Vegetariánské recepty ze svého jídelníčku vynechávají veškeré maso včetně ryb. Někdy bývá vegetariánství považováno za zdravější způsob stravování. Dokázané je, že tělo přijímá méně tuků a díky tomu mají vegetariáni větší pravděpodobnost, že se vyhnou třeba srdečním chorobám. Naproti tomu jim ve stravě mohou scházet některé potřebné vitamíny a minerály a trpí pak slabší imunitou.
Rozhodně je nesmyslná představa, že vegetariáni se živí jen saláty a zeleninou. Existuje stovky chutných receptů, u kterých by vás možná ani nenapadlo, že jsou vegetariánské.
Jíst zdravě určitě nemusí znamenat stravovat se vegetariánsky. Najdete zde mnoho receptů, které využívají superpotraviny, soustředí se na dostatečný příjem vitamínů, minerálů a také vlákniny. Najdete zde vše od salátů, ryb až po zdravé a fit mlsání.
Celer pokrájíme na plátky, které uvaříme v osolené vodě s octem na skus, pak scedíme, pokrájíme na kostky a dáme do mísy. Přidáme pokrájenou slaninu,... více o Celer z trouby
Očištěný celer nakrájíme na plátky (0,8 mm), povaříme ve vodě se solí a octem téměř doměkka, scedíme. Plátky celeru dáme do pekáčku nebo zapékací mísy... více o Celer s křupavou sýrovou strouhankou
Plech vyložíme pečícím papírem (nebo použijeme silikonový plech) a dobře vymažeme máslem. Dno rovnoměrně posypeme pokrájenými jablky, na která... více o Lívancový koláč - pečený
Cibuli drobně pokrájíme a na oleji (nejlépe olivovém) osmažíme dosklovata. Přidáme zpěnit nasekaný česnek, přidáme rajčata a olivy (nejsou nutné). Vše... více o Jednoduché rajčatové těstoviny s tuňákem
Kuřecí maso okořeníme, pokud máme koření bez soli, tak i osolíme a dáme do pekáčku s máslem, pokrájenou cibulí a paprikou. Pečeme za občasného podlití... více o Kuře se sýrovou zeleninou
Rýži uvařte podle návodu na obalu. Mezitím orestujte cibulku na oleji a přidejte na plátky nakrájenou slaninu. Vmíchejte mrkev nakrájenou na kolečka a... více o Rýže se zeleninou a slaninou
Na rozpuštěném másle s olejem necháme zpěnit mouku, ze které uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a rychle dobře promícháme. Do mléka přidáme... více o Jednoduchá křenová omáčka z mléka
Zelí pokrájíme a dáme do větší mísy. Přidáme pokrájené vepřové i uzené maso, cibuli, koření, sojovou omáčku, protlak a hořčici. Vše v míse smícháme a... více o Hlávkové zelí na pivu
Množství záleží na počtu strávníku, ale největší podíl (alespoň 50%) tvoří vždy ovesné nebo pšeničné, špaldové, žitné, ječné vločky. Ty necháme na... více o Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení
Želatinu připravíme dle návodu. Buď si uděláme sladkokyselý nálev (podobně jako na okurkový salát, jen o něco kyselejší) nebo použijeme nálev ze... více o Křenové závitky v rosolu (aspiku)
Na rozpuštěném másle s olejem si v hrnci necháme dosklovata osmažit pokrájenou cibuli. Během smažení přidáme rozvonět koření. Poté zaprášíme moukou a... více o Jednoduchá rajská omáčka
Vychladlé uvařené těstoviny dáme do mísy, přidáme pokrájenou řepu, kuřecí maso, cibuli, okurky, majolku (zakysanku), hořčici, sůl, pepř a vše dobře... více o Těstovinový salát s červenou řepou
Mladou neloupanou cuketu pokrájíme na plátky, které posypeme oblíbeným kořením (česnekové, grilovací, italské, country...), obalíme v hladké mouce,... více o Cuketa v lupíncích s česnekovým dipem
Kloboučky hlívy očistíme, posypeme kořením do listů dle chuti nebo potřeme rozetřeným česnekem. Osolíme, pokud nemáme koření s obsahem soli. Poté... více o Hlíva v těstíčku
