Troubu předehřejte na 200 °C. Zeleninu očistěte, mrkev a petržel rozpůlte podélně, řepu nakrájejte na měsíčky, brambory na půlky, osolte a zakápněte...
více o Steak s pečenou zeleninou a omáčkou z vína
Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo a důkladně vymačkejte rukou, abyste se zbavili přebytečné vody. Osolte, opepřete a vmíchejte 1 vejce.
Na...
více o Bramborové rosty se zeleninou a vejcem
Z vepřového paprikového laloku sundáme kůži, kterou necháme následně v polévce vyvařit. Tučnější část odkrojíme a necháme nasucho vyškvařit v...
více o Zelňačka s paprikovým lalokem
Uvařenou quinou osolte a promíchejte s drceným česnekem a načechrejte vidličkou.
Dýni a brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte v osolené...
více o Quinoa s dýňovým pyré
Čočku propláchneme a necháme alespoň 1 hodinu máčet ve vodě, poté scedíme. V hrnci rozpálíme máslo na střední teplotu. Přidáme cibuli a restujeme do...
více o Čočková polévka
Postup je jako na klasické bramboráky. Brambory nastrouháme na hrubo na struhadle nebo v robotu, šunku nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme přes...
více o Bramborák do trouby
Vysočinu pokrájíme na malé kostičky a nasucho pomalu smažíme až nám pustí tuk. Je dost tučná, takže olej nebo máslo přidáme případně až po vysmažení...
více o Vydatná česnečka "co dům dal"
Žebra dáme vařit do vody s novým kořením, pepřem a bobkovým listem doměkka. Vývar pak scedíme a maso z žeber obereme.
Na lžíci másla si osmažíme hrubě...
více o Zelňačka z uzených žeber
Na másle osmažíme na proužky pokrájenou debrecínku, kterou po smažení posypeme moukou a paprikou dle chuti, necháme krátce osmažit.
Přisypeme na...
více o Kyselica s debrecínkou
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a rozšťoucháme. Do horkých rozšťouchaných brambor vmícháme svižně jemně pokrájenou...
více o Šťouchané brambory s uzeným sýrem
Na másle osmažíme na kolečka pokrájenou mrkev s na hranolky nebo kostičky pokrájeným celerem a řepou. Po osmažení přidáme pokrájený pórek, nasekaný...
více o Fazolový guláš (nejen) s řepou - eintopf
Na rozpuštěném másle si necháme osmažit na nudličky pokrájenou debrecínku, na kolečka pokrájený pórek a na drobno pokrájenou papriku.
Po osmažení...
více o Debrecínská polévka se zeleninou
Na rozpuštěném kousku másla nebo na oleji osmažíme na kolečka pokrájenou mrkev, na hranolky nebo kostičky pokrájený celer a řepu pokrájenou na tenčí...
více o "Řepačka" - zeleninová polévka s řepou
Kachnu důkladně očistíme a den předem nasolíme uvnitř i na povrchu.
Rohlíky pokrájíme na kostičky a dáme dozlatova nasucho opéct do trouby nebo v...
více o Kachna s nádivkou z remosky
Brambory uvaříme ve slupce, vaříme cca 20 minut. Necháme vychladnout.
Mrkev, petržel a celer oškrabeme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Necháme...
více o Bramborový salát s Rákosníčkem
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a rozšťoucháme.
Během vaření si na rozpuštěném másle osmažíme na kolečka pokrájené světlé (bílá a...
více o Bramborové placičky s máslovými cibulkami
Na másle osmažíme na nudličky pokrájenou šunku od kosti s kořením. Přisypeme na větší kusy pokrájené brambory, přilijeme vývar a vaříme do změknutí...
více o Kyselica se šunkou od kosti a vejcem
Na másle osmažíme na kolečka pokrájený pórek, na kostičky pokrájenou papriku a pokud budeme používat uzeninu, tak i tu.
Po osmažení přidáme krátce...
více o Bramborovo-zeleninový guláš
Oloupané, pokrájené brambory dáme uvařit do osolené vody doměkka.
Během vaření si na kousku másla osmažíme dosklovata světlé (bílé a světle zelené),...
více o Šťouchané brambory s jarní cibulkou
Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme vařit do osolené vody. Ke konci, až budou brambory téměř uvařené, vložíme do hrnce i růžičky brokolice (nemusí být...
více o Šťouchané brambory s brokolicí
Na másle osmažíme jemně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme drobně pokrájenou šunku a nasekaný česnek, ty také krátce osmažíme a pak přisypeme hrubě...
více o Bramborovo-houbová strouhaná polévka
Na kousku rozehřátého másla si osmažíme drobně pokrájené uzené maso s kuličkami nového koření a bobkovým listem.
