Vegetariánské recepty ze svého jídelníčku vynechávají veškeré maso včetně ryb. Někdy bývá vegetariánství považováno za zdravější způsob stravování. Dokázané je, že tělo přijímá méně tuků a díky tomu mají vegetariáni větší pravděpodobnost, že se vyhnou třeba srdečním chorobám. Naproti tomu jim ve stravě mohou scházet některé potřebné vitamíny a minerály a trpí pak slabší imunitou.
Rozhodně je nesmyslná představa, že vegetariáni se živí jen saláty a zeleninou. Existuje stovky chutných receptů, u kterých by vás možná ani nenapadlo, že jsou vegetariánské.
Jíst zdravě určitě nemusí znamenat stravovat se vegetariánsky. Najdete zde mnoho receptů, které využívají superpotraviny, soustředí se na dostatečný příjem vitamínů, minerálů a také vlákniny. Najdete zde vše od salátů, ryb až po zdravé a fit mlsání.
Brambory oloupeme, přidáme vodu, osolíme a dáme vařit. Mezitím si na jemno nakrájíme jarní cibulku a dáme spolu s kousky kuřecího masa na pánev... více o Falešné zapečené brambory
Brokolici dáme chvíli vařit do osolené vody. Mezitím si vymažeme pekáček máslem a přidáme do něho jeden malý svazek jarní cibulky na kolečka, bílou... více o Zapečená brokolice se zeleninou a šunkou
Troubu předehřejte na 200 °C. Mrkve očistěte a oloupejte. Orestujte je ze všech stran na oleji, přidejte k nim pomerančovou šťávu, med a 2 lžíce vody.... více o Zapékaná karotka na medu se sezamem
Oloupaný česnek nadrobno nasekejte. Rajčata rozmixujte přímo v plechovce tyčovým mixérem. V kastrolu rozehřejte olej, osmažte na něm česnek a krevety.... více o Rajčatová omáčka s krevetami
Česnek oloupejte a nasekejte. V kastrolu promíchejte se špenátem a asi 5 minut spolu poduste, aby špenát pustil vodu a zavadl. Troubu předehřejte na... více o Chlebová pizza se špenátem
Na pánvi lehce osmahneme a prohřejeme plátky masa. Vyndáme ho a dáme tam nakrájené fazolky (2-3 cm), přidáme vodu a necháme povařit, dokud nezměknou.... více o Fazolková omáčka
Nejprve v silnostěnném kastrolu bez tuku opražte na malé hranolky nakrájenou slaninu. Vyjměte. Omyté brambory rozpulte, očištěnou mrkev nakrájejte na... více o Dušená zelenina s lanýži
Kuskus dáme do misky a zalijeme po okraj horkou vodou, přidáme sůl, zamícháme a necháme 5 minut odstát. Zatím si na pánvi ohřejeme lžičku olivového... více o Kuskus s tuňákem a zeleninou
Přes noc namočeným fazolím vyměňte vodu, doplňte na dva litry a dejte vařit. Asi 15 minut před koncem varu přidejte očištěnou a pokrájenou kořenovou... více o Bystřická kyselica
Filety okořeníme, osolíme a jemně zaprášíme moukou. Na pánvi s trochou rozpáleného oleje osmažíme filet z jedné strany dozlatova, pak otočíme a... více o Filety po italsku
Vykoštěné kuře nasolíme a plát masa rozložíme na pomaštěný alobal kůží dolů. Do středu nandáme nádivku, pevně zabalíme pomocí alobalu a dáme do pekáče... více o Kuřecí roláda s dýní
Na rozpuštěném másle s olejem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat nahrubo nastrouhanou mrkev s celerem, přidáme nastrouhaný... více o Jednoduchý rybí guláš se zeleninou
Žervé osolíme, opepříme a rozmícháme s troškou smetany na hustší kašičku, do které vmícháme drobně pokrájenou cibuli, papriku a rajčata a nastrouhaný... více o Zeleninové žervé
Hovězí maso dle vlastního výběru očistíme, rozkrojíme na plát, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, zabalíme a pevně zavážeme nití. Necháme alespoň 2... více o Hořčicové hovězí na špeku a zelenině