Na másle a oleji osmažíme cibuli dosklovata. Pak přidáme pokrájenou hlívu, osolíme a pod poklicí dusíme zvolna doměkka. Podlévat není nutné, hlíva... více o Hlíva s hořčicí
Hlívu očistíme, pokrájíme na nudličky, dáme do mísy, posypeme kořením, které máme rádi a necháme cca 15 minut odležet. Pak zaprášíme moukou,... více o Kořeněné chipsy z hlívy
Maso nakrájíme na kostičky, dáme do misky, osolíme, okmínujeme a posypeme grilovacím kořením, celé zalijeme olejem a promícháme. Necháme odpočívat.... více o Hrubasova vepřová rychlovka
Mleté maso smícháme s protlakem, cibulí, solí, pepřem, kari, vejcem. Ze směsi vytvoříme mokrou rukou šištičky, které zabalíme do plátků šunky. Ty pak... více o Šunkové roládky s mletým masem - zapečené
Slaninu zprudka opečeme na olivovém oleji, odstavíme a necháme v pánvi. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme v hrnci, poté přidáme čerstvý nebo lehce... více o Noky se špenátem
Nejprve dle návodu uvaříme pohanku lámanku - propláchnutou ji uvaříme ve vodě, dokud ji do sebe nevsákne a nezměkne. Poté necháme vychladnout - bude z... více o Pohankové zeleninové placky
Fazole namočíme na noc do vody, druhý den uvaříme doměkka. Cibuli zpěníme na oleji, zaprášíme moukou. Zalijeme vývarem z fazolí, přidáme kečup a... více o Fazole v rajské omáčce
Cibuli nakrájejte na plátky, osmahněte na oleji, dokud nezezlátne. Pak přidejte koření a půl minuty dál smažte a míchejte. Přidejte houby, cizrnu a... více o Marocké žampiony s cizrnou
Brambory nakrájejte na menší kousky a osmahněte na pánvi s olejem. Pak přidejte cibuli nakrájenou na plátky, po chvíli i na menší kousky nakrájenou... více o Bramborová tortilla
Mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a zalijeme částí vlažného mléka. Trošku promícháme a... více o "Rozetky" - šneci s tvarohem a švestkami
Z hladké mouky, pudinku, kypřidla, cukrů, tuku a jogurtu vypracujeme hladké těsto, které na pomoučněném stole vyválíme na plát silný cca 3 mm, který... více o Domácí šátečky (nejen) s tvarohem
Předvařenou kapustu na skus scedíme, pokrájíme, dáme do mísy. Cibuli osmažíme na oleji. Žloutky rozmícháme v mléce, z bílků ušleháme sníh. Uzené maso... více o Kapustové drny na plech
Na rozpáleném oleji orestujeme jemně nastrouhanou mrkev, přidáme obsah konzervy - bílé fazole v tomatové omáčce, povaříme, až je mrkev měkká.... více o Špagety s mrkvovo-fazolovou omáčkou
Rozkrojte všechny čtyři dýně napůl a vyndejte semínka. Do každé dejte po 1 lžíci medu, 1 lžíci másla, 1 lžičce skořice a jedné špetce hnědého cukru.... více o Žaludová tykev se skořicí a medem
Celer oloupeme, nakrájíme na stejně silné plátky (cca 6 mm) a dáme krátce povařit do osolené vody s troškou octa nebo citronové šťávy do poloměkka.... více o Smažený máslový celer
Květák si rozebereme na růžičky a uvaříme v páře (10 minut). Necháme zchladnout. Mezitím, kdy nám chladne květák, si připravíme cibuli, kterou si... více o Květákové kari
Na rozpáleném oleji zprudka orestujeme dozlatova ze všech stran na kostky (2cm) pokrájenou dýni. Pak plamen zeslabíme, přidáme nastrouhaný zázvor s... více o Dýňové nudle
Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme a smícháme s kapustovou směsí. Kapustová směs: jemně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata, přidáme osmažit... více o Kapusta s uzeným masem a těstovinami
