Nejprve je potřeba brusinky přebrat a několikrát propláchnout ve vodě.
Brusinky přemístěte do hrnce a podlijte vodou, přiveďte k varu. Během vaření se...
více o Brusinkový kompot
Z plátů listového těsta vykrojte kolečka o průměru asi 6 cm, polovině z nich vykrojte středy. Plná kolečka přeneste na plech vyložený pečicím papírem...
více o Paštikové koláčky
Měkký tvaroh vyšleháme s medem a mlékem dohladka a směs nalijeme do větší misky.
Z brusinkové šťávy naznačíme na tvaroh kruhy a pak je opatrně špejlí...
více o Ovocný tvaroh
V jedné míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. V jiné nádobě smíchejte vejce, olej a smetanu. Do této směsi přisypte sypké...
více o Brusinkovo-mandlové muffiny
Maso uvaříme v osolené vodě doměkka, pak ho necháme vychladnout. V míse smícháme olivový olej s vínem, cukrem a brusinkami.
Do směsi naložíme maso a...
více o Grilovaná žebra s vínem a brusinkami
Oštiepok je slovenský sýr vyrobený z kravského mléka. Můžete použít přírodní nebo uzený. Sýr je vhodný i na grilování, protože se nerozteče a drží...
více o Grilovaný oštiepok s brusinkovou omáčkou
Hlávku rozčtvrťte, vykrojte košťál a pokrájejte na jemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Ve velkém kastrolu ji asi 3 minuty...
více o Dušené červené zelí
Z droždí, lžičky cukru, trošky mouky a mléka připravíme kvásek a necháme ho vykynout. Změklé máslo pak vyšleháme se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a...
více o Panettone
Jablka nastrouháme do mísy na hrubém struhadle a pokud nemají příliš tuhou slupku, nemusíme je ani loupat.
K jablkům na jemno přistrouháme citronovou...
více o Jablečná buchta / bábovka se šlehačkou
Vločky nasypeme do mísy, přilijeme mléko a necháme cca půl hodiny odležet, nasáknout.
Pak k nim přidáme napěchovaný 1 dl strouhaných jablek (hrušek),...
více o Jablečná / hrušková buchta (nejen) z remosky
Maso se slaninou nakrájejte na menší kousky. Přidejte 1 cibuli a dvakrát umelte. Vmíchejte máslo, vejce, víno a koňak. Směs osolte, promíchejte s...
více o Zaječí paštika s cibulkou
Hrášek a kukuřici krátce povařte. Smíchejte je s petrželkou, pažitkou a kapary. Přidejte vejce a mouku, osolte a opepřete, dochuťte solí a pepřem,...
více o Burger s kukuřičnohráškovým karbanátkem
V míse smíchejte třtinový cukr, mouku, skořici, máslo, ořechy a rozinky. Prsty vypracujte drobenku. Nechte ji v ledničce odpočinout a ztuhnout,...
více o Brusinková bábovka s drobenkou
Rozbalte těsto, potřete jej olivovým olejem, na střed vyskládejte slité mandarinky, okraje nechte volné.
Přidejte rovnoměrně jogurt, brusinky, mandle...
více o Koláč s mandarinkami a jogurtem
Smíchejte obě mouky a udělejte důlek. Do něj nalijte asi 80 ml mléka, rozdrobte droždí a vidličkou umíchejte kašičku. Zaprašte a nechte 30 minut...
více o Vánočka s medovinou
Očištěnou řepu nakrájejte na měsíčky, rozložte na plechu vyloženém pečícím papírem, potřete olejem. Osolte, opepřete a pečte při 200 °C do změknutí,...
více o Salát z červené řepy a brusinek
Těstoviny uvařte podle návodu a nechte vychladnout, ořechy nasucho orestujte. Mezitím natrhejte špenát. nakrájejte celer a jablko, vše vložte do velké...
více o Těstovinový salát s ořechy
Smíchejte sypké ingredience na těsto. Vajíčko rozšlehejte v mléce, přilijte do směsi a vyšlehejte do hladkého těsta. Pak přidejte rozpuštěné máslo a...
více o Brusinkové lívanečky
V menším hrnci smíchejte cukr, vodu a brusinky. Zahřejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a brusinky začnou trochu měknout.
Smíchejte s vodkou, do...
více o Brusinková vodka
Hrušky oloupejte (zespodu můžete odkrojit, aby vám hruška na talířku stála).
Vyberte nějaký užší/vyšší hrnec, nalijte do něj alkohol, přidejte cukr ...
více o Opilá hruška s brusinkami
Játra omyjeme pod studenou vodou, odblaníme a pokrájíme na menší kousky. Na 2 lžících másla zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme tlačený česnek a...
více o Domácí paštika s brusinkami podle Hrušky
Z ingrediencí na těsto vypracujte hladké těsto. Máslo by mělo být povolené a žloutek rozšlehaný, aby se vám s tím lépe pracovalo. Je možné, že budete...
více o Brusinkové mini meringue koláčky
Filety z lososa omyjeme, pokapeme citronovou šťávou a osolíme.
Lososa obalíme v sezamu a dáme jej smažit do horkovzdušné trouby nebo konvektomatu na...
více o Losos v sezamové krustě
Cukr svařte se lžící vody, kořením a brusinkami, aby se rozpustil a lehce zkaramelizoval.
