V širokém kastrolu zahřejte olej.
Vsypte nasekanou cibuli, řapíkatý celer a orestujte.
Přidejte na kousky nakrájené hovězí. Osolte a opeřete, maso ze...
více o Hovězí dušené ve víně s čokoládou
Troubu zapněte na 180 °C. Kachnu ze všech stran osolte a opepřete. Hrudí dolů jí položte na mřížku a tu na hluboký plech, kam bude odkapávat tuk....
více o Kachna s fíkovým zelím
Hovězí maso nakrájejte na kostky, lehce opepřete, zalijte částí červeného vína, přidejte trošku rozmarýnu, tymiánu a rozmačkanou polovinu paličky...
více o Hovězí po burgunsku
Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte na menší kousky nakrájené maso, osolte a nechte zatáhnout. Podlijte vínem a redukujte při nižší teplotě,...
více o Hovězí líčka s kari omáčkou
Na sádle orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte nakrouhané zelí, kmín, ocet, cukr, červené víno, rozinky a osolte, 2 minuty restujte a pak zalijte...
více o Červené zelí s jablky
Nejprve si svaříme cca 20 minut nálev na naložení masa z vody a koření. Po uvaření nálev osolíme a necháme vychladnout. Poté do něj maso celé ponoříme...
více o Kančí guláš - staročeský
Den předem si vytvoříme octové máslo.
Na pánvi rozpustíme 150 g másla, pak přidáme 7 polévkovych lžic octa, nové koření, celý černý pepř a bobkový...
více o Kančí se šípkovou omáčkou
Omyté a očištěné jahody si rozkrájíme na půlky a vložíme je do hrnce. Přisypeme balíček vanilkového cukru a přidáme i cukr krystalový, v množství...
více o Jahodová marmeláda dle Ládi Hrušky
Žampiony nakrájejte na plátky a na trošce oleje opražte na pánvi. Dejte stranou. Pak na plátky nakrájenou cibuli nechte 2-3 minutky osmahnout na pánvi...
více o "Červené" kuře
Víno nalijeme do hrnce, přisypeme vanilkový cukr a instantní kávu, přidáme dva plátky z dobře očištěného pomeranče (nejlépe bio kvalita). Vše...
více o Medvědí síla z Balkánu
Do hrnce nalijeme víno, vermut a přisypeme cukr, přidáme skořici, hřebíček a na větší kousky nasekaný zázvor. Vše zahříváme k bodu varu, ale dále už...
více o Švédský glögg
Králíka nakrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme a osmahneme na oleji s máslem. Přidáme nakrájenou slaninu a po chvíli i nakrájenou cibuli a...
více o Králík po milánsku
Na rozpáleném tuku osmažíme dosklovata cibuli, přidáme na větší kostky pokrájená líčka a smažíme dozlatova. Pak přisypeme na kostičky pokrájenou...
více o Líčka na zelenině
Hrušky oloupejte (zespodu můžete odkrojit, aby vám hruška na talířku stála).
Vyberte nějaký užší/vyšší hrnec, nalijte do něj alkohol, přidejte cukr ...
více o Opilá hruška s brusinkami
Fíky by měly být pěkně zralé. Hledejte takové s tmavě fialovou slupkou, těžší na svou velikost. Dejte pozor, aby nebyly nijak natlučené. Nicméně to,...
více o Pečené fíky
Sušené houby zalijte 150-200 ml horké vody a nechte alespoň 15 minut stát. Mezitím si oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Na pánvi rozehřejte...
více o Jednoduchá játrová paštika s houbami
Vidličkou několikrát napíchejte chorizo (klobásku), aby se vytvořily menší dírky. Vložte na pánev, zalijte vínem a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen...
více o Chorizo na víně - tapas
Svíčkovou pokrájejte na 4 steaky, posypte je černým pepřem a smažte na oleji asi 2 minuty na každé straně. Po usmažení posypte špetkou soli.
Vařící...
více o Steak s pepřovou omáčkou
Je vhodné, abyste při vaření omáčky použili nádobu, kterou budete moct dát do trouby. Na omáčku si rozehřejte lžíci olivového oleje a osmažte na něm 1...
více o Spaghetti con polpettini
Předehřejte si troubu na 200°C. V robotu nebo hmoždíři zpracujte 2 lžíce olivového oleje, čerstvé lístky ze 3 snítek oregána a rozmarýnu, 3 stroužky...
více o Jehněčí na bylinkách a rajčatech
Panenky potřete částí oleje a nechte odležet v pokojové teplotě. Na másle orestujte šalotky, přidejte k nim med, cukr, citronovou šťávu, zalijte 1 dl...
více o Panenka se šalotkou
Kuřecí prsa obalte v mouce, krátce osmahněte v hrnci na oleji, pak přisypte nakrájené žampiony, houby a tymián.
