Vegetariánské recepty ze svého jídelníčku vynechávají veškeré maso včetně ryb. Někdy bývá vegetariánství považováno za zdravější způsob stravování. Dokázané je, že tělo přijímá méně tuků a díky tomu mají vegetariáni větší pravděpodobnost, že se vyhnou třeba srdečním chorobám. Naproti tomu jim ve stravě mohou scházet některé potřebné vitamíny a minerály a trpí pak slabší imunitou.
Rozhodně je nesmyslná představa, že vegetariáni se živí jen saláty a zeleninou. Existuje stovky chutných receptů, u kterých by vás možná ani nenapadlo, že jsou vegetariánské.
Jíst zdravě určitě nemusí znamenat stravovat se vegetariánsky. Najdete zde mnoho receptů, které využívají superpotraviny, soustředí se na dostatečný příjem vitamínů, minerálů a také vlákniny. Najdete zde vše od salátů, ryb až po zdravé a fit mlsání.
Papriky zbavte semen, pokrájejte na kostičky. Brambory oloupejte, pokrájejte na kousky a na 3 lžících oleje osmažte ze všech stran do zlatova. Špagety... více o Těstovinový salát se špenátem a bramborami
Kapustové listy krátce povaříme v osolené vodě. Okapané listy rozložíme a položíme na ně plátek šunky a sýra. Stočíme do závitku, sepneme párátkem ... více o Smažené plněné kapustové listy (závitky)
Kostečky dýně namočíme asi na 24 hodin do vody s kyselinou citronovou, přidáme cukr a koření (1 celou skořici na 3 - 4 kila dýně), přivedeme k varu,... více o Dýňový kompot s rumem II.
Zeleninu očistíme a pokrájíme na kolečka, proužky, měsíčky a naaranžujeme do pekáče nebo zapékací mísy. Prošleháme dresink a zeleninu jím pokapeme a... více o Grilovaná zelenina
Zelí uvaříme ve vodě s divokým kořením, solí a kmínem do měkka, zahustíme smetanou s moukou a povaříme. Polévku lze doplnit kostičkami vařených... více o Zelouka
Plátky lososa lehce opepříme a okořeníme kořením na ryby, ale jen trošku, aby se neřeklo (losos má zvláštní chuť sám o sobě a hodně koření ho spíš... více o Zapečený losos na bramborách a mrkvi
Brokolici očistíme, nakrájíme na menší části, vložíme do hrnce s vařící vodou a necháme cca 5 - 10 min povařit (nemá být ani tvrdá, ale ani příliš... více o Brokolicové karbanátky II
V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova. Přidáme houby, také krátce osmažíme, promícháme, přilijeme mléko (smetanu), zeleninový... více o Houbová polévka - Kalábrijská
Kapustu pokrájíme a podusíme na anglické slanině, když je měkká přidáme vařené těstoviny, promícháme a zasypeme strouhanou nivou. Zapečeme v troubě... více o Těstoviny s nivou
Kolečka mrkve vaříme cca 5 minut v osolené vodě. Brokolici rozebereme na větší růžičky a spaříme na 10 minut v páře. Na dno pekáčku či zapékací misky... více o Zapečená brokolice s cuketou, mrkví a vejcem
Špenát necháme rozmrazit v hrnci. Změklé máslo rozšleháme se žloutky, přidáme sůl, kari a špetku chilli. Přidáme vychladlý špenát, mouku, prášek do... více o Špenátové lívance
Sáčky s rýží vložíme do vroucí osolené vody a přidáme 1/2 polévkové lžíce kari koření. Vaříme dle návodu. Mezitím osmahneme cibuli, pokrájenou na... více o Zeleninové kari
Nejprve podusíme rajčata, která pak propasírujeme přes cedník. Na trošce oleje necháme zpěnit nakrájenou cibuli, ke které přidáme propasírovaná... více o Jednoduché lečo po našem
