Vegetariánské recepty ze svého jídelníčku vynechávají veškeré maso včetně ryb. Někdy bývá vegetariánství považováno za zdravější způsob stravování. Dokázané je, že tělo přijímá méně tuků a díky tomu mají vegetariáni větší pravděpodobnost, že se vyhnou třeba srdečním chorobám. Naproti tomu jim ve stravě mohou scházet některé potřebné vitamíny a minerály a trpí pak slabší imunitou.
Rozhodně je nesmyslná představa, že vegetariáni se živí jen saláty a zeleninou. Existuje stovky chutných receptů, u kterých by vás možná ani nenapadlo, že jsou vegetariánské.
Jíst zdravě určitě nemusí znamenat stravovat se vegetariánsky. Najdete zde mnoho receptů, které využívají superpotraviny, soustředí se na dostatečný příjem vitamínů, minerálů a také vlákniny. Najdete zde vše od salátů, ryb až po zdravé a fit mlsání.
Houby dejte do misky, zalijte asi 250 ml horké vody a nechte nasáknout. Mezitím očistěte zeleninu. Mrkev, celer a petržel nakrájejte na malé kostičky,... více o Bramboračka
Chleba nakrájejte na kostičky, na pánvi rozpusťte máslo a kousky chleba opečte dozlatova. Oloupejte brambory, nakrájejte je na malé kostičky, dejte do... více o Česnečka
Pohanku uvařte podle návodu na obalu. Pak ji propláchněte studenou vodou a promíchejte s citronovou šťávou, lžící olivového oleje, solí a pepřem.... více o Pohanková miska se zeleninou a ztraceným vejcem
Sladkou bramboru oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte na 10 minut na pařák. Mezitím si nakrájejte zbylou zeleninu, též na menší kousky. Na pánvi... více o Zeleninové curry
Meloun nakrájejte na plátky, odřízněte slupku a dužinu nakrájejte na malé kostičky, případná semínka odstraňte. Cibuli nakrájejte na tenké... více o Melounový salát s fetou
Bulgur v cedníku několikrát propláchněte vodou, sceďte, přendejte do kastrůlku, zakapejte citrónovou šťávou a připravte podle návodu. Okurku zbavtw... více o Tabouleh
Očištěné kloboučky václavek obalíme v hladké mouce, pak je oklepeme od přebytečné mouky a vložíme do rozšlehaných vajec se solí nejprve lupeny dolů,... více o Řízky z václavek
Připravte si 2 pánve s poklicí. Cibule nasekejte najemno, papriky zbavte semeníků a nakrájejte na kousky, rajčata spařte, oloupejte a také rozkrájejte... více o Lečo se sázeným vejcem
Mrkve dobře omyjte a podélně pokrájejte na hranolky. Květák rozeberte na růžičky a ty ještě pokrájejte na menší kousky. Zeleninu dejte na plech,... více o Smaženky s pečenou zeleninou a pestem
Růžičkovou kapustu zbavte vrchních lístků, řepu, mrkev, dýni a brambory důkladně vydrhněte. Brambory pokrájejte na poloviny či čtvrtiny, kapustičky na... více o Pečená zelenina s bylinkami
Do mísy dejte předem uvařenou a vychladlou quinou, přidejte vejce, 2/3 nasekané pažitky, 3 utřené stroužky česneku, jemně nastrouhaný parmazán a... více o Placky z quinoy
Zeleninu a brambory vydrhněte, osušte a ostrým nožem do každého kusu udělejte zářezy asi 2 mm od sebe, dokrojte vždy jen asi do 3. Pomůže, když... více o Zelenina Hasselback s čočkovým salátem
Troubu předehřejte na 170 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny a postupně vmíchejte dýňové pyré a olej. Ve druhé míse smíchejte mouku, koření,... více o Dýňová bábovka s čokoládovou polevou
Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Dýni vydrhněte, rozkrojte, vydlabejte, nakrájejte na měsíčky, zakápněte olivovým olejem a... více o Salát z pečené dýně s granátovým jablkem
