Bulgur připravíme dle návodu na obalu se 600 ml vody a lžičkou soli. Hotový necháme vychladnout. Papriku nakrájíme na kostičky, bylinky posekáme...
více o Bulgurový (kuskusový) salát
Vyšší plech vymažeme silnější vrstvou tuku a nasypeme do něj cca 3/4 mouky. Jablka oloupeme, nastrouháme, zakápneme šťávou z 1/2 citrónu, promícháme s...
více o Kukuřičný koláč s jablky
Pampeliškové květy spaříme v 2,5 litrech vařící vody a necháme je louhovat 24 hodin. Pak vodu scedíme do 5 litrové lahve a květy vyhodíme. Svaříme 2...
více o Pampeliškové víno
Na oleji osmahneme na větší kousky nakrájenou cibuli a přidáme na nudličky pokrájená kuřecí prsa, jež byla alespoň na hodinu naložena do marinády. ...
více o Pikantní kuřecí minutka s žampiony a mrkví
Pečící plech vyložíme papírem na pečení a potřeme olejem. Osušené porce lososa (já jsem použila zmrazeného) rovněž potřeme olejem, osolíme a vložíme...
více o Jednoduchý pečený losos
Nasekáme špenát, nakrájíme ředkvičky a zalejeme klasickou salátovou zálivkou. Jde to i s jogurtem, okořenit, jak kdo chce. Tenhle recept vznikl, když...
více o Špenátový salát s ředkvičkami
Krabí tyčinky nakrajíme na jemno, vajíčka uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, trochu citronové šťávy a dáme majolku. Mažeme...
více o Krabí pomazánka s vejci
Rohlíky nakrájíme na kolečka, namažeme křenovým máslem, na každé kolečko dáme tak tři kuličky brusinek nebo červeného rybízu a ještě přiložíme malý...
více o Chuťovky Lucinci
Celer omyjeme, nakrájíme na velmi tenké plátky (můžeme i včetně listů, přidají na šťavnatosti), přidáme rajčata i papriku nadrobno a olivy i s...
více o Salát z řapíkatého celeru s olivami
Troubu předehřejeme na 150 °C. Lososa osolíme, posypeme paprikou a položíme na pekáč. Nakrájíme máslo a položíme na jednotlivé plátky lososa....
více o Losos s chřestem
Jazyky se uvaří společně se zeleninou, kořením, solí, šťávou z citronu a kouskem kůry. Pak se vyndají do studené vody a oloupou se. Udělá se cibulková...
více o Jazyk s polskou omáčkou
Čtvrtky osolíme, opepříme, vložime do zapékací mísy, přidáme fazole, kečup (dle chuti), 4 lžíce worchestrové omáčky (může být i více, jak kdo má rád...
více o Kuře trochu jinak
Všechny sypké přísady smícháme, přidáme vejce, šlehačku a nastrouhanou citronovou kůru, vše dobře promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy ...
více o Velikonoční beránek - fofr
Jemně nakrájenou cibuli podusíme na másle ve velkém pekáči. Vykuchané štiky obalíme v mouce potřeme je kerblíkem, česnekem a posypeme natí. Zbytek...
více o Štika na citronu
Kuře uvařené v osolené vodě rozebereme na kousky, ještě teplé okapat citrónem. Necháme vychladnout. Pak nakrájíme na kostičky, přidáme velký pórek...
více o Salát s ananasem
Nejdříve dám vařit vodu (3,5 litru) s 1/2 kg rýže a 1,5 kg cukru krystalu. Až se cukr rozpustí a rýže změkne, dáme do větší nádoby a přidáme tam i...
více o Arak
Smícháme slivovici s vínem, osladíme a rozmícháme. Nakonec přidejte šťávu z citrónů. V uzavřených lahvích necháme 4 týdny stát! Že to vypadá divně?...
více o Babské pití
Celá vejce ušleháme ve šlehači s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme citrónovou šťávu z poloviny citrónu. Nakonec přimícháme mouku s práškem do pečiva...
více o Šlehaný beránek
Cibulu a slaninu nakrájenou na kostky orestujeme, přidáme na proužky nakrájané dršťky, zalijeme vodou a dusíme asi 15 - 20 minut.
Z oleje a mouky si...
více o Držky po štajersky
Na polovině másla osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso a osmahneme doměkka. Osolíme, opepříme, zakapeme citronem, vmícháme 3...
více o Italské brambory
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, taktéž nakrájíme okurky, cibuli, přídáme na jemné nudličky nakrájenou šunku, přisypeme hrášek bez nálevu,...
více o Rychlý vlašský salát
Filé pokapeme citrónem a necháme asi 1/2 hodiny odležet. Mezitím si na oleji podusíme na plátky nakrájený česnek a na kostičky nakrájenou cibuli, po...
více o Treska na zelenině II.
