Vegetariánské recepty ze svého jídelníčku vynechávají veškeré maso včetně ryb. Někdy bývá vegetariánství považováno za zdravější způsob stravování. Dokázané je, že tělo přijímá méně tuků a díky tomu mají vegetariáni větší pravděpodobnost, že se vyhnou třeba srdečním chorobám. Naproti tomu jim ve stravě mohou scházet některé potřebné vitamíny a minerály a trpí pak slabší imunitou.
Rozhodně je nesmyslná představa, že vegetariáni se živí jen saláty a zeleninou. Existuje stovky chutných receptů, u kterých by vás možná ani nenapadlo, že jsou vegetariánské.
Jíst zdravě určitě nemusí znamenat stravovat se vegetariánsky. Najdete zde mnoho receptů, které využívají superpotraviny, soustředí se na dostatečný příjem vitamínů, minerálů a také vlákniny. Najdete zde vše od salátů, ryb až po zdravé a fit mlsání.
Brokolici dáme vařit do osolené vody, stačí 4-5 minut, pak scedíme. Rohlíky si pokrájíme na plátky asi 1 cm široké a namáčíme je v rozšlehaných... více o Brokolicová žemlovka
Vykoštěný kuřecí plát nasolíme z obou stran,položíme ho kůží dolů na alobal nebo pečící folii a pomažeme ho mletou směsí. Mletá směs:mléko, koření a... více o Vepřovo-drůbeží roláda se zeleninou
Plátky chleba osmažíme z obou stran dozlatova (dáme na ubrousek odsát přebytečný tuk) a na horké ihned položíme plátky sýru. Na každou topinku... více o Sýrové topinky s vejcem a křenem
Ovoce použijeme dle chuti, kompotované nebo čerstvé, které nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu, např.jablka,jahody. Cukr přizpůsobíme chuti ovoce,... více o Teplý ovocný koláč - rohlíkový
Kapustu uvaříme v osolené vodě, asi tak půl hodinky podle toho jak máte velkou kapustu, aby byla měkkoučká. Po uvaření rozkrájíme na malé kousky,... více o Kapustové karbanátky jak je dělám já
Rohlíky jemně pokrájíme a pocákáme je mlékem. Potom do nich vlijeme vejce, dochutíme troškou vegety (solí), promícháme a směsí naplníme koláčovou... více o Obložený rohlíkový koláč
Houby si přes noc namočíme do hrnku s vodou. Pak je scedíme a pokrájíme. Cibuli si drobně pokrájíme a na sádle orestujeme dozlatova. Uvařené těstoviny... více o Houbové flíčky-zapečené
Květák rozebereme na růžičky. Vložíme do osolené (okmínované) vody a necháme chvilku povařit. Nevaříme dlouho, aby nebyl příliš měkký, měl by ještě ... více o Smažený obalovaný květák
Osmažíme nakrajenou cibuli a česnek do růžova. Namleté maso, propláchnutou rýži, protlak, a koření promícháme. Přidáme osmaženou cibuli a česnek. 15... více o Plněné zelné listy II
Do malého šejkru od tupperware si dáme dle seznamu všechny tekuté ingredience a důkladně promícháme, nalijeme do pekárny poté nasypeme mouku, droždí,... více o Ovocné knedlíky z domácí pekárny
Troubu zahřejeme na 200°C. Zapékací formu vyložíme pečícím papírem, do ní stočíme vinnou klobásu a začneme péct ještě dřív než připravíme těsto.... více o Zapečená vinná klobása - slaný koláč
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Mezitím nakrájíme maso na menší, stejně velké kousky které osolíme a opepříme.Cibuli pokrájíme na kostičky,... více o Špagety s kuřecím masem, žampiony a hráškem
Troubu rozehřejeme na 200 - 220°C. Těsto vyválíme na 0,5 cm vysoký plát a vyložíme jím větší formu,pekáček,nebo více menších formiček. Přebytečné... více o Slaný mrkvový koláč
Mrkev, petržel a celer očistěte a pokrájejte na kostičky (nudličky...). Řapíkatý celer očistěte a řapíky pokrájejte na kousky. Z pórku použijte bílou... více o Hustá zeleninová polévka s cizrnou
