
více o Zelný salát IV.
Zelí a cibuli nakrájíme a smícháme s ostatními přísadami. Necháme odležet 24 hodin za občasného promíchání a plníme do sklenic. Zavařujeme na 90 °C 40...
více o Marinované zelí
Ryby očistíme a zbavíme hlavy a ploutví, naporcujeme na filety bez páteře.
Příprava láku: do 2 l vody nalijeme 1/2 l octa, vsypeme deko a 3 lžíce...
více o Rybí salát z cejnů a bílé ryby
Papriky, rajčata, cibuli, česnek, feferonky umeleme na masovém strojku a vaříme 1/2 hodiny. Přidáme mletý syrový bůček, prosáté Deko a vaříme 1 1/2...
více o Tousty s bůčkem
Cukety a papriky nakrájíme na drobné kostičky, na jemno nakrájíme cibuli, vše smícháme s balíčkem DEKA, cukru a octa. Ponecháme odležet asi 1 hodinu....
více o Vynikající cuketová čalamáda
Všechno dohromady povaříme a zaléváme sklenice s okurkami, do kterých jsme dali předem mrkev, cibuli, česnek a podle chuti feferony....
více o Znojemské okurky
Vše očistíme a pomeleme, přidáme olej, ocet, cukr a Deko a vaříme 2 hodiny. Plníme do sklenicek a sterilujeme 20 minut na 80 °C.
Hodí se do guláše,...
více o Pálivec
Špekáčky oloupeme, podélně rozpůlíme a do každé půlky uděláme vprostřed ještě podélný zářez a do něj vsuneme kolečko cibule. Špekáčky si skládáme na...
více o Utopení utopenci
Okurky pečlivě omyjeme, nastrouháme na hrubé "slzičky", cibuli na jemno a veškeré ingredience promícháme. Na 24 hodin uložíme do chladu a během té...
více o Salátové okurky na zimu
Houby nakrájíme a dáme vařit. Když dosáhnou bodu varu, scedíme je a dáme zpět do hrnce, znovu vařit. To opakujeme 3x.
Nakonec scezené houby nandáme do...
více o Houby na kyselo bez zavařování
V pekáči rozpustíme sádlo, do kterého vložíme omytá a očistěná játra. Chvíli osmažíme, aby se játra zatáhly. Potom přidáme všechnu zeleninu pokrájenou...
více o Játrová paštika
Oloupaná rajčata, cibuli a papriku nakrájíme, přidáme uvařené fazole a smícháme. Dáme do sklenic, zalijeme rozvařeným cukrem s octem, solí a olejem,...
více o Fazolový salát - sterilovaný
Žampiony očistíme, větší rozdělíme na poloviny nebo čtvrtinky a 10 minut povaříme ve vodě se špetkou soli a šťávou z citronu (asi 1 lžíce - to aby moc...
více o Nakládané pikantní žampiony
Vše nadrobno nakrájíme, necháme přes noc odležet. Druhý den plníme do sklenice, zalejeme nálevem z Deka a sterilujeme 10-15 minut....
více o Čalamáda III.
Na oleji podusímer cibuli, papriky, rajčata. Asi 15 minut před dokončením vlijeme ocet, deko, cukr. Nakonec vmícháme fazole a plníme do sklenic....
více o Fazolové lečo
Cuketu oloupeme, nastrouháme na nudličky a promícháme se solí. Necháme hodinku odležet a vymačkáme přebytečnou vodu.
Přidáme strouhaný sýr, vejce,...
více o Cuketové pečenáče
Rybí filé umeleme, osolíme a opepříme (dle chuti) přidáme strouhanku, vejce a nejlépe rukama promícháme. Poté tvoříme kuličky cca ve velikosti...
více o Rybí karbanátky nakládané - pečenáče
Zelí nakrouháme na tenké proužky, cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme strouhaný křen a ostatní ingredience, důkladně promícháme. Napěchujeme do...
více o Ivanovický vitamínový salát
Špekáčky oloupeme a podélně do 2/3 nařízneme, řez vymažeme hořčicí a vložíme plátek okurku, na druhé straně uděláme několik menších vpychů do kterých...
více o Babiččini utopenci
Do láhve dáme 1 lžíci oleje, poskládáme očištěné, na poloviny rozkrájené papriky (těsně, aby se jich vešlo co nejvíc), vršky paprik dáme navrch....
více o Zavařená kapie
Cukinu oloupeme, vybereme jadřinec a nastrouháme na hrubém struhadle. Promícháme se solí, necháme 30 minut odležet a vymačkáme vodu. Z výše uvedených...
více o Naložené cukinové karbanátky
Zelí nakrouhejte a smíchejte s ostatními přísadami. Napěchujte ho do sklenic a uzavřete. Nevařte! Nechte minimálně dva týdny rozležet, ale vydrží...
více o Nakládané zelí s křenem podle Frekvence 1