Vegetariánské recepty ze svého jídelníčku vynechávají veškeré maso včetně ryb. Někdy bývá vegetariánství považováno za zdravější způsob stravování. Dokázané je, že tělo přijímá méně tuků a díky tomu mají vegetariáni větší pravděpodobnost, že se vyhnou třeba srdečním chorobám. Naproti tomu jim ve stravě mohou scházet některé potřebné vitamíny a minerály a trpí pak slabší imunitou.
Rozhodně je nesmyslná představa, že vegetariáni se živí jen saláty a zeleninou. Existuje stovky chutných receptů, u kterých by vás možná ani nenapadlo, že jsou vegetariánské.
Jíst zdravě určitě nemusí znamenat stravovat se vegetariánsky. Najdete zde mnoho receptů, které využívají superpotraviny, soustředí se na dostatečný příjem vitamínů, minerálů a také vlákniny. Najdete zde vše od salátů, ryb až po zdravé a fit mlsání.
Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a dusíme až se zatáhne, potom přidáme papriku a velmi rychle zalejeme... více o Rajčatové zelí
Lilek přepůlíme osolíme, po odpočinutí vymačkáme a osmahneme na oleji. Promáčkneme lžící a naplníme náplní. Náplň: uvařit fazole, rozmixovat nahrubo.... více o Lilek plněný fazolí
Tento recept neni vídeňský, ale navštěva Vídně nás inspirovala. Brambory vydrhnete pořádně kartáčem, aby jste mohlí jíst i slupku a propíchnete... více o Vídeňské zemáky
Nejdříve dáme vařit neoloupané brambory téměř doměkka. Mezitím nakrájíme párky na kolečka a neoloupanou cuketu na hranolky. Pekáček vymažeme máslem a... více o Brambory zapečené s párkem a cuketou
Na omastku orestujeme cibulku, přidáme na plátky česnek a nakrájené zelí na nudličky a párky na půl kolečka. Osolíme, aby zelí pustilo štávu, přidáme... více o Zelná čína
Nerad špiním nádobí, proto prozradím i přesný výrobní postup :-) Oloupeme a na kolečka nakrájíme cibuli, na plátky česnek a restujeme na oleji ve Woku... více o Kapusta s brambory a jablíčkem
Na dýňáky vše smíchat. Hmota by měla vypadat jako na klasické bramboráky. Smažit na oleji. Před obrácením dýňáku nasypat na pánev slaninu a ta se... více o Dýňáky
Patison oloupeme, očistíme. Rozřežeme napříč asi na 1,5 cm plátky. Vyškrábneme jádra. Tyto plátky si nařízneme pro vložení náplně ze stran. Náplň je... více o Patison s náplní
Oloupaný celer nakrájíme na 2,5 cm kostky. Oloupane brambory nakrájíme na čtvrtky a společně s česnekem dáme vařit do osolené vody do měkka. Vodu... více o Celerovo-bramborová kaše
Předem si nasmažíme palačinky. Papriky a rajčata nakrájíme na kostičky, mrkev na tenké nudličky. Na rozpáleném oleji restujeme na kolečka pokrájené... více o Slaný palačinkový dort
Bulgur přelijeme 1 hrnkem vařící vody a asi 2 minuty povaříme. Necháme asi 20 minut stát - voda se musí vsáknout. Na oleji osmažíme cibuli a česnek.... více o Krvavý bulgur
Na velké pánvičce nejlépe s pokličkou osmahneme cibuli, až zesklovatí, přidáme nakrájené papriky na kostičky. Necháme chvíli dusit a tak za 2-3... více o Rofus aneb lečo trochu jinak
Očištěné, omyté a na plátky nakrájené houby dusíme cca 10 min. na másle s jemně nasekanou cibulí, přidáme v mléce namočenou, vymačkanou žemli, vejce,... více o Sekané houbové řízky
Zelí pokrájíme nadrobno, osolíme, opepříme a necháme odležet do dalšího dne. Zalijeme jogurtem, přidáme vejce a mouku. Naběračkou klademe na pánev,... více o Zelné lívanečky
