Vegetariánské recepty ze svého jídelníčku vynechávají veškeré maso včetně ryb. Někdy bývá vegetariánství považováno za zdravější způsob stravování. Dokázané je, že tělo přijímá méně tuků a díky tomu mají vegetariáni větší pravděpodobnost, že se vyhnou třeba srdečním chorobám. Naproti tomu jim ve stravě mohou scházet některé potřebné vitamíny a minerály a trpí pak slabší imunitou.
Rozhodně je nesmyslná představa, že vegetariáni se živí jen saláty a zeleninou. Existuje stovky chutných receptů, u kterých by vás možná ani nenapadlo, že jsou vegetariánské.
Jíst zdravě určitě nemusí znamenat stravovat se vegetariánsky. Najdete zde mnoho receptů, které využívají superpotraviny, soustředí se na dostatečný příjem vitamínů, minerálů a také vlákniny. Najdete zde vše od salátů, ryb až po zdravé a fit mlsání.
Nejprve si připravíme salát. Jako zeleninová příloha pro čtyři osoby bude stačit: čtvrt menší hlávky zelí pokrájíme na nudličky, dáme do mísy, osolíme... více o Hořčicová krkovička a zelný salát s dipem
Na rozpáleném oleji osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Maso pokrájíme na plátky nebo kostky, opepříme a jen velmi málo osolíme. Maso přidáme k... více o Halali-smetanová omáčka po našem
Sýr nastrouháme do misky na jemném struhadle, přidáme pomazánkové máslo, majolku nebo zakysanou smetanu (můžeme zkombinovat), česnek, dle chuti sůl a... více o Česneková pomazánka se sýrem
Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který potřeme pastou vytvořenou z rozetřeného česneku a oleje nebo rozpuštěného másla.... více o (nejen) Česnekovo-sýroví šneci
Mascarpone smícháme v misce se smetanou a česnekem dohladka, osolíme dle chuti a přidáme jemně nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme a dáme do chladna... více o Česneková pomazánka s mascarpone
Tvaroh s majolkou a hořčicí rozmícháme v misce. Přidáme rozmačkaná rajčata, drobně pokrájenou cibuli, debrecínku a feferonku, nasekaná oloupaná... více o Vaječný salát (nejen) s rajčaty
Vejce nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, přidáme tvaroh, majolku (nebo zakysanku), jemně pokrájené zelí, čerstvě nasekanou petrželku, osolíme,... více o Salát z pekingského zelí
Mrkev, sýry a vejce nastrouháme na jemném struhadle do mísy, pórek pokrájíme na tenká kolečka, osolíme, opepříme a promícháme. Nakonec vmícháme... více o Sýrovo-mrkvová pomazánka (salát) s ricottou
Pokrájené brambory uvaříme s na kolečka pokrájenou mrkví doměkka v osolené vodě se stroužky česneku. Pokud máme rádi bylinky, můžeme je do hrnce... více o Jednoduchá francouzská kaše
Plátky krkovičky naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme, opepříme, zlehka okmínujeme a jemně poprášíme hladkou... více o Přírodní krkovička se zelím
Dýni vydlabeme a pokrájíme na kostičky (2 - 2,5 m). Dýni nasypeme na plech vyložený pečícím papírem, pocákáme ji olejem a dáme péct na 190 stupňů... více o Dýně z trouby: kořeněná se semínky
Rozehřejte na pánvi olej a přidejte nasekaný česnek, asi po 1 minutce přidejte plátky vepřového. Plátky masa by měly být lehce namražené, aby se vám... více o Sladko-kyselé vepřové po thajsku
Okurku oloupeme, osolíme a opepříme. Smetanu smícháme s nastrouhaným česnekem a zázvorem (vše dle vlastní chuti chuti) a jemně osolíme. Okurku se... více o Česnekovo-zázvorový okurkový salát
Do neosolené vroucí vody přidáme větší hrnek rýže a za občasného míchání vaříme rýži do změknutí (cca 12-15 minut). Mezitím si dáme na pánev rozehřát... více o Kokosové rizoto s kari
