Vegetariánské recepty ze svého jídelníčku vynechávají veškeré maso včetně ryb. Někdy bývá vegetariánství považováno za zdravější způsob stravování. Dokázané je, že tělo přijímá méně tuků a díky tomu mají vegetariáni větší pravděpodobnost, že se vyhnou třeba srdečním chorobám. Naproti tomu jim ve stravě mohou scházet některé potřebné vitamíny a minerály a trpí pak slabší imunitou.
Rozhodně je nesmyslná představa, že vegetariáni se živí jen saláty a zeleninou. Existuje stovky chutných receptů, u kterých by vás možná ani nenapadlo, že jsou vegetariánské.
Jíst zdravě určitě nemusí znamenat stravovat se vegetariánsky. Najdete zde mnoho receptů, které využívají superpotraviny, soustředí se na dostatečný příjem vitamínů, minerálů a také vlákniny. Najdete zde vše od salátů, ryb až po zdravé a fit mlsání.
Kuřecí prsa očistíme, osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej a kuřecí prsa ze všech stran opečeme. Pak je vyjmeme a dáme stranou. Do výpeku... více o Kuře na žampionech
Všechny přísady zastudena rozmixujte se dvěma a půl hrnky studené vody. Dochuťte, rozdělte do čtyř misek, pokapejte olejem a podávejte ozdobené... více o Svěží hráškovo-česnekové gazpacho
Na oleji (špeku) necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat maso, pak osolíme a okořeníme a přidáme zeleninu. Ještě krátce restujeme za... více o Adžika masovo-zeleninové ragú
Cibuli s česnekem povaříme 5 minut v houbovém vývaru. Žampiony nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi vytřené olejem. Okořeníme, zalijeme přecezeným... více o Makarony se žampiony
Mrkev i kedlubnu okrouháme, očistíme a nakrájíme na tenoučké nudličky. Přidáme vejce a pořádně promícháme. Mouku sypeme po troškách, vždy promícháme,... více o Mrkvovo-kedlubnové placky
Do uvařených a vychladlých těstovin přidáme nadrobno nakrájenou menší cibulku, zeleninu, plechovku kukuřice, šunku na kostičky a vejce vařené natvrdo.... více o Těstovinový salát ze Bzové
V hrnci na másle osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev. Zalijeme vodou a přidáme nakrájené brambory (stačí jedna větší). Dále přidáme zeleninu, bujón a... více o Zeleninová polévka s drobením
Krajíce chleba zalijeme vodou a necháme do rána nasáknout. Pak vodu slijeme (ponecháme), neždímáme, jen chleba rozmixujeme. Do mísy dáme hladkou mouku... více o Bulky z chleba se semínky a ořechy
Pět krajíců chleba Šumava večer namočíme do studené vody, ve vodě je necháme do rána, ráno přebytečnou vodu slijeme (ponecháme), chleby neždímáme, jen... více o Dalamánky z chleba
Kapustu uvaříme ve slané vodě na skus, scedíme, necháme dobře okapat, pokrájíme na měsíčky tak, že každý kousek bude mít část košťálu, který nám bude... více o Kapusta v pivním těstíčku
Maso naklepeme, strany nakrojíme, aby se při smažení nekroutilo, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme z obou stran dozlatova. Hotové... více o Přírodní plátek se sýrovou zeleninou - minutka
Maso pokrájíme na nudličky a dáme do mísy. Fenykl očistíme, pokrájíme na nudličky a přidáme k masu s nasekaným česnekem, vše zalijeme lžící oleje,... více o Česnekovo-fenyklové nakládané nudličky
Brambory pokrájíme a dáme do větší mísy, přidáme uvařené, scezené těstoviny, osolíme, opepříme, přidáme bylinky nebo koření dle chuti, papriku, česnek... více o Bramborové těstoviny - zapečené
Na pánvi s rozpáleným olejem (pokud je slanina tučná, olej můžeme vynechat) necháme osmažit pokrájenou slaninu. Pak přidáme lehce osmažit nastrouhaný... více o Česnekové těstoviny se slaninou a špenátem
Hledal jsem ve sklepě hmoždinky a nějaký ten šroubek. Místo toho jsem ale našel česnek a hned mě vzaly chutě. Na hmoždinky jsem zapomněl eins-zwei a... více o Kabirův pečený česnek Čeněk
