Dobrý den,našla jsem na netu pouze tyto dva recepty:
1..... Korýtka
Suroviny pro 50 kusů:
30 deka loupaných a nasekaných ořechů, stejné množství nasekaných kostek cukru, pytlík anýzu. Bílek na potírání povrchu pečiva použijeme z vajec na těsto. Těsto: 80 dkg hladké mouky, (možno použít směs hladké a polohrub), 6-8 žloutků, jedno vejce celé, tuku čtvrt kila. Sůl, 1 kypřící prášek.
Nářadí: rádýlko s větším zubem, pečící forma ve tvaru střešního korýtka (hřebenovky) z plechu, bez válu, válečku a peroutky se také neobejdeme.
Výrobní postup: Obé vyžadují zkušené smíchání ingrediencí: Pásky z rozváleného těsta svou velikostí 12x5 centimetrů nakrájíme rádýlkem. Vrchní část pásku těsta potíráme bílkem a klademe do mísy se zdobenkou. Bílek dobře přidrží zdobenku na povrchu pásku a potom je pokládáme na pomaštěnou formu a při vhodné teplotě pečeme přibližně pět až sedm minut.
Stolování: V konkurenci rohlíčků, lineckého, škařupin, trdélníků jsou korýtka královskou pochoutkou slavnostní tabule. Dodání oné zvláštní nálady servírováním pečiva s exotickým, neznámým a přitom tak jednoduchým netradičním tvarem, výjimečné chutí a vůní je chloubou domácnosti, uctěním vzácného hosta či vyjádřením krásného lidského vztahu. Důmysl, kumšt řemesla, příprava vložené do korýtek vytvářejí rodinnou nirvánu a jsou i projevem úcty a lásky. Srdečně zdraví a úspěch při pečení přeje Milan Turek
2...........A ještě tento ve slovenštině,jmenuje se anýzové štruple,snad Vám to pomůže.Ale nezkoušela jsem je.
Suroviny:
250 g tuku, 250 g práškového cukru, 3 vajcia, štipka roztlčeného anýzu, 750 g hladkej múky
1 vajce na potretie
na posypanie : celý anýz, farebná cukrová ryža alebo guličky
Postup:
Zmiešame tuk, cukor, vajcia, múku, anýz a vypracujeme cesto.
Vyvaľkáme na hrúbku asi 3 – 4 mm a radielkom narežeme na pásiky, Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme farebnými guličkami alebo ryžou a anýzom a prenesieme na obrátenú stranu formy na srnčí chrbát. Pečieme do ružova.
Upečené opatrne dáme dolu a necháme vychladnúť.
Poznámka:
Prvýkrát som robila na forme na srnčí chrbát, ale zadalo sa mi to veľké. A keďže drobné pečivo mám rada ozaj drobné, manžel mi našiel kovový valec, ktorý obalím alobalom a skladám štruple naň. Tak sú podstatne menšie a krajšie.
Prosím, jestli by se někdo nepodělil o recept na vánoční korýtka :-) Prý jsou vynikající, s anýzem, oříšky,... jen nemůžu objevit postup a přesné váhy.
Pokud někdo víte, jak se dělají, prosím napište, ráda bych je letos zkusila :-) Díky moc Dáša