Vegetariánské recepty ze svého jídelníčku vynechávají veškeré maso včetně ryb. Někdy bývá vegetariánství považováno za zdravější způsob stravování. Dokázané je, že tělo přijímá méně tuků a díky tomu mají vegetariáni větší pravděpodobnost, že se vyhnou třeba srdečním chorobám. Naproti tomu jim ve stravě mohou scházet některé potřebné vitamíny a minerály a trpí pak slabší imunitou.
Rozhodně je nesmyslná představa, že vegetariáni se živí jen saláty a zeleninou. Existuje stovky chutných receptů, u kterých by vás možná ani nenapadlo, že jsou vegetariánské.
Jíst zdravě určitě nemusí znamenat stravovat se vegetariánsky. Najdete zde mnoho receptů, které využívají superpotraviny, soustředí se na dostatečný příjem vitamínů, minerálů a také vlákniny. Najdete zde vše od salátů, ryb až po zdravé a fit mlsání.
Rozpalte gril a opečte na něm všechny papriky (ty do salátu i na zálivku) ze všech stran, dokud se neobjeví černé puchýřky. Pak papriky vložte do mísy... více o Cuketový salát s omáčkou z grilovaných paprik
Papriky opečte na grilu nebo v troubě tak, aby slupka zčernala. Dejte je na pár minut zapařit do igelitového sáčku a poté oloupejte a zbavte semínek.... více o Vegetariánský burger se sýrem halloumi
Rýži důkladně propláchněte, dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby sahala asi 1 cm nad rýži. Přiklopte, přiveďte k varu a na velmi mírném ohni vařte.... více o Sushi burger
Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky. Bílou a světle zelenou část pórku nakrájíme příčně na kolečka, která pak podélně překrojíme na menší kousky a... více o Noky s pórkem a žampiony dle mamky
Na malém množství oleje si osmažíme dosklovata cibuli, ke které přidáme osmažit i na silnější nudličky pokrájené očištěné papriky, které následně... více o Fazole v rajské omáčce s paprikou
Maliny a ostružiny omyjte pod tekoucí vodou a nechte je v sítku nebo cedníku okapat. Mezitím nakrájejte na kousky sušené datle, které se předem... více o Malinovo-ostružinové smoothie s datlemi
Všechny ingredience dejte do mixéru a co nejjemněji rozmixujte. Přelijte smoothie do misky a dozdobte nakrájeným banánem, čerstvými borůvkami a... více o Banánovo-borůvková smoothie bowl
Omyté listy z různých druhů salátu natrháme nebo pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme na nudličky nebo kostičky pokrájenou předvařenou... více o Listový salát s řepou a česnekovým dipem
Předvařenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno do mísy s česnekem, přidáme vejce, sůl, pepř, bylinky, promícháme a zahustíme strouhankou ze dvou... více o Burgery nebo karbanátky z červené řepy
Očištěnou zeleninu pokrájíme na slabší nudličky. Zelí dáme do mísy, osolíme a promneme silou v dlaních, aby pustilo šťávu. Pak přidáme mrkev a řepu,... více o Zelný salát s citronovo-medovou zálivkou
Zeleninu očistíme a omyjeme. Zelí, papriku a mrkev pokrájíme na nudličky, cibuli najemno a rajčata na menší kostičky. Zelí dáme do mísy, osolíme a v... více o Barevný zelný salát se zeleninou
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata. Přidáme jemně nasekaný česnek a necháme ho krátce rozvonět. Přidáme předem uvařenou řepu pokrájenou na... více o "Kroupoto" Kroupy s řepou (dýní)
Dýni očistíme, vydlabeme a pokrájíme na kostky nebo hrubě nastrouháme. Dýni nemusíme loupat. V kastrólu rozpustíme máslo, na kterém dýni, kterou jsme... více o Nastavovaná kaše z dýně
