V hrnci v teplé místnosti necháme zkysnout čerstvé mléko (nikoliv trvanlivé). Optimální doba kysání je 2,5-3 dny. Zkysané mléko dáme na mírně teplou...
více o Bramborová kyselá polévka
Podusíme zelí nakrájené na nudličky se solí, octem, kmínem, provensálským kořením, ke konci přidáme nastrouhanou mrkev, na porci cca půl mrkve....
více o Zapečené zelí s brambory
Vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme a zaprášíme moukou. Ve vlažném mléce s cukrem necháme vzejít kvasnice, přidáme brambory a postupně přidáváme...
více o Pečené pěry
Hovězí maso uvaříme doměkka s divokým kořením a solí. Vývar slijeme a uvaříme v něm na kostičky nakrájené brambory s kmínem. K uvařeným brambor8m...
více o Flondace II.
Uvařené brambory nastrouháme.
S vejci, máslem a hrubou moukou vypracujeme tužší těsto, jako na bramborové placky. To vyválíme, rozdělíme na dílky a...
více o Brdlajs
Brambory uvařme ve slupce do měkka, po vychladnutí nakrájíme na kostky spolu s čínským zelím.
Na pánvi na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a...
více o Bramborový salát pikant
Uvaříme brambory s kmínem a solí do měkka a nakrájíme na kostičky, kroupy uvaříme v osolené vodě. Slaninu uškvaříme.
Vše smícháme a dokořeníme...
více o Hunc
Květák uvaříme v dostatečně osolené a okmínované vodě, pečlivě necháme okapat a nadrobno nakrájíme. V míse ho smícháme s cornflakes, cibulkou,...
více o Senzační květákové placičky
Hovězí maso a slaninu (uzené maso) pokrájejte na kostičky a uvařte do poloměkka v osolené vodě. Přidejte na kostičky pokrájenou mrkev, brambory a...
více o Boršč bez zelí
Brambory nastrouháme na hrubém struhadle do hlubší mísy, přidáme mouku, sůl a opatrně protřeseme tak, aby brambory byly obalené v mouce - nesmí se...
více o Bramborový třesanec
Brambory a celer nastrouháme jako na bramboráky, přidáme rozšlehaná vejce, mouku, mléko, sůl a česnek. Vymícháme těsto.
Do horkého tuku děláme lžicí...
více o Celeráky
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a když začne zlátnout, přidáme mouku a chvilku za stálého míchání smažíme, zalejeme horkou vodou a řádně...
více o Pochoutka Paní Nadlesní
Z brambor a dalších ingrediencí uděláme bramborák.
Maso orestujeme, přidáme anglickou slaninu, cibuli, kapii, houby a dusíme. Když je maso měkké,...
více o Radoušovo ucho
Do hrnce dáme olej a cibuli a restujeme, až je cibule růžová. Přidáme kmín a ještě chvíli restujeme, přidáme sladkou papriku, mouku a brambory....
více o Španělská polévka
Pekáček vymažeme olejem a postupně dáme plátky anglické slaniny, na to kolečka cibule a na cibuli plátky masa. Nakonec dáme plátky brambor, osolíme a...
více o Bramborové ragů
Brambory a sýr najemno nastrouháme, osolíme, přidáme kmín, žloutky a mouku, zamícháme a nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.
Na pánvi, nebo v...
více o Sýrové bramborové lívanečky
Do osolené vody (+nové koření) dáme vařit kroupy a nakrájenou zeleninu, až jsou skoro měkké přidáme nakrájené brambory, povaříme a nakonec přidáme...
více o Kroupová polévka II.
Sýt Eidam nakrájíme na kostky cca 1 cm, v míse k němu přidáme mletá masa a mraženou zeleninu, česnekovou pastu, koření, vejce a na hrubo nastrouhané...
více o Masový koláč
Brambory uvaříme ve slupce. Na oleji zpěníme cibuli a když zesklovatí, opečeme na kostky nakrájené krůtí maso, přidáme sůl a černý pepř dle chuti....
více o Zapečené krůtí maso s růžičkovou kapustou
Oloupané brambory nakrájíme na na plátky asi 1 cm silné a osolíme. Plátky obalíme v mouce smíchané s paprikou. Můžeme přidat sušený česnek. Lehce z...
více o Křupavé brambory
Brambory najemno nastrouhat, krupky propláchnout a nechat důkladně vykapat. Smíchat s ostatními přísadami. Ze vzniklého těsta tvořit placičky, ty...
více o Smaženky kroupové
Připravíme si dostatečně velký kus alobalu, nejlépe dvojitý nebo ten silnější (na grilování). Bramborové hranolky (ne ty předsmažené!) dáme do misky,...
více o Maďarské Geri v alobalu
Z kostí a ostatních přísad uvaříme polévku, tak jak je každý zvyklý. Jako vložku do polévky ale použijeme klasické halušky (jako např. na brynzové...
více o Polévka z vepřových kostí s haluškami
Osmahneme cibuli nakrájenou na proužky, nakonec krátce osmahneme i nadrobno pokrájený česnek. Jeho množství je ovlivněno hlavně tím, jak moc ho máte...
více o Sabdží
Nejdříve uděláme kvásek (droždí, lžička cukru, lžička mouky, 4 lžíce vlažného mléka - promíchat a nechat 10 min. v teple) a mezitím, než kvásek...
více o Plněné rohlíčky z bramborového těsta
Brambory oškrábeme a nastrouháme na okurkovém struhadle s většími otvory.