Pak přidáme na větší kusy pokrájené...
více o Kyselica (zelňačka) s černou čočkou
Všechny ingredience očistíme a pokrajíme. Dáme do větší mísy, vše osolíme, opepříme, přidáme tymián a olivový olej. Dobře promícháme a předáme do...
více o Pečená vepřová plec s bramborem
Prsa omyjte, osušte a kůži opatrně nařežte do mřížky. Z obou stran osolte a opepřete. Položte je kůží dolů na suchou rozpálenou pánev, nechte pustit...
více o Kachní prsa a bramborové suflé
Vinnou klobásu smotáme do dvou šneků, které zpevníme párátky a obalíme v hladké mouce.
Brambory a česnek nastrouháme na jemném struhadle do mísy,...
více o Vinná klobása v bramboráku
Nalijeme vodu do kotlíku, nakrájíme všechnu zeleninu včetně česneku a přidáme do vody. Také přidáme koření a bylinky. Kotlík umístíme nad oheň a...
více o Kotlíkova polévka z hlívy
Maso očistěte, pokrájejte na kostky o velikosti sousta, osolte a opepřete. Cibuli nesekejte na jemno a restujte na 100 gramů másla do tmavě zlatavé...
více o Kančí guláš s bramborami
Lososa zbavte kůže, naporcujte na 4 kusy, osolte a opepřete. Každou porci položte na dva plátky slaniny a zabalte ji do nich. V pánvi důkladně...
více o Losos ve slanině s bramborovou kaší
Brambory uvařte ve slupce ideálně už den předem. Mrkev oloupejte a uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky,...
více o Bramborový salát
Hlavy a odřezky pstruhů i s kořením zalijte 1 litrem vody a 15 minut povařte. Na másle orestujte nasekanou cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu, pak...
více o Polévka ze pstruha
Na polévku použijeme vývar, například ze silvestrovského ovaru, který jsme vařili dle vlastních zvyklostí. Já přidávám menší cibuli s vrchní slupkou,...
více o Ovarová polévka s quinoou
Na másle osmažíme na nudličky pokrájenou kedlubnu dorůžova.
Po osmažení kedlubnu zaprášíme hladkou moukou a houbovou drtí, kterou necháme buď s...
více o Kedlubnová polévka s bramborem
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli dorůžova, ke které přidáme na nudličky pokrájenou hlívu a smažíme do povadnutí.
Pak...
více o Polévka z hlívy s vinnými nočky
Na másle si osmažíme drobně pokrájenou cibuli dorůžova, ke které přidáme osmažit malé nočky z vinné klobásy, které odkrajujeme z prkénka přímo do...
více o Gulášová polévka s vinnou klobásou
Cibulku lehce opražíme na másle. Přidáme brambory s mrkví nakrájené na kostičky. Dále přidáme brokolici rozebranou na růžičky. Prohodíme v hrnci a...
více o Brokolicová polévka
2)Vývar přecedíme, nakrájíme zeleninu a obereme maso. Na kostičky brambory přidáme k polévce a vaříme než brambory změknou, přidáme masox, obrané maso...
více o Uzena polévka se zeleninou a bramborem.
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme s pokrájenou slaninou dosklovata. Pokud máme slaninu libovou, přidáme i trochu oleje. Po osmažení přidáme nasekaný...
více o Cizrnová polévka - vydatná
Drobně pokrájenou slaninu necháme osmažit společně s cibulí. Pokud máme slaninu hodně libovou, přidáme pod cibuli trochu oleje nebo másla. Po osmažení...
více o Fazolová polévka se slaninou
Na plátky pokrájený salám ještě drobně pokrájíme a v hrnci z něj necháme uvolnit tuk, který nám poslouží k osmažení zeleniny. Pokud ho bude málo,...
více o Salámová česnečka se zeleninou
Na rozpuštěném másle osmažíme scezené, spařené, pokrájené houby, které dochutíme novým kořením (lepší je mleté, nemusíme pak lovit kuličky z polévky),...
více o Kulajda se zakysanou smetanou
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme hrubě nastrouhanou mrkev s celerem, pokrájený pórek, brambory a na plátky pokrájené řapíky celeru. Až nám...
více o Houbová polévka se zeleninou
Na rozpuštěném másle si osmažíme hrubě nastrouhanou mrkev, na plátky pokrájený řapík celeru a pokrájenou uzenou krkovičku. Po osmažení přidáme a...
více o Čočková polévka s uzenou krkovičkou
Na dno zapékacího pekáče položím plátky slaniny, musí být tenké.
Na slaninu rozložím cibuli na kroužky , posolím mírně.
Rozprostřu houby (dávám...
více o Houbový pekáček
Vepřové nakrájejte na menší kostičky (přibližně 3 x 3 cm). Brambory rozkrojte na poloviny.
Máslo smíchejte s kmínem a majoránkou, podle chuti osolte a...
více o Vepřové špízy