Zaprášte moukou a zalijte tak třetinou...
více o Kuřecí na víně s houbami
Na boloňské ragú existuje hromada receptů, tento mě naučil kolega, který pochází přímo z Boloně. Výhodou receptu je poměrně rychlá příprava.
Nejprve...
více o Boloňské ragú s tagliatele
Na oleji (špeku) necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat maso, pak osolíme a okořeníme a přidáme zeleninu. Ještě krátce restujeme za...
více o Adžika masovo-zeleninové ragú
Vepřovou panenku si nakrájíme na medailonky a jen lehce naklepeme klouby ruky.
Osolíme, opepříme, okořeníme grilovacím kořením a provensálskými...
více o Vepřové medailonky na víně
Pokud máme nové brambory a mladou mrkvičku, pouze je dobře omyjeme a odtrhneme (neodřezáváme) zelené z mrkve. Pokud máme staré brambory a mrkev,...
více o Dušené hovězí po francouzku
Kuřecí stehna omyjeme, osušíme. Dále prosolíme, opepříme, posypeme kmínem a červenou paprikou.
Oloupanou žlutou cibuli nakrájíme na větší kousky a...
více o Kuřecí stehna na víně
Líčka jsou dnes gastronomickým hitem. Maso z lícní části hlavy zvířete je velice jemné, vhodné na dlouhé dušení a díky kližkovitým částem šťáva z něj...
více o Telecí líčka na víně
Nakrájenou cibulku orestujeme dozlatova na sádle, na ni dáme zatáhnout na kostky nakrájené maso. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, papriku, koření na...
více o Kančí gulášek od Veru
Ze všech ingrediencí (kromě masa a oleje) uděláme řídké těstíčko jako na palačinky.
Z vepřové kýty nakrájíme tenké řízečky velké asi jako dlaň....
více o Singapurské vepřové lístečky
Jablka oloupeme a zbavíme jader tak, aby zůstala v celku, pokapeme šťávou z citronu, aby při pečení nezhnědla a necháme je nasáknout.
Mezitím smícháme...
více o Pečená jablka se zálivkou
V kastrůlku svařte šťávu se 100 g cukru, asi 5 až 7 minut. Nechte vychladnout a vzniklý sirup prošlehejte s jogurtem a citronovou šťávou.
Želatinu...
více o Bezinkový krém s ovocným kompotem
Nakrájíme slaninu a mozzarellu na kostičky, mrkev, celer a cibuli nadrobno.
V širokém kastrolu rozpustíme 50 g másla. Když začne pěnit, přidáme...
více o Lasagne
Hovězí maso dle vlastního výběru očistíme, rozkrojíme na plát, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, zabalíme a pevně zavážeme nití. Necháme alespoň 2...
více o Hořčicové hovězí na špeku a zelenině
Do hrnce nalijeme červené víno, vložíme do něj skořici, hřebíčky, citronovou kůru a nakonec vmícháme med. Hrušky omyjeme, oloupeme, rozpůlíme,...
více o Hrušky na víně
Zelí zbavíme svrchních listů, tvrdého stonku a nakrájíme.
Na másle osmažíme cibuli, ke konci přidáme cukr (já dávám třtinový), opražíme a potom...
více o Dušené červené zelí
Rozehřejte olej, přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nechte ji zesklovatět. Přidejte očištěnou, nahrubo...
více o Závin z listového těsta s červenou řepou
Ze surovin připravíme marinádu a kýtu do ní na 3-4 dny vložíme, necháme marinovat v chladu a temnu.
Maso vyjmeme z marinády osušíme, převážeme pevně...
více o Kančí kýta na víně s tymiánem
1. Cibuli nakrájíme na kolečka. Slaninu nakrájíme na kostičky. Zvěřinu nakrájíme na kostky.
2. Kolečka cibule podusíme na másle.
3. Jakmile cibule...
více o Kančí guláš v pomalém hrnci
1. Vepřovou panenku rozkrojte na velký plát, naklepejte, osolte, opepřete a nechte 20 minut v chladu.
2. Pak maso potřete pestem a posypejte sýrem....
více o Roláda z panenky s bazalkovým pestem
Očištěné žampiony pokrájejte a lehce osolené krátce poduste na rozehřátém oleji. Vyjměte a nechte na teple.
V oleji poduste oloupané cibulky, osolte,...
více o Bramboráčky s žampiony a cibulí
Troubu rozehřejte na 180 °C i s pekáčem, položeným na druhé příčce odspodu. Maso nařízněte u kostí do hloubky asi 3 cm, případnou tukovou vrstvičku na...
více o Jehněčí kotletky & karotky na balzamiku
Maso pokrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme.
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme maso, které osmažíme do zlatova, přidáme protlak,...
více o Jižanský vínový kotlík