Maso králíka uvolněte od kostí a zbavte případných blan a šlach. Hřbetní filety nechte stranou, odřezky, kosti a drůbky zalijte v hrnci 1 litrem...
více o Pot-au-feu s králičím masem a bramborami
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli a nastrouhaný celer s mrkví dorůžova. Pak přidáme osolené a opepřené maso na kostky pokrájené a dorestujeme...
více o Boloňský guláš na zítra
Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na kostky, které na oleji opečeme dozlatova. K opečené zelenině přidáme drobně pokrájenou cibuli a také...
více o (nejen) Hovězí ragú
1 mrkve a 2 menší petržele (nebo 1 větší), případně i kousek celeru (nemusí být) osmahneme na másle.
Přidejte vývar (stačí jen voda) a vhoďte brambory...
více o Milionová polévka
Do hrnce si dáme 1l studené vody. Oloupeme a nakrájíme si brambory, dále nakrájíme mrkev, celer a rozdrtíme česnek. Vše dáme do hrnce s vodou a...
více o Aragonova bramboračka
Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme masox a koření. Zvolna vaříme do té doby, než se...
více o Zeleninová kaše
Králíka naložíme den předem. Maso omyjeme, osušíme, vložíme do pekáče, osolíme, opepříme a obložíme ho plátky slaniny. Přidáme nakrájenou zeleninu a...
více o Králík na smetaně
Očištěné kuře nebo slepici i s drůbky uvařte v osolené vodě doměkka. Kuře bude hotové asi za tři čtvrtě hodiny, slepici to potrvá déle, ale vývar i...
více o Sametová drůbeží polévka
Kuřecí kostry (droby...) dáme vařit společně s kořenovou zeleninou doměkka, trochu osolíme. Kosti pak vyndáme, necháme zchladnout a obereme z nich...
více o Kuřecí polévka s krupicovými noky
Celer nakrájíme na cca 1cm plátky. Vložíme do osolené vroucí vody a necháme chvilku povařit (nesmí být rozvařený a pouze změklý). Vyjmeme plátky a...
více o Smažený celer s nivou
Na oleji orestujeme pokrájenou mrkev s celerem, zaprášíme moukou a paprikou, promícháme a zalijeme vývarem nebo vodou s bujonem. Přidáme nastrouhaný...
více o Debrecínská polévka
Na másle (oleji) si orestujeme dorůžova nastrouhanou zeleninu. Ke konci smažení přidáme krátce orestovat i nudličky salámu a česnek. Vše pak zaprášíme...
více o Uzeninová polévka s vejcem
Mleté maso si vložíme do mísy, vložíme vejce, sůl, pepř, strouhanku a vše promícháme. Hotovou směs vložíme do lednice.
Kořenovou zeleninu si oloupeme...
více o Rajská omáčka od Verunky
Na lžící másla si z lehka osmahneme oloupanou a na kostičky nakrájenou zeleninu, zalijeme vývarem a necháme vařit. Zbytek másla rozpustíme, přidáme...
více o Kudlánková polévka
Brambory, vejce a kořenovou zeleninu uvaříme, po vychladnutí nakrájíme spolu s dalšími přísadami na kostičky a po promíchání ještě přidáme strouhaný...
více o Bramborový salát mňam
Očištěný celer nakrájíme na kostečky, vložíme do vařicí mírně osolené a citronem okyselené vody, znovu přivedeme do varu a vaříme 15 minut. Pak šťávu...
více o Celer na podmáslí
Na rozpuštěném másle s olejem si orestujeme nastrouhanou zeleninu s kořením dorůžova. Ke konci smažení přidáme i pokrájenou hlívu, kterou také...
více o Hlíva na kořenové zelenině se smetanou
Vývar z ovaru necháme vychladnout a přebytečný tuk odebereme. Pak vývar opět přivedeme k varu, přidáme pokrájenou zeleninu na nudličky (hranolky),...
více o Ovarová polévka se zeleninou
Uzené stehýnko si dáme uvařit doměkka, pak vyndáme, necháme zchladnout, sundáme kůži, maso obereme od kostí a pokrájíme na menší kousky. Vývar...
více o Polévka z uzeného stehýnka
Maso si pokrájíme na nudličky, které jemně osolíme. Celer očistíme a pokrájíme na slabé nudličky nebo plátky. Z vejce, solamylu a kari koření si...
více o Masovo-celerové nudličky
Cibuli si pokrájíme najemno, kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky. Vše na kousku másla orestujeme dorůžova. Do kotlet (prsíček) si...
více o Kapsy se zeleninou ala svíčková
Cibuli osmažíme na oleji ve větším hrnci. Přidáme pokrájený chleba, nastrouhanou mrkev a celer, chvíli za stálého míchání restujeme. Pak přidáme...
více o Chlebovo-zeleninová mňamka
Celer pokrájíme na kolečka zalijeme vodou, přidáme bujon a povaříme 5-7 min. Dáme okapat a necháme vychladnout.
Vejce osolíme, opepříme a našleháme....
více o Celer se sezamem
Kořenovou zeleninu pokrájíme na plátky (nudličky) a na kousku másla jí společně s novým kořením orestujeme dorůžova.
