Maso odblaníme a omyjeme, prošpikujeme slaninou, dáme do vysokého hrnce či vysokého pekáče s pokličkou. Do kousku hadříku zabalíme nové koření, pepř,...
více o Svíčková dle babičky
Uzená žebra vaříme ve vodě do měkka, uvařené je vyjmeme a do uzeného vývaru dáme vařit pokrájené zelí, na kostičky nakrájené brambory a klobásu....
více o Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan
Šátečky: řepu nastrouháme nebo nasekáme na jemno, přidáme půl konzervy kukuřice, nakrájenou anglickou slaninu a zbytky kuřete (stačilo mi půl stehna),...
více o Listové šátečky s červenou řepou
Zelí nakrájíme na nudličky, zalijeme vodou, přidáme lžičku kmínu, bobkový list, osolíme a vaříme do měkka. Z oleje, mouky a mléka uvaříme bešamel,...
více o Zelí s rajčatovým protlakem
Nálev převaříme a necháme vychladnout. Každou okurku nakrojíme trochu nožem a vtlačíme do něj stroužek česneku. Takto upravené okurky naskládáme do...
více o Česnekové okurky II.
Slaninu rozškvaříme na oleji. Vodu s kořením a octem povaříme, přecedíme, přilejeme smetanu, převaříme a přidáme rozškvařenou slaninu a prolisovaný...
více o Rychlá salátová polévka
Koleno pováříme se zelím, ze kterého jsme vymačkali šťávu, asi hodinu a půl přidáme bobkový list, sůl a pepř dle chutí 4 polevkové lžice cukru, masox....
více o Koleno v zelí
Plátky masa naklepeme, nařízneme, posolíme, popeříme a rychle osmahneme na pánvi z obou stran. Maso vyjmeme, do výpeku vložíme česnek nakrájený na...
více o Pikantní vepřové II.
Do hrnce nalejeme olivový olej, vložíme najemno nakrájené cibule a česnek, osmažíme jenom krátce do zesklovatění cibule. Přidáme rajčata z plechovky ...
více o Rajská polévka jednoduše, chutně
Hlavu a páteř vyvaříme s kořením v osolené vodě na vývar, řízek a ocasní odřezky vyvaříme stejně, ale zvlášť. Po uvaření maso opatrně obereme a vývary...
více o Rybí polévka od Ladíka
Cibuli nakrájíme, dáme na olej a trochu osmahneme. Na cibulku dáme osolené maso, dáme na něj bobkový list a nové koření, pepř a trochu tymiánu a...
více o Králík ze Štítné
Nejdříve dáme do hrnce (nejlépe do papiňáku) omyté vepřové nožičky s kořením, cibulí, česnekem, zalijeme vodou osolíme a asi 1 hod. povaříme. Mezitím...
více o Sulc místo geladrinku
Rajčata s cibulí nakrájíme, přidáme ocet, cukr, sůl, koření a feferony. Vaříme do zhoustnutí (asi 2 hodiny). Potom rozmixujeme, propasírujeme přes...
více o Vaření kečupu
Na sádle orestujeme cibulku. Vypneme, přidáme červenou papriku. Přidáme osolené kousky králíka, zalijeme vodou a necháme zavřít. Přidáme bobkový list ...
více o Omáčka z králíka
Kuře osolíme, dáme do pekáče s pokrájeným česnekem a cibulí, přidáme koření a slaninu, podlejeme vodou a pečeme zakryté asi hodinu. Pak dopečeme asi...
více o Kuře a la bažant
Slaninu rozškvaříme s olejem a na ni osmažíme cibulku do zlatova. Hovězí opečeme na cibuli. Podlijeme 1/2 litrem vývaru a přidáme jemně umletý jalovec...
více o Staročeské hovězí na jalovci
Maso pikantně osolíme, opepříme, nakrájíme česnek, ciibuli na kolečka. Vložíme do mísy, vše důkladně promícháme a necháme marinovat alespoň 4 hodiny....
