Na dno nádoby dáte půl kila dobře proprané rýže, na kolečka nakrájený citron, 5 kuliček nového koření, muškátový oříšek, hřebíček, zázvor, tymián,...
více o Rýžové víno saké
Nejdříve připravíme marinádu. Bílý jogurt smícháme s olejem, česnekem, paprikou, kořením a nakonec dochutíme citrónem a solí. Na 10 minut položíme do...
více o Kuřecí prsa Zina Jupitera
Mušle očistíme od nečistot a řas, prasklé a otevřené vyhodíme. Dáme do většího hrnce, přidáme koření, stroužky česneku rozpůlíme, citron pokrájíme na...
více o Vařené mušle
Nejprve si nasbíráme květy divizny (cca 400 ks), které zalijeme litrem vroucí vody a necháme společně s na plátky pokrájeným omytým citronem zakryté...
více o Med nebo sirup z květů divizny
Nejprve si připravíme kuskus.
Poté nakrájíme kuřecí maso na kostičky, orestujeme v olivovém oleji a sojové omáčce.
Kuskus poté smícháme s masem,...
více o Kuskus alá kari
Očistěte, oloupejte a nakrájejte brambory, rajčata, mrkve, cukety, pórky, cibuli a celer.
V hlubokém hrnci přiveďte do varu 1 litr vody, poté přidejte...
více o Zeleninová polévka na řecký způsob
Nejdřív si připravíme piškot. Oddělíme si bílky, vyšleháme je dotuha a při šlehání přidáváme postupně 4 lžíce cukru a žloutky. Mouku do těsta už jen...
více o Jahodové řezy se zakysanou smetanou
Natrháme bezinkové květy v plném květu, pěkně velké, bez mšic a broučků, daleko od silnice. Dáme je do hrnce, přilijeme 2,5 litru vody, přidáme kůru...
více o Bezinkový džem (rosol) - květový
Bezinkové květy, čisté a v plném květu natrháme, pokud možno neoplachujeme, dáme do hrnce, přilijeme litr vody, přidáme na plátky pokrájený, kartáčkem...
více o Bezinkový med
Cukr, pudink a prášek do pečiva důkladně promíchejte v míse. Přidejte rozpuštěné máslo a šťávu vymačkanou z citronů (máte-li chemicky neošetřené,...
více o Citronový koláč dle časopisu F.O.O.D.
Uvedené suroviny prošleháním spojíme, dáme péct asi na 170°C na plech asi 37x27 cm(velký), jen na přibližně 10 minut-pečeme do světla.
Na upečený a...
více o Citronové řezy-máslové a výtečné
Jablka oloupeme a pokrájíme na drobné kousky, pokapeme šťávou z citronu.
Mléko smícháme s necelou lžící citronové kůry (jen žlutá část!), vanilkovým...
více o Citronovo-jablečné lívance
Mouku dáme do mísy, přidáme sůl, cukry a kůru, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou mléka. Trochu...
více o "Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví
Mrkev oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, dáme do kastrolu, přidáme šťávu a kůru (jen žlutou část!) z celého citronu, lžíci másla, cukr a dle...
více o Dušená mrkev nasladko
Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo na struhadle do velkého hrnce, poté pečlivě omyjte pomeranče a citrony. Kůru z pomerančů nastrouhejte na...
více o Banánovo-pomerančový džus
* cibuli nakrájíme najemno a dáme smažit na pánev
* kuřecí maso nařežeme na plátky a z obou stran posypeme solí, pepřem a grilovacím kořením
*...
více o Pečené brambory s kuřecím plátkem
Kouzelná buchta se jmenuje proto, že při dodržení přesného postupu upečeme buchtu, která bude mít 3 vrstvy různé konzistence. Vespod se nám vytvoří...
více o Kouzelná buchta
Celer a brambory nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme najemno. Citron omyjeme a okrájíme z něj proužky kůry, z poloviny citronu vymačkáme šťávu.
V...
více o Celerová krémová polévka
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme změklé máslo (lze i částečně rozpuštěné), tvaroh (pokojová teplota), jemně nastrouhanou citronovou...
více o Citronovo-tvarohová buchta
Celer očistíme a strouháme na malém struhadle, průběžně zakapáváme citronem, aby nezhnědl. Do nastrouhaného celeru přidáme sýr, majonézu a protlačený...
více o Celerová pomazánka s česnekem
Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky, pak pokapeme šťávou z jednoho celého citronu. Použít můžeme mimo sezónu i hrušky...
více o Citronovo-hruškový koláč
Dužinu z dýně pokrájíme, dáme do mísy a pokapeme citronovou šťávou, promícháme.
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, rum, citronovou kůru z...
více o Dýňový koláč s ořechy II.