Troubu rozehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Hrušky oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a odstraňte jádřince. Dýni překrojte napůl,... více o Dýňová polévka s hruškami
Nejprve začneme zelím, které zabere nejvíce času. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme cuk a počkáme až se rozpustí, mírně do hněda. Potom přidáme na... více o Veganské plněné knedlíky s červeným zelím
Sojové plátky napřed zalijeme v míse horkou vodou, necháme odstát ( tím se zbavíme z velké části sojové moučné chuti ) Vodu vylijeme, nalijeme čistou... více o Sojová pečeně
Croissanty natrhejte na větší kusy, dejte je do zapékací mísy, zalijte dvěma lžícemi rozpuštěného másla a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C,... více o Zapečené croissanty s kadeřávkem
Cuketu pořádně omyjte a nastrouhejte najemno. Slabě osolte a nechte cca 15 minut odležet. Mezitím si nakrouhejte mrkev. Z cukety vymačkejte... více o Cuketové placky
Palačinky: vejce vyšleháme se špetkou soli, přilijeme mléko a vmícháme mouku. Hladké těstíčko necháme alespoň 20 minut odstát, je-li třeba přilijeme... více o Palačinky se zeleninovou náplní a sýrem
Vejce vyšleháme v misce, přilijeme pivo, přisypeme mouku, koření a sůl. Solíme o trošku více nebo po osmažení řízečky ještě osolíme. Vše dobře... více o Cuketové řízečky v kořeněném těstíčku
Cizrnu namočte do studené vody, ideálně přes noc. Ráno ji slijte a nechejte vyschnout. Pokud na to nemáte čas, použijte cizrnu z konzervy, kterou... více o Falafel
Podle návodu na obalu uvařte rýži. Cibuli oloupejte, nakrájejte nahrubo a v hrnci zpěňte na lžíci olivového oleje. Přidejte římský kmín a minutu... více o Cizrnové ragú s rýží
Předehřejte si troubu na 200 °C. Květák omyjte, očistěte a rozdělte na růžičky, ty následně nasekejte najemno. Ve velké pánvi (nejlépe vhodné do... více o Květákové kuku
Cibuli pokrájíme na měsíčky nebo půlkolečka a dáme na trošku oleje osmažit dosklovata. Přidáme na plátky či kostičky pokrájené portobello a smažíme do... více o Bezmasá směs z portobella
Cizrnu slijte a v míse promíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje, mletou paprikou, drceným římským kmínem a trochou soli. Vyklopte ji na plech... více o Kadeřávkový salát s cizrnou a avokádem
Brokolice rozeberte na růžičky a 5 minut povařte, slijte, propláchněte studenou vodou a dobře osušte papírovou utěrkou. Rozložte na prkénko, velkým... více o Brokolicové karbanátky
Předehřejte troubu na 160 °C. Do mísy dejte ovesné vločky, mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy, kokosové hobliny, lněná semínka,chia semínka,... více o Granola s ořechy
Mrkve očistěte. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte mrkve a restujte 5 minut, osolte je a opepřete. Mrkve zalijte džusem, přidejte med a 15 minut... více o Glazované barevné mrkve
Květák rozeberte na růžičky, větší pokrájejte na půlky či čtvrtiny. Růžičkovou kapustu zbavte ovadlých lístků a pokrájejte na poloviny. Zeleninu... více o Batátové pyré s pečenou zeleninou
Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Na rozpuštěném másle ji osmažíme dosklovata, přidáme kari koření a promícháme. Na cibuli nasypeme brokolici... více o Smetanová kari brokolice
Batáty pečlivě omyjte, několikrát propíchněte vidličkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Délka pečení závisí na velikosti hlíz, menším... více o Batáty s cizrnou a brokolicí