Nakrájíme cibulku, dozlatova opečeme, zasypeme moukou, posolíme a na závěr vpasírujeme česnek. Podává se s knedlíky a nebo bramborovou kaší jako tzv. ... více o Echeloní
Zelí a mrkev nakrouháme nebo pokrájíme na tenké nudličky do mísy. Přidáme špetku soli, osladíme dle chuti cukrem nebo medem a v dlaních promačkáme,... více o Zelný salát nejen s hroznovým vínem
Do misky dáme nahrubo posekaný špenát zbavený stonků, rozklepneme vejce a přidáme sůl a pepř podle chuti. Pořádně rozmícháme. V pánvi s nepřilnavým... více o Omeleta s čerstvým špenátem a sýrem
Fenykl nakrouhejte na mandolíně na tenké plátky. Jablko zbavte jádřince, ředkvičky umyjte a obojí pokrájejte na tenké nudličky. Vše promíchejte se... více o Fenyklový salát s jablkem a parmskou šunkou
Čočku uvařte na skus, sceďte a propláchněte studenou vodou. Ředkvičky umyjte a pokrájejte na kolečka. Umytou okurku podélně rozkrojte, lžičkou... více o Čočkový salát s ředkvičkami a fetou
Kuskus nasypte do rozehřátého hrnce, krátce nasucho orestujte a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Nechte přejít varem, přiklopte a stáhněte z ohně.... více o Bylinkový salát s hráškem a avokádem
Drobně pokrájenu cibuli osmažíme na trošce oleje dosklovata. Přidáme na nudličky pokrájenou hlívu a dále zprudka smažíme do povadnutí. Osolíme a... více o Bezmasý guláš z hlívy
Květák rozeberte na růžičky a povařte 5 minut v osolené vodě. Sceďte, propláchněte ve studené vodě a nechte okapat. Růžičky obalujte v osolené mouce,... více o Smažený květák s domácím dipem
Cibuli pokrájejte nadrobno a restujte na troše oleje, přidejte nadrcený česnek a fazole i s nálevem. Ochuťte špetkou chilli a duste, dokud se... více o Tacos s fazolemi
Květák uvařte doměkka, nastrouhejte najemno, dejte do utěrky a důkladně vyždímejte všechnu vodu. Dejte do mísy, přidejte vejce, nastrouhaný parmazán a... více o Květákový quiche s rajčaty
Část bazalkových lístků zachováme, zbytek nakrájíme nahrubo. Citron vymačkáme. Blumy rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky. Rajčata rozpůlíme a... více o Salát s mozzarellou, blumami, rajčaty a bazalkovým dresinkem
Omytou, semínek zbavenou dýni pokrájíme na kostky 1,5 - 2,5 cm. Slaninu pokrájíme na nudličky. Já použil neloupanou hokaido dýni. Pokud budeme pokrm... více o Dýně (nejen) se slaninou pečená
Středně velkou cibuli si pokrájíme nadrobno a na kousku másla nebo oleji ji osmažíme dosklovata. K cibuli přidáme hrubě nastrouhanou neloupanou, pouze... více o Dýňové zelí - sladkokyselé
Vývar s přepůlenými jarními cibulkami, oloupanou a na kusy pokrájenou mrkví, nakrájeným zázvorem, příčně přepůleným česnekem a řasou kombu přiveďte k... více o Ramen
Zelí očistíme, pokrájíme na nudličky, dáme do hrnce, osolíme, ochutíme kmínem, podlijeme hrnkem vody a pod poklicí za občasnému promíchání dusíme na... více o Dušené hlávkové zelí
Brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky, brokolici rozebereme na růžičky, celer pokrájíme na plátky, česnek nasekáme a mrkev hrubě nastrouháme nebo... více o Brokolicová polévka s bramborem
Rajčata spaříme, oloupeme a přepůlíme nebo krátce pod poklicí podusíme a následně propasírujeme na pyré. Vložíme do většího hrnce. K rajčatům... více o Zelenina pod maso, do masových směsí...
Dýni rozpulte, vydlabejte semínka a pak ji nakrájejte na kousky. Na rozpuštěném ghí opečte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přisypte skořici,... více o Dýňová polévka s červenou čočkou
Nakrájenou cuketu nejdříve posolíme a necháme 10-15 min. pustit vodu, kterou poté slijeme. Nalijeme hrnek vody do misky a rozmícháme v ní hrašku.... více o Veganská obalovaná cuketa v těstíčku
Střívka pečlivě vyčistěte pod tekoucí vodou – i v případě, že jste sehnali už vyčištěná. Běžnější jsou dnes střívka umělá, ale přírodní varianta nemá... více o Bramborová jelítka Goja
Nejprve si připravíme kvásek na bulky. Polovinu teplého mléka smícháme s droždím, špetkou cukru a dobře promícháme. Necháme stranou vzejít kvásek. Ve... více o Halloumi burger s domácí máslovou bulkou
Na jemně pokrájeném špeku s troškou sádla si osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova. Očištěné houby pokrájíme a necháme krátce spařit v osolené... více o Houbová smaženice s krupičkou
Očištěné papriky pokrájíme na kostky (nudličky) a cibuli na půlkolečka nebo klínky, rajčata na čtvrtky a vše dáme do většího hrnce nebo kastrólu.... více o Lečo s hořčicí - bez zavaření
Na trošce oleje nebo rozpuštěného másla osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které následně přidáme osmažit i drobně pokrájený řapíkatý celer,... více o Tarhoňa se zeleninou
Na másle zpěníme cibulku, bobkový list a nové koření. Přidáme najemno nastrouhanou zeleninu a plátky citronu a krátce osmahneme. Zalijeme vývarem a... více o Vegetariánská svíčková omáčka
Čočku uvařte podle návodu na obalu. Měla by zůstat pevná a nerozvařená. Slunečnicová semínka opražte na sucho v pánvi. Rukolu a rajčata nakrájejte na... více o Čočkový salát se švestkami
Do menšího hrnce nalijeme mléko. Necháme ohřát, ale nesmí se vařit. Přidáme ovesné vločky(musí jich být méně než mléka), skořici a med. Míchejte dokud... více o Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
Předehřejte si troubu na 180 °C. Květák očistěte, rozeberte na malé růžičky a rozmixujte je v mixéru zhruba do podoby "rýže". Rozprostřete květák na... více o Květáková pizza
Předehřejte si troubu na 180 °C. Květák očistěte, rozeberte na malé růžičky a rozmixujte je v mixéru zhruba do podoby "rýže". Rozprostřete květák na... více o Květáková pizza
Sojové maso uvaříme dle návodu na obalu, poté scedíme, necháme zchladnout a následně z nich pořádně vymačkáme přebytečnou tekutinu. Vymačkané maso... více o Sojový salát se sýrem a zeleninou
Na rozpálenou pánev nakrájíme rajčata, přidáme trochu vody, balzamikový ocet a pepř a restujeme do měkka. Brambory rozmačkáme mačkadlem na brambory a... více o Vegetariánský burger z tofu
Baby špenát nasekejte nadrobno, promíchejte ho se zakysanou smetanou, parmazánem a podrceným česnekem. Směs dochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte... více o Portobello se špenátem
Brokolici (květák) rozebranou na růžičky krátce povaříme v osolené vodě, scedíme, necháme okapat a zchladnout. Košťál nastrouháme společně se sýrem ... více o Brokolicové/květákové krokety
Vypocené lilky omyjeme a osušíme kuchyňskou utěrkou. Rozpálenou pánev pokapeme olivovým olejem, přidáme lilky a několik minut restujeme do změkknutí a... více o Těstoviny alla Norma
Očistěte artyčoky: odkrojte stonek, otrhejte asi dvě třetiny listů, místa po odkrájených listech opět očistěte nožíkem. Poté velkým ostrým nožem... více o Zapečené artyčoky v rajčatové omáčce
Připravte salsu: bylinky, kapary a ančovičky nasekejte, česnek utřete a vše promíchejte se zbytkem ingrediencí. Dochuťte pepřem a uložte do ledničky.... více o Smažený artyčok se salsou a majonézou
Začněte přípravou artyčoků: malým ostrým nožíkem okrájejte stonek a postupně kolem dokola otrhejte většinu listů. Místa po odkrájených listech opět... více o Opečené artyčoky s krutony