Opláchnutý černý kořen oloupejte a povařte ve vroucí vodě se solí, cukrem a citronovou šťávou 6 až 8 minut, aby zůstal pevný na skus. Opečené toasty...
více o Černý kořen v sezamové krustě
Troubu předehřejte na 200 °C. Řepám odkrojte chrást, ale ne úplně u bulvy. Řepy omyjte, osušte a jednotlivě zabalte do alobalu. Sůl vsypte na plech,...
více o Červená řepa s pekany v karamelu
Do misky prosejte oba druhy mouky. Uprostřed vytvořte důlek, vložte do něj změklé máslo, špetku soli a přidejte 3 až 4 lžíce ledové vody. Zpracujte...
více o Venezuelské placičky s olivami
Na vál prosijeme mouku, cukr, prášek, rozdrobíme tuk a spojíme v těsto. Tvoříme malé rohlíčky, rychle je do růžova upečeme, a pokud jsou teplé, hned...
více o Rohlíčky z bílého máku (1930 - 50)
Brusinky přelijte v misce vodou a nechte nasáknout. Maso v míse promíchejte s alkoholem, cukrem a solí. Kuličky koření rozdrťte, z citronu ostrouhejte...
více o Paštika z divočáka
Pomazánkové máslo s cukrem utřeme, přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva. Zapracované těsto dáme na menší, moukou vysypaný plech, ozdobíme...
více o Fofr koláč z pomazánkového másla
Heru s cukrem ušlehat ručním mixérem, potom přidat celá vejce, špetku soli, strouhanou pomerančovou kůru, mouky, prášky do pečiva, šťávu z pomerančů,...
více o Pomerančové řezy s čokoládou
Oddělíme si žloutky od bílků. Smícháme žloudky s cukrem a vyšleháme. Smícháme zbytek ingrediencí ke žloutkům a pořádně promícháme. Z oddělených bílků...
více o Jablečný sen
Med, vejce, cukr ušleháme do pěny. Na vál si připravíme mouku s kořením a jedlou sodou a meruňkovou marmeládou. Přidáme ušlehanou hmotu a vše dobře...
více o Perník na chaloupky
Příprava těsta může být na kvásek z pšeničné mouky (viz.Máslový rohlík) nebo smícháme všechny suroviny najednou. Vypracované těsto necháme 30 minut...
více o Grahamový rohlík
Postup dle Máslový rohlík.
Z dobře vyzrálého těsta krájíme stejné kousky, které stočíme do bochánku. Necháme 5 minut odpočinout a válečkem vyvalujeme...
více o Kávový rohlík
Typická křehkost tohoto výrobku je dána vysokým obsahem tuku. Z dobře vypracovaného těsta tvarujeme rohlíky, které po nakynutí sypeme solí a kmínem....
více o Křehký rohlík
Z části mouky, vody a přidáním cukru a droždí vyrobíme kvásek. Po vykynutí přidáme ostatní suroviny a vymísíme středně tuhé elastické těsto. Necháme 1...
více o Sladký rohlík - loupák
Základní postup výroby těsta pro bílé pečivo
Tento sortiment pekařských výrobků připravujeme vždy na kvásek (pekařský omládek) způsobem zamíchání...
více o Máslový rohlík
Z připraveného těsta si odvážíme kousky podle toho, jak mají mít veky hmotnost po upečení.
Takto odvážené kusy těsta stočíme na bochánky, které...
více o Veky na chlebíčky
Ve 100 ml vlažného mléka rozpustíme kvasnice a část cukru. Smícháme mouky, sůl, zbylý cukr, přidáme máslo, rozpuštěné kvasnice a začneme zpracovávat....
více o Kaštanové housky
Mouku prosejte a důkladně v ní rozmíchejte sodu. Formu o průměru 24 cm vytřete tukem a vysypte moukou. Žloutky ušlehejte se změklým máslem a většinou...
více o Vláčný mrkvový dort s tvarohovou náplní
Omytou čekanku rozebereme, překrájíme a naskládáme na mísu. Prolisovaný česnek s olejem a citronovou šťávou rozmícháme, osolíme, opepříme, osladíme...
více o Čekankový salát s ořechy
Prsíčka pokrájíme na nudličky, osolíme a opepříme, zprudka osmažíme na pánvi s rozpáleným olejem. Přidáme pokrájenou kápii, cibuli, plátky žampionů a...
více o Kuřecí směs s nakládanou kápií a žampiony
Pivo vlijte do kastrůlku a svařte, až začne pěnit. Vmíchejte cukr. Žloutky v míse rozmíchejte se smetanou, vlijte svařené pivo a dobře promíchejte. Do...
více o Žloutková polévka s pivem
Droždí, vejce, cukr a sůl rozkvedláme asi ve 200ml mléka a s moukou vypracujeme těsto hustoty jako na vdolky.
Necháme pomalu vykynout. Na promaštěný...
více o Dnešický rozpek
Očištěné fazolky opereme, necháme okapat (zmrazené necháme rozmrazit a okapat). Na pánvi rozpálíme olej a vložíme na plátky nakrájený 1 stroužek...
více o Fazolky ze zázvorem
Kuřecí čtvrtky omyjeme a na rozpáleném olivovém oleji rychle na pánvi osmahneme, aby zhnědla kůrka. Přidáme ocet, sojovou omáčku, worchester, cukr,...
více o Kuře Adobo
Cuketu hrubě nastrouháme, když je mladá, nemusíme jí ani loupat.