Předpokládám, že uvařit rýži umí každý a proto se vrhneme rovnou na smažení ;) Vše smažit na rostlinném oleji. 1) na rozpáleném woku rozklepněte dvě... více o Asijská smažená rýže
Brambory očistíme. Můžeme samozřejmě i oloupat. Nakrájíme na čtvrtky. Pro změknutí jsem je dala nejprve chvíli povařit. Mezitím si nakrájím pórek na... více o Hermelínové brambory s pórkem
Rozmrazené rybí filety zprudka smažíme na oleji na pánvi a přidáme sůl a koření na ryby. Po chvíli přidáme asijskou zeleninu, kterou jsme předtím... více o Ryba s asijskou zeleninou
Zelné listy (větší) spaříme krátkým povařením a tvrdší střed jemně naklepeme plochou stranou paličky. Vláčné zelné listy naplníme směsí masa, cibule,... více o Zelné závitky s mletým masem a sýrem
Pokud vaříme brambory ve slupce, tak je oloupeme. Brambory pokrájíme na kostičky, měsíčky nebo přes mřížkový kráječ. Dáme je na trošku oleje orestovat... více o Restované kari brambory
Cuketu oloupeme a nakrájíme asi na půl centimetru vysoká kolečka. Vykrájíme středy kroužků, protože jsou hořké. Kroužky dáme na talíř s ubrousky a... více o Obalované cuketové kroužky
Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme vejce, mouku (strouhanku), sůl, pepř, česnek, majoránku, kmín a řádně promícháme.... více o Sejkory
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a uvaříme hladkou omáčkou. Asi jednu třetinu odložíme. Do zbylé omáčky vložíme mražený... více o Zapékaný špenát s vejci
Kuskus přesypte do mísy, zalijte vroucím vývarem, přiklopte a nechte 5 minut stát. Promíchejte vidličkou. Mezitím rozpalte lžíci oleje ve velké pánvi.... více o Vegetariánský burger
Papriky rozpůlíme a vydlabeme z nich semínka. Náplň z vinných klobás vymačkáme ze střívka a naplníme papriky. Pokud jsou klobásy slabé, můžeme je do... více o Papriky s vinnou klobásou
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Brambory si pokrájíme nožem nebo mřížkovým kráječem. Na pánvi s troškou oleje orestujeme dozlatova. Ke... více o Restované brambory-paprikové
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě, pak scedíme. **Připravíme si česnekovou smaženici:** Houby... více o Těstoviny s houbovou smaženicí
Fazolky uvařte v osolené vodě nebo v páře doměkka. V kastrůlku zahřejte med a harissu. Přidejte datle (použít lze i sušené, předem namočené do čaje,... více o Fazolky s pikantním mandarinkovým přelivem
Pekáček si vymažeme máslem. Předvařený květák si pokrájíme na větší kousky. Šunku na kostičky. Nivu si rozdrobíme nebo nastrouháme. Na dno dáme vrstvu... více o Květákové těstoviny se šunkou a nivou
Mrkev oloupeme a pokrájíme na plátky (cca 4 mm). Brokolici a květák očistíme, rozebereme na růžičky. Plátky mrkve dáme vařit do osolené vody, asi po 3... více o Nudle s česnekovou zeleninou
Oloupané kedlubny pečlivě vydlabejte. Stonky i s lístky nejblíž ke středu kedlubny nakrájejte nadrobno. Vydlabaný vnitřek kedluben povařte společně s... více o Nadívaná kedlubna
Mladé cukety omyjeme a nastrouháme i se slupkou na hrubém struhadle. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Obojí smícháme, vymačkáme... více o Smaženky s mladými cuketami
Brambory oloupeme, pokrájíme na plátky cca 0,6 cm a osolíme. Rybu dle vlastního výběru si omyjeme, osolíme,opepříme nebo použijeme koření na ryby.... více o Šťavnatá ryba s voňavým bramborem
Plátky patizonu (cca 1.5 - 2 cm silné) dát na pánvičku nejprve tou širší stranou a pomalu smažit, až zesklovatí. Otočit, posypat jemně krájenou cibulí... více o Patizon jako minutka
Tortilly potřeme z jedné strany kečupem. Sterilovanou kukuřici slijeme a smícháme s klíčky mungo. Papriky zbavíme semínek, omyjeme, nakrájíme na delší... více o Míchaná zelenina v tortillách
**Zálivka:** Smícháme jogurt s utřeným česnekem se solí a olejem,dochutíme solí, pepřem a necháme v chladu odležet. Kuskus přelijeme vroucí vodou a... více o Barevné nadívané kedlubny
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, slijeme a vložíme do vymazaného pekáčku. Pokryjeme je vrstvou sterilovaného leča, které zalijeme rozšlehanými... více o Zapečené lečo s těstovinami
Kuskus připravíme podle návodu. Na pánvičce zahřejeme olivový olej a přidáme oloupaný česnek (nekrájíme). Papriky zbavíme jádřinců, nakrájíme na... více o Barevný kuskusový salát
Rajčátka omyjeme, rozpulíme a pokládame na plech těsně vedle sebe řezem nahoru. Osolíme, pocukrujeme, posypeme kořením a opepříme, přidáme česnek... více o Cherry rajčátka "Confit"
Zeleninu si pokrájíme, těsto rozdělíme na polovinu. Těsto si vyválíme na potřebnou velikost, abychom do něj mohli pohodlně zabalit hermelín a zeleninu... více o Hermelínové ranečky se zeleninou
Dýni nakrájíme na oblélníkové plátky, osolíme a smažíme na másle s tymiánem (nejlépe čerstvým, posekaným bez tvrdých stonků). Když je dýně téměř... více o Dýně na tymiánu
Květák rozeberte na růžičky a dejte ho vařit do vařící osolené vody. Vařte 2 minuty od chvíle kdy se voda začne znovu vařit. Pak květák sceďte a... více o Květák s citronovým dresinkem
Papriku zbavíme semínek a stopek, omyjeme a umeleme. Cibuli oloupeme a umeleme. Umletou papriku s cibulí dáme do většího hrnce, přidáme ocet, cukr,... více o Papriková pasta
Na oleji si orestujeme pokrájenou cibuli, pak přidáme pokrájené, osolené a opepřené maso na kousky (kostky, nudličky) a orestujeme také. Až se voda... více o Vepřové v mrkvi
Množství použitých surovin záleží na naší fantazii - jak chceme mít čalamádu barevnou. Zelí nakrájíme na nudličky. Papriku nakrájíme na kostky nebo... více o ČALAMÁDA s houbami
Na vepřovém sádle si osmahneme cibuli, přidáme na drobno nakrájenou kapustu, promícháme, přidáme sůl, protlačený česnek a kmín, zalijeme vývarem, nebo... více o Kapustový prívarok podle mě
Očištěnou zeleninu pokrájíme na větší kusy, česnek nahrubo posekáme a dáme do pekáčku vymaštěného lžící oleje. Pečeme v rozpálené troubě cca 20 minut,... více o Pečená zelenina na lžíci oleje
Cukety nakrájejte na tenké, delší hranolky. Posypejte je mořskou solí a nechte 20 minut stranou. Mezitím si na oleji osmažte cibuli, až bude zlatá a... více o Grilované kuře s piniovými jadérky, cuketami a rajčatovým salátem
V širším kastrolu s nepřilnavým dnem rozehřejte máslo. Až začne pěnit, vhoďte na něj pokrájenou zeleninu a promíchejte ji, aby se dobře obalila tukem.... více o Zeleninové ragout
Lilky rozpůlíme a v každé půlce podélně vytvoříme 3 až 4 hluboké zářezy tak, abychom neporušili slupku. Stroužky česneku nakrájíme na plátky a natěsno... více o Primitivní lilek
Troubu si předehřejeme na 230 stupňů C. Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme pustit šťávu. Rajčata spaříme, oloupáme a nakrájíme. Na střední... více o Zapékané lilky se sýrem