Na trošce oleje osmažíme na kostičky pokrájenou mrkev, celer, petržel, slaninu, cibuli, nasekaný česnek. Pak přidáme ještě krátce osmažit větvičku... více o Fazolové ragú se zeleninou
Omytou řepu dáme ve slupce vařit doměkka (cca 1 hodina vaření - dle velikosti) v osolené vodě společně s oloupaným česnekem, rozmarýnem. Po uvaření... více o Marinovaná červená řepa - sladkokyselá
Maso pokrájíme na nudličky, osolíme a okořeníme dle chuti. Oloupané kedlubny pokrájíme na hranolky. V pánvi si rozpálíme olej a dáme smažit maso... více o Masovo-kedlubnová směs paprikou
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme žampiony pokrájené na plátky, nasekaný česnek a dále smažíme. Po odpaření přebytečné... více o Bezmasá žampionová směs s mozzarellou
Rybu si necháme okapat, ale olej nevyléváme. Rybu pokrájíme na malé kousky, cibuli nadrobno a vše v misce promícháme společně s olejem. Dle chuti... více o Chlebíčky (nejen) pro chlapy
Maso dle vlastního výběru rozklepeme mezi pláty fólie na slabší plátky. Osolíme, poklademe plátky šunky, fazolkami, bazalkovými listy (nebo pokapeme... více o Bazalkové roládky (nejen) s fazolkami a mozzarellou
Měkký tvaroh smícháme v misce s dýní nebo mrkví a pudinkovým práškem, ochutíme citronovou šťávou, dle vlastní chuti přidáme skořici, cukr a citronovou... více o Dýňové nebo mrkvové šátečky s tvarohem
Na tuku osmažíme pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme mleté maso, jemně osolíme opepříme a osmažíme. Po osmažení masa přidáme na kostičky pokrájenou... více o Dýně s mletým masem nejen na těstoviny
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme nastrouhanou dýni, kterou s cibulí ještě krátce orestujeme. Vmícháme nastrouhaný česnek, protlak a koření... více o Bezmasá dýňová směs nejen na topinky
Na rozpuštěném másle s olejem necháme orestovat nastrouhanou velkou mrkev, celer, petržel a pokrájenou kapustu. Potom přidáme nasekaný česnek a na... více o Václavková bramboračka
Oloupanou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle a necháme lehce osmažit na rozpuštěném másle s olejem. Pak mrkev zaprášíme moukou, necháme ještě... více o Brokolicovo-mrkvová polévka se sýrem
Na oleji osmažíme cibuli dozlatova, přidáme okapané zelí, osolíme, osladíme a pod poklicí dusíme do změknutí. Podlévat většinou nemusíme, jelikož... více o Václavky (bedly, hlíva) nejen s kroupami
Květák či brokolici rozebereme na růžičky, které obalíme v plátcích šunky a klademe do máslem vymazaného pekáče. Dáme péct na 10-15 minut do... více o Květák (brokolice) nejen v sýrovém bešamelu
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme velmi drobně pokrájené maso, které také osmažíme. Po osmažení masa přidáme krátce osmažit ještě protlak s... více o Dýňové ragú (nejen) s masem
Na sádle si osmažíme dosklovata cibuli, přidáme dozlatova osmažit pokrájené špekáčky. Pak necháme u špekáčků zpěnit nastrouhaný česnek s paprikou a... více o Bramborovo-dýňový buřtguláš
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme drobně pokrájenou kvalitní, dobře ochucenou uzeninu s česnekem , kterou také osmažíme. Přidáme papriku,... více o Dýňový guláš s uzeninou
Jogurt osladíme dle chuti, kdo málo sladí, přidávat cukr nemusí. Oslazený jogurt smícháme s pokrájeným kompotovaným ovocem, které jsme si nechali... více o Jogurtový tropik dort - nepečený
Brambory nasypeme do jemně vymazaného pekáčku (máslo nebo olej), přidáme na větší kousky pokrájenou mrkev, pokrájený pórek a česnek a promícháme.... více o Kuře (nejen) na bramborách
