Kapustnica - tradiční hustá zelňačka ze Slovenska
500g uzeného vepřového karé (žebírka)
1 uzené vepřové koleno
1 pár uzené domácí klobásy
100g sušených lesních hub
několik sušených švestek
1 sklenice zakyslého zelí
2–3 stroužky posekaného česneku
2 cibule
2 polévkové kostky
1dl suchého vína
kmín
majoránka
1 lžice mleté červené papriky
máslo a mouka na zásmažku
2–3 oloupané brambory
kyselá smetana na podávání
Postup
Vařit žebírka, koleno a klobásku ve 4 litrech vody. Po 10min. přidat houby předem namočené i s jejich tekutinou a vařit vše do poloměkka.
Potom přidat propláchnuté, pokrájené zelí a vařit další půl hodiny. Přidat celé cibule, polévkové kostky a 1dl vína a vařit další půl hodiny.
Vyjmout maso a pokrájet ho na kostičky. Kdo chce může odstranit kůži a tučné maso. Klobása se obyčejně krájí až před podáváním.
Rozehřát máslo, přidat česnek, mletou papriku, kmín. majoránku a nakonec mouku a připravit zásmažku.
Po částech zamíchat do zásmažky trochu polévky a pak vše vmíchat do zbytku polévky. Přidat pokrájené maso a sušené švestky. Vařit další hodinu a 10min. Před koncem hodiny přidat na kostky nakrájené brambory. Přichutit přidáním více koření, chcete-li. Vyjmout cibule.
Polévku podávat v miskách s předem uvařenými širokými nudlemi, nebo jenom z režným chlebem a miskou kyselé smatany, kterou si každý může přidat nahoru polévky.
2. recept
Kyselá polévka se sušenými švestkami
Potřebujeme tyto suroviny:
* 200 g sušených švestek
* 20 g sušených hub
* 100 ml mléka
* 200 ml kysané smetany
* 2 lžíce oleje
* 2 lžíce hladké mouky
* sůl
* ocet
* cukr
POSTUP:
Sušené švestky a sušené houby dáme do hrnce s vodou a vaříme, dokud nejsou měkké. Potom je scedíme a necháme okapat. Vývar necháme vychladnout. Z oleje a mouky připravíme jíšku, rozředíme ji 200 ml vychladlého vývaru a rozšleháme, osolíme, dolijeme mlékem a asi 15 minut povaříme. Do polévky přidáme švestky, houby a smetanu a chvilku povaříme. Nakonec dochutíme solí, octem a cukrem.
Před léty jsem žila v Novém Jičíně v rodině, kde se jako štědrovečerní polévka vařila tato "kyselica":
V troše vody uvaříme do měkka sušené houby, dolijeme vodou a přidáme vařit brambory nakrájené na kostky. Posolíme a přidáme švestky (sušené uvařit zvlášť). Pak rozšleháme kyselou smetanu s polohrubou moukou, zavaříme a dochutíme (sůl, ocet, cukr). Výsledkem je lehce navinulá hustá polévka. Co se pamatuji, vařilo se jí vždy větší množství, protože nejlepší byla "druhodňová", když se všechny chutě pořádně proležely.
Je to sice jiný recept, než sháníte, ale třeba Vám bude stát za vyzkoušení.
Zdeno, já mám tenhle a funguje: :-)
Zázvorový čaj
- je vynikající proti nachlazení. Čím víc zázvoru přidáte, tím silnější účinky má. Ale zase to nepřehánějte - zázvor je opravdu štiplavý. Budete potřebovat čerstvý zázvor, který pokrájíte na jemné plátky a zalijete litrem vařící vody. Můžete přidat i skořici a hřebíček. Nechte chvilku louhovat a poté koření vyndejte. Dochuťte medem a citronovou šťávou. Čaj pijte ještě horký.
Zdenka, ja varím zázvorový čaj tak, že kúsok zázvoru zostrúham na jemnom strúhadle,pridám sáčik čaju, na aký mám zrovna chuť, v prípade nachladnutia môže byť prieduškový, alebo proti kašlu, zalejem vriacou vodou, zakryté nechám luhovať 3 až 5 mun. a môže sa piť. Kto chce, dá sa prisladiť lyžičkou medu.Čaj sa nalieva cez sítko. Čaj je skutočne veľmi dobrý pri nachladnutí. Ja zvyknem ešte aj ten zostatý zázvor zjesť.
V létě jsem v Krkonoších na Luční boudě pila zázvorový čaj.Byl výborný.Nevíte někdo, jak jej připravit.Prý je dobrý na nachlazení .
V Bílých Karpatech jsem pro změnu jedla zelňačku.Prý je to místní specialita.Byla zahuštěná buď jíškou nebo možná moukou rozmíchanou v mléce.Barvu měla bílou,tzn.,že v ní určitě nebyla paprika.Byla v ní na kostičky nakrájená kořenová zelenina,uzené maso a švestky. Byla výborná. I za tento recept bych byla moc vděčná.