Mrkev najemno nastrouháme a pokapeme šťávou z citronu, pak promícháme s krenexem (podle chuti) a drobně nakrájenou cibulí, můžete dochutit i česnekem....
více o Pomazánka na veku z mrkve
Do sklenice vsypeme čaj, zalijeme 2 dl horké vody, vlijeme fernet, vložíme citron, pomeranč, přidáme led. Nezapomeneme na lžičku....
více o Ledová růže
Mouku s máslem, špetkou soli a cukrem dobře uhněteme, dle potřeby přidáme 1-2 lžíce studené vody. Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a přibližně na...
více o Tvarohový koláč s citronem
Rybí fié osolíme, pokapeme citrónem, obalíme v hladké mouce a na oleji osmažíme dozlatova. Dáme na vymaštěný pekáč. Mezitím si uvaříme ve vodě...
více o Diplomat
Citrony oloupeme a nakrájíme na kolečka, posypeme je 4 lžičkami kyseliny citronové - zalijeme 1 litrem vody za 24 hodin převaříme vymixujeme a...
více o Citronový džus
Pokud je obsah směsi v sáčku, nebudeme ho otevírat a namočíme jej do studené vody až obsah změkne. Potom obsah opláchneme a dáme vařit. Volně ložený...
více o Salát z mořského ovoce
Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme jádřinců. Takto je zblanšírujeme ve vařící vodě s citronem, lžící cukru a 4 kousky hřebíčku.
Zvlášť si...
více o Hrušky v karamelu
Očištěného kapra potřeme citronem a lechce osolíme a opepříme. Do břicha kapra vložíme slaninu a plátek másla.
Pečeme asi 30 minut, poté kapra...
více o Kapr na anglické slanině
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, necháme vychladnout a oloupané nakrájíme na malé kostičky, které vložíme do servírovací mísy. Dále přidáme...
více o Švédský bramborový salát
Měkké máslo rozmícháme v misce s cukrem a přidáme žloutky. Bílky umícháme ve sníh s trochou cukru. Pak smícháme máslo se sněhem, přidáme také...
více o Italská bábovka Margherita
Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majolku. Zamícháme a podáváme s chlebíčkovou...
více o Falešný humr
Filetky osušíme a nakrájíme na větší plátky, vložíme do slabounce vymazané zapékací misy olivovým olejem, osolíme, opepříme. Na jemno nakrájenou...
více o Zapečená treska v sýrové omáčce
Kapra, nejlépe naloženého přes noc ve studeném mléce, osušíme. Připravený alobal rozprostřeme a pokládáme nakrájené podkovy, pokapeme citonem, osolíme...
více o Kapr nakládaný ála Prcek
Do čtvercové nádoby naskládáme vedle sebe piškoty, lžící zaléváme vychladlým silným espresem do kterého jsme si mohli přidat i likér. Piškoty musí být...
více o Originální italské tiramisu
Pudinky uvaříme v mléku podle návodu. Přidáme cukr (krystal) podle chuti. Jablka nastrouháme, pokapeme citrónem, posypeme skořicí (nebo skořicovým...
více o Pudink s povidly
Oloupaná jablka nakrájíme na menší kousky dáme do kastrolu, podlijeme trochou vody a rozdusíme na kaši.
Mezitím si ušleháme z bílků tuhý sníh, kam...
více o Jablečný pěnový pohár
Oloupaná a napůl rozkrojená jablka, zbavená jádřinců pokapeme citronovou šťávou. Maslo a med za stálého míchání rozehřejeme a necháme spojit a...
více o Jablkový koláč obrácený
1. Do misky vložíme nadrobno nakrájené kapary,změklé máslo, jemně nasekanou petrželku, plnotučnou hořčici, přidáme šťávu z jednoho citronu a směs...
více o Královská pečeně
Tuňáka z konzervy i s nálevem smícháme s pomazánkovým máslem. Přidáme najemno pokrájená vajíčka a cibuli.
Dochutíme obyčejnou hořčicí podle vlastní...
více o Tuňáková pomazánka
Listy jitrocele opláchneme a vložíme do studené vody. Přikryté pokličkou uvedeme do varu občas promícháme a mírným varem vaříme 30 minut. Vyvařenou...
více o Léčivý sirup z jitrocele
V kastrolu uvaříme 1/2 kg cukru v 1 dl vody. Když se cukr táhne, přidáme připravenou přecezenou šťávu ze 3 citronů a 1 pomeranče a odstavíme, aby to...
více o Punč na uschování
Najprve připravíme špenát dle vlastní chuti. Do osolené vroucí vody přidáme na 3 minuty předvařené lasagne (návod je napsaný na krabičce). Lososa...
více o Lasagne s lososem a se špenátem
Z citronu vymačkáme šťávu (na 4 - 6 kotletek dávám šťávu z půlky citronu) a připravíme si majoránku.
Kotlety naklepeme, osolíme a z obou stran poměrně...
více o Kotlety na citronu a majoránce
Plody moře orestujeme na olivovém oleji, přidáme sůl, pepř, rozdrcená rajčata, bambusové výhonky a podlijeme portským vínem. Podusíme, zakapeme...
více o Toast fruti di mare
Pokrájené houby podusíme na oleji, přidáme pepř. Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou a obalíme ve směsi mouky a papriky. Na pekáček...
více o Kapr na houbách