Oloupané citrusy, pečlivě zbavené zbytků bílé nahořklé...
více o Citrusový salát s brusinkami
Troubu rozehřejeme na 170°C. Formu na dort vytřete máslem a vysypte moukou. Elektrickým mixérem našlehejte máslo s cukrem na hladký krém. Postupně...
více o Šlehačkovobrusinkový dort
Vepřovou kýtu si nejdříve očistíme a pak ji rozdělíme na 8 plátků. Ty rozklepeme, osolíme a opepříme. Na každý položíme kousek sýra a naneseme lžičku...
více o Vepřové závitky plněné sýrem
Brusinky přelijte v misce vodou a nechte nasáknout. Maso v míse promíchejte s alkoholem, cukrem a solí. Kuličky koření rozdrťte, z citronu ostrouhejte...
více o Paštika z divočáka
Mouku prosejte se solí a droždím. Přidejte cukr, rozehřáté máslo a po jednom vpracujte vejce a po částech mléko, abyste získali hladké těsto. Nechte...
více o Celozrnné lívanečky s fíky
Kotlety nakrojte, jemně naklepejte, trošku osolte, víc opepřete a na rozpáleném oleji opékejte 3 minuty z obou stran. Hrušku omyjte, zbavte ji...
více o Kotlety s brusinkami
Brusinky zasypejte v širokém kastrolu cukrem a nechte přes noc stát. Druhý den k nim přidejte citron nakrájený na kolečka a za stálého promíchávání je...
více o Nakládané brusinky
Jáhly třikrát spařte vařící vodou. Nakonec je zalijte 600 ml vody a dejte vařit, až změknou. Do uvařených jáhel vmíchejte sušený rýžový nápoj, který...
více o Jáhlové knedlíky s ovocnou omáčkou
Plátky masa ochutíme divokým kořením a na rozehřátém olivovém oleji opečeme dozlatova. Maso vyjmeme a na vypečené štávě orestujeme nakrájenou cibuli a...
více o Svíčkové medailonky na divoko
Formu na chlebíček vymažeme a vysypeme, troubu dáme vyhřát. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. V další míse smícháme máslo s cukrem,...
více o Brusinkovo-pomerančový chlebíček
Naklepané, osolené a opepřené medailonky obalíme lehce v hladké mouce a na oleji chvilku osmahneme (cca 2-3 min.) z obou stran, potom přiklopíme a...
více o Přírodní vepřové s brusinkami
Chilli papričky zbavíme semínek. Čerstvě zralé brusinky očistíme. Papričku i větší druhy brusinek pokrájíme.
Nakrájenou zelelenou cibulku orestujeme 2...
více o Makrela s brusinkami
Některým lidem se může zdát příprava řízků tak jednoduchá a jasná, že jeho recept je zbytečné zveřejňovat či rozvádět, věřte ovšem, že řízek není jako...
více o "Wiener Schnitzel" á la šéfkuchař
Kuřecí prsa naklepeme natenko a poté z jedné strany ještě několikrát (proti vláknům) nařízneme, skoro jako bychom chtěli nakrájet nudličky, akorát, že...
více o 1001 noc
V míse ušleháme cukr s másle. Přidáme rozmačkané banány s vodou. Prošleháme a postupně vsypeme mouku smíchanou se sodou, solí a práškem do pečiva....
více o Banánová buchta s brusinkami
Sýr nakrájíme na stejně velké kostičky. Dáme na talíř a posypeme kořením sladká paprika. Přelijeme brusinkami a dozdobíme feferonkami (beraní rohy)....
více o Brusinkový sýr
Mouku, cukr, prášek do perníku, perníkové koření, kakao smícháme dohromady. Přidáme vejce, olej, brusinky a rozinky i s amaretem nebo rumem a mléko....
více o Hrníčkový pernik
Maso nakrájíme na středně velké kostky, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a v tlakovém hrnci prudce osmahneme na rozehřátém sádle. Maso vyjmeme...
více o Slavnostní hovězí na víně
Hermelín vyjmeme z obalu, položíme na plátek chleba, potřeme olejem s kořením (může být ostřejší) a na grlilovacím tácku nebo na alobalu dáme na gril...
více o Grilovaný hermelín II.
Maso odblaníme a omyjeme, prošpikujeme slaninou, dáme do vysokého hrnce či vysokého pekáče s pokličkou. Do kousku hadříku zabalíme nové koření, pepř,...
více o Svíčková dle babičky
Všechny suroviny bez brusinek důkladně promíchat, nakonec zlehka vmíchat brusinky. Pomazánka je pikantní, lehká a dobrá. (Trochu jako vzdálená...
více o Tvarohová pomazánka s brusinkami
Saláty důkladně opereme, osušíme, natrháme a pokapeme 4 lžícemi olivového oleje. Sýr brie nakrájíme na úhledné kostky a obalíme v trojobalu. Osmažíme...
více o Salát se sýrovými nugetami
Krůtí maso prošpikujeme několika nudličkami slaniny, nebo bůčku a osolíme. V kastrolu rozpustíme zbytek pokrájené slaniny, přidáme kousek másla,...
více o Krůtí prsa alá svíčková
Maso odblaníme a prošpikujeme. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky, citrón omyjeme a nakrájíme na kolečka. Smícháme ve velké míse, přidáme koření,...
více o Svíčková podle maminky
Játra na cibulce podusíme obvyklým způsobem, zahustíme a přidáme koření "Divočina" (na 1/2kg jater minimálně 1 lžíci).
Jako přílohu - rýže, brambory,...
více o Játra na divoko