Kouzlo domácího čerstvého pečiva je neodolatelné stoupá počet těch, kteří kvůli němu zainvestují i do domácí pekárny. Recepty jsou dostupné jak pro ně, tak i pro ty, kteří si své housky upečou klasické v troubě.
Housky nebo rohlíky se připravují z kynutého těsta, ovšem recepty se mohou zásadně lišit. Uvádí se nejen rozdílné poměry, ale také jiný druh mouky, droždí čerstvé či sušené a někdy také z nekynutého těsta pomocí kypřidla.
Housky a rohlíky se s oblibou pečou pro chuť skutečně čerstvého poctivého pečiva, a kde kdo neodolá houskám ještě teplým. Chutnat vám budou na snídani, k svačině nebo jako přílohu k zakousnutí hlavního chodu. Kromě housek si můžete upéct také domácí chleba.
Do mísy nasypeme mouku, osolíme ji a uprostřed uděláme důlek, do kterého přidáme vejce, vlažné mléko a droždí. Promícháme, přidáme nasekané škvarky a... více o Sypánky s mákem
Z droždí, lžičky cukru a trochy teplého mléka necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, teplé mléko a nakonec přidáme změklé... více o Loupáky - nejlepší
Do mísy nasypte mouku a promíchejte ji se solí. Ve vlažném mléce (nebo vodě) rozmíchejte droždí, v kastrůlku rozpusťte máslo a obojí přilijte k mouce.... více o Domácí špaldové rohlíky
Mouku nasypte do mísy, promíchejte s cukrem, solí a sušeným nebo rozdrobeným droždím. V kastrůlku rozpusťte máslo a přilijte k němu mléko, směs by... více o Briošky na hot dog
Do mísy nasypte mouku, přidejte cukr, sůl, droždí a dobře rozmíchejte. Máslo rozpusťte v kastrůlku, přilijte k němu mléko a vše vlijte k mouce.... více o Burgerové housky (bulky)
Do podmáslí rozdrobíme drozdí, přidáme fenykl a kmín, ocet, obě mouky, rozdrobenou nivu, sůl a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Těsto necháme... více o Dalamánky s Jihočeskou nivou
Mléko promíchejte v míse s droždím a cukrem a nechte pár minut na teple stát, až se začnout tvořit bubliny. Ve velké míse zpracujte rukama mouku se... více o Máslové briošky
Den předem si připravte preferment(rychlý kvásek). Droždí rozmíchejte ve vodě (nebo sušené v mouce) a promíchejte s moukou a (333g) a vodou (333ml) v... více o Burgerové bulky
Vychladlé oloupané brambory najemno nastrouhejte do mísy. Přidejte obě mouky a sůl. V hrnku promíchejte rozdrobené droždí s 200 ml vlažné vody a s... více o Ušatá špaldová bageta
Rozdrobené droždí rozmíchejte v malé misce s cukrem, přilijte asi čtvrtinu vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do větší mísy vsypte... více o Housky
V míse smíchejte 350 ml vlažné vody a droždí. Postupně přisypávejte mouku a hněťte, až vznikne hladké nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a těsto... více o Focaccia s bylinkami, olivami a pečeným česnekem
Suroviny dáme do pekárny a pustíme program těsto. Necháme vykynout. Vytvarujeme bagety, dáme do forem na pečení baget a necháme chvilku kynout.... více o Bagety z pekárny
Z droždí, cukru a trochy mléka připravíme kvásek, necháme v teple 20 minut vzejít. Do mísy dáme mouku, olej vejce, sůl a vzešlý kvásek. Poté... více o Rohlíčky a pletýnky
V malé misce část vody rozmícháme s cukrem, droždím a trochou mouky a kvásek necháme asi 20 minut kynout. Do mísy na těsto dáme mouku, vodu, olej a... více o Bulky se sýrem, solí nebo semínkem
Začneme těstem, které bude potřebovat vykynout. Smícháme si kvasnice s vlažným mlékem a lžičkou cukru. Necháme 2 minuty odstát dokud se na kvásku... více o Houstičky se sýrem a slaninou
V míse smícháme obě mouky s cukrem a solí, přidáme nastrouhané brambory, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme ho vanilkovým... více o Makovky - sladké housky
