Svaříme mléko s vanilkovým cukrem a solí. Přisypeme mák a podusíme.O chutíme skořicovým cukrem, kůrou z citronu a rumem. Dáme vychladit.
Těsto: mouku...
více o Makové knedlíčky
V míse smícháme suché přísady a jablka, pak přidáme tekuté a opatrně 3-4x promícháme. Nesmí se to třít, jen na hrubo promíchat.
Naplníme do formiček...
více o Jablečné muffiny
Našleháme žloutky s půlkou cukru, přidáme vlahé máslo a střídavě tuhý sníh z bílků, do kterého jsme nakonec opatrně vešlehali druhou polovinu cukru a...
více o Jahodové tiramisu
Žloutky, cukr a máslo třeme, Pak přidáme strouhanou kůru, hladkou mouku s kypř. práškem a mléko. Nakonec pevný sníh z bílků.
Těsto vylijeme na...
více o Pravá třešňová bublanina
Kvalitní zelená rajčata nakrájíme na plátky. Půlku cukru s troškou vody rozvaříme, přidáme ocet a do vroucího roztoku vkládáme po částech rajčata....
více o Zelená rajčata
Ze surovin na krustu uděláme drobenku. 250 ml ji odebereme stranou, zbytek namačkáme na dno a stěny otevírací dortové formy o průměru 23 cm. Nastavíme...
více o Australský ovocný dort - koláč
Z mouky, másla, cukru, žloutků a kůry zpracujeme těsto a dáme na hodinu odpočinout do ledničky. Pak vyválíme placku, kterou pomocí válečku přeneseme...
více o Rybízový linecký koláč
Rebarboru oloupeme, nakrájíme na 1 cm široké kousky a v míse smícháme s cukrem, skořicí a citronovu šťávou. Listové těsto rozválíme na placku, potřeme...
více o Šneci z rebarbory
Z části mléka, lžičky cukru, trochy mouky a droždí připravíme kvásek. Po vykynutí smícháme s ostatními surovinami (kromě džemu) a vypracujeme vláčné...
více o Tvarohovo-jablkový zákusek
Nejprve si připravíme tvarohovou náplň: tvaroh v misce smícháme s cukrem, mlékem, citronovou kůrou. Plátky veky namažame tvarohovým krémem, lehce...
více o Křehké smaženky
Z mouky, cukru, másla, vajec, prášku do pečiva a kůry vypracujeme linecké těsto. Ze dvou třetin vyválíme placku, kterou pomocí válečku přeneseme na...
více o Mřížková buchta
Smícháme mouku, sůl, kůru, cukr, kvásek, rozpuštěný tuk a vlažné mléko - vznikne ne příliš tuhé těsto. Necháme jej dobře vykynout. Vyválíme placku,...
více o Rebarborová buchta kynutá
Cukr, máslo a žloutky šleháme do pěny. Přidáme vanlkový cukr, kůru, a střídavě mléko a mouku s kypřícím práškem. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Pečeme...
více o Bábovka laciná
Mouku smícháme s práškem do pečiva, rozstrouhanou Herou a vodou a vytvoříme tužší, křehké těsto. Můžeme nechat chvíli odpočinout v lednici a mezitím...
více o Apple pie
Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáváme hladkou mouku s práškem do pečiva, citronovou kůrou a špetkou soli a šlehačku. (Můžeme též...
více o Buchta nebo bábovka ze šlehačky
Vypracujeme těsto a necháme ho kynout asi hodinu na teplém místě. Zpracujeme šlehačem suroviny na náplň, je možné malinko naředit mlékem, ale pozor,...
více o Svatební koláčky paní Rakové
Brzy bude na našem trhu spousta čerstvých domácích jahod. Zkuste si s nimi udělat dort, který není náročný na přípravu. Piškoty rozdrtíme, dobře...
více o Jahodový dort bez pečení
Bílky našlehám se špetkou soli (jdou lépe šlehat), přidám část cukru. Žloutky našlehám se zbylým cukrem a horkou vodou. Opatrně smíchám se sněhem a...
více o Obyčejný piškotový dort
Kvásek: 1 lžička cukru, 10 lžic mléka a kvasnice. Do mouky se nastrouhá tuk přidají se 4 žloutky, sůl, citronová kůra a kvásek. Rychle se vypracuje...
více o Svatební koláčky od sousedky
Z vykynutého kvásku a dalších surovin zpracujeme těsto. Nenecháme ho kynout, ale hned ho vyválíme, nakrájíme na čtverečky, poklademe náplní (povidla,...
více o Svatební koláčky
Smícháme olej, koření, sůl, rozmačkaný česnek, šťávu a kůru z citrónu. Směsí potřeme rozporcované kuře a necháme uležet v chladu do druhého dne. Kuře...
více o Pašerácké kuře
Listové těsto tence vyválíme a nakrájíme a čtverečky 10x10 cm. Každý kousek poklademe náplní (asi 1 lžíce) posypeme mletými oříšky, pevně jako to jde...
více o Tvarohové rolky
Cukr se žloutky vymícháme, přidáme skořici, citrónovou kůru, přilijeme rozpuštěné máslo a mléko, přisypeme mouku s kypřícím práškem a nakonec lehce...
více o Skořicová bábovka
Jazyky se uvaří společně se zeleninou, kořením, solí, šťávou z citronu a kouskem kůry. Pak se vyndají do studené vody a oloupou se. Udělá se cibulková...
více o Jazyk s polskou omáčkou
Zaděláme těsto klasickým způsobem a dáme kynout, vymažeme a vysypeme dortovou formu - průměr 26 cm. Vykynuté těsto dáme do formy, přetáhneme nepatrně...
více o Meruňkový koláč II.