více o Hovězí guláš se zelím
Kotlety opláchneme, jemně naklepeme a osolíme. Do olejem vymazaného pekáče rozložíme na kolečka nakrájenou cibuli a žampiony (asi 1/2). Poklademe maso...
více o Kotlety na žampionech s klobáskou
Hovězí i vepřové maso uvaříme s veškerou zeleninou a kořením. Červenou řepu omyjeme, oloupeme a vcelku upečeme v troubě. Měkkou řepu nakrájíme na...
více o Boršč pro labužníky r. 1878
Rozmarýn, tymián, hřebíček a pepř semeleme. V této směsi obalíme silnější nudle špeku a prošpikujeme jimi hovězí maso. V kastrole rozehřejeme máslo a...
více o Hovězí na pivu - recept z 18.st.
Tenké plátky slaniny nakrájené na vějířky, kolečka cibule a větší kousky králíka postupně ze všech stran opečeme. Vše vyjmeme a připravíme omáčku.
Do...
více o Králík na černém pivu
Bažanta naporcujeme a nejméně den předem naložíme do marinády a uložíme do chladu.
Poté maso osolíme, mírně opepříme a opečeme na oleji. Přidáme celé...
více o Středomořský bažant
Žampióny nakrájíme na plátky, osmahneme na oleji. Přidáme koření, ještě opatrně opékáme a podlijeme červeným vínem. Přidáme jogurt a smetanu, švestky...
více o Indické žampióny
Do hrnce dáme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, koření, špetku soli, celou cibuli, a 1 a 1/2 l vody. Uvedeme do varu a vložíme oprané kuřecí...
více o Cibulačka s kuřecím masem
Očištěné a dobře proprané ledvinky vaříme ve vodě 30 minut, potom nakrájíme na nudličky. Kroupy propláchneme studenou vodou, potom přelejeme vroucí...
více o Rassolnik masový
Okurky oloupeme, slupky nakrájíme, zalejeme 150 ml vroucí vody a 10 minut vaříme na mírném ohni. Vývar ze slupek přecedíme, přidáme nakrájené okurky a...
více o Rassolnik z kuřecích drůbků
Oloupané, syrové brambory nakrájíme na plátky cca 0,5 cm široké a klademe na suchý pekáček vedle sebe. Vrstvu posolíme a posypeme trochou skořice....
více o Kyperské kuře
Na pánvi zpěníme na drobnější nudličky nakrájenou slaninu a přidáme nahrubo nakrájenou cibuli. Když cibule zesklovatí, přidáme všechno koření a...
více o Skoro bavorské zelí
Porce kuřete opečeme na oleji, přidáme pokrájenou cibuli a česnek, osolíme, přidáme koření a podlijeme vínem. Dusíme do měkka.
Pak přidáme protlak a...
více o Kuře po myslivecku II.
Rybky zbavíme šupin, odřežeme hlavy a řádně opereme.
Uděláme lák na 5 kg rybek. 3 l vody v ní rozpustíme 0,3 kg soli. Do 3 l sklenic naskládáme...
více o Zavináče II.
Čočku uvaříme ve vodě s bobkovým listem doměkka. Na oleji opražíme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájené maso. Okořeníme kari...
více o Čočka s kuřecím masem a mandlemi
Krůtí maso prošpikujeme několika nudličkami slaniny, nebo bůčku a osolíme. V kastrolu rozpustíme zbytek pokrájené slaniny, přidáme kousek másla,...
více o Krůtí prsa alá svíčková
Žebírka rozřežeme na části, osolíme, opepříme. Do mísy z víkem nalijeme olej, med, přidáme nastrouhaný česnek a cibuli pokrájenou na čtvrtky a...
více o Velikonoční žebírka na medu
Prsíčka lehce naklepeme a opečeme na tuku. Během opékání osolíme, posypeme tymiánem a přidáme ostatní koření. Ke konci vložíme kostičky cibule (maso...