Pečlivě vymačkáme vodu a slijeme ji.
Do brambor vmícháme 1 lžíci škrobu a...
více o Rösti - smažená nebo pečená příloha
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Očistíme a nadrobno nakrájíme zeleninu, cibuli a česnek. Dáme do vody, přidáme houby, pepř a kmín a dáme...
více o Pařeznická bramboračka
Brambory nakrájíme na kostky, maso také. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, česnek, zeleninu nakrájenou na kostky, lečo, slaninu a klobásy. Osolíme...
více o Živánská
Oloupané brambory nastrouháme najemno, osolíme, opepříme, přidáme vejce, mouku a sýr. Maso naklepeme, osolíme a opepříme a zprudka opečeme na pánvi po...
více o Řízečky v košilce
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánev dáme rozhřát olej, přidáme pórek nakrájený na kolečka nebo cibuli na kostičky a necháme...
více o Brambory na paprice III.
Tento recept neni vídeňský, ale navštěva Vídně nás inspirovala. Brambory vydrhnete pořádně kartáčem, aby jste mohlí jíst i slupku a propíchnete...
více o Vídeňské zemáky
Nejdříve dáme vařit neoloupané brambory téměř doměkka. Mezitím nakrájíme párky na kolečka a neoloupanou cuketu na hranolky. Pekáček vymažeme máslem a...
více o Brambory zapečené s párkem a cuketou
Brambory uvaříme do poloměkka. Gothaj a nivu nastrouháme, smícháme s Maggi Harmonie Chuti nebo něčím podobným. Vařené brambory vydlabeme, dolíčky...
více o Bramborové překvapení
Nejprve zelí povaříme, poté přidáme nakrájené brambory, přidáme koření a na mírném ohni vaříme. Mezitím na vedlejší plotýnce orestujeme cibuli a do...
více o Zelňačka od Kewa
Brambory uvařené, oloupané, řádně rozšťoucháme, přidáme tvaroh, špek na jemno nakrájený a opečený a dozlatova osmahlou cibuli. Opepříme, osolíme....
více o Pirohy vařené
Brambory očistíme a dáme vařit v osolené vodě v celku a ve slupce. Cibuli nakrajíme na kolečka a osmažíme spolu s česnekem, který nakrájime na drobné...
více o Mexické brambory
Oškrábané brambory nakrájíme na malé kousky a uvaříme ve větším množství vody se solí a kmínem.
Po uvaření vyndáme asi polovinu brambor a rozmačkáme...
více o Oukrop II.
Zeleniny by mělo být od všeho přibližně stejně.
Očistíme brambory, nakrájíme na kostky cca 1x1x2 cm a necháme v míse s vodou pustit přebytečný škrob....
více o Zeleninová óda na Remosku
Do vody dáme vařit houby se solí, pepřem a kmínem (dle chuti) a s dobře umytým bramborem se slupkou. Připravíme si jíšku z hladké mouky a usmažíme si...
více o Polévka houbová s vejci
Nerad špiním nádobí, proto prozradím i přesný výrobní postup :-) Oloupeme a na kolečka nakrájíme cibuli, na plátky česnek a restujeme na oleji ve Woku...
více o Kapusta s brambory a jablíčkem
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, nadrobno nakrájenou cibulku, najemno...
více o Bramborové válečky
Zprudka rozpálíme olej a poklademe vepřové řízky (neklepat, jen naříznout), na ně anglickou slaninu a posypat bazalkou. Chvíli posmažíme a poté...
více o Košiny maso
Brambory nastrouháme jako na bramboráky (v robotu), slijeme přebytečnou vodu, dáme sůl, vejce, pepř, kmín a majoránku. Zamícháme a nalijeme na...
více o Bramborová babka
Ve velké hluboké pánvi nebo kastrolu osmahneme na kostičky nakrájené uzené, dokud se částečně nevyškvaří, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli,...
více o Zásmažka (jíška) pro kyselé zelí
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme hrubou mouku a vypracujeme nelepivé těsto.
Vyválíme placky...
více o Lokše s povidly
Uvařené, studené a oloupané brambory promačkáme sítkem na brambory na kostičky do větší mísy. Dále promačkáme i vařené vejce a vařenou mrkev. Přidáme...
více o Maminčin vánoční bramborový salát
Do litru vody přidáme půlku bujónu, nakrájený brambor na malé kostičky a nadrobno nasekané květákové růžičky, vše dáme vařit. Přidáme majoránku, sůl a...
více o Rychlá květáková polévka
Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky a naskládáme do vymazaného pekáčku. Brambory posolíme a posypeme kořéním na americké brambory....
více o Zapékané brambory
Uzené kosti dáme vařit do tlakového hrnce a po půl hodině vypneme a přidáme 1 šálek půleného hrachu a 4 kuličky nového koření a vaříme dalších 20...
více o Zimní polévka II.