Vegetariánské recepty ze svého jídelníčku vynechávají veškeré maso včetně ryb. Někdy bývá vegetariánství považováno za zdravější způsob stravování. Dokázané je, že tělo přijímá méně tuků a díky tomu mají vegetariáni větší pravděpodobnost, že se vyhnou třeba srdečním chorobám. Naproti tomu jim ve stravě mohou scházet některé potřebné vitamíny a minerály a trpí pak slabší imunitou.
Rozhodně je nesmyslná představa, že vegetariáni se živí jen saláty a zeleninou. Existuje stovky chutných receptů, u kterých by vás možná ani nenapadlo, že jsou vegetariánské.
Jíst zdravě určitě nemusí znamenat stravovat se vegetariánsky. Najdete zde mnoho receptů, které využívají superpotraviny, soustředí se na dostatečný příjem vitamínů, minerálů a také vlákniny. Najdete zde vše od salátů, ryb až po zdravé a fit mlsání.
Cibuli, česnek a zázvor oloupejte. Cibuli s česnekem nasekejte nadrobno, zázvor nastrouhejte. Batáty oloupejte a pokrájejte na kostky velikosti sousta... více o Voňavé batátové karí
Máslo dejte na pánev a nechte pomalu rozpouštět na mírném plamenu. Půlku cibule nakrájejte na drobno, přidejte na pánev a za občasného promíchání... více o Knedlíky s vajíčkem
Pokud máte smoothie maker: Vložte do mixéru špenát, mátu, salát, mandle, kakao a jogurt a celé to zalijte 100 ml vody. Mixujte do té doby, než vznikne... více o Zeleninové smoothie
Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme vanilkový cukr a zalijeme částí... více o Knedlíky s dušenými jablíčky / hruškami
Mrkev dobře umyjte a podélně rozkrojte na poloviny, dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem, osolte a posypte římským kmínem. Rukama... více o Pečená mrkev s petrželkovým pestem
Šalotku nakrájejte nadrobno, česnek na plátky, zázvor nastrouhejte. Mrkev dobře umyjte a pokrájejte na kolečka. V hrnci rozpalte asi 2 lžíce oleje,... více o Mrkvový krém se zázvorem a chilli
Dýni vydrhněte, zbavte semínek a pokrájejte na kousky velikosti sousta, rozložte na plech, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na... více o Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní
Jemně pokrájenou cibuli osmažíme na másle či sádle dosklovata. Přidáme na drobno pokrájenou libovější slaninu a vše dosmažíme dozlatova. Přisypeme... více o Žemlové karbanátky se žampiony
Batáty podélně rozkrojte na poloviny, na řezu potřete olejem, osolte, dejte na plech nebo do pekáče a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi... více o Pečené batáty s quinoou
Cibuli a fenykl pokrájejte na kousky, v hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a cibuli s fenyklem pomalu restujte, asi 5 minut. Přidejte pokrájenou... více o Rychlá polévka z červené řepy a fenyklu
Troubu předehřejte na 180 °C. Máslové dýně podélně rozpulte, u dýní hokkaidó seřízněte vršek se stopkou. Vydlabejte semínka. Dýně naskládejte na plech... více o Plněné dýně s rýží, fenyklem a jablky
Lilek a kapie rozložte na plech, dejte do trouby rozehřáté na maximum a pečte, dokud slupka nezačne černat, zeleninu obracejte, aby zčernala všude.... více o Ajvar
Ovoce omyjte, zbavte pecek a pokrájejte na malé kousky. Zapékací formu vymažte máslem a rozložte do ní ovoce, mělo by vytvořit silnější vrstvu. Ovoce... více o Crumble s ovocem
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky tenké asi 1 mm. Dejte je do hrnce s širším dnem, přidejte tymián, bobkové listy, oloupané a plochou stranou... více o Gratinované brambory Dauphinoise