Žloutky s cukrem vymícháme, přidáme rozpuštěné máslo a ostatní přísady kromě oříšků a čokolády, nakonec vmícháme sníh z bílků. Do půlky těsta přidáme...
více o Čokoládovo-oříšková bábovka
Rozpuštěnou Heru nebo máslo utřeme do pěny s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky.
Potom přídáme polohrubou mouku s kypřícím práškem a vše zamícháme....
více o Ořechová bábovka III.
**Linecké těsto:** suché přísady prosijeme na vál. Tuk rozdrobíme nebo rozsekáme do mouky.
V mouce uděláme důlek, do kterého přidáme vejce, mléko a...
více o Tvarohový linecký koláč
Cukr smícháme se žloutky, vanilkovým cukrem potom s olejem a nakonec přidáme podle chuti rum nebo rumové aroma. V druhé míse smícháme mouku s práškem...
více o Bábovka Janule
Připravíme si dvě mísy. Do větší dáme dva hrnky polohrubé mouky, půl hrnku cukru, 1/2 vanilkového cukru, jednu kostičku droždí, 1/16 tuku. Do menší...
více o Prababiččin tvarohový koláč
Těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník, plát přendáme na plech pokropený studenou vodou. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem, citronovou...
více o Rychlomoučník
Z ingrediencí připravíme linecké těsto, které natlačíme do velkých lžic jako do formiček. Dáme na plech a podložíme tak, aby ležely rovně. V mírné...
více o Linecká velikonoční vejce
Kváskem zaděláme těsto, necháme přikryté 20 min. kynout. Pak vyválíme, vykrájená kolečka smažíme ve fritovacím hrnci při 170 °C dozlatova.
Pístovou...
více o Rychlé koblihy
Žloutky oddělíme od bílků a utřeme je s cukrem, vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Pak přimícháme vlažnou vodu a rozpuštěnou Heru nebo máslo. Mouku...
více o Banánové řezy s čokoládou
Z mouky, kvasnic, cukru a mléka uděláme kvásek, po nakynutí dolijeme mléko (skutečně je ho půl litru), přidáme žloutky a rozpuštěné máslo a dáme...
více o Páteční lívanečky
Kvásek připravíme ze 100 ml vlažného mléka, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky a v teple necháme vzejít.
Máslo, vanilkový...
více o Velikonoční věnec
Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru, koření a v mléce vykynutý kvásek (droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochu...
více o Zdobené jidášky
Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, necháme vykynout kvásek.
V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěný tuk,...
více o Velikonoční mazanec
Mrkev jemně nastouháme. Umícháme do krému žloutky s cukrem, přidáme citronovu kůru a šťávu. Promísíme mandle, kypřící prášek a vmícháme do krému....
více o Velikonoční mrkvový beránek
Margarín a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, usekaná ořechová jádra a citronovou kůru. Formu na beránka...
více o Velikonoční beránek z tvarohového těsta
Utřeme máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, vejce, mouku a kypřící prášek. Troubu předehřejeme na 200 °C, těstem naplníme vymaštěnou dortovou formu a...
více o Tvarohový dort se zajíčky
Smícháme droždí, 10 g cukru a mléko. Necháme 15 minut vykynout.
Mouku prosijeme do mísy, vytlačíme důlek, přidáme 110 g cukru, sůl, kardamom,...
více o Ruská velikonoční bábovka
Uděláme kvásek a necháme vykynout. Než nám kvásek vykyne, tak nastrouháme tuk na hrubším struhadle a necháme ho povolit na řídkou kašičku. Do něj...
více o Koláčky kynuté
Z mouky, tvarohu, másla, cukru, vajec (příp. mléka, když máme jen 1 tvaroh), vanilkového cukru, vajec namočených rozinek i s rumem a oběma prášky...
více o Velikonoční tvarohový mazanec
Ve vyšší nádobě vyšleháme sníh ze tří bílků. Potom stejným nástrojem rozmícháme mouku, moučkový cukr, vanilinový cukr, žloutky, olej a mléko. Ke konci...
více o Olejová bábovka II.
Cukr, olej, vejce, citronovou kůru, skořici, kakao, mouku a prášek do pečiva promícháme a nakonec opatrně vmícháme nastrouhaná jablka. Pečeme ve...
více o Jablečno-kakaová buchta bez vážení
V míse zaděláme řidší těsto - musí se při zpracovávání lepit na stěny mísy - zasypeme trochou mouky, zaděláme utěrkou a dáme kynout na teplé místo....
více o Ostatkové koblihy (masopustní)
Náplň rozmícháme a přidáme sníh z bílků. Vymažeme a vysypeme plech, těsto rozdělíme na 2 poloviny. Jednu půlku nastrouháme rovnoměrně na plech (na...
více o Tvarohový moučník
Žloutky, cukr, vanilkový cukr ušleháme, přidáme Lučinu, dobře promícháme a přidáme smetanu s moukou, do které jsme přimíchali kypřící prášek.
Nakonec...
více o Lučinová bábovka