Do hrníčku si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a mouky, přidáme trochu mléka, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Máslo utřeme s cukry do pěny,... více o Buchty z třeného těsta
Do hrníčku si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, mouky a trochu mléka. Zamícháme a necháme vzejít kvásek. Změklé máslo utřeme s cukry, pak... více o Kynuté skořicové uzlíky
Vypadá to divoce, ale moc nám to doma chutná. Rýži uvaříme ve vodě, do které hodíme bujon a vaříme podle návodu. Po jejím uvaření si nakrájíme menší... více o Rýže s kari na smetaně
Mraženou kukuřici vložíme do hlubokého talíře nebo keramické mísy, dáme do mikrovlnky a ohřejeme, aby byla měkká a horká (lze uvařit i ve vodě a slít)... více o Rychlá kukuřice
Lilek částečně oloupeme tak, aby byl vždy pruh oloupaný a pruh neoloupaný. Barevně to doladí konečný vzhled jídla. Nakrájíme ho na větší kostičky,... více o Zapečené ratatouille se sázeným vejcem
Těstoviny uvaříme dle návodu a necháme lehce vychladnout. V misce utřeme tavený sýr s rostlinným máslem (může být i pomazánkové), přidáme... více o Těstoviny s česnekovou pastou
Vše smícháte dohromady a necháte 15 minut odstát. Vzniklou hustou hmotu jednou lžící nabíráte a druhou strháváte do vyšší vrstvy rozpáleného tuku a... více o Hrašenky
Množství surovin si každý může přizpůsobit podle sebe. Papriky dávám jen asi 1/4 z každé, kuskus "odměřuji" sklenicí (1/3 - 1/2). 1. Na olivovém oleji... více o Kuskus s krabími tyčinkami
Zelí zbavíme svrchních listů, tvrdého stonku a nakrájíme. Na másle osmažíme cibuli, ke konci přidáme cukr (já dávám třtinový), opražíme a potom... více o Dušené červené zelí
Řepy povařte v osolené vodě asi 30 minut. Sceďte je a oloupejte. Troubu předehřejte na 200°C. Ke každé řepě přidejte snítky bylinek a obalte ji plátky... více o Pečená řepa ve slanině s bylinkami
Surimi tyčinky pokrájíme nadrobno a dáme do mísy společně s mletým masem, vejcem, zázvorem, škrobovou moučkou, sojovou omáčkou, petrželkou, solí a... více o Číňánkovy kuličky na zelí
Tento recept je velice jednoduchý a rychlý. Když doma zbudou řízky a chcete změnu, určitě uvítáte BLESKOVÉHO TWISTRA. Opláchneme salát, který dáme na... více o Domácí twister
Všechny sypké a tekuté přísady se míchají zvlášť: V jedné větší míse smíchejte oba druhy mouky, sodu, kypřící prášek, cukr (i vanilkový, pokud ho... více o American Pancakes
Uvařenou červenou řepu oloupeme, pokrájíme na cca 0,7 mm plátky, osolíme a potřeme žervé, které jsme si dochutili tím, co máme rádi (případně ho... více o Červená řepa s žervé a rakouským špekem
V kastrolu promíchejte cukr, škrob, sůl a na mírném ohni promíchávejte, až cukr začne karamelizovat. Pak přidejte na kousky nakrájený ananas a za... více o Havajská řepa
Brambory, scezenou kapustu a klobásu pokrájíme, přidáme česnek, sýr a dochutíme solí a pepřem, dobře promícháme. Vše dáme do připravené zapékací mísy... více o Brambory s kapustou a sýrem - zapečené
Rohlíky pokrájíme na kostičky a pokropíme je mlékem. Pak přidáme pokrájenou předvařenou a scezenou kapustu, žloutky, nastrouhanou Nivu, pokrájenou... více o Kapustová žemlovka (nádivka)
Mleté maso smícháme s jemně nastrouhanou zeleninou, vejcem, kořením, strouhankou dle potřeby a osolíme. Dobře propracujeme a vlhkou nebo pomaštěnou... více o Masové kuličky se zeleninou ve smetanové omáčce
