Dorty jsou nejsvátečnějším dezertem. Většinou se dort peče pro vzácnou příležitost, jakou jsou narozeninové oslavy nebo svatby. Dortů existuje nepřeberné množství. Základem je však vždy korpus tvořený dortovým těstem, které je většinou vrstvené a promazané dortovým krémem či džemem.
Dortových těst existuje široká škála. Od klasického nadýchaného piškotu až po slavný Sachrův korpus. Výrazný je například zářivě červený korpus Red velvet, netypický je zase mrkvový korpus pro mrkvové dorty. Ojedinělou kategorií jsou dorty sněhové, kam patří i slavný dort Pavlova. Základem dortu může být také těsto z drcených sušenek.
Dorty lze dělit podle příležitostí, použitých korpusů, podle krémů (typicky máslový nebo šlehačkový dort). Dorty mohou být patrové a tvarům se meze nekladou. Některé dorty připomínají typově koláče (Tří mlékový dort), jiné se dají dělit podle typů zdobení. Rozlišujeme dorty nahé, polévané, potřené krémem nebo potahované čokoládou, fondánem či marcipánem.
DORT: Mléko s vločkami přivedeme k varu a asi dvě minuty povaříme. Odstavíme hrnec z plotny a přidáme vajíčko a med. Vlijeme do dortové formy vyložené... více o Zdravý ovesný dortík
Maliny dáme do kastrolu, přidáme 100 ml vody a za občasného zamíchání necháme cca 10 minut podusit. Pak přecedíme a propasírujeme, šťávu doplníme do... více o Malinový pudink
Plech vyložíme pečící papírem. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, aroma, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec zlehka... více o Báječná (nejen) broskvová roláda
Ostružiny dáme do kastrolu, zalijeme vodou a povaříme asi 5 minut. Pak je přecedíme, propasírujeme přes cedník s malými oky. Šťávu dle potřeby... více o Nepečený ostružinový dort
Korpus: žloutky utřeme s cukrem do pěny, vmícháme olej, vodu a polohrubou mouku s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků, těsto... více o Ostružinový dort (řez) se smetanovým krémem
Z mouky, prášku do pečiva, cukru, vejce a Hery si připravíme těsto, které rozdělíme na dvě půlky. První část těsta rozválíme a dáme na vymazaný a... více o Lázeňský koláč
Z tuku (hera, máslo), vejce, moučkového cukru, mouky a prášku do pečiva vypracujeme tužší, nelepivé těsto (drobenku) a po dobu přípravy náplně a ovoce... více o Drobenkový koláč s ostružinami
Oddělte vejce na bílky a žloutky. Ve šlehači rozšlehejte bílky a 25 g cukru do ztuhnutí. V jiné misce rozšlehejte žloutky a zbytek cukru (25 g).... více o Jednoduché tiramisu
Nachystáme si dortovou formu, do které postupně skládáme piškoty. Na piškoty nandáme rozšlehanou zakysanou smetanu (je tak nadýchanější), do které si... více o Nepečený dort s ovocem
Rozehřejte troubu na 170°C. Dortovou formu vyložte pečícím papírem. Ušlehejte tuhý sníh z bílků. Žloutky s DIA mandlovou pastou ušlehejte do světlé... více o Mandlový dort DIA
Nejprve si upečeme kulatý korpus v předehřáté troubě na 180 °C. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře... více o Bílý roládový dort
Korpusy: žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, poté vmícháme teplou vodu, olej, polohrubou mouku s kypřidlem a kakaem. Vše dobře prošleháme a... více o Bílý smetanovo-tvarohový dort
Nejprve si zvážíme vejce i se skořápkou a podle váhy vajec si odměříme váhu cukru a mouky. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, vmícháme olej,... více o Studentský piškot
Těsto: Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme s vodou do pěny a pak s cukrem do husté pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně... více o Bezlepkový dort
Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky ušleháme s 3 lžícemi moučkového cukru. Po zašlehání cukru vmícháme polohrubou mouku a nakonec ušlehaný sníh z... více o Banánovo - čokoládové řezy
Vejce, máslo, mouku, cukr a kypřící prášek smíchejte a vyšlehejte do jemné konzistence. Kakao smíchejte s vodou, až vznikne hustší pasta a tu... více o Božský čokoládový dort
Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Našleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přiléváme 3-4 lžíce vařící vody a šleháme do husté pěny. Z... více o Lehký jemný ovocný dort
Nejprve připravíme těsto (Pâte brisée). V míse smícháme mouku, máslo, hnědý cukr a špetku soli. Přidáváme postupně asi půl sklenice studené vody,... více o Rebarborový dort - tarte
Připravíme si sníh. Do mísy dáme žloutky a cukr, třeme. Poté přidáme mouku, sníh, prdopeč. Předehřejeme troubu na 180°C a těsto nalijeme do dortové... více o Nízký čokoládový dortík
Žloutky ušlehat za postupného přidávání horké vody, potom přidávat cukr a ušlehat do husté pěny. Ušleháme hustý sníh z bílků. Do žloutkové hmoty... více o Malý korpus
Důležité je smíchat zvlášť sypké a "mokré" suroviny. Vajíčka tedy rozšleháme v mléce a oleji, přisypeme smíchané sypké suroviny a další suroviny podle... více o Nejlepší nadýchané muffiny
1. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. 2. Máslo vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr,... více o Čokoládový dort ala Sacher
