Jde o jídlo, které se dělalo na plzeňsku. Buchta, která se k tomu peče, se také podávala k vepřovému (na plzeňsku spíše hovězí) s mrkví. Množství,...
více o Merenda
Filé, mrkev, celer, bobk. list uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou a bílým jogurtem, dochutíme citronem,...
více o Falešná humrová pomazánka IV.
Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem a 100 g cukru do pěny. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme do něj strouhanku, oříšky, rum a pomalu vmícháme...
více o Královský švestkový dort
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a šleháme dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme žloutky, mouku a prášek do pečiva. Na plech dáme alobal nebo...
více o Roláda s banány
Část sádla a slaninu pokrájíme ostrým nožem na kostky 1,5-2cm, dáme do hrnce, trochu podlejeme vodou a za častého míchání na mírném ohni vaříme. Když...
více o Škvarky
Třít vejce s medem, přidat cukr, mléko, nakonec mouku s práškem, těstem naplnit vymazanou a vysypanou formu.
Tato bábovka má velmi dobrou chuť, ale je...
více o Medová bábovka
Listové těsto rozválíme a rozložíme na plech. Švestky nakrájíme na měsíčky a poskladáme hustě vedle sebe po těstě. Smícháme smetany, vejce, trochu...
více o Švestkový koláč z listového těsta
Nejprve dobře smíchejte vše sypké a poté přidejte vše tekuté a opět dobře promíchejte, vzniklé těsto nalijte na vymazaný plech a uhlaďte, pečte při...
více o Zdravé řezy
Zamícháme tvaroh se žloutkem. Do směsi přidáme nakrájený rohlík, mouku, krupici, sůl. Znovu zamícháme a pak přidáváme opatrně sníh z bílku. Z těsta...
více o Ovocné tvarohové knedlíky Hňácum sajrajtum
Ze všech surovin zadělat hustší lité těsto silnější černou uvařenou kávou, nebo mlékem a trochu kávy dosypat. Péci ve vymazananém a vysypaném pekáči...
více o Šup šup perník paní Hrochové
Víno přivedeme k varu a vylouhujeme v něm sáček koření nebo skořici a hřebíček, necháme louhovat do vychladnutí (můžeme svařit večer a do těsta dáme...
více o Bábovka nebo věnec z červeného vína
Tykev nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, do které přidáme 2 lžíce octa (tykev dávám do 5l hrnce). Necháme přes noc stát a ráno zopakujeme. Odpoledne...
více o Tykvový kompot
Cuketu nakrájíme na plátky, papriku na proužky a cibuli na kolečka. Promícháme. Přidáme na plátky nakrájený česnek, olej, ocet, cukr a sůl podle chuti...
více o Cuketová turšija
Plátky cuket opečeme na oleji s kolečkami cibule a plátky česneku. Přidáme 1/2 lžičky černého pepře, zalijeme vínem, osolíme, osladíme a přidáme ocet....
více o Cuketa na víně
Prosát dohromady mouku, skořici, prášek do pečiva, sodu na pečení a sůl. V míse nejprve smíchat cukr, olej, vejce a vanilku, vmíchat suché ingredience...
více o Dýňový srnčí hřbet
Kysané zelí smícháme s nakrájenou cibulí a mrkví, kterou jsme předtím postrouhali na hrubším struhadle. Přidáme kmín, a osolíme dle chuti. V hrnku si...
více o Salát z kysaného zelí
Dýni oloupat, vyndat semínka a nakrájet na kousky asi 5x7 cm. Nakrájené dát do většího kastrolu, posypat cukrem, zalít vodou a citronovou šťávou....
více o Dýně v sirupu
Žloutky ušleháme s cukrem a přidáme ostatní ingredience. Současně přidáváme sníh, který jsme ušlehali z bílků a zbylého cukru. Těsto upečeme v dortové...
více o Harlekýn podle Frekvence 1
Nastrouháme cuketu, přidáme vejce, cukr + vanilkový cukr, olej a zamícháme. Nakonec přisypeme mouku s práškem do pečiva. Vše promícháme a nalijeme...
více o Cuketo-kokosový zákusek
Ovoce nakrájíme, dáme do hrnce s vodou a cukrem a vaříme, dokud se ovoce takřka nerozvaří. Pokud chceme mít sorbet i s kousky ovoce, propasírujeme ho...
více o Ovocný sorbet
Z přísad vypracujeme těsto a dáme do plechu s vyšším okrajem. Na povrch rozložíme ovoce. Šťávu z ovoce doplníme vodou na 1 litr (může být trošku míň)...
více o Broskvový koláč
V míse smícháme zakysanou smetanu, vanilkový cukr, cukr a rum. Touto směsí lepíme Bebe sušenky k sobě jako roládu. Nakonec polijeme čokoládou! A vše...
více o BeBe roláda
Těsto: ze všech ingrediencí zpracujeme těsto, které pečeme asi 30 minut. Vychladlé potřeme krémem a posypeme pilinami, které trochu vtlačíme, aby...
více o Pilinové řezy
Smíchat tuk, cukr, ořechy, přidat mouku a strouhanku, zlehčit sněhem ze 3 bílků. Vznikne dost husté těsto, které dáme na vymazaný a moukou vysypaný...
více o Kostky se žloutkovou polevou
Vše promícháme, maso nakrájíme na nudličky a necháme v lednici uležet 24 hodin.
