Kuřecí maso otřete, osolte a okořeňte. Orestujte zprudka na olivovém oleji, aby se maso po povrchu zatáhlo. Vyjměte z pánve. Žampiony nakrájejte na... více o Kuřecí maso na houbách se zapečenými bramborami
Brambory, zalijte studenou vodou, osolte a přiveďte k varu, poté vařte asi deset minut. Brambory slijte a nechte odejít páru. Poté je přesypte na... více o Pečené brambory
Na olivovém oleji nebo klarifikovaném másle orestujte lišky překrájené na menší kousky. Houby restujte, dokud se neodpaří voda, kterou pustily.... více o Kulajda
Na sádle si zpěníme cibulku, jakmile zezlátne, přidáme na růžky nakrájený květák. Zalijeme masovým vývarem (já dala masox) a kmín. Vaříme do změknutí... více o Květáková polévka
Brambory uvařte ve slupce tak, aby byly na skus a nechte vychladnout. Chřestu odlomte dřevnaté konce a pazochy pokrájejte na kousky velikosti sousta.... více o Lehký bramborový salát s hráškem a chřestem
Králíka očistěte a naporcujte na 6 kusů. Naskládejte je do pekáče a přidejte citronovou šťávu, koření, bobkový list, prolisovaný česnek, sůl, hořčici... více o Pečený králík s citronem a bylinkami
Rozpalte na pánvi sádlo a přidejte žampiony nakrájené na čtvrtky. Sušené houby namočte do vody zhruba na 30 minut. Po půl hodině z nich vyždímejte... více o Kuře na houbách
Oloupané brambory s česnekem a uzeninou (tu na velkých slzách struhadla) nastrouháme do mísy. Přidáme pokrájené, krátce spařené a scezené houby, vejce... více o "Houboráky" - houbové bramboráky
Připravte pesto. Do mixéru dejte petrželku, oloupaný a nasekaný česnek, zalijte olivovým olejem, osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Cibuli, mrkev... více o Jarní minestrone s petrželovým pestem
Brokolici rozeberte na růžičky, košťál oloupejte a pokrájejte na kousky. Cibuli pokrájejte nadrobno, brambory na malé kostičky. Česnek oloupejte a... více o Krémová brokolicová polévka s česnekem
Bramboráčky: oloupané brambory a česnek nastrouháme do mísy, přidáme jemně pokrájenou slaninu, vejce, sůl a koření dle chuti. Vše promícháme, přidáme... více o Bramboráčky s houbami na smetaně
Nakrájejte uvařenou zeleninu na středně velké kusy. Přidejte do pánve s rozehřátým máslem a přímo v pánvi zeleninu ještě rozšťouchejte na jakoby... více o Originální zeleninový britský recept Bubble & squeak
V hrnci rozehřejte sádlo. Nakrájejte jeden celý pórek a vložte do hrnce a nechte opékat. Nakrájejte všechny špekáčky na menší kostičky a vložte do... více o Buřtguláš
Do těsta na langoše budete potřebovat zchladlé vařené brambory ve slupce, uvařte si je tedy předem. Nejprve si připravíme kvásek. Mléko ohřejeme na 40... více o Bramborové langoše
Připravte si žitný chlebový kvásek (ideálně několik dní předem). Uvařte brambory ve slupce. Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte cca 30 minut... více o Kyselo z chlebového kvásku s hlívou ústřičnou
Nejprve osmahnout cibulku do zlatova. Poté smíchat všechny ingredience kromě strouhanky. Ručně promíchat (promačkat) a až poté přidat strouhanku. Z... více o Sekaná a brambory v páře
K masu přidejte najemno nastrouhaný sýr a nadrobno nasekané lístky petrželky. Jedno vejce prošlehejte s mlékem a přilijte k masu. Osolte ho, opepřete... více o Holandský řízek a šťouchané brambory
Na lžíci oleje orestujte dohněda maso a odložte stranou. V kastrolu rozehřejte zbylý olej a vsypejte nadrobno nakrájenou cibuli, na kostky pokrájenou... více o Vesnický páj (cottage pie)
Na lžíci másla osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata s novým kořením, kterou následně zasypeme hladkou moukou, kterou necháme během míchání... více o Vydatná fazolová polévka se zakysankou
Na bocích vykuchané pražmy uděláme několik hlubších zářezů, do kterých po osolení ryby, vtlačíme kousky česneku a lístečky tymiánu. Do osoleného... více o Pražma na bramborách pečená
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme žampiony a smažíme za občasného promíchání do jejich povadnutí. Přidáme nasekaný česnek a... více o Bramborovo-žampionová krémová polévka
Oloupané brambory pokrájíme, dáme do hrnce, mírně osolíme a zalijeme vodou jen těsně nad ně. Brambory uvaříme doměkka, ale nescedíme je. Rovnou je i... více o Povidlové / marmeládové placky z bramborového těsta
Maso vyndejte z ledničky alespoň 2 hodiny před pečením, aby získalo pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 140 °C. Maso nakrájejte na kousky a spolu... více o Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Předehřejte si troubu na 180 °C. Králíka omyjte a osušte, naporcujte ho zhruba na 6 až 8 kousků. Zbude vám hruď a hlava, ty si třeba uvařte v polévce.... více o Králík pečený v zelenině
Troubu předehřejte na 160 °C. Jedním oloupaným stroužkem česneku překrojeným napůl vytřete zapékací mísu. Máslo pokrájejte na plátky a částí vyložte... více o Gratinované brambory a batáty
