Králíka naporcujeme, osolíme, opepříme a dáme péct do trouby. V jiném kastrůlku zesklovatíme cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou šunku a kukuřici....
více o Králík Neapol
Těstoviny uvaříme klasicky v osolené vodě. Lehce osmahneme na oleji (na slabém plameni) na plátečky nakrájený česnek s chilli papričkou (pro zamezení...
více o Pikantní těstoviny II.
Rajčata, okurku, papriku a nivu nakrájíme na kostičky, olivy a pórek na kolečka. Přidáme olivový olej, citrónovou šťávu, worchestr, oregáno, bazalku,...
více o Řecký salát a la ENKI
Omytého lososa očistíme od šupin, osolíme, potřeme česnekem, kmínem, zakapeme cirtonem a olejem a necháme v chladu cca 2-4 h. Poté obalíme v mouce ...
více o Pečený losos
Patizony oloupeme, zbavíme zdřevnatělých částí a semen (u mladých plodů tato práce odpadá), nakrájíme na plátky, osolíme a necháme "vypotit". Do...
více o Patizony zapečené s hermelínem
V chlebu uděláme zářezy tak, abychom ho celý neprořízli a zářezy byly od sebe asi 2 cm. Plátky šunky nakrájíme na čtvrtky, rajčata na kolečka, sýr na...
více o Zapečený chléb
Na trošce oleje vyškvaříme nakrájenou slaninku, přidáme nakrájenou cibuli a šunku, nastrouhanou mrkev a celer a za stálého míchání 5 minut smažíme....
více o Římské dršťky
Do kastrolu dáme trochu vody, přidáme cukr a přivedeme k varu. Nevaříme, jen prohřejeme. Odstavíme a vmícháme kousky másla. Do misek dáme ovoce i se...
více o Čínský dezert
Kuře omyjeme, prosolíme ze všech stran a položíme do pekáčku. Ná pánvi rozpustíme slaninu a kuře jí polijeme. Kuře obložíme máslem, kousek dáme i...
více o Kuře na rumu
Mleté maso smícháme s vajíčkem, osolíme, opepříme. Římský hrnec ponoříme do studené vody alespoň na 10 min. Potom dno vysteleme plátky anglické...
více o Plněné papriky v římském hrnci
Nakrájenou cibuli podusíme na oleji, přidáme rozmačkaná rajčata i se šťávou. Směs osolíme,opepříme, přidáme česnek, koření a protlak. Za stálého...
více o Rajčatová omáčka na pizzu
Na větší talíř nakrájíme na tenčí plátky mozzarellu, na ní přidáme nakrájená rajčata. Toto polejem olivovým olejem a lehce pokapeme balzamikovým octem...
více o Caprese
Papriky očistit a nakrájet na kostky, česnek na plátečky. Kuřecí maso osolit grilovací směsí a osmahnout po obou stranách na oleji. Vyjmout a ve...
více o Papardelle s kuřecími prsíčky
Špagety uvaříme al dente. Během varu si na větším množství olivového oleje zpěníme cibulku a přihodíme na plátky nakrájené celé 4 paličky česneku (na...
více o Česnekové špagety
Tvaroh smícháme s vejci, solamylem a krupicí, ochutíme muškátem, solí, pepřem. Dvěmi lžícemi vykrajujeme větší noky (ve velikosti lžíce), které vaříme...
více o Tvarohové noky v rajčatové omáčce
Předehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Ve velkém hrnci uvařte v osolené vodě těstoviny. 4 minuty před koncem varu přidejte rozebranou...
více o Brokolice zapečená s lososem po italsku
Zeleninu nakrájenou na malé kostičky osmahneme na olivovém oleji a zalijeme rybím fondem (rybí hlavy atp. uvaříme asi v litru vody, obereme od kosti)...
více o Rybí polévka s bazalkou
Kuřecí řízky nakrájíme na kousky a naložíme do marinády ze sojové omáčky, trochy kečupu, bazalky, pepře, špetky soli a škrobové moučky. Necháme hodinu...
více o Arabský chléb plněný masovou směsí
Připravíme si hrnec s trochou oleje a necháme zahřát na plotně. Přidáme cibuli nakrájenou na 1/2 kolečka a děláme tak dlouho, dokud cibule není...
více o Zapečený špenát s rajčaty
Podusit cibuli na olivovém oleji, přidat žampiony, pak papriku, baklažány, rajčata, okořenit a dusit. Přidat passata a dodusit do měkka, promíchat s...
více o Těstoviny s lilkem
Nastrouhanou nivu a sýr promícháme s prolisovaným česnekem, vejcem, hladkou moukou a bazalkou. Z těsta tvoříme placičky, které obalíme v trojobalu a...
více o Placičky z nivy
1. Troubu na 225 °C, na plech naskládat kolečka salámu a péci asi 7 minut. Pak na každé kolečko dát lžičku zakysané smetany, lístky bazalky naskládat...
více o Rychlé pohoštění 1. 2. 3.
Smícháme jemně nakrájenou cibuli, okurky, papriky, strouhanou citronovou kůru, rajský protlak, trochu sardelové pasty, sekanou petrželku a bazalku,...
více o Italská omáčka II.
