Na sádle nebo na oleji zpěníme cibulku a orestujeme plátky masa. Přidáme vše ostatní kromě mouky a trochu podlijeme. Dusíme, nejlépe v troubě pod...
více o Dobrá omáčka
Nejdříve na oleji zpěníme cibule nakrájené na 1/4 a palici česneku překrojenou napůl, přidáme citron rozkrojený také na 1/4, bobkový list, sůl, pepř a...
více o Plněné citronové kuře
Do osolené vody dáme vařit čočku, na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájenou mrkev, celou klobásu, cibuli, do které jsme napíchali hřebíčky,...
více o Polévka z červené čočky s koňakem
Kořenovou zeleninu očistíme, nastrouháme na hrubo nebo na nudličky a osmahneme na másle a zalejeme zeleninovým bujónem, přidáme nasekaný květák,...
více o Krémová zeleninová s krupicovými sekanci
Na másle opražíme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme řepu a brambory nakrájené na malé kostky a asi 5 min. opražíme.
Přidáme vývar, ocet a bobkový...
více o Zapečená polévka z červené řepy
Maso rozklepat na tenké plátky, nakrájet na proužky cca 3x7 cm, opepřit, osolit a zprudka osmažit na cibulce.
Přidat nakrájená rajčata, papriky na...
více o Telecí fazole
Meloun nakrájíme na stejnoměrné kousky (já používám vykrajovátko na kuličky z brambor), svaříme nálev, meloun rozdělíme do sklenic, zalijeme...
více o Meloun jako břitva
Na dno velké kameninové nádoby (může být římský hrnec) rozložíme slaninu.
Zelí propereme, smícháme s plátky česneku, pepřem, bobkovým listem a...
více o Kapama
Pozn.: Na začátku je nutno podotknout, že příprava je velmi obtížná vzhledem k množství cibule, které se musí zpracovat. Skutečně totiž není chyba, že...
více o Arcibiskupské tajemství cibulové svíčkové
Kuře uvaříme s kořenovou zeleninou, celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem.
Měkké maso "rozcupujeme" nikoliv nakrájíme a zalijeme...
více o Kuřecí salát Abraham
Oloupanou, vydlabanou cuketu nakrájíme na velikost "bramborových hranolků".
Cibuli na jemné půlměsíčky, dáme do mísy, promícháme se lžící soli a...
více o Cuketové matesy II.
Maso omyjeme, osušíme a kolem dokola vydatně opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a maso na něm po všech stranách opečeme. Troubu předehřejeme na 200...
více o Kořeněná uzená pečínka
Začněte tím, že v papiňáku uvaříte v osolené vodě hovězí maso (nejlépe celé, rozporcujete jej až pak). Maso vyndejte, vývar budete potřebovat za...
více o Rajská omáčka s rajčaty a hovězím masem
Maso nakrájíme na kostičky, stejně tak mrkev a celer... dáme na rozpálené sádlo (olej), osolíme, mírně osmahneme, přidáme koření, podlijeme vodou a...
více o Vepřový guláš s jablky na víně
Na oleji osmažíme jemně krájenou cibulku, vmícháme na jemno strouhanou mrkev a osmahneme. Zalijeme vroucí vodou s bujonem, přidáme bobkový list, celý...
více o Fazolková polévka s mrkví
Čočku namočíme, uvaříme se solí, bujónem, vegetou a jedním bobkovým listem (stačí malý, hodně provoní). Až je hotová, vycedíme přebytečnou vodu a...
více o Čočkový salát na kyselo
Maso na malé kousky, aby se vešly na špíz a držely tam. Lisovaný česnek, cibuli, feferonky, bobkový list, papriku, kmín, chilli, pepř, tymián a...
více o Špízy na grilu
Na pánev dáme máslo a trochu oleje, osmahneme nakrájenou zeleninu na kostky, když je zlatavá dáme ji stranou (v hrnci) nasypeme 3 lžíce krystal cukru...
více o Staročeská svíčková bez masa
Troubu předehřejeme na 200 °C. Do útrob kuřete vložíme celer pokrájený na kousky, koření a 6 stroužků česneku. Stehna zavážeme k sobě nití, kuře je...
více o Kuře se 40 stroužky česneku
Fazole namočíme přes noc do vody a druhý den je uvaříme s bobkovým listem doměkka. Osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mouku, po chvíli papriku,...
více o Fazole s klobásou
Rajčata umeleme a vaříme s octem, olejem, bobkovým listem, solí, cukrem, pepřem 90 minut. Poté přidáme jadřinců zbavené umleté papriky, i feferonky ...
více o Adžika
Do vetšího hrnce vložíme kolena, přidáme česnek, sůl, nové koření, bobkový list a zahřejeme na teplotu 80 °C - voda nesmí vařit, jinak by byla kolena...
více o Řeznické koleno
Do párků uděláme podélné zářezy a vložíme do nich kozí roh. Dáme do sklenice, proložíme kolečky cibule a zalijeme horkým nálevem. Zavíčkujeme a...
více o Rohaté párky
Krůtí stehno dáme vařit (já do papiňáku) s jednou střední cibulí, čtyřmi stroužky česneku, asi osmi zrnky nového koření a deseti pepři. Na nakrájené...
více o Krůtí stehno trochu na divoko
Slepici uvaříme v mírně osolené vodě a naporcujeme.
