Recepty na zahřátí, horké nápoje – postup přípravy, suroviny a více variant receptu
Horké nápoje jsou oblíbené v zimních měsících nebo třeba během nemoci. Zatímco s vyháněním bacilů je spojen nejvíce zázvorový čaj, svařené víno nebo punč jsou brané jako tradičně vánoční a podávají vždy i na vánočních trzích.
Mezi dětmi jsou oblíbené sladké čokoládové nebo kakaové nápoje, které se dají sice pořídit v instantní verzi, ale zaručeně lepší je domácí příprava z kvalitních surovin.
Mezi nejklasičtější horké nápoje patří čaj, který si můžete připravit také domácí pečený. Oblíbené horké nápoje jsou třeba grog, káva, melta, horký cider nebo horká griotka.
Vejce, cukr a med dobře ušleháme, po troškách vmícháváme mouku s práškem do pečiva. Těsto necháme několik hodin odpočinout. Poté vykrajujeme různé...
více o Medovníčky
Rozinky přebereme, propláchneme, spaříme vařící vodou a necháme okapat. Mošt zahřejeme k varu, přidáme škrobovou moučku rozmíchanou s vodou,...
více o Jablečný punč
Mátu zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme a přidáme cukr s citronovou šťávou.
Pijeme 2x denně po jídle, doporučuje se při...
více o Horká mátová limonáda
Do 0,4 l vařící vody vsypeme 2 lžíce neochuceného černého čaje a necháme asi půl minuty povařit. Až čaj zezlátne, zalijeme jej mlékem a opět přivedeme...
více o Zázvorový čaj
Do čajové konvice vložíme sušené květy černého bezu, přidáme jablečné slupky a zalijeme 1 litrem vroucí vody. Přiklopíme a necháme asi 7 minut luhovat...
více o Lahodný bylinkový čaj
Připravíme kávu obvyklým způsobem - extrakt zalijeme 4-6 dl téměř vařící vody a necháme vychladit. Rozdělíme do vyšších sklenic, přidáme zmrzlinu a...
více o Lutyšská káva
Ananas nakrájíme na kousky, vložíme do smaltovaného nebo kameninového hrnce, přidáme ananasovou šťávu, víno, vanilkový cukr a sklenku studené vody....
více o Angkorský punč
V kastrole rozehřejeme med, přidáme koření a citron, zalijeme sklenicí vřelé vody a povaříme. Přecedíme přes pláténko a zahřejeme téměř k bodu varu....
více o Warzonka
Čaj rozmícháme ve velké sklenici s campari, třešňovým sirupem a ledem. Směs rozdělíme do sklenic a doplníme dobře vychlazenou minerálkou. Můžeme...
více o Broskvový punč
Pomeranč nakrájíme na kolečka, přidáme víno, vermut, fernet, rozinky a koření a necháme asi 12 hodin rozležet. Potom ke směsi přidáme minerálku a cukr...
více o Švédský punč s pomerančem
Do skleněné konvice z varného skla nalijeme víno, přidáme cukr, instantní kávu a vodu. Uvedeme do varu. Potom nalijeme do silnostěnných sklenic na...
více o Kávový grog