• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Zavařování & nakládání
  • Džemy a marmelády

Recepty na skvělý džem nebo marmeládu – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Recepty na skvělý džem nebo marmeládu – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Začít by se mělo ujasněním, jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou. Jenže ono to není vlastně tak jednoduché. Evropská unie s tradičním českým pojetím trochu zamíchala, když převzala britské rozlišení - tedy podle druhu ovoce. Marmeláda by tak oficiálně měla být jen z citrusových plodů.

Pokud zapomeneme na chvilku na Evropskou unii a vezmeme to podle našich babiček, tak by to mělo být tak, že marmeláda je hladká, vyrábí se ze šťávy nebo rozmixovaného ovoce a je hustá. Džem je naopak řidší, ale s většími kusy ovoce. Obojí je výborné a z většiny ovoce se dají udělat obě varianty. Pokud si nejste jisti a nechcete chybovat, zvolte krásné české označení zavařenina, i když někdo jím označuje třeba také kompoty.

Třešňová Višňová Rybízová Malinová Meruňková Angreštová Pomerančová Jahodová Borůvková
Džem z černého rybízu bez zavařování

Džem z černého rybízu bez zavařování

Černý rybíz rozmixujeme spolu s cukrem, plníme do sklenic a uložíme do sklepa. Nezavařujeme, vydrží více jak rok. Žádná chemie, plno vitamínů. Černý... více o Džem z černého rybízu bez zavařování

60 minut
Rybízový sirup

Rybízový sirup

Rybíz odstopkujeme, umyjeme, rozmačkáme, přidáme vodu, aby byl ponořený (nebo více dle vlastní úvahy). Necháme do druhého dne, občas promícháme. Nesmí... více o Rybízový sirup

Višňový džem s mandlemi

Višňový džem s mandlemi

Višně umyjeme, vypeckujeme. Mandle spaříme, oloupeme a nahrubo postrouháme nebo nasekáme. Smícháme s višněmi. Na 1 kg višní dáme 100 g mandlí. Dále... více o Višňový džem s mandlemi

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

Ovoce rozpůlíme, vypeckujeme, posypeme cukrem, zalijeme octem a uložíme na 12 hodin do chladu. Pak ovoce vložíme do teflonového hrnce a vaříme 4-5... více o Švestková povidla bez míchání

Nevařený jahodový džem

Nevařený jahodový džem

Jahody rozmixujeme s cukrem, dáme do porcelánové nebo plastové mísy a necháme stát, dokud se cukr nerozpustí. Občas promícháme. Potom přimícháme... více o Nevařený jahodový džem

Rybízová marmeláda

Rybízová marmeláda

Cely červený rybíz i se stopkami vaříme 25 minut. Potom ho propasírujeme. Odměříme šťávu, na 1 l šťávy přidáme 1 kg krystalového cukru a vaříme na... více o Rybízová marmeláda

30 minut
Hruškový džem se zázvorem

Hruškový džem se zázvorem

Hrušky nakrájíme na kousky a pomačkáme rukou. Smícháme s citronovou šťávou a na malé kousky nakrájeným zázvorem. Přidáme želírovací cukr, přivedeme k... více o Hruškový džem se zázvorem

120 minut
Rebarborový džem s ananasem

Rebarborový džem s ananasem

Oloupanou rebarboru nakrájíme na 1 cm dlouhé špalíky. Bez vody je v hrnci zvolna zahříváme. Když pustí šťávu, zesílíme var a za stálého míchání vaříme... více o Rebarborový džem s ananasem

35 minut
Meruňkovo-angreštová marmeláda

Meruňkovo-angreštová marmeláda

Meruňky rozemeleme s odstopkovaným angreštem. Cukr smícháme s Gelfixem a přidáme spolu s badyánem k namletému ovoci. Směs přivedeme k varu a za... více o Meruňkovo-angreštová marmeláda

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

Omyté třešně vypeckujeme, a rozmixujeme (nejlépe ponorným mixérem). Přidáme cukr smíchaný s Gelfixem a přivedeme k varu. Vaříme tři minuty. Na talířek... více o Třešňová marmeláda

45 minut
Malinová zavařenina s meruňkami

Malinová zavařenina s meruňkami

Čisté maliny prolisujeme, přidáme oloupané, nadrobno nakrájené meruňky a povaříme 5 minut. Pak vsypeme krystalový cukr a vaříme dalších 10 minut. Poté... více o Malinová zavařenina s meruňkami