Papriku a ředvičky pokrájíme na velmi malé kousky, smícháme s lučinou a hořčicí. Posypeme nadrobno nakrájenou pažitkou. Lze přidat i jinou nadrobno... více o Zeleninová mňam pomazánka
Na rozehřátém tuku necháme zrůžovět pokrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájené papriky a rajčata, a dusíme až změknou. Po té přidáme pokrájené... více o Boloňské špagety naší rodinky
Dýně oloupeme a nastrouháme, přidáme sůl, cibuli a papriku nakrájíme na nudličky a vše promícháme s kukuřicí, zakryjeme a 3 hodiny necháme odstát.... více o Čalamáda trochu jinak
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme mletou červenou papriku. Přidáme fazolky zbavené dlouhých vláken nakrájené na cca 2 cm kousky, osolíme.... více o Prívarok ze zelených fazolek
Zelí nakrájíme na tenké nudličky. Do větší nádoby vrstvíme zelí, na kolečka nakrájenou cibuli, osolíme a vrstvy opakujeme. Přidáme pepř, kmín, bobkový... více o Kysané zelí ze sáčku
Do osolené vody dáme vařit těstoviny al dente. Mezitím osmahneme v zapékacím pekáči na oleji na kostičky nakrájenou cibuli. K ní přidáváme na růžičky... více o Brokolice zapečená s houbami a těstovinou
Okapaný květák nasekáme a rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu rozložíme do vymazané a vysypané misky, na ní rozložíme plátky rajčat, posypeme... více o Květáková mňamka
Květák nebo brokolici uvaříme v osolené vodě. Zapékací mísu vymažeme máslem a dno pokryjeme květákem a brokolicí. Posolíme a posypeme muškátovým... více o Zapečená zelenina s mozarellou
Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky. Na pánvi si rozehřejeme lžíci olivového oleje a cibuli a zeleninu na něm osmahneme. Přidáme houby,... více o Zdravá polévka s červenou čočkou
Halušky: na jemno nastrouháme brambory, nesléváme přebytečnou tekutinu, přidáme vejce, sůl a rozmražený špenát. Špenát stačí rozmrazit při pokojové... více o Selské halušky špenátové
Nakrouhané zelí promícháme se solí a kmínem nejlépe v dětské vaničce a necháme asi 2 hodiny stát, až začne pouštět šťávu. Mezitím si nachystáme asi 12... více o Kyselé zelí do skla
Najemno nakrouháme zelí. Ve větší pánvi zahřejeme olivový olej, zasypeme ho červenou paprikou, kari a necháme koření rozpustit (nepražíme). Pak... více o Velmi jednoduchý zelný salát
Klasická příprava, semínka dávám hned. Program celozrnné pečivo, velikost střední.... více o Celozrnný chleba hrnkový
Zeleninu nakrájíme na proužky, mrkev můžeme nastrouhat na hrubo. Zakápneme olivovým olejem, promícháme a necháme chvilku rozležet. Kuřecí řízky... více o Zeleninový salát s kuřecím masem v sezamu
Ingredience smícháme v misce, naposled dávám mouku předem smíchanou s práškem do pečiva. Nalijeme do vymazaného, hrubou moukou či strouhankou... více o Slaná cuketová buchta
Menší hlávku zelí nakrojíme do kříže, ale nedokrojíme, jinak by se nám rozpadlo, a vložíme do vařící osolené vody a necháme pár minut povařit. Vyndáme... více o Smažené zelí
Cibuli necháme zesklovatět na oliv. oleji, přidáme na kostičky pokrájené papriky a necháme asi 5 min. dusit. Poté přidáme na kostičky nakrájená... více o Arabské lečo "Šakšůka"
Okurku oloupeme, nastrouháme nahrubo a necháme stát. Řecký jogurt dáme do středně velké misky. (Nemáme-li originální řecký jogurt, smícháme bílý... více o TZATZIKI - originální řecký recept