Do kotlet nebo kuřecích řízků si...
více o Kapsy s kořenovou zeleninou - minutka
Opláchnuté hovězí maso s kostí vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přivedeme do varu. Sebereme sraženou bílkovinu a postupně přidáme koření ...
více o Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Kuřecí filety omyjeme studenou vodou, osušíme a ostrým nožem ze strany nařízneme kapsu. Maso okořeníme pepřem a solí.
Kořenovou zeleninu očistíme ,...
více o Kuřecí kapsa se zeleninou
Kapra zbavíme kůže a důkladně vykostíme, pokrájíme na kostky, které osolíme a opepříme. Celer, petržel a mrkev nastrouháme nahrubo, cibuli pokrájíme...
více o Kapří guláš s kořenovou zeleninou
Ananasu je asi 1cm kolečko, celeru stejné množství, hroznu pár kuliček. Nakrájíme, nastrouháme a zamícháme. Salát je moc dobrý, ten celer v tom není...
více o Ovocný salát s celerem
Mrkev, celer a petržel si očistíme, pokrájíme na plátky. Na rozpuštěném másle s olejem si zeleninu orestujeme dorůžova, ke konci restování přidáme i...
více o Zeleninová česnečka s kroupami
Mrkev a celer si nahrubo nastrouháme a dáme orestovat spolu s vločkami na rozehřátý olej s máslem dorůžova. Pak přidáme očištěný malý květák rozebraný...
více o Květákovo-vločková polévka s vejcem
Šunkové plátky položíme vedle sebe, potřeme pomerančovou šťávou a opepříme.
Šlehačku dotuha ušleháme, osolíme a opatrně vmícháme majonézu. Oloupeme...
více o Šunkové rolky Waldorf
Uzené maso si uvaříme doměkka ve slané vodě. Pak odkostíme, maso pokrájíme a vývar přecedíme.
Kroupy si uvaříme zvlášť ve slané vodě doměkka,scedíme....
více o Uzená polévka s kroupami
Nejprve uvaříme maso s očištěnou zeleninou (mrkev, celer a petržel nakrájíme na menší kusy). Můžete použít jakékoli kuřecí maso - prsní řízky,...
více o Kuřecí rizoto
**Postup:**
- maso očistíme a nakrájíme na cca 200g kusy, osolíme, opepříme bílým pepřem
- do červeného vína přidáme rozdrcený (namletý) jalovec a do...
více o Kančí svíčková se šípkovou omáčkou
Na másle zpěníme cibulku, přidáme celer, sůl, pepř, muškátový květ, lehce opečeme, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí. Přidáme smetanu, svaříme,...
více o Šnečí tajemství
Do hrnce se studenou vodou dáme vařit celou očištěnou kořenovou zeleninu, kuřecí křídla (nemusí být, ale vývar je chutnější) a stroužek česneku,...
více o Vývar se šunkovými knedlíčky
Mrkev a celer nastrouháme. Bílou část pórku nakrájíme na kolečka. Mandle nasekáme a opražíme na suché pánvi. Smícháme šťávu z citronu, med, sůl, pepř...
více o Mrkvovo-celerový salát
Celer oloupeme, pokrájíme na plátky a uvaříme doměkka (nerozvařit!) v osolené vodě s citronovou šťávou. Pak scedíme a necháme vychladnout. Ze starších...
více o Celer s uzeným masem - zapékaný
Nejprve si připravíme zeleninu (pórek, mrkev, celer) na tenké proužky dlouhé cca 5 cm - julienne. Kousek zelenější části pórku nakrájíme na silnější,...
více o Kuřecí nudličky se zeleninou
Na rozpáleném oleji opékáme gnocchi dokřupava. Mezitím než se gnocchi opečou, tak na druhé pánvi na rozpuštěném másle restujeme zeleninu. K...
více o Gnocchi s tuňákem
Vývar z hlav: 2 rybí hlavy (z kapra), 2 bobkové listy, ½ cibule, sůl
Hlavy dáme do hrnce s vodou. Vody musí být tolik, aby byly hlavy celé pod vodou....
více o Slavnostní rybí polévka
Množství surovin přizpůsobíme tomu, kolik máme rybích hlav a vnitřností. Čím více, tím lépe a máslem výjimečně šetřit také nemusíme. Očištěné hlavy...
více o Štědrovečerní klasika-polévka
Tenké plátky pórku, nastrouhaný celer a mrkev osmahneme na másle. Přidáme rybí vývar, lisovaný česnek, rajčatové pyré a koření. Vaříme 5 - 10 minut....
více o Lososová polévka z Ruska
Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme ji vařit do osolené vody spolu s jednou celou oloupanou cibulí. Do další hrnce dáme vařit nakrájené...
více o Bramborová polévka bez hub
Mrkev, petržel a celer očistěte a pokrájejte na kostičky (nudličky...). Řapíkatý celer očistěte a řapíky pokrájejte na kousky. Z pórku použijte bílou...
více o Hustá zeleninová polévka s cizrnou