Filety pokrájíme na nudličky, okořeníme dle chuti a pokud koření neobsahuje sůl, tak i osolíme. Zprudka osmažíme dozlatova ze všech stran a vyndáme na... více o Těstovinový salát s rybou a zeleninou
Do olejem nebo máslem vymazané zapékací mísy (pekáčku) nasypeme pokrájenou očištěnou dýni, pokrájenou uzeninu a bylinky dle chuti. Vše promícháme a... více o Bylinková dýně s balkánským sýrem
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme rozmaražené, na kostky pokrájené, osolené a okořeněné filety a pokrájenou paprikou s česnekem a za... více o Jednoduchý rybí guláš - rychle a chutně
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli a cuketu, pak přidáme bylinky dle chuti (čerstvé nebo sušené) a česnek a ještě krátce osmažíme. Přidáme dvě... více o 2x cuketovo-smetanová omáčka
Na pánev s troškou rozpáleného oleje necháme zprudka orestovat oloupané, na hranolky pokrájené patizony (kedlubny) s pokrájenou slaninou, nasekaným... více o Patizonová (kedlubnová) minutka
Brambory nakrájíme na kostky nebo na čtvrtinky, kdo jak chce, osolíme a dáme vařit cca 20 minut. Dáme vařit sojové kostky/nudličky dle návodu, cca 13... více o Sojové "maso" na špenátu a česneku s hráškovým bramborem
Na rozpálené pánvi s troškou oleje osmažíme krátce nejprve pokrájenou dýni. Přidáme pokrájenou uzeninu a cibulku a dosmažíme společně do změknutí.... více o Dýňová minutka
Zelí očistíme, zbavíme povadlých listů, rozkrojíme na menší díly tak, aby každý díl držel pohromadě kousek košťálu, pak se nám zelí při krouhání... více o Kysané zelí ve sklenicích + salát
Na trošce rozpáleného tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme maso, osolíme a za občasného promíchání také osmažíme. Zaprášíme kari... více o Dušená kari z dýně v mletém mase
Na trošce rozpáleného tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme maso, které necháme za občasného promíchání osmažit. Osolíme, opepříme.... více o Dušená mrkev v mletém mase
Brambory pro dva omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu pak slijeme a podle toho, zda jsou to brambory rané či pozdní, slupku oloupeme nebo... více o Brambory s ochuceným tvarohem
Brambory a dýni pokrájíme na kostky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme nožem rozmáčknutý česnek, rozmarýn a tymián a uvaříme doměkka. Vodu pak slijeme,... více o Bramborovo-dýňová kaše s bylinkami
Na kousku rozpuštěného másla osmažíme drobně pokrájenou cibuli dorůžova. Přidáme na slabé plátky pokrájené houby, nastrouhaný česnek a smažíme do té... více o Houbové šišky (placičky) - bylinkové
Očištěný celer s dýní pokrájíme na kostky, zalijeme vodou, citronovou šťávou, osolíme a dáme vařit doměkka. Do hrnce dle chuti můžeme přidat i česnek... více o Celerovo-dýňové pyré (kaše)
Na trošce rozpáleného oleje nebo sádle si osmažíme pokrájenou cibuli dorůžova. Přidáme okapané zelí (NEPROPLACHOVAT!), osolíme, osladíme dle chuti a... více o Dušené zelí s vinnou klobásou
Vejce, mléko, prášek do pečiva a mouku v míse umícháme na hladké těstíčko, do kterého přidáme hrubě nastrouhanou neloupanou cuketu s mozzarellou (tofu... více o Cuketové placičky s mozzarellou (tofu)
Na oleji osmažíme cibuli dosklovata, přidáme mleté maso a za stálého míchání ho necháme osmažit dozlatova. Přidáme protlak s paprikou pokrájenou na... více o Mletá směs s patizony (kedlubnou)
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vodu, vejce, nastrouhaný zázvor, česnek a dýni, osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme, přidáme strouhanku, opět... více o Zázvorové karbanátky s dýní