Já přidám jen pár slov k tomu zelí. Na osmaženou cibulku vyklopím kysané zelí a podusím, pek zahustím syrovým najemno nastrouhaným bramborem (místo zahuštění moukou) a ještě chvíli dusím. Nakonec přidám cukr, případně okyselím octem, ale to záleží na kyselosti použitého zelí. Většinou jen doslazuji. Máme rádi zelí sladkokyselé.
U nás se jiné než bílé maso a ryby téměř nejí. ;-)
Ale pokud dělám mužské části rodiny jednou do roka vepřo-knedlo-zelo, tak většinou kombinuji libovější bůček s pleckem, oba druhy posolím, potřu trochou česneku a nechám do druhého dne odležet. Pak jemně okmínuji, navrším na kolečka pokrájenou cibulku, podleji malým panáčkem vody a peču velmi pomalu.
Zelí máme všichni rádi nevařené, kysané, takže ho nandavám ze skleničky rovnou na talíře, ale pokud bych ho dělala vařené, tak ho povařím slité v trošce vody, dochutím slitou šťávou a přidám osmaženou cibulku. Knedlíky nevařím, máme kousek od nás učňák, kde dělají vynikající knedlíky, takže si je kupuji. Osobně mám raději houskové nekynuté, rodince je to jedno. :-)
Tuhle klasiku vařím hodně zřídka a když už,tak z vepřového plecka.Nakrájím na nepravidelné kousky,promíchám s utřeným česnekem,kmínem solí a prosypu nakrájenou cibulí.Nechám uležet do druhého dne v ledničce.Jelikož dcery vepřové nemusí,častěji peču k zelí a knedlíku krůtí maso.Vykostěné stehno nakrájím na plátky,potřu česnekem,osolím,na každý plátek položím plátek anglické slaniny a stočím do roládky.Opět prosypu cibulí a peču.Maso nepodlévám,jsem zvyklá péct maso velmi pomalu,takže pustí spoustu šťávy a přitom zůstane krásně šťavnaté.Zelí máme rádi jak kysané,které si sami nakládáme,tak čerstvé hlávkové zelí.Máme rádi sladkokyselou chuť a když chci mít zelí slavnostnější,opražím spolu s cibulkou,kterou do zelí přidávám, na kostičky nakrájenou slaninu.Přidávám také výpek z masa,který zelí výborně ochutí.Zahušťuji hladkou moukou rozmíchanou ve vodě.Co se týká knedlíků,tak ty jsem nevařila snad už 15 let.V okolí je několik výroben a nejlepší jsou "kynuté knedlíky od Nevoránků".Máme rádí i bramborové a ty si vařím sama.
Hmmm, tak klasiku už jsem dlouho nedělala, raději ale dělám vrabce než pečeni v kuse. Hodně cibule a kmín, a nejlepší je maso předem naložit: http://mlsoty1.sweb.cz/veprove.htm#kapitola16
Zelí si nakládáme sami, zásadně neproplachuju, jen podusím trochu podlité a do hotového scezeného vmíchám hezky usmaženou cibulku.
Knedlíků jsem zkoušela několik, ale nejradši máme klasické kynuté houskové. Nebo bramborové, mňam ;-) :-[
My raději bůček,míň prorostlý(light),plátky 1,5-2cm,posolený,okmínovaný na vrstvě cibule.....,s hezky zlatavou barvičkou.Někdy přidám česnek,ale to pak nevařím zelí,ale špenát ;-)
Knedlík vařím,včera jsem zrovna posílal foto na ,,kynutý knedlík,, i s komentářem,ten nám chutná.Nebo bramborovo-houskový,ale to jsme někde jinde.... ;-) :-D
Zelí také neproplachuji,jen scedím a přidám trošku čisté vody,trošku podusím...foto i komentář u ,,jemné dušené zelíčko,, ,doba varu je podstatně kratší,máme rádi kousavé ;-) :-D ,hlavně žádné zaprašování moukou :-( .
Babička vždy k zelí přidávala trochu výpeku z masa... :-P
Jak vaříte českou klasiku "Vepřo, knedlo, zelo" vy?
Vepřo: v tomto případě máme nejraději krkovičku. Plátky masa nasolím, okmínuji, posypu kolečky cibule, podliju a šup do trouby. Kontroluju, podlívám - někdy podlévám troškou piva. Dokud není měkoučké a zvrchu lehce opečené - to milujeme ;-)
Zelo: http://www.recepty.cz/recept/dusene-zeli-moji-babicky-434
Jenom zelí neslívám jako moje babička, protože máme rádi kyselejší chuť.
Knedlík nepíšu, moje děti nemají rády ty doma dělané a o vesnici dál máme výrobnu domácích houskových knedlíků. Takže knedlík jde od nich.
A jaký je váš recept?