Pak pečeme na pánvi s olejem asi 20 minut. Podáváme s hranolkami....
více o Námořnické maso
Zaděláme těsto, rozválíme dvě placky a pečeme. Vychladlou placku potřeme krémem a marmeládou, přikryjeme druhou plackou. Polijeme čokoládovou polevou....
více o Skořicové řezy III.
Cibuli nakrájíme na tenké dílky. Ve větším kastrolu rozpálíme sádlo a na něm osmahneme cibuli. Zelí propláchneme, vymačkáme vodu a dáme k cibuli....
více o Uzené na hruškách a kysaném zelí
Na mísu dáme mouku, cukr, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilinový cukr a muškátový oříšek. Do koflíku slazeného mléka dáme zkynouti kvasnice (3 kostky...
více o Posvícenské koláče z r. 1900
Kuře vykostíme a nakrájíme na kousky, nebo řízky na kostičky. Zpěníme cibuli s plátky česneku na oleji, přidáme kostičky masa a osmahneme. Pak přidáme...
více o Kari kuře
Citrony oloupat škrabkou na brambory, pozor jen žlutou část. Oloupanou kůru zalít vodkou, přikrýt a nechat máčet v pokojové teplotě 4 dny. Po 4 dnech...
více o Lemoncello
Zahřát víno, ale nesmí se vařit. Přidat cukr, promíchat, přendat do větší skleněné mísy a vychladit. Z melounu vykrájet kuličky, případně malé...
více o Překvapení v červeném víně
Do mísy vlijeme konzervu kondenzovaného mléka a konzervu použijeme jako odměrku na mléko. Přidáme tedy dvě konzervy mléka a tři vajíčka. Vše ušleháme...
více o Brazilský pudink
Z vlažného mléka, trošky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vejce, olej a vzešlý...
více o Kynutý koláč
Dýni nakrájíme na pruhy, okrájíme a zbavíme vnitřku a nakrájíme na kostičky 2x2 cm. Vaříme půl hodiny a snažíme se nepodlévat! Pak přidáme cukr a...
více o Dýňová povidla
Vypracujeme těsto, necháme kynout cca 20 minut, pak znovu pořádně prohněteme. Dáme do máslem vymazané formy (třeba chlebíčková). Mikrotenový pytlík ...
více o Domácí vícezrnný chléb
Máslo utřít do zpěnění, přidat žloutky, cukr, kakao (abych dosáhla intenzivnější barvy kakaa, smíchám kakaový prášek se lžící cukru a trochou horké...
více o Kakaové měsíčky - čtverečky
Hladké těsto z mouky, másla, cukru, žloutků a vanilky vyválet na 3-4 mm. Pomocí válečku přenést na vymazaný plech a trochu upéci (těsto nesmí být...
více o Ořechové měsíčky
Dvě hrsti sušených hub namočíme do studené vody a necháme máčet alespoň půl hodiny. Vodu můžeme jednou vyměnit. Poté vyjmeme a nakrájíme na kousky.
Na...
více o Houbová omáčka jednoduchá
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Potom je nakrájíme na tenké plátky, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené okurky...
více o Vídeňský bramborový salát s kysanou smetanou
Rajčata na povrchu nařízneme do kříže, spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a jablka nastrouháme....
více o Čatní - rajčatové
Ovoce nakrájíme a dáme spolu s ostatními přisadami do hrnce. Pomalu vaříme dokud směs nezhoustne. Ihned plníme do sklenic a uchováváme v chladu. (Nebo...
více o Čatní - čínské ovocné
Do mísy vsypeme mouku, uděláme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalejeme teplým mlékem a necháme vykynout kvásek. Potom do...
více o České buchty
Všechny suroviny smícháme dohromady, rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe ovocem (borůvky, maliny, ostružiny, rybíz apd.) posypeme...
více o Tvarohový koláč s ovocem III.
Ušleháme tuk s cukrem, pak přidáme žloutky. Přidáme vanilku, prášek do pečiva a mouku. Ze zbylých čtyř bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do těsta...
více o Rotweinkuchen
Ze všech surovin vypracujeme s pomocí mléka tuhé těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout. Pak tvarujeme kuličky, dáme na 20 minut kynout a pak smažíme na...
více o Bramborové kynuté koule (1922)
Těsto: vejce, máslo, cukr třít do pěny, přidat kakao a pak střídavě mouku s práškem do pečiva a mléko. Těsto vylít na předem vymazaný a vysypaný...
více o Kakaové řezy ala Raffaelo