Česnek utřeme se solí, pepřem a jednotlivé porce potřeme. Na oleji rozškvaříme na kostičky...
více o Slepice po selsku
Nejdříve zahřejeme olej a dáme do něj bobkový list, nové koření, trochu grilovacího koření, sušené papričky a zahříváme tak 10-15 minut - pozor koření...
více o Pikantní nakládaný hermelín
Kuře naporcujeme, osolíme a uvaříme nepříliš doměkka, nejlépe v papiňáku.
Ocet, utřený česnek, rozvařený kokos a všechno koření smícháme a na oleji...
více o Studené kuře
Kolena dáme do nálevu, tak aby byla úplně ponořená. Necháme v chladu 48 hodin a během této doby kolena nejméně dvakrát obrátíme.
Pak je v nálevu...
více o Pečené koleno II.
1. Špekáčky oloupeme a z každé strany podélně nakrojíme.
2. Hořčici smícháme s mletým pepřem a touto směsí pomažeme prokrojenou část špekáčků.
3....
více o Dědovy utopence
Nakrájíme cibulku na kostičky a osmahneme dozlatova, přidáme maso a orestujeme, poté vhodíme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a zalijeme...
více o Žarkoje
Maso odblaníme a prošpikujeme. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky, citrón omyjeme a nakrájíme na kolečka. Smícháme ve velké míse, přidáme koření,...
více o Svíčková podle maminky
Jednotlivé porce osolíme, obalíme v hladké mouce smíchané s paprikou a prudce osmažíme na oleji. Přendáme do zapékací misky. Cibuli nakrájíme na...
více o Strýčkův kapr
Kuřecí čtvrtky posypeme kořením na divočinu a osolíme. Slaninu nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka. Maso dáme do zapékací mísy vymazané olejem,...
více o Divoké kuře
Z hladké mouky a oleje (nebo sádla) uděláme jíšku, zalijeme ji mlékem a uvaříme do zhoustnutí, potom ještě povaříme asi 15 minut s bobkovým listem, 3...
více o Kyselá omáčka
Srdíčka uvaříme v tlakovém hrnci v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením. Cibuli nakrájíme najemno, na oleji usmažíme do měkka, zaprášíme...
více o Srdíčka na smetaně
Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme na drobno nasekanou cibuli a necháme trochu osmahnout. Mezitím si na drobno nasekáme okurky a libeček. Cibuli...
více o Smetanová omáčka k těstovinám a masu
Kuřecí čtvrtky rozpůlíme, posypeme grilovacím kořením. Na pánev nalejeme olej, vložíme cibuli na čtvrtky, mrkev na kolečka a zprudka opečeme, pak...
více o Kuře v cibulovém hrnci
Pokud máme čerstvé fazolky, nakrájíme je na malé kousky a krátce povaříme. Scedíme a necháme vychladnout. Konzervované fazolky jen scedíme a nakrájíme...
více o Mleté maso s fazolkami
Skopové nekrájíme na kostičky dáme do hrnce a přehoupneme ho ve 3 vodách jako držďky, tím se zbavíme zbytků loje, co nešel vykrájet a maso není tolik...
více o Skopový guláš
Králíka naporcujeme a osolíme. Porce naskládáme na pekáč a zasypeme na kostičky nakrájenou zeleninou (česnek na nudličky) a slaninou, přidáme koření,...
více o Králík na zelenině II.
Nakrájíme cibuli a necháme ji na oleji zesklovatět, maso pokrájíme na kostky, přidáme k osmahlé cibulce a restujeme.
Pak zaprášíme moukou a přidáme...
více o Zálesácký guláš s houbami II.
Žampiony očistíme a nožičky odstraníme (použijeme do jiného pokrmu).
Připravíme si nálev tak, že svaříme ocet s vodou a uvedeným kořením. Hlavičky...
více o Nakládané žampiony se sýrem
Cibuli nahrubo nakrát a zpěnit na oleji, přidat na kostky nakrájené maso, opéct, osolit, opepřit, bobkový list, posypat kořením, přidat kečup, zalít...
více o Zálesácký guláš s houbami
Okurky umyjeme a propícháme vidličkou, naskládáme do 5 litrové sklenice. Nálev svaříme. Okurky zalijeme vařicím nálevem. Zavřeme a necháme stát v...
více o Rychlokvašky podle Monany
Žampiony očistíme, větší rozdělíme na poloviny nebo čtvrtinky a 10 minut povaříme ve vodě se špetkou soli a šťávou z citronu (asi 1 lžíce - to aby moc...
více o Nakládané pikantní žampiony
Předem si mírně povaříme celé žampiony v mírně osolené vodě (max. 10 minut). Po schladnutí je zbavíme nožiček a klouboučky nakrájíme na čtvrtiny,...
více o Mleté vepřové s paprikou a žampiony