Na trošce oleje zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme cuketu, nastrouhaný česnek,...
více o Lasagne s cuketou a slaninou
Očistíme si a na drobné plátky nakrájíme jablička, do nichž zamícháme skořicový cukr a popř. ještě cukr dle chuti, přidáme 1/2 balíčku mandlí. Do...
více o Štrúdl s jablky, tvarohem a mandlemi
Vejce utřeme s cukry do husté pěny, přidáme skořici, změklé máslo, mouku s práškem do pečiva a podle hustoty těsta i trochu mléka. Těsto není řidké,...
více o Jablečný (hruškový) hřích - dort
Ančovičky a rajčata necháme okapat a nakrájíme na kousky. Olivy nakrájíme na čtvrtky nebo kolečka. V troše vlažné vody smícháme kvasnice s cukrem a...
více o Ochucené housky
Cukr s máslem ušleháme. Přidáme jednu vrchovatější lžičku skořice, oříšky a mouku. Vše důkladně promícháme, těsto rozdělíme na tři bochánky a dáme...
více o Výborné skořicové rohlíčky
1. Uzené maso vaříme asi hodinu ve vodě bez soli. Naopak fazolové lusky,
z nichž odkrojíme stopky a konečky, vaříme pouhých 10 minut ve slané vodě.
2....
více o Uzená žebra s fazolkami
Vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě části :
- Do první části přidáme kokos
- Do druhé přidáme kakao
A necháme cca 30min vykynout.
Po vykynutí...
více o Nutelové Croissanty
Jablka nechte v misce macerovat v alkoholu s cukrem. Do prosáté mouky se solí přidejte droždí, pivo, šťávu a olej, umíchejte hladké těstíčko a nechte...
více o Jablíčka v pivním županu
Čerstvé krevety vložte do vroucí osolené vody, vypněte plamen a nechte ve vývaru vychladnout a pak je vyloupejte. Většinu oleje rozehřejte v hrnci a...
více o Čočka s krevetami, pórkem a nočky
Žloutky utřeme s cukrem a vodou do pěny, v jiné míse si vyšleháme sníh z bílků a lehce ho spolu s moukou a kakaem vmícháme do pěny. Přidáme rum....
více o Tvarohová roláda s jahodami
Kvíčaly důkladně očistěte, opláchněte, osušte a vytřete solí s drceným jalovcem. V kastrůlku nahřejte sádlo, přimíchejte cibulku a osmažte ji...
více o Nadívané pečené kvíčaly
Cukr, vejce, změklou Heru, kakao a vanilkový cukr utřít. Přidat mouku, prášek do pečiva, mléko a řádně promíchat. Nalít na vysypaný vymazaný plech a...
více o Kakaovec - rychlobuchta
Citronovou trávu několikrát naklepemé tupou stranou velkého nože a nakrájíme na 4 cm velké kusy, kuřecí prsa nakrájíme proti vlávnům na proužky,...
více o Tom Kha Gai
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto a zabalené do fólie dáme odpočinout do lednice na minimálně 30 minut.
Do mísy přes jemné sítko...
více o Koláč inspirován tiramisu
Vejce vyšleháme s cukrem do husté lesklé pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva, smetanu a a nakonec vešleháme máslo, rum a mák.
Formu vymažeme...
více o Makovec V.
**Těsto:** z uvedených ingrediencí vypracujeme husté těsto, které necháme 3 hodiny odpočinot.
**Náplň: **nastrouhaná jablka smícháme s cukrem a...
více o Jablíčková buchta
Do hrnce si dáme 1l studené vody. Oloupeme a nakrájíme si brambory, dále nakrájíme mrkev, celer a rozdrtíme česnek. Vše dáme do hrnce s vodou a...
více o Aragonova bramboračka
Jahody s rybízovým protlakem dáme do porcelánového hrnku a zasypeme cukrem.
Druhý den přelijeme ovoce do kastrolu, povaříme, jahody cedníkem vybereme...
více o Džem s rybízem
Troubu předehřejeme na 200°C. Utřeme tuk s cukrem. Za stálého míchání přidáme postupně vejce.
V jiné misce smícháme prosátou mouku, prdopeč (prášek do...
více o Piknikový koláč
Zelí rozkrájíme na čtvrtky, odstraníme košťály, propereme, usušíme a nakrájíme na větší čtverhranné plátky.
V pánvi rozpálíme olej a přidáme nadrobno...
více o Pikantní sladkokyselé zelí
**JÁTRA:** Játra nakrájíme na středně velké plátky, nařízneme, aby se nekroutila, opepříme, potřeme 2 rozetřenými stroužky česneku (bez soli) a...
více o Pečená vepřová játra s pikantní omáčkou
Maso nakrájíme na kostičky, hodíme do vývaru a zavaříme. Přidáme nakrájenou šunku a bambusové výhonky (kedlubnu), pepř, ocet, cukr a sůl a vaříme, až...
více o Pekingská polévka
Maso nakrájíme na tenké plátky, vložíme do misky a přidáme sůl, cukr, zázvor, ocet a rozšlehané vejce. Dáme do lednice na 20 minut odležet. Vývar...
více o Korejská pórková polévka
Maso nakrájíme na opravdu tenké plátky a dáme vařit do osoleného vývaru. Během vaření odstraňujeme pěnu. Když je maso uvařené, přidáme ocet, sójovou...
více o Soba s vepřovým masem