Všechny ingredience pokrájíme na malé kostičky. Smícháme s majonézou, osolíme, opepříme a vychladíme. Moc dobrý salát, který můžete jíst jen tak, nebo... více o Letní salát s ředkvičkama
Na oleji osmažíme pokrájenou klobásu, pak přidáme osmažit dozlatova brambory. Nakonec přidáme očištěné, pokrájené listy špenátu a nastrouhaný česnek,... více o Brambory s klobásou a špenátem
Česnekové výhonky pokrájíme na malé špalíčky a krátce povaříme v osolené vodě. Pak scedíme, necháme okapat. Na kousku másla osmažíme dosklovata drobně... více o Česnekové výhonky s vejci - smaženice
Maso pokrájíme na nudličky, posypeme kořením, zakápneme lžící oleje, přidáme pokrájené česnekové výhonky, promícháme. Směs necháme alespoň dvě hodiny... více o Nudličky s česnekovými výhonky - minutka
Bulgur si dáme vařit. Pórek, hlívu, tuříny a zelí si nakrájíme na požadované kousky. Množství je asi všeho 1:1:1:1. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme... více o Letní oběd
Česnekové výhonky pokrájíme na menší kousky a v osolené vodě krátce povaříme. Pak je scedíme a necháme okapat. Na pánvi s troškou oleje osmahneme... více o Česnekové výhonky na slanině
Na oleji orestujte cuketu nakrájenou na půlkolečka. Promíchejte s paprikou, nudličkami cibule, natrhanou čekankou a kukuřicí. Ochuťte a nakonec... více o Kukuřičné tacos s grilovanou cuketou
Z mletého masa, drobně pokrájených česnekových výhonků, česneku, cibule, vejce, mléka, soli, pepře a strouhanky vymícháme hladkou hmotu, ze které... více o Karbanátky nebo sekaná s česnekovými výhonky
Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat mleté maso, osolíme a opepříme, k masu přidáme nastrouhaný česnek a drobně pokrájené... více o Česnekové výhonky v tomatové mleté směsi
Zelí nakrálíme na malé kousky, zalijeme olivovým olejem, posypeme semínky nebo libovolnými ořechy, bazalkou a sýrem nakrájeným na kousky. Přidáme... více o Salát z bílého zelí
Na kostky nakrájenou slaninu a mandle osmahneme na pánvi s olejem na mírném ohni, dokud mandle nezezlátnou. Přidáme na růžičky rozebranou brokolici a... více o Brokolice opečená se slaninou
Červené papriky osmahneme na pánvi, sloupneme slupku a naplníme sýrem feta. (Papriky se takto i prodávají naložené ve sklenici, ušetříte si práci).... více o Řecké papriky plněné fetou
Lilek omyjeme. Podélně rozřízneme po délce na dvě půlky. Lilek není třeba loupat, je to škoda, slupka má výbornou chuť a je křehká. Půlku ještě po... více o Dušený lilek s vajíčkem
Špenátové listy zbavte řapíků a propláchněte. Na oleji orestujte nasekanou cibulku a česnek, přidejte noky, vmíchejte špenát a sušená rajčata.... více o Noky se špenátem a ricottou
Špagety uvaříme al dente. Scedíme. V misce smícháme olej, parmazán a citronovou šťávu na hladkou kašičku. Přidáme ke špagetám a pořádně promícháme.... více o Spaghetti al limone
Brambory oloupeme, rozkrojíme na dvě půlky. Zapékací velkou mísu vymažeme olivovým olejem a vložíme do ní brambory. Dáme péct do změknutí přiklopené... více o Bramborové lodě
Nejprve si připravíme zmrazený špenát, já ho dávám na pánev, zakápnu troškou vody. Až se plně rozmrazí, vypnu. Nechám vychladnout, poté vymačkám vodu.... více o Slaný listový závin
Prsní řízky nakrájíme na nudličky, které je dobré lehce obalit ve škrobu, případně mouce. Mrkev nakrájíme na tenká kolečka, pórek také. Cibuli na... více o Čína s kuřecím masem ve WOKU
Na trošce oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, ke které přidáme orestovat pokrájenou slaninu (šunku) a ke konci i nastrouhaný česnek. Do hrnce... více o Fazolkové těstoviny
Uvařenou oloupanou řepu nastrouháme nahrubo a smícháme se zakysanou smetanou. Osolíme a opepříme dle chuti. Je výborná na čerstvý chléb, jednohubky... více o Pomazánka z červené řepy III.