Z trošky piva a droždí uděláme kvásek. Až bude dělat bubliny, je hotový. Do mísy nasypeme mouku a sůl, uprostřed uděláme důlek, do něj dáme kvásek,... více o Pivní rohlíky podle Ládi Hrušky
Vše smícháme v misce a pak naložíme např. do šálků a vložíme do mikrovlnné trouby na 6 minut (800 W).... více o Housky (DUKAN)
Postup v domácí pekárně: do pekárny postupně přidáme suroviny v pořadí: mléko, olej, mouky, sůl, do opačného rohu droždí a cukr. Program těsto nebo... více o Špaldové housky
Mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, rozdrobíme do něj droždí,, přidáme cukr a trochu vlažného piva, vejce, mísu přikryjeme utěrkou a necháme... více o Pivní preclíky, housky, rohlíky
Uvaříme brambory ve slupce a dáme vychladit. V míse utřeme droždí s cukrem, přidáme na jemno nastrouhané brambory, mouku, krupici, sůl, česnek,... více o Bramborové housky
Vše zaděláme na těsto a necháme vykynout. Po vykynutí pleteme housky, položíme na plech a necháme ještě cca 30 - 40 min. kynout, pak potíráme... více o Vynikající domácí housky
Vše nalijeme a nasypeme do formy dle pořadí a vložíme do pekárny, program nastavíme na Těsto. (Pokud se nám zdá těsto lepivé, nebo suché, přidáme... více o Nejjednoduší rohlíky z domácí pekárny
Všechny suché přísady smíchat, kvasnice rozpustit ve vodě (suché kvasnice netřeba rozpouštět) a nalít do smíchané směsi, přidat máslo a vypracovat... více o Bageta nebo housky
Do hladké mouky dáme vykynutý kvásek (mléko, droždí, lžíce cukru, lžíce mouky), přidáme vejce, rozpuštěný tuk, mléko, sůl, trochu cukru a vypracujeme... více o Domácí rohlíky od Hodinářů
Vše zaděláme v těsto a necháme vykynout. Po vykynutí pleteme houstičky, potíráme rozšlehaným vajíčkem, sypeme solí a kmínem nebo mákem nebo strouhaným... více o Housky
Přísady dáme do domácí pekárny a necháme vypracovat a vykynout těsto. Vyndáme, rozdělíme asi na 8 kousků a upleteme housky. Necháme 20 minut kynout,... více o Tmavé housky pro domácí pekárnu
Remosku můžeme vyložit pečícím papírem, na který nalijeme cca 4 lžíce oleje nebo budeme kuličky z kynutého těsta vkládat rovnou do remosky s olejem. ... více o Dukátové buchtičky z remosky s vanilkovým krémem
Mouku se špetkou soli a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, který... více o Kynuté buchty z remosky
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, přilijeme trochu mléka, maličko promícháme na... více o Škvarkové pečivo - housky, šneci, uzly... nejen z remosky
Do mísy prosijeme oba druhy mouky a smícháme se solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme droždí a cukr. Zalijeme teplým pivem a necháme pár... více o Pivní pečivo
Vlažné mléko smícháme s cukrem, droždím, lžící hladké mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme zbylou mouku, přidáme škvarky, vejce, zakysanou... více o Škvarkové placky se zakysanou smetanou
Mouky nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme žloutek a cukr a přilijeme vlažné mléko, mírně promícháme na... více o Babičky škvarkoví šneci
Na pomoučněném stole vyválíme těsto na plát, který potřeme vejcem a posypeme pokrájeným uzeným a okapaným zelím. Ochutíme kořenící směsí a pevně... více o Šneci z listového těsta se zelím - zelňáky
Zelná směs: na malém množství oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, k té přisypeme pokrájenou slaninu a dále smažíme. Když je i slanina... více o Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)
Mouky smícháme v míse se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobíme kostku droždí, kterou posypeme cukrem a zalijeme mlékem.... více o Škvarkové placky s jogurtem
Těsto si rozdělíme na dva díly, které na pomoučněném stole vyválíme do čtverců, které poklademe debrecínkou (šunkou...) pokrájenou zeleninou dle chuti... více o Ranečky z listového těsta (nejen) s taveňákem