Na rozpáleném oleji osmažíme dýni ze všech stran dozlatova. Pak přidáme očištěné pokrájené papriky (2-3, dle velikosti), nastrouhaný zázvor a... více o Chorizo dýně s paprikou a zázvorem
Zelenina vhodná pro tento recept: cibule, pórek, paprika, mrkev, cuketa. Na dno zapékací nádoby (hlubšího pekáčku) nalijte trochu olivového oleje a... více o Brambory zapečené se zeleninou
Těstoviny uvaříme a slijeme. Do misky si připravíme olej a protlačíme česnek, přidáme uvařené těstoviny a promícháme. Nandáme do talíře/misky, nahoru... více o Chřipkové špagety
Gothaj pokrájíme a dáme do mísy, smícháme s okapanou zeleninou a opepříme. Připravíme si misky nebo umyté salátové vaničky, které naplníme touto směsí... více o Aspikové mističky
Očištěnou a oloupanou zeleninu pokrájíme, dáme do mísy a zakapeme olejem, promícháme a nasypeme na plech. Dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů péct... více o Dýně s kořenovou zeleninou
Na pánvi s rozpáleným olejem zprudka osmažíme kostky očištěné dýně dozlatova, pak ztlumíme teplotu, přidáme kari koření, nastrouhaný česnek, zázvor a... více o Čínská dýně
Houby očištíme, pokrájíme, krátce povaříme a scedíme. Na oleji s máslem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, pak přidáme nové koření, strouhanou... více o Václavky (bedly) s kořenovou zeleninou - omáčka
Maso pokrájíme na kousky, okořeníme a necháme chvíli proležet. Poté orestujeme na rozpáleném oleji dozlatova. Rýži uvaříme v zeleninovém vývaru podle... více o Zeleninová rýže s přírodním masem
V hrnci si na lžíci oleje necháme rozpustit máslo, které zaprášíme moukou a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. K jíšce za stálého míchání... více o Jednoduchá koprová omáčka z mléka
Na malém množství oleje necháme zesklovatět cibuli, přidáme orestovat pokrájený Gothaj a papriku pokrájenou na nudličky, nakonec přidáme česnek a... více o Houbová směs s Gothajem
Žloutky našleháme s cukrem a postupně za stálého míchání přidáváme smetanu a mouku (může být se špetkou prášku do pečiva) se špetkou soli. Nakonec... více o Zdravé lívance ze zakysané smetany
Nakrájenou cibulku necháme zesklovatět na oleji/másle. Přidáme na plátky nakrájený česnek a šunku, minutku smažíme a pak přidáme mouku. Půl minutky... více o Nejlepší sýrová omáčka s brokolicí
Mléko rozmícháme se žloutky, housky pokrájíme na plátky, pokrájíme švestky, vymažeme zapékací mísu. Na dno zapékací mísy naskládáme první vrstvu... více o Švestková žemlovka
Na lžíci oleje necháme orestovat cibuli společně s drobně pokrájeným špekem. Pak přidáme osmažit pokrájené, osolené a opepřené maso na kostky. K masu... více o Hovězí na houbách s kořenovou zeleninou
Řízky nakrájíme šikmo na širší nudličky (menší řízky), které naložíme nejlépe přes noc do marinády umíchané z jogurtu, petrželky, česneku, papriky,... více o Jogurtové kuřecí (krůtí) řízky - zapékané
Dýni a uvařené brambory pokrájíme a dáme do mísy. Přidáme pokrájenou cibuli (pórek), papriku, česnek a rajčata, jemně pokrájený poličan nebo jiný... více o Brambory (těstoviny) s dýní - zapékané
Rýže: Jasmínovou rýži uvaříme dle návodu - můžeme ji 30 minut předem namočit do studené vody, pro delší zrna. Zeleninová pánev: Nejdříve pořádně... více o Zeleninová pánev s vepřovým masem
Dáme vařit osolenou vodu. Jakmile začne voda vařit, dáme vařit rýži. Já osobně mám nejradši v sáčcích. Je i chutnější. Ale může být i normální. Poté... více o Vegetariánská rýže