Brambory oloupejte a uvařte ve slané vodě. Poté je nakrájejte na plátky (o síle asi 3 - 5 mm). Cibuli nakrájejte nahrubo a zesklovaťte na olivovém... více o Zapékané brambory s bešamelem
Rozpálíme olej a přidáme orestovat nahrubo nakrájenou cibuli, až je cibule sklovatá, přidáme nahrubo nakrájenou papriku a restujeme dokud paprika... více o Zahrádkářův guláš
Na oleji osmažíme na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme rozebraný, na menší kousky pokrájený květák (syrový), osolíme, okořeníme a asi po 1 - 2... více o Letní mozeček
Jemně nakrájenou cibuli zpěnit na másle, přidat jemně nakrájený stroužek česneku a krájené žampiony, ihned osolit a opepřit. Žampiony podusíme ve... více o Brokolice s žampionovým přelivem
Rajčata z vrchu nakrojíme a vydlabeme. Majolku smícháme s balkánským sýrem, vnitřkem rajčete a špetkou pepře. Vydlabaná rajčata směsí naplníme.... více o Rajčata plněná balkánským sýrem
Papriky, musí být ty pravé sezónní, které trochu pálí - vydlabeme a naplníme směsí ze strouhaného eidamu a nadrobno nakrájeného gothaje (je nutné... více o Jednoduché plněné papriky
Kroupy , zeleninu (jakákoliv je po ruce) a bramboru uvaříme. Rozmačkáme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, česnek a koření podle chuti. Rukou... více o Kroupovo-zeleninové karbanátky
Cuketu oloupeme a nastrouháme najemno na struhadle. Dáme asi do 5 litrového hrnce, k tomu přidáme na malé kousky nakrájená rajčata. Uhladíme a na... více o Míchaná zeleninová směs
Cibuli nebo česnek oloupejte a nakrájejte hodně najemno. V kastrůlku rozehřejte olej a zeleninu opečte tak, aby byla měkká, ale ne hnědá. Přidejte... více o Ostrá kari omáčka
Brambory propíchneme skrz, dáme péct do trouby na 200 stupňů, asi tak na hodinu. Pozor musí byt omyté a ve slupce. Špenát spaříme, může být mražený,... více o Pečené brambory se špenatovými listy a volím okem
Na přípravu jsou vhodnější starší měkčí papriky, které už v sobě nemají tolik vody, tzv. "ty vyschlé". Z papriky vykrojíme jádřinec, dovnitř natlačíme... více o Pečené papriky s taveným sýrem
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Nakrájíme si šunku na nudličky a pórek na jemné kostičky. Dáme to na kousek másla podusit a zalijeme to předem... více o Šunkové nudle
Do půlitru vody dáme 2 kávové lžičky vegety, necháme vařit a vypneme. Do vody nasypeme 500 g ovesných vloček a necháme to vychladnout. Vznikne hmota... více o Fašírky z ovesných vloček
Chleba zbavíme kůrky ze všech stran a rozdělíme na 3 díly podélně aby nám vznikl korpus jako na dort. Z lučiny, másla, tvarohu utvoříme základ na dvě... více o Dortíček pro muže
Brambory a cuketu nastrouháme na jenom struhadle. (Cuketu zvlášť do misky, kde ji osolíme a po puštění šťávy vymačkáme a přidáme k bramborám.) Na... více o Bramborák s cuketou
Květák uvaříme doměkka, přendáme do mísy a rozmačkáme, já používám ruční mixér, přidáme 2-3 vejce, strouhanku, mouku, koření a vše pořádně smícháme až... více o Vynikajicí květákové placičky
Brokolici uvaříme v páře, rozsekáme na kousky, česnek nakrájíme na slabé plátky, cibuli na slabé půlměsíčky, šunku a sýr na malé čtverečky, přidáme... více o Brokolicový salát IV.