Do mísy nasypeme obě mouky, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Promícháme a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme moučkový cukr, který... více o Švestkové šátečky s povidly
Mléko nalijeme do vyšší mísy nebo menšího hrnce, přidáme vejce, mouku a kypřidlo a dobře promícháme. Pak vmícháme kukuřici, drobně pokrájenou uzeninu,... více o Lívanečky (placičky) nejen s kukuřicí
Mouky smícháme v míse s citronovou kůrou, solí, vanilkovým cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí,... více o Jidáše - sádlové
Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr, rozdrobíme droždí a... více o Jidáše - drobenkové
V míse smícháme mouky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici a rozdrobíme droždí, které... více o Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Mouky smícháme se solí a citronovou kůrou v míse, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr. Přilijeme polovinu... více o Jidáše - medové
Mouku nasypeme do mísy a smícháme se solí, vanilkovým cukrem a kůrou. Uprostřed pak uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici, rozdrobíme droždí... více o Máslové mini bochánky (mazance) - drobenkové
Tvarohová náplň: tvaroh v misce smícháme s cukrem, pudinkem a nastrouhanou mrkví. Mouky smícháme s vanilkovým cukrem, solí, kůrou v míse. Uprostřed... více o Mini bochánky (mazance) - plněné
Mouku nasypeme do mísy a smícháme se špetkou soli, krupicovým a vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed mouky uděláme důlek, rozdrobíme do něj... více o Bramborové mini bochánky (mazance)
Mouky smícháme v míse se špetkou soli a citronovou kůrou, uprostřed uděláme hlubší důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukry a zalijeme... více o Mini bochánky (mazance) - cukrové
Domácí chléb, jehož pořizovací cena je asi 15 Kč. K pečení není potřeba pekárna. Těsto na tento chléb kyne nejméně 8 hodin. Proto je vhodné si těsto... více o Chléb pečený v kastrolu
Nejdřív připravte kvásek: Do zadělávací mísy nasypte sušené droždí a zalijte ho 100 ml vlažného mléka, přidejte cukr, 100 g mouky, rozmíchejte a... více o Domácí houstičky ze sušeného droždí
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukry a vyšleháme vše do pěny, přidáme olej, přesnídávky nebo rozvary či pyré a promícháme. Přisypeme mouku se... více o Buchta (koláč) z přesnídávek - jednoduchá a vláčná
V pánvi rozpustíme kousek másla, na kterém necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme na plátky pokrájené žampiony a společně s nasekanými bylinkami (dle... více o Hermelín / Camembert v listovém těstě
Vejce v míse smícháme s cukry, olejem a kefírem. Pak přisypeme hladkou i polohrubou mouku se sodou a vše dobře promícháme. Dle chuti můžeme (ale... více o Dvoubarevný kefírový koláč / bábovka
V kastrůlku rozmícháme na mírném plameni za stálého míchání máslo s mlékem, cukrem, kakaem a pudinkovým práškem (plnější lžíce). Vše necháme krátce... více o Jednoduchá vařená poleva
Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalijeme polovinou mléka. Trochu promícháme a necháme... více o Buchty (bulky) nejen se zelím -
Mouku smícháme v míse se solí, nastrouhanou citronovou kůrou, moučkovým cukrem. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutek... více o Duo buchty
Mouku smícháme v míse se solí a jemně nastrouhaným sýrem, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které zalijeme mlékem, přidáme žloutek a... více o Jednoduché sýrové tyčinky
Mouku s nastrouhaným sýrem a solí dáme do mísy, promícháme, doprostřed nadrobíme droždí, přidáme vejce a mléko. Přidáme pokrájený změklý tuk a ze... více o "Párkrole" - párkové kremrole