Tortellini uvaříme dle návodu. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka. Žampiony a cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek prolisujeme. Rozehřejeme máslo.... více o Tortellini se zeleninou
Základ zeleninového vývaru: zelenina – rajčata, paprika, brambory a cibule. Dle chuti a toho, co máme zrovna doma. Pak můžeme přidat i další zeleninu,... více o Zeleninová polévka se smetanou
Rybu osušte, osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou. Mrkev očistěte a rozkrojte na polovinu, menší nechte celé. Kapustu nasekejte na tenké... více o Salát z kapusty s treskou
Maso (může být jakékoliv): Maso si nakrájíme na nudličky, posolíme, popřepíme - dle chuti si můžete přidat i jiné koření. Osmahneme na pánvi jako... více o Vepřové maso s mrkvovou kari omáčkou
1. Osmažíme tofu dle chuti. 2. Toastový chléb opečeme v toastru. 3. Na toastový chléb položíme plátek tofu, pomažeme smetanou, položíme další plátek... více o Tofu sandwich
Vývar přiveďte k varu a nechte na mírném ohni probublávat. V hlubší pánvi se zesíleným dnem rozehřejte polovinu oleje a lžíci másla a nechte na něm... více o Rizoto s citronem
Nakrájet mrkev na kolečka a osmažit na olivovém oleji. Přidat sůl, pepř, dle chuti. Až bude mrkev osmažená, podlít trochou vody. Podusit, ale tak, aby... více o Sýrová mrkev
Kořen petržele a mrkve omyjeme, oloupeme a nakrájíme podélně na 4 díly. Vložíme na plech vyložený pečícím papírem, osolíme a pokapeme olivovým olejem.... více o Teplý salát z kořenové zeleniny
Kroupy na dvě hodiny namočíme, pak propláchneme a ve slané vodě uvaříme doměkka (nepřevařit!). Scedíme a propláchneme převařenou vodou. Na oleji ... více o Houbové kroupy se zelím
Jemně nakrouhané zelí a nastrouhanou mrkev dáme do mísy, maličko osolíme, posypeme malým množstvím cukru - mrkev je sladká, tak raději salát podle... více o Sladkokyselý zelný salát s mrkví
Rajčata nakrájíme na čtvrtky a zbavíme je semínek. Dužinu nakrájíme na kostičky a v míse promícháme s olivovým olejem. Bazalku natrháme na malé... více o Bruschetta (Topinka)
Uvaříme špagety (rozlámané na cca 3cm kousky), přecedíme a vložíme do pekáče. Do hrnce dáme trošku oleje, na rozpálený olej dáme cibuli nadrobno... více o Špagety zapečené s lečem
Do rozehřáté trouby (na maximum) dáme ciabattu, aby byla křupavá a vlažná. Po vyndání z trouby rozkrojíme napůl. Ze zakysané smetany, oregana,... více o Ciabatta s Olomouckými tvarůžky
Klobásu pokrájíme zhruba na deseticentimetrové kousky. Každý zabalíme do plátku slaniny a naskládáme je nasucho do pekáčku nebo zapékací mísy. Dáme... více o Vinná klobása se zeleninou
1. Brambory pečlivě omyjte. 2. Propíchejte je špejlí. 3. Každou bramboru zabalte do alobalu, vložte na plechu do předehřáté trouby na 200°C a pečte... více o Naplněné brambory