Višňový džem s rybízem a angreštem

Višňový džem s rybízem a angreštem

Višně opereme a vypeckujeme. Opraný čistý rybíz a angrešt umeleme na listovacím strojku. Višně i protlaky dáme do kastrolu a asi 15 minut vaříme. Pak... více o Višňový džem s rybízem a angreštem

60 minut
Třešňový džem s rybízem

Třešňový džem s rybízem

Do kastrolu dáme propláchnuté, vypeckované třešně, přidáme prolisovaný rybíz - na lisovacím mlýnku, nebo protřeme sítem, a 10 minut společně za... více o Třešňový džem s rybízem

30 minut
Reveňová zavařenina

Reveňová zavařenina

Reveň omyjeme, oloupeme, nakrájíme na špalíčky dlouhé 2 cm, promícháme s želírovacím cukrem, medem a šťávami a uvedeme do varu. Vaříme 5-10 minut,... více o Reveňová zavařenina

Jahodová marmeláda s citrony

Jahodová marmeláda s citrony

Citrony oloupeme (i s bílou slupkou) a rozebereme na dílky. Jahody omyjeme, očistíme a rozkrájíme. V hrnci ovoce promícháme s želírovacím cukrem.... více o Jahodová marmeláda s citrony

Angreštová marmeláda s medem

Angreštová marmeláda s medem

Dobře vyzrálý angeršt zbavíme stopek a okvětí, dobře propereme a rozvaříme s trochou vody. Horký prolisujeme, odvážíme a smícháme s přečištěným medem.... více o Angreštová marmeláda s medem

Pomerančový džem

Pomerančový džem

Pomeranče důkladně omyjeme, nakrájíme je i s kůrou na tenké plátky a vybereme jádra. Plátky namočíme na 24 hodin do vody. Potom je dáme vařit a hned... více o Pomerančový džem

45 minut
Domácí malinová marmeláda

Domácí malinová marmeláda

Maliny opatrně smícháme s cukrem a vodou a vaříme 4-8 minut až do želírovací zkoušky (Několik kapek hmoty kápneme na studený talířek. Pokud hmota hned... více o Domácí malinová marmeláda

  • Předchozí stránka
  • 1
  • 2

Doporučujeme

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

120 minut
Pikantní pečený bůček

Pikantní pečený bůček

Poslední sledované recepty

167
Jablečný bread cake
Jablečný bread cake
135
Domácí jablečný závin (štrůdl)
Domácí jablečný závin …
111
Pizza v trojobalu
Pizza v trojobalu
48
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
22
Rajská omáčka, která se musí povést
Rajská omáčka, která se…

Zajímavé články

Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu malované a ještě si na nich pochutnáte!
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu…
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát, usmažte je nebo z nich udělejte kečup
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát…
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a šťavnaté ovoce, které milovala i královna Kleopatra
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a…
Nejlepší holandský řízek, jaký jste kdy jedli: Naučte se poctivý recept na tuhle klasiku
Nejlepší holandský řízek, jaký jste kdy jedli:…
Jablečný závin, který chutná božsky aneb osvědčené triky našich babiček
Jablečný závin, který chutná božsky aneb…
AHA.cz Borhyová jako paní Smečková: Tajná svatba v zahraničí

Borhyová jako paní Smečková: Tajná svatba v zahraničí

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo by se měl vyhnout změně vizáže a kdo se blýskne před novým šéfem?

Horoskop na další týden: Kdo by se měl vyhnout změně vizáže a kdo se blýskne před novým šéfem?

Ženy.cz „Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

„Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

Blesk.cz Drsná slova Lucie Vondráčkové: Proč nepečuje o přítele po operaci!

Drsná slova Lucie Vondráčkové: Proč nepečuje o přítele po operaci!

SportRevue.cz FOTO: Sexy holky se slunečníky. Strážní andělé motocyklových závodníků

FOTO: Sexy holky se slunečníky. Strážní andělé motocyklových závodníků

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by se měl vyhnout změně vizáže a kdo se blýskne před novým šéfem?

Horoskop na další týden: Kdo by se měl vyhnout změně vizáže a kdo se blýskne před novým šéfem?

  • Recepty.cz
  • Zavařování & nakládání
  • Džemy a marmelády
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact