Souhlasím se Simčou a paní Nezlakovou. Já vánočku sama ještě nepekla, ale vždycky jsem u toho, když peče mamča. Nikdy neklesla, jen se občas sesune vrchní řada. Tomu bohužel ani špejle příliš nepomohou.
Peču v plynové troubě stejným způsobem jako Simča S.Prvních pár minut na vyšší teplotu,potom ztlumím a dopékám zvolna.Nikdy mi neklesla,maximálně trošku ujede vrchní cop,když se nezpevní špejlí.
Já tedy nemám zkušenost s plnovou troubou (tedy nevím, zda to není tou troubou), ale jen takový poznatek - já peču vánočku nejprve asi 10 nebo 15 minut silněji a teprve pak ztlumím a peču mírně a pomalu. Nevím proč to tak je - tak mne to naučila babička.... nemůže to být tím ??? Simča <3
Dobrý den,můžete mi někdo poradit, co dělám špatně? Zadělám vánočku, nechám hodinu kynout, opět prohnětu a nechám kynout ještě asi tři hodiny. Pak klasicky zapletu, potřu žloutkem, nechám kynout asi půl hodiny a potom dám péct do vyhřáté trouby. Mám plynovou, peču asi hodinu a mírně. Neotvírám, jen sleduji přes okénko. Vánočka krásně vyběhne, upeče se, zkusím špejlí, vypnu troubu a otevřu ji. A jak vánočka chladne tak mi KLESNE !!!! Moc děkuji za Vaši radu !!! Jana