Papriky očistěte a nakrájejte na proužky. Část lusků podélně překrojte. Vše opečte maximálně 5 minut na pánvi na troše olivového oleje nebo na grilu.... více o Salát s grilovanou zeleninou a sýrem halloumi
Šalotku pokrájejte na kolečka a zpěňte na pánvi na troše oleje. Přidejte římský kmín a nechte ho rozvonět. Cizrnu slijte a vsypte do pánve, asi 3... více o Pita s cizrnovým salátem
Do pekáče dejte rajčata, oloupané stroužky česneku a byliny. Na zeleninu rozložte plátky slaniny a vše dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na... více o Těstoviny Carbonara s pečenými rajčaty
Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli oloupejte a pokrájejte na tenká půlkolečka. Polovinu koriandru nasekejte. Vše promíchejte s mrkví ve... více o Mrkvové placičky
Cibuli oloupejte, pokrájejte na tenké klínky a restujte asi minutu na troše oleje ve větším hrnci. Přidejte najemno nasekaný česnek a mrkev pokrájenou... více o Zeleninová letní polévka s těstovinovou rýží
Ořechy rozložte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 5–8 minut, měly by se rozvonět. Nechte je trochu vychladnout. Římský kmín nadrťte v... více o Hummus z červené řepy
Nudle namočte do studené vody alespoň na 30 minut. Uvařenou řepu oloupejte a rozmixujte s 1 l vody. Propasírujte přes jemný cedník. Řepovou vodu... více o Jarní duhové závitky
Na pánvi rozehřejte olej. Na něm restujte na středním plameni asi 10 minut cibuli nakrájenou na tenké plátky. Poté přidejte na plátky nakrájený... více o Zelená šakšuka
Předehřejte troubu na 180 ° C. Plech vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Smíchejte med, cukr a máslo v hrnci a za stálého míchání vařte zhruba 5... více o Domácí müsli tyčinky
Ještě horkou červenou řepu rozmixujte s česnekem, přimíchejte ostatní suroviny a podle chuti osolte. Vytvarujte mokrýma rukama burgery, naskládejte na... více o Burgery z červené řepy
Vařené brambory nastrouháme nebo rozšťoucháme a dáme do mísy, kde je dochutíme dle chuti solí, kořením nebo bylinkami, přidáme vajíčka, drobně... více o Brokolice/květák v bramborovém těstě
Nivu nastrouháme do misky, přidáme vejce a trošku mléka, promícháme, přilijeme zbylé mléko, rozetřený česnek a pepř. Vsypeme polohrubou mouku s... více o Brokolice / květák v těstíčku s Nivou
Řepu oloupejte, pokrájejte na větší kostky, dejte do mísy a promíchejte s olivovým olejem, balzamikem, solí, pepřem a lístky tymiánu. Ochucenou řepu... více o Salát z pečené červené řepy
Nejprve si připravte dresing. V malém rendlíku ohřívejte necelou minutu ocet, cukr a špetku soli. Až se cukr rozpustí, odstavte rendlík a přidejte do... více o Soba nudle s lilkem a mangem
Předehřejte troubu na 150 °C. Do misky dejte ovesné vločky, mandle, kokos, lněná semínka, sůl a skořici. Nalijte med, kokosový olej a vanilkový... více o Domácí granola s mandlemi a medem
Předehřejte troubu na 170°C stupňů. V míse promíchejte ovesné vločky, ořechy, kokos, chia semínka, třtinový cukr, sůl a kakao. V malé pánvi rozpalte... více o Domácí čokoládová granola
Smíchejte ovesné vločky, mléko, vodu a semínka z vanilkového lusku ve velkém hrnci nebo pánvi. Za občasného míchání nechte vařit na mírném plameni... více o Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a javorovým sirupem
Oloupané, pokrájené brambory dáme vařit v osolené vodě se dvěma rozmáčknutými stružky česneku doměkka. Pohanku nasypeme do vroucí osolené vody, kde ji... více o Smetanová bramborová kaše s pohankou