Rybí filety omyjeme, pokrájíme na porce, dáme do misky a zalijeme mlékem. Necháme cca hodinu odležet, pak je vyjmeme, osušíme, osolíme a obalíme v...
více o Filety na víně a cibuli
Filety pražmy osolte, opepřete a orestujte – nejprve stranou, na které je kůže – na olivovém oleji dozlatova z obou stran. Lehce přitom prsty přidržte...
více o Salát s pražmou
Na rozpáleném oleji osmahněte kuřecí nudličky, vyndejte a do pánve nalijte 300 ml vody, šťávu a kůru z jednoho citronu, zázvor a cukr. Nechte povařit...
více o Citronové kuře s nudlemi s jarní zeleninou
Vejce vyšleháme s cukrem i máslem.Postupně přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva i s mlékem.Poté přidáme citronovou kůru a štávu.
Troubu si...
více o Jednoduchá citronová buchta
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce a podlejeme trochou vody stačí málo, jakmile se jablka prohřejí,...
více o Jablečný chlebíček s kandovaným zázvorem
1. Oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte okurku; mezi talíři nebo v pěstičkách okurku dokonale vymačkejte (dokonale = z jedné velké okurky vám...
více o Tzaziky
Vymažeme a vysypeme formu 30x20 cm. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Máslo (musí mít pokojovou teplotu) s cukrem krupice smícháme elektrickým...
více o Buchta s marmeládou a kokosem z Anglie
Pokud máte čas, naložte den před vařením kuřecí prsa do halali - kuřecí prsa vložíme do hrnce a zalijeme halali i s nálevem. Pokud se chystáte rovnou...
více o Blesková "svíčková" z kuřecích prsou
Nejprve si nadrobno rozkrájíme cibuli a dáme dozlatova smažit. Když cibule začne hnědnout, přidáme kousky kuřecího masa, které osolíme, opepříme a...
více o Maminčino kuře na paprice
Lipový květ dáme do velkého hrnce, přidáme nakrájená kolečka citronu a zalijeme 2 l vody. Vaříme asi 15 minut a pak odstavíme a necháme stát do...
více o Lipový med
Do 5litrové nádoby nalijeme vodu, přidáme květy (pokud nemáme 15 květů, dáme méně vody - 15 květů přibližně), nakrájený citron a necháme 24 hodin...
více o Bezinková šťáva od babičky
Dobře omyté brambory rozkrájejte na čtvrtky, propláchnutý pórek na kolečka. Zázvor oloupejte a nastrouhejte.
V hrnci rozehřejte polovinu oleje a...
více o Bramboračka s lososem
Sesbírat 750 ks sedmikrásek a 3 vrcholky meduňky, opláchnout vlažnou vodou a namočit do 1 l vody. Přidat 1,5 citrónu nakrájeného na kolečka. Přivést...
více o Sedmikráskový med s pomerančem
Recept je velice jednouduchý a hodí se ke každému slanému jídlu.
Mrkve oškrábeme a nastrouháme. Přidáme jablka, z kterých jsme sundali šlupku, a také...
více o Mrkvový salát s jablky II.
Nejdříve si připravíme čočkový salát: Zelenou a červenou čočku uvaříme "al dente", což znamená, že není úplně dovařená, aby zůstala vcelku a...
více o Losos s čočkovým salátem
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vymícháme s polovinou cukru do pěny. Změklé máslo smícháme se zbylým cukrem a postupně vmícháme do žloutkové pěny....
více o Citronové řezy s ořechy a čokoládou
Špagety uvaříme al dente. Scedíme.
V misce smícháme olej, parmazán a citronovou šťávu na hladkou kašičku. Přidáme ke špagetám a pořádně promícháme....
více o Spaghetti al limone
Nejprve oloupeme brambory a dáme je vařit. Trochu je posolíme a vaříme 20 minut. Žampiony pečlivě okrájíme a omyjeme. Potom je nakrájíme na tlustší...
více o Smažené houbové plátky
Na pekáč dáme pečící papír a rozprostřeme krevety. Nakrajíme jeden citrón na kolečka a také rozprostřeme po pekáči.
Vezmeme si misku a dáme do ní...
více o Krevety s citronovou omáčkou
Těsto: ze všech surovin zpracujeme těsto, dáváme do formiček na košíčky po celém obvodu, tak abychom měli uprostřed jamku. Dáme na suchý plech do...
více o Linecké košíčky plněné vanilkovým krémem
Sušenky rozdrtíme, dáme do misky a zalijeme ¼ másla, které jsme si předtím rozpustili. Směs vysypeme do formy a co nejvíc udusáme dlaní tak, aby byla...
více o Excelentní Cheesecake
Omyjeme jablka, pomocí vykrajovače vyřízneme jádřinec, v místě poškození dužiny pokapeme citronovou šťávou.
Do vzniklých děr vložíme kostičku čokolády...
více o Sladká jablka