Předehřejte troubu na 190 °C. Brambory dobře omyjte a několikrát propíchejte vidličkou. Naskládejte je do pekáčku a přidejte česnek překrojený napříč... více o Bramborová kaše z pečených brambor
Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory velmi dobře omyjte. Ostrým tenkým nožem je pokrájejte na tenké plátky, ale nedokrojte až do konce, každá... více o Pečené brambory Hasellback
Troubu předehřejte na 190 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Osušte je na papírové kuchyňské utěrce. Pak je nasypte do mísy a... více o Pečené bramborové lupínky
Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory oloupejte, případně je pokrájejte na stejně velké kousky. Zalijte je v hrnci dostatečným množstvím studené vody... více o Křupavé brambory s polentou
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na sádle dozlatova. Přidáme mleté maso a dále smažíme a mícháme do jeho rozdrobení. Osolíme, opepříme, přidáme... více o Gulášová polévka se zelím
Do silnějších plátků masa uděláme hluboké zářezy a tak vytvoříme kapsu, nebo můžeme například z kusu masa (ořechu, karé...), vždy jeden slabší plátek... více o Vepřové kapsy ve smetanových bramborách
Cibuli pokrájejte nadrobno, česnek nasekejte, zázvor nastrouhejte, brambory oloupejte a pokrájejte na kostky velikosti sousta, květák rozeberte na... více o Indické zeleninové karí
V kastrolu opečte dokřupava plátky slaniny. Tu vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce. Do výpeku ze slaniny přidejte lžíci oleje a mleté maso,... více o Toskánská polévka
Nachystáme si všechny suroviny - citron, rajčata a česnek nakrájíme na plátky, brambory nakrájíme na menší kostičky. Do zapékací mísy dáme brambory a... více o Pražma na citronu a rajčatech
Zeleninu očistěte. Cibuli nakrájejte nahrubo, mrkev na kostičky a česnek najemno. Ve velkém hrnci zahřejte na středním plameni olej. Nechte na něm... více o Zeleninový boršč
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě, ne zcela doměkka, stačí okolo 15 minut. Cibuli mezitím oloupejte, překrojte napůl a potom nakrájejte na... více o Domácí tartiflette (zapečené brambory se sýrem)
Kvásek rozmíchejte v hrnku vlažné vody, nejlépe večer předem. Houby zalijte v misce teplou vodou. Než nasáknou, uvařte ve slupce brambory, slijte je a... více o Krkonošské kyselo
V kastrolu rozpalte sádlo a na něm orestujte cibuli nakrájenou na kostičky. Po pár minutách přidejte okapané zelí, osolte a opepřete. Zalijte 100 ml... více o Kaplická cmunda
Brambory uvařte doměkka. Sceďte je a ještě horké rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Skládejte je ke straně, asi polovinu plechu budete... více o Pečený květák s křupavou cizrnou a bramborami na bouchačku
Brambory dobře omyjte a uvařte doměkka. Slijte vodu a nechte je zchladnout. Oloupané brambory pokrájejte na kostičky a nasypte do mísy. Mrkev i celer... více o Tradiční bramborový salát
Brambory omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Ještě teplé je oloupejte a hned nakrájejte na kolečka. Šalotku i jarní cibulku rovněž pokrájejte na tenká... více o Lehký bramborový salát
Oloupané brambory vaříme v osolené vodě doměkka, poté je slijeme a vyšleháme nebo rozšťoucháme na hedvábnou kaši společně s horkou smetanou, kterou... více o Bramborová kaše s medvědím česnekem
Zapékací mísu vymažeme máslem nebo sádlem. Do mísy nasypeme sterilovanou zeleninovou směs Kunovjanka (lze použít i Moravanku nebo Hradišťanku) i s... více o Kotlety pečené na bramborách se zeleninou
Brambory uvařené ve slupce oloupejte za tepla a nechte je vychladnout. Vychladlé brambory rozkrájejte na stejnoměrné nudličky nebo kostky, přidejte... více o Vlašský salát podle ČSN
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je a nechte dobře vychladnout. Studené brambory nakrájejte na menší kostky, cibuli a nakládané okurky nakrájejte... více o Bramborový salát na chlebíčky podle ČSN
Brambory uvařte ve slupce doměkka, asi 30 minut. Slijte je a nechte vychladnout. Oloupejte je a nastrouhejte najemno nebo prolisujte v bramborovém... více o Lokše
Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně velké kusy, povařte v osolené vodě asi 15 minut. Vodu z brambor částečně slijte a v hrnci ponechte asi jednu... více o Opečené škubánky s mákem
Rukolu a petržel roztlučte v hmoždíři s trochou olivového oleje (nebo nahrubo rozmixujte) na pesto. Začněte lžičkou oleje a postupně jej tenkým... více o Bramborové placky s pestem z rukoly a petržele
Oloupané brambory pokrájíme a dáme vařit do osolené vody do měkka. Během vaření brambor pokrájíme slaninu na menší kostičky a na sucho osmažíme... více o Šťouchané brambory s medvědím česnekem
Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na klínky pokrájené žampiony a smažíme do povadnutí. Vše zaprášíme moukou a... více o Maďarská medvědí polévka