**1.** Květák očistěte a rozdělte na růžičky. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte do ní květák a vařte ho přibližně 3 minuty. Poté vodu... více o Nákyp z květáku se sýrem
Do hrnce se sklenkou vody dáme rýži. Zapneme na nejvyšší výkon a vaříme - postupně přiléváme vodu. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a zprudka... více o Španělské rizoto
Kuře naporcujeme a osolíme. Očištěné a na hranolky nebo kostky pokrájené kořenové zeleniny by mělo být cca 600-700 gramů. Zeleninu dáme s pokrájenou... více o Kuře na čerstvém zázvoru s kořenovou zeleninou
Rozehřejte olej, přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nechte ji zesklovatět. Přidejte očištěnou, nahrubo... více o Závin z listového těsta s červenou řepou
Uvařenou řepu nastrouháme, vmícháme k mletému masu, přidáme pokrájenou cibuli, nasekané kapary, vejce, ochutíme solí, pepřem a zahustíme čerstvou... více o Masové kuličky s červenou řepou
Slaninu pokrájíme na malé kostičky, dáme vyškvařit, pak na ni přidáme plátky žampionů, které na ní orestujeme. Maso dáme do mísy, přidáme vejce, hrubě... více o Karbanátky nebo sekaná s okurkou a žampiony
**1)** Kořenovou zeleninu očistíme, nakrajíme a vložíme do hovězího vývaru nebo do 1,5 l vody s bujonem a vaříme pod pokličkou asi 30 minut. **2)** Do... více o Dýňová svíčková omáčka
Kapří filet (nebo filety z tresky...) očistíme, rozdělíme na 4 díly, do každého dílu prořízneme opatrně nožem kapsu, maso osolíme (můžeme i opepřit) a... více o (nejen) Kapří řízky se zeleninou
Roštěnou pokrájíme na tenké nudličky, v misce je promícháme se sojovou omáčkou a nasekaným zázvorem. Necháme v chladu asi 2 hodiny proležet. Zeleninu... více o Hovězí nudličky se zeleninou - minutka
V pánvi na rozpáleném oleji orestujeme mleté telecí (kuřecí, vepřové nebo hovězí) maso, které osolíme, opepříme a zaprášíme mletou paprikou a... více o Lasagne se zelím a (nejen) telecím masem
Ze surovin připravíme marinádu a kýtu do ní na 3-4 dny vložíme, necháme marinovat v chladu a temnu. Maso vyjmeme z marinády osušíme, převážeme pevně... více o Kančí kýta na víně s tymiánem
Zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky silné podle tuhosti zeleniny, například kedlubnu budeme krájet na slabší kolečka než cuketu nebo lilek,... více o Grilovaná nebo pečená špeková zelenina
Poměr masa a cibule - 1:1 (20 dkg masa = 20 dkg cibule) Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme a dáme smažit do pánve s rozpáleným... více o Cibulové vepřové - minutka
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka, po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na kostky. Na oleji orestujeme pokrájené cibule, pak přidáme na... více o Eintopf s červenou řepou
Měkký tvaroh nebo hustou zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme strouhanou Nivu a křen dle jeho chuti (síly), osolíme, opepříme a dáme vychladit.... více o Jednoduchá nivová pomazánka s křenem
Žervé nebo Lučinu dáme do misky, přidáme strouhaný křen (dle chuti a jeho síly), osolíme, opepříme a nastrouhanou sterilovanou nebo předvařenou řípu... více o Křenové kuličky s červenou řepou
Množství dle chuti a potřeby Lučinu nebo tvaroh (můžeme společně namíchat) dáme do misky, přidáme nastrouhanou Nivu, mleté nebo nasekané ořechy,... více o Nivovo-ořechové kuličky
Žervé nebo Lučinu v libovolném množství dáme do misky, ochutíme solí a pepřem, přidáme čerstvě nastrouhaný křen (množství dle jeho síly). Vše dobře... více o Křenové kuličky