Květák rozebereme na růžičky a krátce povaříme. Zapékací nádobu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a vložíme do ní polovinu povařeného květáku. Na... více o Květák zapečený v sýrové omáčce
Připravíme si 2 obdélníky alobalu, uprostřed potřeme olejem a rozložíme na kolečka nakrájené brambory. Posypeme kořením a vršíme na kolečka nakrájenou... více o Mňamka i bez masa
Cuketu a sýr nahrubo nastrouháme, přidáme najemno nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, olej, vejce, šunku na kostičky, sůl a koření a nakonec mouku s... více o Cuketová nádivka II
Na oleji a másle usmažíme máslovou jíšku, zalijeme mlékem a smetanou, dochutíme solí, česnekem a provaříme. Do zapékací mísy dáme všechnu kukuřici a... více o Brokolice se sýrovou čepicí a kukuřicí
Z paprik odstraňte zrníčka a stopku tak, aby zůstala pouze dírka od stopky. Nastrouhejte všechny sýry (popř. nakrájejte žampiony), zamíchejte a... více o Plněné papriky s tzatziki
Lilek omyjeme, pokrájíme na cca 1cm plátky, lžíci oleje rozpálíme na pánvy, lilek opečeme, osolíme, odložíme stranou, potřeme je rozdrceným česnekem.... více o Zapečená polenta s lilkem
Vejce (žloutek) rozšleháme s moukou a 1/2 l vody a necháme chvíli stát. Brokolici rozebereme na malé růžičky a cca 5 minut povaříme. Cuketu omyjeme,... více o Zeleninové fritto misto s jogurtovou omáčkou
Všechny ingredience dáme do mixéru a míchame do krémova.... více o Čokoládová tofu pěna
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme zmrzlý kebab (kdo nemá možnost koupit takto upravené a už nakrájené maso, může použít kuřecí nudličky, v tomto... více o Skleněné nudle od Číňanů
Ricottu našleháme společně s jogurtem. Očištěnou a jemně nastrouhanou mrkev promícháme s citronovou šťávou. Pomeranče pečlivě okrájíme až na dužinu... více o Osvěžující mrkvové poháry
Brokolici rozebere na růžičky a uvaříme doměkka. Měkkou brokolici vydličkou "rozšťoucháme". Na pánvi osmahneme cibulku, přidáme brokolici, osmahname,... více o Brokolicový mozeček
Kapustu nakrájíme na nudličky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín, na plátky nakrájený česnek a povaříme 10 minut. Potom přidáme na kostky... více o Kapustový prívarok
Cibuli nakrájíme nadrobno a podusíme na kapce oleje. Pak vsypeme rýži a zalijeme vodou. Vaříme, dokud se voda nevydusí a rýže není měkká. Šunku... více o Dietní rizoto se šunkou
V kastrolu rozehřejeme olej, nasypeme 3 drobně nakrájené červené cibule a 4 stroužky česneku na plátky. Chvilku restujeme, a pak přidáme červenou... více o Tofu na mexický zpusob
Kapustové listy povaříme 5 min. ve vodě, scedíme, necháme dobře okapat. Vývar odložíme. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou... více o Kapustové závitky se zeleninou
Tofu vymíchame s cibulí dohladka a přimíchame k rozmražené zelenině. Ochutíme solčankou a kari. Směs natřeme na plát těsta, poklademe máslo, zavineme... více o Tofu závin se zeleninou
Na trošce oleje krátce orestujeme česnek, přidáme hlívu nakrájenou na kousky a po chvíli nakrájenou brokolici. Podle chuti můžeme přidat růžičkovou... více o Kuskus s hlívou a brokolicí
Mrkev očistíme a nakrájíme na nudličky (kolečka). Na vyšší pánvi nebo v hrnci rozpálíme kousek másla s troškou olivového oleje, přihodíme mrkvičku a... více o Dušená mrkev Dudin
Brambory uvaříme v osolené vodě, vychladlé oloupeme, a nakrájíme na plátky. Špenát omyjeme, nakrájíme, a dusíme asi 5 minut. Žampióny nakrájíme na... více o Zapékané brambory se špenátem
Pokud použijeme fazolky čerstvé, nejdříve je 6-10 min. povaříme v osolené vodě a necháme okapat. Mražené fazolky dáváme rovnou, ani nemusí být extra... více o Zelené fazolky na tymiánu a česneku