Pravděpodobně to tak bude, nyní jsem dělala dětem špaldovo-ovesné palačinky, recept je zde: http://www.pruvodcevyzivou.cz/spaldovo-ovesne-palacinky-zdravy-a-chutny-dezert-pro-celou-rodinu/ a váš popis sedí úplně přesně. Hlavně že dětem chutná ;-)
Ahoj Jirko, díky za odpověď, jen malá připomínka: Jako olmeleta se dá nazvat asi jen Tortilla de patatas - ta mi připomíná naši selskou omeletu, Jinak klasické tortillly jsou asi spíš jako palačinky z kukuřičné mouky. Tedy ne omelety, neb tam jsme se shodli, že mouka vlastně nepatří..... jinak i tobě krásné prázdniny!
...Simčo, máš v tom pořádek ;-) ...za odborníka se nepovažuji, ale lívance se dají dělat nejen s droždím, ale i s práškem do pečiva (americké lívance...) ...palačinkám se také občas říká amotlety a omeletám také tortilla ...no, a pak se v tom vyznej :-D ...přeji hezké prázdniny!
Dotaz - mám tak trochu zmatek v názvosloví: Jaký je přesně rozdíl mezi výše zmíněnýmy placatýmy pokrmy? Podle mne je to asi takto:
OMELETA - do pěny vyšlehané vejce se osolí (pokud je určeno na slanou variant) a naleje na kulatou pánvičku, na které jsme osmahli třeba brambory, houby či nějakou zeleninu. Zalité vejci se strčí do trouby a zapeče. Pokud chcem sladkou variantu, nalejeme jen vejce do máslem vymazané pánvičky a upečem cca 8 - 10 minut, následně potřeme džemem, přeložíme, pocukrujeme či jinak ozdobíme a podáváme. Já je znám převážně na slano.
PALAČINKA - ušlehají se vejce, mléko, mouka, vzniklé těstíčko se lehce osolí a na pánvičce se na trošce tuku smaží z jedné i druhé strany. Jsou tenulinké a plní se jak na slano, tak na sladko. Mohou se - již naplněné - ještě přelít smetanou a zapékat.
LÍVANCE - těsto je podobné jako na palačinky, ale s kvasnicemi (proste kynuté). Smaží se také na pánvi na tuku, ale díky kvasnicím jsou trošku silnější.
Při srovnání všech tří "placatic" je nejtenčí cca 2 mm palačinka, trochu silnější - cca 3 až 4 mm - lívanec a nejsilnější cca 5 mm omeleta.
Prosím odborníky o vyjádření, zda to rozlišuji správně, dokonce mi v tomto problému nepomohla ani moje guru Sandtnerová, míchá tyto názvy klidně i v jednom receptu.....