Rohlíky nalámeme a namočíme v mléce. Kořenovou zeleninu, brambory, brokolici a 2 vajíčka uvaříme. Zeleninu, brambory a cibuli nakrájíme na kostky ... více o Zeleninová sekaná
Do pekáče nalijeme 2-3 lžíce olivového oleje (nejlépe panenský) a rovnáme nakrájenou syrovou zeleninu do vrstev: jemně nasekanou cibuli, květák na... více o Zelenina na víně
Kapustu uvaříme ve slané vodě. Na rozškvařené slanině orestujeme cibuli, kapustu a šmakouna umeleme na masovém strojku, přidáme vejce, sůl, pepř a... více o Kapustové karbanátky se Šmakounem
Brambory uvaříme do poloměkka a nakrájíme jak jsme zvyklí (plátky, hranolky, kostičky), dáme do mísy, květák povaříme a na drobno pokrájíme, přidáme... více o Zapečený květák se šmakounem
Z rajčat odkrojíme vršek a lžičkou vydlabeme dužinu. Do misky posekáme malý svazek pažitky, nadrobno nakrájenou cibuli, hrozny, brynzu. Přimícháme... více o Rajčata plněná brynzou
Nastrouháme mrkev na jemno. Na pánvičce osmažíme cibulku, přidáme mrkev a trochu podusíme. Dále přidáme kečup, prolisovaný česnek, koření Kotányi a... více o Lasagne - jednoduché, rychlé, báječné
Těstoviny uvaříme. Na oleji opražíme na plátky nakrájený česnek, přidáme na podélné kusy nakrájenou dýni, podlejeme troškou vývaru nebo vody a za... více o Těstoviny s omáčkou ze špagetové dýně
Nakrájet tofu na kostičky, osolit a zakapat sójovkou, nechat chvíli odležet. Na oleji orestovat cibulku a pak přidat brokolici, chvíli osmahnout a... více o Brokolice s uzeným tofu
Vše nakrájet na malé kousky (čtverečky), dát do mísy, zamíchat, přidat pažitku a petrželku, osolit, opepřit.... více o Anglický salát
V hrnci na troše oleje zesklovatit cibuli, přidat pohanku a chvíli orestovat, poté přidat vařící vodu a osolit (poměr 1 díl pohanky na 2 díly vody), 2... více o Pohanka po indicku
Papriky zbavíme jadýrek a rozpůlíme. Půlku naplníme směsí, kterou získame smícháním nastrouhaného eidamu, petrželky a nivy. Utlačíme a navrch přidáme... více o Anabe plněné papriky
Nastrouháme cuketu, cibuli na kolečka, česnek na plátky a vaříme vše v hrnci cca 30 minut. Poté nalijeme do skleniček a sterilujeme 20 minut. Já... více o Základ na čínu z cukety
Mrkev nastrouháme najemno, osolíme, opepříme,přidáme tatarku - asi 2 lžíce. Zamícháme a můžeme mazat na chleba či rohlíky. Je dobrá i s celerem. Ten... více o Mrkvová pomazánka IV.
Květák uvaříme do měkka, z mouky, žloutků a mléka uděláme vláčné těstíčko (jako na palačinky), do těsta přidáme nadrobno nakrájený květák a pomalu... více o Květákové smaženky
Nastrouháme mrkev, cibuli, párek, okurku, přidáme všechny zbývající ingredience a dobře zamícháme. Podáváme s chlebem zdobeným rajčetem.... více o Mrkvová pomazánka III.
Oloupanou cuketu a brambory nastrouháme do mísy (cuketu na hrubo, brambory na jemno) a vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme nastrouhanou Nivu, 2 celá... více o Cuketový slaný nákyp
Rýži uvaříme, vyndáme z hrnce a necháme vychladnout. Mezitím rozehřejeme na pánvi máslo (nejlépe jihočeské) a přidáme kukuřici, kterou v průběhu... více o Rýžová směs
Do misky nastrouháme na jemno mrkev, přidáme sýr a pokrájené vejce, lahůdkovou cibulku, kousek másla, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a dáme do... více o Mrkvová mňamka