* máslo necháme povolit (popřípadě použijeme mikrovlnku) * smícháme sušené mléko, cukr * přidáme máslo a hněteme, dokud nevznikne jednotná hmota ... více o Domácí nugát
Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole do velikosti plechu tak, abychom měli vyplněné i jeho okraje. Na těsto naskládáme dobře okapané ovoce dle... více o Báječný sněhovo-tvarohový řez s ovocem
Z ingrediencí na těsto vypracujeme těsto. Těsto dáme do strojku a vytlačujeme co nejužší tyčinky, které klademe na plech s pečícím papírem. Při pečení... více o Ořechové tyčinky s vařeným krémem
Z mléka, žloutků, mouky a cukru uvaříme na mírném ohni hustou kaši, kterou za občasného promíchání, aby se nám nevytvořil škraloup, necháme zchladnout... více o Vařený krém na dorty, řezy, cukroví
Těsto: Ve vodní lázni smícháme tuk, cukr, med a vejce, poté, co se nám vše rozpustí do jednotné hmoty, přidáme i mouku smíchanou se sodou. Ještě teplé... více o Medové řezy alá falešný medovník
Změklé máslo utřeme s cukry do pěny, pak vmícháme tvaroh a dobře promícháme. Nakonec vmícháme jogurt (smetanu). Jahody nebo jiné ovoce dle vlastního... více o (nejen) Jahodovo-tvarohový dezert z máslových sušenek
1. Suroviny na tmavé těsto spojíme dohromady, uděláme tužší těsto. Dáme na chvíli do ledničky. 2. Než se těsto vychladí, vytvoříme si tvarohovou hmotu... více o Tvarohový koláč líné ženy
1. Předehřejte si troubu na 180°C. Ze 12 bílků s práškem do pečiva ušlehejte tuhý sníh a postupně přidejte krupicový a vanilkový cukr. Vmíchejte mouku... více o Andělský dort
Na tác si připravíme koupený korpus. Do mísy, kterou lze uzavřít víkem, dáme: šlehačky, mandarinky (včetně šťávy), pudinky. Uzavřeme mísu a třepeme,... více o Třepací dort
KORPUS (2 plechy): Ušlehat bílky s cukrem dotuha, poté po jednom zašlehávat žloutky, přidat po lžících olej a nakonec ručně zamíchat mouku s práškem... více o Dort "Hlava koně"
V míse smícháme sypké suroviny (krom kakaa) a poté přidáme i tekuté. Zamícháme v hladké tekuté těsto. Půl těsta nalijeme do předem vysypané koláčové... více o Koláč s pudinkem a ovocem
Nejdříve smícháme tvaroh a cukr, rozmícháme, aby byl všude a tvaroh nebyl hrudkovitý a přidáme piškoty. Poté lehce zamícháme, aby se piškoty... více o Piškotový banánový dort
Bílky šleháme s polovinou cukru v horké vodní lázni asi 5 minut. Pak je vyjmeme z vodní lázně, přidáme zbylý cukr, citronovou šťávu a šleháme... více o Pavlova plná ovoce
Troubu rozehřejeme na 170°C. Formu na dort vytřete máslem a vysypte moukou. Elektrickým mixérem našlehejte máslo s cukrem na hladký krém. Postupně... více o Šlehačkovobrusinkový dort
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Máslo utřeme s rozpuštěnou čokoládou a vmícháme do vaječné pěny. Nakonec zlehka vmícháme prosátou mouku s... více o Valentýnské srdce
Vejce a cukr smícháme a mícháme tak dlouho, dokud se v těstě nezačnou tvořit bubliny. Postupně přidámme trochu mouky, trochu mléko a trochu másla,... více o Skořicová buchta
Rozdělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem a moukou umícháme. Bílky vyšleháme v tuhý sníh a přidáme do hotového základu, nakonec přidáme kafe,... více o Dort cappuccino
Našleháme si šlehačku a přimícháme do ní 4 balení vanilkového cukru a smetanu. Připravíme si formu na dort a vyskládáme do ní piškoty, na piškoty... více o Nevařený dort
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu půl hodiny proležet, pak jím pokryjeme dno a část okrajů plechu vyloženého... více o Amorův jablečný řez (koláč)
Žloutky vyšleháme s umělým sladidlem, přidáme vodu, aroma, mouku s kypřidlem, nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech... více o Dia roláda
Do vroucího mléka přidáme špetku soli, skořici, máslo a znovu je přivedeme k varu. Najednou vsypeme prosátou mouku se škrobem, snížíme teplotu a... více o Obláčkový jahodový
Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Žloutky vyšleháme metličkou s rozehřátou čokoládou, pak jej zašleháme do bílků a zlehka vmícháme prosátou... více o Jadran
Vejce s cukrem šleháme v horké vodní lázni asi 5 minut. Pak lázeň odstavíme a šleháme do husté pěny. Nakonec vmícháme prosátou mouku a kakaem a... více o Harlekýn
Sušenky dáme do mikrotenového sáčku, rozdrtíme válečkem na těsto a nasypeme do mísy. Máslo rozehřejeme a vmícháme do drobků. Směs natlačíme na dno a... více o Tvarohový dort s banány
Z ingrediencí na korpus vypracujeme jemné těsto. Vložíme je na dno a vytáhneme kolem stěn vymazané a vysypané dortové formy. Těsto sem tam propícháme... více o Torta alla ricotta
Změklé máslo s moučkovým cukrem a solí vyšleháme do pěny, vmícháme vejce, mouky s kypřidlem, mlékem a dvěma lžícemi rumu. Vše dobře promícháme,... více o Banánové řezy s vanilkovým krémem
Grapefruity oloupeme, jednotlivé dílky odblaníme a naskládáme na dno chlebíčkové formy. Želatinu namočíme ve studené vodě a zahřejeme téměř k bodu... více o Smetanový dort s grepovým želé
Mouku prosejeme s cukrem, přidáme na kousky nakrájené máslo, žloutky, kůru a zpracujeme pevné těsto. Uložíme je do lednice na hodinu odpočinout. Pak... více o Šlehačkový tvarohový dort