Fazolky očistěte a pokrájejte na kousky velikosti sousta. Dejte do kastrolu, zalijte vodou, osolte a uvařte tak, aby byly na skus, bude to trvat 5–8... více o Fazolky nakyselo s vejci
Houby očistěte a pokrájejte na větší kousky. Cibuli pokrájejte na tenké klínky, česnek na plátky, petrželku nasekejte najemno. V pánvi rozehřejte... více o Topinky s houbami a čedarem
Nejprve si formičky pečlivě vymažte olejem a troubu předehřejte na 150 °C. Žloutky s oběma cukry ušlehejte v míse robotu nebo ručním mixérem do... více o Mini košíčky jako rakvičky
Do menšího rendlíku nalijte dostatečné množství vody, aby vejce, která v ní budete vařit, byla ponořená. Vodu osolte a přiveďte k varu. Opatrně vložte... více o Rajčatový salát s vejci
Zeleninu očistěte, pokrájejte na kousky velikosti sousta a rozdělte do misek podle druhu. Do hrnce dejte suroviny na marinádu a přiveďte ji k varu.... více o Čalamáda
Rajčata pokrájejte na poloviny, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně je posypte solí, cukrem a oreganem. Plech dejte do... více o Těstoviny se sušenými rajčaty
Papriky dejte na rozpálený gril nebo do trouby a opečte ze všech stran takřka dočerna. Poté je dejte do igelitového sáčku a nechte asi 5 minut zapařit... více o Topinky s ricottou a grilovanou zeleninou
Okurku nakrájejte na čtvrtkolečka, papriky očistěte a pokrájejte na menší kousky, cherry rajčata nakrájejte na poloviny, cibuli očistěte a nakrájejte... více o Řecký salát s cizrnou
Připravte pesto. Většinu koriandru a další suroviny na pesto dejte do mixéru a umixujte nahrubo. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu tak, aby byly... více o Mexický těstovinový salát
Změklé máslo a cukr dejte do mísy robotu a vyšlehejte ho do světlé pěny, bude to trvat asi 5 minut. Poté po jednom zašlehejte vejce. V míse smíchejte... více o Cuketový chlebíček
Cibuli nasekejte nadrobno a zpěňte na lžíci oleje, restujte asi 2 minuty. Přidejte rajčata, ochuťte cukrem, solí, pepřem a na mírném plameni... více o Cuketové cannelloni s ricottou
Do mísy robotu dejte mouku, sůl, tymián, na kousky pokrájené máslo a zakysanou smetanu, pomocí háku v míse umíchejte drobenku. Postupně přidávejte... více o Galetka se zeleninou
Batáty přepulte podélně, nakrájejte je na silnější plátky a povařte v osolené vodě, asi 5 minut. Poté je slijte a nechte zchladnout. Z cibulek... více o Batátové špízy s cibulkami ředkvičkami
Papriky podélně rozčtvrťte a zbavte jádřinců, také pak choi rozkrojte podélně na čtvrtky. Cuketu nakrájejte na kolečka silná asi 0,5 cm. V misce... více o Tacos s grilovanou zeleninou a omáčkami
Gril rozehřejte na střední teplotu. Žampiony pokrájejte na silnější plátky, dejte do misky, pokapejte trochou olivového oleje, přidejte tymián a... více o Topinka s grilovaným oštěpkem
Do mixéru dejte česnek, žervé, jogurt, polovinu lístků máty, polovinu petrželky, po lžíci oleje a citronové šťávy a umixujte hladký, světle zelený... více o Květákové steaky z grilu
Nejprve připravte griliáš. Pekáček o velikost asi 20 x 30 cm položte na prkénko, vyložte pečicím papírem a posypte sezamem. Cukr nasypte do kastrolu... více o Grilované ovoce se sezamovým griliášem
Lilky nakrájejte na plátky silné asi 0,5 až 1 cm. Osolte je a nechte v cedníku 15 minut vypotit. Poté je důkladně osušte papírovou utěrkou. Rajčata... více o Grilovaný lilek s rajčaty a mozzarellou
Lilek pokrájejte na kolečka a ty pak na kousky velikosti sousta. Dejte do většího cedníku, důkladně osolte a nechte alespoň 20 minut vypotit. Rajčata... více o Ratatouille IV.
Bulgur vsypte do hrnce, zalijte dvojnásobným množstvím vody a přiveďte k varu. Vařte dvě minuty. Poté odstavte z plamene a nechte pod poklicí 10 minut... více o Salát z bulguru
Těstoviny dejte vařit podle návodu na obalu. Mezitím připravte pesto: bylinky, ořechy, česnek a olej rozmixujte, dochuťte solí a pepřem. Pesto dejte... více o Těstoviny s pestem a opečenou kukuřicí
Zeleninu očistěte, mrkev a cuketu nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Přidejte cibuli pokrájenou na tenká půlkolečka. Vše promíchejte a přidejte vejce... více o Cuketovomrkvové placky
Quinou zalijte dvojnásobným množstvím vody, přiveďte k varu, stáhněte plamen a vařte 15 minut. Pokrájejte ředkvičky, okurku a cibulky na kolečka. Kopr... více o Salát z quinoy s ředkvičkami a koprem
Kapie dejte na plech nebo do pekáče a vložte je do trouby vyhřáté na 200 °C nastavené na program grilování. Pečte je, dokud slupka nezačne černat,... více o Budapešť
Zeleninu očistěte, nastrouhejte najemno, dejte do mísy a zalijte citronovou šťávou. Přidejte jogurt a majonézu, dobře promíchejte, aby se všechny... více o Pomazánka à la humr
Cibuli, řapíkatý celer a fenykl očistěte a pokrájejte na drobné kostičky. V kastrolu s širším dnem rozehřejte 2–3 lžíce oleje, vsypte zeleninu a... více o Risotto se špenátem a bylinkami
Připravte kvásek. V misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru, přilijte trochu teplého mléka, vsypte lžíci mouky a promíchejte. Cukr, mléko i mouku... více o Kynuté lívance s malinami
Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Do mixéru dejte žloutky, ricottu, mléko a vše rozmixujte. Mouku a prášek do pečiva prosejte do mísy,... více o Ricottové lívance
Do mixéru dejte pokrájené banány, vejce, mouku, kokos a umixujte těsto. Mělo by být hustší, podle potřeby přidejte lžíci mouky. Vmíchejte mák a nechte... více o Banánové lívance s kokosem a mákem
Nejprve připravte hummus. V hmoždíři nadrťte římský kmín se špetkou soli, ořechy nasucho opražte asi 3 minuty, jen aby se rozvoněly. Pokud nemáte... více o Špenátové lívance s hummusem, batáty a vejcem
Mléko zahřejte na 40 až 42 °C, rozmíchejte v něm důkladně lžíci jogurtu a rozdělte do vysterilizovaných skleniček. Dobře je uzavřete, na 4 hodiny je... více o Domácí jogurt
Směs pokrájené zeleniny napěchujte do důkladně vymyté sklenice. V převařené vodě rozpusťte sůl a solným roztokem zalijte zeleninu tak, aby byla celá... více o Domácí kvašená zelenina
Cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte v hrnci na troše oleje. Mrkev a brambory oloupejte, mrkev pokrájejte na kolečka, přidejte k cibuli a minutu dvě... více o Rajčatová polévka s čočkou
Nejprve upečte řepu. Položte ji na alobal, pokapejte olejem, osolte, přidejte tymián a stroužky česneku. Ten můžete lehce promáčknout rukou, aby se... více o Carpaccio z pečené řepy s granátovým jablkem a citronovým dresinkem
Okurku podélně rozkrojte a pomocí lžíce z ní vydlabejte semínka. Pak ji společně s jarní cibulkou nakrájete na nudličky. Z avokáda vyndejte pecku,... více o Letní závitky s arašídovou omáčkou