souhlasím, takhle děláme i u nás na severu naše chlupáče, recept vlastně stejný mám z rodinné kuchařky. Jen tam chybí poměr - 1 díl syrových na 2 díly vařených brambor (aspoň podle mne tedy)
Pravý Šumavský recept na chlupaté knedlíky,neboli klouzáky,neboli drbáky je tento:oškrábeme syrové brambory,které nastrouháme na ostrém struhadle (snažší je když se rozmixují)a hmotu nalijeme do hustého plátěného pytlíku ve kterém vymačkáme z brambor vodu a hodně do sucha.V hrnci si uvaříme brambory takzvaně na loupačku ,oloupeme je a ještě zatepla rozmačkáme v mačkadle.Potom k vymačkané syrové hmotě přidáme uvařené rozmačkané brambory( asi tolik kolik dělá polovina syrové hmoty) a pak už jenom sůl.Potom vše řádně spojíme dohromady,těsto si rozdělíme na počet knedlíků,já dělám veliké asi jako tenisáky,uděláme koule a naházíme do vařící vody.nadzvedneme je vařečkou než se voda začne opět vařit a potom var zmírníme,stačí
jenom mírný var.Postupně vyplavou nahoru a vaříme je asi 30 minut.Nenechte se mýlit,opravdu do pravých drbáků nepatří ani mouka ,ani vejce,pouze brambory syrové ,brambory vařené a sůl.Pokud by se vám zdály knedle moc pracné ,tady je rychlejší varianta. SOLAMYLÁČE: Asi 1-1,20kg brambor vařených ve slupce oloupeme, rozmačkáme v mačkadle k nim přisypeme 1 krabičku Solamylu,osolíme a opět smotáme kulaté knedlíky a dáme vařit asi 20-30minut.Oboje knedlíky podáváme k pečenému masu a zelí,ale výborný jsou také k smetanové houbové omáčce nebo ke svíčkové.Přeju dobrou chuť,a ať se vám knedlíky povedou.Pokud by jste potřebovala něco upřesnit napište na: twisster@seznam.cz Zdraví Šumava. :-)
Řekla bych, že nejlepší recept na kluzáky (chlupaté knedlíky) na těchto strámkách je tento: http://www.recepty.cz/recept/chlupate-knedliky-cr-63197. Jen je tam podle mne příliš mnoho mouky. Já dávám na 600 g syrových a 300g vařených cca 200g mouky a 1 vejce. Tady v tom receptu, na který dávám odkaz, je cca poloviční dávka (na 350g syrových a 150 vařených, je tam 1/2 vejce, to by také odpovídalo) a na toto poloviční množství všeho je 250 hrubé mouky.... To mi přijde hodně. Ale můžete si to vyzkoušet, jak vám to bude vyhovovat :-) .
Prosím,zná někdo recept na kulaté houskové knedlíky kluzáky,jedla jsem je na Šumavě ke vrabcům,bylo to výborné a ráda bych je doma zkusila uvařit. :-[ :-[