více o Kuřecí prsíčka na divoko s višňovou omáčkou
Vepřové koleno omyjeme. Připravíme si nálev: v 1 litru vody rozmícháme lžíci octa, lžíci soli a přidáme koření. Koleno nařízneme, dáme do hrnce a...
více o Lahůdkové vepřové koleno
Na másle opečeme z obou stran kotlety a vyjmeme je. Potřeme je prolisovaným česnekem. Ve výpeku opražíme nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka...
více o Zapečené jehněčí kotlety
Do většího hrnce dáme vodu, pohanku a sítko s kořením. Pohanku vaříme přikrytou 5 minut. Mezitím nakrájíme zeleninu a žampióny (můžeme použít i...
více o Hnědá pohanka se zelím a žampióny
Do 2 l vody dáme sůl, pokrájené houby, brambory, cibuli, kmín, kuličky koření a bobkový list. Vaříme do změknutí hub a brambor, vyndáme koření. Mouku...
více o Jihočeská kulajda II.
Den předem zvlášť namočíme cizrnu i čočku. (Není to nutné, ale urychlí se tak čas vaření luštěnin). Do hrnce dáme 2 kostky zeleninového bujónu, 2...
více o Řecká vegetariánská moussaka po australsku
Krůtí prso osolíme, opepříme, prošpikujeme česnekem a zabalíme do anglické slaniny, spíchneme párátky.
Do pekáče dáme kousky másla, rozložíme zeleninu...
více o Krůtí prso jedna báseň
Maso nakrájíme na nudličky, na pánvi osmažíme, přidáme koření, zelí, zalijeme mírně vývarem z kostky (nebo z mrkve, celeru a kostí uděláme vývar a...
více o Uzená řezanka pana Kavalíra
Kolínka zbavíme kůže a hustě prošpikujeme stroužky česneku. Osolíme, opepříme. Potom každé kolínko zabalíme zvlášť do alobalu s bobkovým listem,...
více o Zbojnické kolínko
Na másle zlehka orestujeme na hrubo nastrouhanou zeleninu, přidáme hrášek, krupici a za stálého míchání ji trochu osmahneme, přidáme koření osolíme a...
více o Dobrá krupičková polívčička
Naporcujeme kapra na úhledné dílky, osolíme, obalíme v hladké mouce a opečeme z obou stran v rozpáleném oleji. Do sklenice střidavě prokládáme rybu s...
více o Marinovaný kapr
Nakrájíme řepu na kostičky (nebo malé řepy na půlky), dáme do misky a zalijeme trochou vody. Necháme řepu několik dní v teple, dokud nezkvasí a...
více o Boršč od babičky Tamary
Osmažíme 1/2 cibule a vmícháme ji do mletého masa, osolíme, opepříme, okořeníme koriandrem a vmícháme hrst nakrájených kaparů, vejce a event. trochu...
více o Kuličky z mletého masa s kapary na smetaně
Naporcovaného králíka rozložíme do pekáče, obsypeme nakrájenou cibulí, mrkví a konzervovanými rajčaty.
Maso pokapeme sojovou omáčkou, okořeníme...
více o Králík - jakoby bulharský
Zpěníme cibulku, přidáme skořici a papriku, chvílí opékáme (pozor, aby se paprika nepřepálila!), zasypeme syrovou rýží, přidáme ostatní koření a...
více o Rýžový pilaf
Brambory a kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme nadrobno, zalijeme vařící vodou (šetří se tak vitamín C), přidáme kmín, kuličky...
více o Zamudlanka
Zeleninu spolu s kořením vaříme do poloměka (zelenina nesmí být rozvařená). Lák necháme vychladnout. Prošpikované maso do nálevu naložíme na 1-2 dny....
více o Svíčková na smetaně II. - odzkoušeno