Brambory oškrábeme, nakrájíme na tenké plátky do zapékací misky, osolíme, zalijeme smetanou, promícháme a při 250 °C pečeme v troubě, dokud smetana na...
více o Bramborová fantazie s tuňákovou čepicí
Do pekáčku rozložíme kuřecí prsíčka, přidáme ostatní suroviny mimo bílého vína. Pečeme v troubě asi 40 minut. Nakonec přidáme 2 lžíce bílého vína,...
více o Kuře strýčka Toma
Brambory nakrájíme na kostičky a dáme do zapékací mísy, přidáme na kostičky pokrájenou papriku a houby. Osolíme, opepříme, přidáme kari koření a...
více o Brambory s bazalkou a kari kořením
Vezmeme cherry rajčata a každé v misce zmáčkneme, aby prasklo. Opatrně pod dlaní, aby nebyla špinavá celá kuchyně. Poté vezmeme olivy a odpeckujeme je...
více o Cherry rajčata s olivami
Prsíčka nakrájíme na nudličky, naložime do bazalky a provensálského koření (chvilku).
Na oleji orestujeme naložená kuřecí prsíčka, přidáme celou...
více o Kuřecí nudličky s kukuřicí a nivou
Brokolici uvaříme do poloměka. Rozkrájíme na kousky a smícháme s pokrájeným toustovým chlebem, strouhaným eidamem a salámem. Formu vymastíme a...
více o Nákyp z brokolice
Nejprve nakrájíme rajčata na osminky, papriku na menší proužky, žampiony na plátky a olivy na kolečka. Vsypeme tuňáka z konzervy, osolíme, opepříme a...
více o Těstovinový salát s tuňákem II.
Těstoviny uvaříme al dente. Na pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme lístky bazalky a nakrájená rajčata. Pár minut restujeme, osolíme opepříme....
více o Penne s rajčaty, bazalkou a mozzarellou
Těstoviny uvaříme. Papriku, pórek, rajčata i okurku nakrájíme na plátky, nudličky apod. a smícháme s těstovinami. Zalijeme zálivkou....
více o Těstovinový salát dietní
Cibuli osmahneme na pánvi s olejem, tehdy když je cibule opražená dozlatova přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso. Když je maso hotové na povrchu...
více o Kuřecí omáčka s těstovinami
Rýži uvaříme ve slané vodě, scedíme. Potom do ní přidáme rozinky, které jsme předtím namočili ve vlažné vodě a vymačkali, nakrájené olivy, lískové...
více o Plněná paprika
Rajčata spaříme a oloupané povaříme s nastrouhanou mrkví a jablkem. Přidáme nasekanou petrželovou nať, cibuli, česnek, bobkový list (ten po uvaření...
více o Originální protlak
Drevenú špajdľu na jednom konci zahrotíme a navliekame na ňu striedavo paradajky, na kocky nakrájaný syr, listy bazalky a šunku. Naplnenú špajdľu...
více o Špízový šalát
Na misku nakrájíme na kolečka rajčata, osolíme, pokapeme olivovým olejem a vinným octem, na to plátek balkánského sýra, malý skroječek cibule, malý...
více o Balkánská rajčata s bazalkou
Nejprve nakrájíme cibuli na kostičky a dáme restovat na trochu oleje na pánev, potom přihodíme nasekaný česnek (určitě je lepší nasekaný než...
více o Kuřecí paličky ve špagetové omáčce
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky, mrkev a jablko očistíme a nastrouháme, vše vaříme cca 1 hodinu na hustou kaši. Potom přidáme...
více o Originální omáčka na špagety
Vepřové řízky po obvodu několikrát nařízneme, naklepeme, osolíme a po obou stranách opečeme na másle a oleji. Rajčata nařízneme, ponoříme na chvíli do...
více o Kořeněné vepřové řízky v alobalu
Cibuli nakrájíme a necháme na oleji zesklovatět, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme mlékem, přidáme kostku zeleninového bujonu a povaříme. Musí nám...
více o Špagety s nivou a bazalkou
Na oleji osmahneme cibuli a postupně přidáme zeleninu (nejdříve papriky, pak kostičky cukety, nakonec oloupaná a nakrájená rajčata i se šťávou)....
více o Špagety se zeleninovou směsí s cuketou
Cibuli nakrájíme na hrubo - podélné lístky, česnek nakrájíme také na hrubo. Přivedeme olej do varu a veškeré suroviny do něj vhodíme, přičemž...
více o Královský gril
Zahřát víno, ale nesmí se vařit. Přidat cukr, promíchat, přendat do větší skleněné mísy a vychladit. Z melounu vykrájet kuličky, případně malé...
více o Překvapení v červeném víně
Oloupanou cibuli a česnek najemno posekáme. Cuketu, lilky, papriku omyjeme, očistíme a pokrájíme. Rajčata spaříme a oloupeme.
Rozehřejeme olej a...
více o Zapečené ratatouille
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Na oleji zpěníme na jemno pokrájenou cibulku, přidáme maso, osolíme a podusíme do měkka.
Zalijeme smetanou,...
více o Kuřecí na smetaně s bazalkou
Petrželovou nať, které by mělo být alespoň polovina objemu množství masa, semeleme s masem dvakrát na jemno na masovém strojku, přidáme nasekané...
více o Kebab po Syrsku
Krůtí prsa osolit, opepřit, na rozpáleném oleji zprudka osmahnout, odložit do zakryté nádoby (pustí šťávu). Očistit brambory a pokrájet na kolečka....
více o Krůtí prsa na pomerančích
Těsto vyválíme a vyložíme jím suchý plech. Celé obložíme plátky mozzarelly (může to být i ta obyčejná česká, která není v nálevu), navrch položíme...
více o Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou