Pokud máme houby zavařené dáme nejdříve vařit brambory se solí a potom přidáme houby (pokud máme houby čerstvé dáme vařit houby a potom přidáme...
více o Jihočeská kulajda
Těsto zadělat a nechat vykynout. Mělo by být hustější než je cmunda (bramborák). Plech vymazat a posypat mákem. Vykynuté těsto nalijeme na plech a...
více o Litina
Marináda: utřeme česnek se solí, pepřem, olejem, octem, vodou, kečupem a hořčicí
Brambory oloupeme a hustě nařežeme - zářezy děláme do poloviny...
více o Bramborové hřebínky
Brambory překrojíme na půl a vaříme 10 minut v slabě solené vodě. Ještě teplé je ochutíme směsí ze soli, papriky, pepře a bazalky. Zároveň s nimi dáme...
více o Kachna pod stolem
Dáme vařit hovězí a vepřové maso přidáme pepř, bobkový list a sůl. Mezitím nakrájíme mrkev, celer, petržel a 1 cibuli na kostičky, brambory na větší...
více o Šťovíkový boršč oblast Žitomír
Dáme vařit hovězí a vepřové maso a přidáme pepř, bobkový list a sůl, také dáme vařit uzené maso zvlášť, dáme vařit červenou řepu neoloupanou...
více o Červený boršč oblast Žitomír
Cílem našeho snažení budou do zlatova upečená kuřecí stehna s pečeným bramborem plněným špenátem, zasypaným sýrem. Z přebytků navíc vyrobíme...
více o Pečené kuře, brambory a špenát
Brambory, gothaj, rajčata nakrájíme na kostičky, papriky, pórek na kolečka. Sýr si nastrouháme, vše promícháme a nandáme do zapékací misky. Nedáváme...
více o Brambory od Monči
Ze surovin na halušky zpracujeme těsto, které necháme 10 min. odpočinout. Poté je přes haluškovač zaváříme cca 8 minut. Hotové je pokapeme olejem a...
více o Zapékané halušky II.
Brambory a cibuli nakrájíme na čtvrtky. Do mísy nalijeme olivový olej, přidáme nastrouhaný česnek, koření a bílý jogurt. Do vzniklé marinády dáme...
více o Marinované brambory
Do většího hrnce dáme vařit sterilované zelí, zalijeme vodou, po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou klobásku, nové koření, pepř, kmín, majoránku,...
více o Novoroční kyselica
Do vroucí osolené vody s kořením - celý pepř, nové koření, bobkový list vložíme veškeré uvedené maso a necháme uvařit do poloměka. Poté přidáme...
více o Pravý bořšč od babičky z Ukrajiny
Kapra naporcujeme, posolíme - vyskládáme do vymaštěného pekáče. Kousky feferonek naskládáme mezi kousky kapra. Poklademe anglickou slaninou, posypeme...
více o Kapr po cikánsku
Brambory ve slupce omyjeme kartáčkem a rozkrojíme podélně na půl, rozříznutou plochou pokládáme na sádlem lehce vymaštěný plech, jednu půlku vedle...
více o Půlky s česnekem
Brambory nakrájíme na malé kostičky, nebo jde s úspěchem použít kráječ na vejce, kde menší čtvrtky brambor 2x křížem promáčkneme. Okurky také...
více o Domácí bramborový švýcarský salát
Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a okořeníme (sůl, pepř, paprika, majoránka - dle chuti), přidáme lžíci hořčice a tři...
více o Zapečené brambory s mletým masem II.
Oškrábané syrové brambory nastrouháme na plátkovém struhadle, promícháme se solí a pepřem, případně přidáme drobně krájenou uzeninu. Rovnoměrně...
více o Francouzké brambory
Kuřecí prsíčka uvaříme ve vodě. Mrkev nastrouháme na jemno, bramboru na hrubo. Kuřecí uvařená prsíčka nakrájíme na kostky a orestujeme na olivovém...
více o Bezlepková rychlovka
Obecné informace: Kozí brada (dále jen KB) je z řady polévek tzv. vyprošťováků. Vyhovuje i slabším povahám nesnášejícím tzv. zaručené "česnekačky"...
více o Kozí brada - novoroční zelňačka
Nejprve oloupeme brambory a vcelku je uvaříme do poloměkka, scedíme a necháme mírně vychladnout, pak nakrájíme na kolečka. Na kolečka budeme krájet...
více o Sumec dle baštýře Jardy
Brambory nastrouháme, salám na malé kostičky, cibulku osmažíme, česnek rozetřeme, kadeřávek (petrželku) rozsekáme, přidáme další ingredience a všechno...
více o Bramborové karbanátky se salámem
Uvařené brambory a fazole rozmixujeme nebo propasírujeme, osolíme, opepříme a spojíme vejcem v těsto. Vytvarujeme v ovály a obalujeme jako řízky -...
více o Falešná ryba
Chléb necháme rozvařit v přiměřeném množství vody. Rozmixujeme. Přidáme nadrobno nakrájené brambory, houby a doplníme vodou a přidáme koření. Na pánvi...
více o Zlínské kyselo
Zelí pokrájíme, ale nemusíme, pak zachováme i důvod názvu "couračka", je-li moc kyselé pak trochu propláchneme, ale ponechejme si láku na dochucení a...
více o Couračka z Luk
Maso pokrájíme na kostky a osmahneme na oleji s cibuli. Osolíme, podlijeme a dusíme v troubě. Když je maso měkké, přidáme nové koření a brambory...
více o Zapékané vepřové maso po finsku
Ze sklenice zeleniny slijeme vodu (lák), vejce uvaříme natvrdo, brambory ve slupce (posléze vychladíme a oloupeme). Umeleme zeleninu, vejce, brambory ...
více o Excelentní pomazánka na chlebíčky
Nastrouháme nebo nasekáme zeleninu, promícháme s masem a ostatními přísadami. Na střed každého plátu těsta dáme masovou směs. Těsto stáhneme nad směs ...
více o Klokaní měšec zlata
Oloupeme a nastrouháme nahrubo brambory, které osolíme a přidáme česnek. Na pánev dáme vrstvu brambor asi 1 cm. Po otočení přidáme nahrubo nastrouhaný...
více o Rychlopizza
Brambory ponecháme ve slupce, pečlivě umyjeme a nakrájíme na osminky, nebo čtvrtky, podle jejich velikosti. Dáme je do velké mísy, posypeme česnekem a...
více o Brambory jak příloha
Nastouháme brambory nahrubo, zlehka potřeme pánev olejem, po celé ploše pánve z brambor vytvoříme placku, přimáčkneme, pečeme, obrátíme, posypeme...
více o Placka na teflonce
Maso naklepeme, okořeníme a dáme uležet do lednice. Na kolečka nakrájíme cibuli a oloupané brambory. Připravíme si alobal, který řádně potřeme olejem....
více o Ztracené maso
Brambory se slupkou dobře omyjeme kartáčkem a narovnáme na plech, který vyložíme papírem na pečení. Můžeme je také zabalit jednolivě do alobalu....
více o Pečené brambory Vzpomínka na Berlín
Brambory uvaříme ve slupce, poté prolisujeme. Uděláme kvásek, necháme vykynout a přidáme do směsi výše uvedených surovin. Necháme chvíli oddychovat v...
více o Langoše od babičky
Fazole scedíme a propláchneme studenou vodou. Okapané fazole smícháme s nakrájenými brambory, přidáme jemně nakrájenou cibuli, červenou papriku...
více o Bramborový salát s fazolemi
Nakrájené brambory smícháme s na kolečka nakrájenou cibulí, natí a nakrájenými sardelkami. Hořčici, šťávu, olej, cukr, sůl, pepř vyšleháme dobře...
více o Bramborový salát se sardelkami
Brambory ustrouháme na jemném struhadle, přidáme vajíčko, mouku, sůl a vypracujeme hladké těsto, mouky přidáváme tolik, aby se těsto nelepilo. Z těsta...
více o Plněné bramborové placky
Zapékací mísu vymažeme máslem a trochou oleje a dáme porce okořeněného kuřete. Zalijeme vývarem z kostky a dáme péci. Když máme maso téměř hotové,...
více o Kuře na bramborách
Kysanou smetanu smícháme se solí, pepřem, oreganem a česnekem Uvařené, vychladlé brambory nakrájíme na plátky a položíme jednu vrstvu do zapékací mísy...
více o Brambory s kysanou smetanou
Oloupané a osolené brambory a mrkev povaříme 10 minut a květák 3 minuty (scedíme). Ještě teplou zeleninu vložíme do zapékací nádoby, navrch poklademe...
více o Lahodné brambory
Nahrubo nastrouhané brambory smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme tuhé těsto. Pokud lepí, přidáme mouku. Toto těsto můžeme využít na několik...
více o Univerzální bramborové těsto
Kuřecí prsa nakrájíme na kousky cca 10 a více ks a rozklepeme je na plátky a okořeníme steakovým kořením. Vložíme do bramborového těsta a důkladně...
více o Grandiózní
Těsto: 800 g brambor uvaříme se slupkou. Brambory oloupeme, nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme mouku, žloutek, sůl a vypracujeme hladké těsto....
více o Bramborové pirohy se zelím
Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle, přidáme na kostky nakrájený bůček a necháme zezlátnout. Přidáme mletou papriku, osolíme a podlijeme 1 dcl vody, ...
více o Bůček po cikánsku
Na oleji mírně osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a asi 10 minut restujeme, osolíme, opepříme. Necháme trochu zchladnout a přidáme...
více o Mleté maso s rýží a zelím v římském hrnci
Do studené vody dám vařit všechny suroviny, oloupané a celé brambory, kromě klobásy. Vařím do změknutí masa. Před dovařením přidám celou klobásu,...
více o Kapustnica
Oloupanou cibuli nakrájím na kolečka (čím více, tím lépe). Položím do vymazaného pekáče. Oloupané brambory nakrájím také na kolečka, přidám do pekáče,...
více o Farské kotlety
Fazole namočím den předem. Druhý den dám do kuchty fazole, brambory nakrájené na kostičky, celou cibuli, koření. Vařím přibližně hodinu.
Cibuli vyberu...
více o Fizol
Na trošce oleje zpěním cibuli a česnek nakrájený na proužky. Na tom opeču pokrájenou klobásu a nechám podusit zelí. Pak zaliji asi 1 litrem vody a...
více o Zelňačka s klobásou
Příprava polévky: do 2 l hrnce (či kastrolku) dáme vařit cca 1,7 l vody společně s vodou dáme do hrnce 2 masoxy, a lžíci sádla. Jakmile nám voda...
více o Česnekačka po prababičce